Ανεξήγητα φαινόμενα στον Άρη


Για όσους δεν ξέρουν, η NASA έχει στείλει ένα μη επανδρωμένο σκάφος, το Curiosity, στον Άρη. Εκεί αυτό κάνει πειράματα και μας στέλνει πεντακάθαρες φωτογραφίες ενός πραγματικά εξωγήινου κόσμου.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κάτι περίεργο εμφανίζεται σε αυτές τις φωτογραφίες και διάφοροι βιάζονται να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτή η φωτό που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου:

NRB_449790582EDR_F0310000NCAM00262M_

Επίτηδες έχω αφήσει το φωτογραφία σε μεγάλη ανάλυση, ώστε να είναι εύκολο να εντοπίσετε την μικρή λάμψη που εμφανίστηκε στο πάνω αριστερό μέρος της φωτογραφίας.

Μόλις εμφανίστηκε η φωτογραφία αυτή αρκετοί κατέληξαν στο αναμενόμενο συμπέρασμα: ίχνος εξωγήινης ζωής!

Αντί να πουν πως τα μηχανήματα της NASA είναι ελαττωματικά, πως κακώς πληρώσαμε με τους φόρους μας (αν είναι Αμερικανοί) για σκάρτες φωτογραφικές μηχανές, πως το εμφανιστήριο είναι χαλασμένο, ή πως ο Ομπάμα είναι μουσουλμάνος, αυτομάτως καταλήγουν πως βλέπουν τον ΕΤ.

Καμία άλλη εξήγηση δεν υπάρχει για αυτούς τους ανθρώπους. Όλα ερμηνεύονται ως εξωγήινη ζωή. Το γεγονός πως η ίδια η NASA έδωσε τη φωτογραφία στη δημοσιότητα και πως αν ήταν μέρος τη συνωμοσίας για απόκρυψη των αποδείξεων εξωγήινης ζωής, δεν θα είχε δώσει τη φωτό, δεν τους προβληματίζει καθόλου.

Αν απορρίψουμε την «εξωγήινη εξήγηση», τελικά τί είναι αυτή η λάμψη;

Σε αυτό το σημείο νομίζω πως είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η απάντηση «δεν ξέρω» είναι αποδεκτή. Θα μπορούσαμε να μην γνωρίζουμε τί είναι. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απόδειξη εξωγήινης ζωής. Είναι μια απλή παραδοχή άγνοιας, η οποία θα εξαφανιστεί, μάλλον, κάποια στιγμή στο μέλλον όταν θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Αλλά υπάρχουν θεωρίες σχετικά με τη φύση της λάμψης που δεν χρειάζονται έναν ολόκληρο εξωγήινο πολιτισμό για να ισχύσουν. Μια από αυτές είναι και αυτή που αναφέρει ο γνωστός αστρονόμος Phil Plait στο blog του.

Συγκεκριμένα λέει πως η λάμψη αυτή μπορεί να είναι μια κοσμική ακτίνα που χτύπησε την φωτογραφική μηχανή την κατάλληλη στιγμή. Αυτή η θεωρία, μας λέει, ισχυροποιείται από το γεγονός πως η δίδυμη φωτογραφία του ίδιου τοπίου (το Curiosity παίρνει διπλές φωτογραφίες με δύο διαφορετικές κάμερες προκειμένου να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του τρισδιάστατου τοπίου) δεν έχει αυτή τη λάμψη. Η δεύτερη φωτογραφία τραβήχτηκε την ίδια στιγμή και δείχνει το ίδιο σημείο. Αλλά σε αυτή δεν φαίνεται η λάμψη.

Διαβάστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Δεν ξέρω αν η εξήγηση του Plait είναι σωστή και μάλιστα και ο ίδιος διατηρεί επιφυλάξεις. Ναι, θα μπορούσε η λάμψη αυτή να είναι τεχνητή και να την έχει παράξει μια αντανάκλαση σε ένα τεχνητό αντικείμενο, μη γήινης προέλευσης.

Αλλά αυτή η εξήγηση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και απαιτεί να κάνουμε πολλές άλλες παραδοχές πριν την αποδεχτούμε. Συνήθως η πιο απλή λύση είναι και η σωστή λύση.

Μάλλον κάτι τέτοιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Αλλά όπως και να έχει, πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η λάμψη αυτή είναι ο ΕΤ που προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας, θα πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε τις άλλες εξηγήσεις που και πιο απλές είναι και πιο πιθανές. Αν το κάνουμε αυτό, τότε θα μπορούμε να πούμε πως η λάμψη είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Αλλά ακόμα και τότε, χωρίς άλλες αποδείξεις, το συμπέρασμα πως ένας εξωγήινος μας χαιρετά, είναι το λιγότερο βιαστικό και σίγουρα αυθαίρετο.

 

Advertisements

Tagged: ,

2 thoughts on “Ανεξήγητα φαινόμενα στον Άρη

  1. Twilight.zero Αύγουστος 7, 2014 στο 16:19 Reply

    Εγώ θα πω ότι θα μπορούσε να ήταν ένας διάφανος κόκκος σκόνης που προκάλεσε διάθλαση του φωτός προς εκείνη την κατεύθυνη. Δεν είναι πιο απλό;

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: