Ο απόλυτος οδοστρωτήρας


Λίγα πολιτικά σχόλια κάνω σε αυτό το μπλογκ. Ο λόγος είναι πως το θέμα του δεν είναι πολιτικό αλλά έχει να κάνει με την κριτική σκέψη, την επιστήμη και την ψευδοεπιστήμη. Τα λίγα πολιτικά μου σχόλια σε αυτό το μπλογκ είναι μια προσπάθεια να εμπλακεί στην πολιτική η κριτική σκέψη, αν και αυτό τις περισσότερες φορές είναι σαν να θες να μάθεις σε μια γάτα να γαβγίζει.

Αυτό το άρθρο που διαβάζετε μοιάζει πολιτικό, αλλά η ουσία του δεν είναι. Αφορά τη νοοτροπία αυτής τη χώρας σχετικά με την εκπαίδευση, τη διάκριση, τη μόρφωση και την ελπίδα πως μέσω των παιδιών μας, οι επόμενες γενιές θα ζήσουν καλύτερα.

Πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε η παρακάτω αφίσα της αριστερής οργάνωσης ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ [εαακ].

1962686_10203156736820050_1161883494_n

Ναι, ξέρω. Πρόκειται για μια ακραία αριστερή οργάνωση η οποία πιθανόν να έχει μερικές δεκάδες μέλη. Αλλά δεν παύει να με εκπλήσσει η απίστευτη λογική που ούτε καν προσπαθεί να κρυφτεί μέσα από ευφυολογήματα και αριστερές εκφράσεις.

Λέει πως διεκδικούν:

  • ενδεικτική βαθμολόγηση. Δηλαδή; Τί σημαίνει ενδεικτική βαθμολόγηση; Πήρες 15/20 αλλά μπορεί να είναι και 10/20 ή 17/20;
  • ευκολότερα θέματα. Αντί να απαιτούν τα θέματα να είναι δυσκολότερα, αντί να απαιτούν το πανεπιστήμιό τους να είναι πιο αυστηρό με τους φοιτητές, ώστε να βγαίνουν όσο πιο μορφωμένοι γίνεται από εκεί μέσα, ζητούν ευκολότερα θέματα. Τα θέματα της 6ης δημοτικού τους κάνουν ή να ρίξουμε τις απαιτήσεις και άλλο; Της 5ης δημοτικού είναι καλά;
  • ο συμφοιτητής [που μπορεί να έριξε και κάνα βλέφαρο παραπάνω στο γραπτό σου] δεν είναι ο εχθρός σου, δεν θα σου πάρει τη δουλειά. Εχθρός σου σίγουρα δεν είναι, αυτό μας έλλειπε. Αλλά αυτό που μας λέει η ΡΑΠαΝ είναι πως η αντιγραφή επιτρέπεται και πως δεν είναι πρόβλημα μιας και δεν θα μας πάρει τη δουλειά ο αντιγράφων! Απίστευτα πράγματα.

Δεν μας φτάνει που τα θέματα πρέπει να είναι πιο απλά, θα επιτραπεί και η αντιγραφή στις εξετάσεις. Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε βέβαιοι πως όλοι θα περάσουν, όλοι θα αποφοιτήσουν και μάλιστα με τον ίδιο βαθμό!

Δεν ξέρω γιατί υποθέτουν πως αυτός που αντέγραψε δεν θα τους πάρει τη δουλειά στο μέλλον. Αν οι εταιρίες κοιτούν το απολυτήριο του φοιτητή πριν τον προσλάβουν και αν ο βαθμός στο απολυτήριο παίζει ρόλο, τότε είναι εξαιρετικά εύκολο, ο φοιτητής στον οποίο επέτρεψες να αντιγράψει από εσένα, να σου πάρει αύριο τη δουλειά. Και μάλιστα, να την πάρει χωρίς να το αξίζει, χωρίς να έχει κάνει το απαραίτητο διάβασμα, χωρίς να είναι καλύτερος. Η νίκη του λουφαδόρου, του ψεύτη, του ανίκανου.

Αν οι επιχειρήσεις προσλάβουν τον αντιγραφέα αντί του ατόμου που πραγματικά έκανε τη σκληρή δουλειά και αφιέρωσε το χρόνο για να μάθει αυτά που χρειάζεται, τότε θα ζημιωθούν διότι θα έχουν προσλάβει τον άχρηστο και όχι τον άξιο. Αυτός είναι ο βέβαιος τρόπος να καταρρακωθεί η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων εις βάρος τον ξένων. Λες και δεν μας έφταναν τα προβλήματα που έχουμε.

Αυτά τα παιδιά που φτιάξανε αυτή την αφίσα δεν έχουν μέλλον. Ίσως ονειρεύονται ένα κόσμο μέτριων, όπου όλοι θα είναι λουφαδόροι, όπου δεν θα ξεχωρίζει ο καλύτερος αλλά θα κολυμπάμε όλοι στο βούρκο της αδιαφορίας για την προσωπική βελτίωση και καταξίωση.

Αυτά τα παιδιά ή φοβούνται να ξεχωρίσουν ή ξέρουν πως δεν μπορούν. Όπως και να έχει δεν έχουν θέση στο μέλλον αυτής της χώρας, σίγουρα όχι στο μέλλον που εγώ φαντάζομαι. Εγώ φαντάζομαι μια Ελλάδα που θα βγάζει άξιους επιστήμονες από τις σχολές της, που θα παράγουν έργο και θα βελτιώνουν την κοινωνία χάρη σε αυτό. Φαντάζομαι μια Ελλάδα που όλοι θα διψούν για διάκριση διότι δεν είναι κακό να είσαι ο καλύτερος, αρκεί όλοι να είχαν τις ίδιες ευκαιρίες να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Φαντάζομαι μια Ελλάδα που ο στόχος των νέων δεν θα είναι να βολευτούν μέχρι τη σύνταξη, αλλά να ζήσουν μια πλήρη ζωή, μια ζωή με προκλήσεις και δυσκολίες και χαρές και λύπες.

Αυτά τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για το ταξίδι, αλλά μόνο για τον προορισμό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, θέλουν ο προορισμός να έρθει τώρα, αυτή τη στιγμή, με τη αποφοίτησή τους, να τακτοποιηθούν για πάντα και να απολαύσουν τη μέτρια ζωή τους στην οποία κανείς δεν θα ξεχωρίζει και όλοι θα έχουν σαν στόχο την ακινησία.

Ευτυχώς τα μέλη της οργάνωσης αυτής είναι λίγα. Ελπίζω η υπόλοιπη αριστερά να μην συμμερίζεται αυτά τα ιδεώδη.

Διαφορετικά δεν υπάρχει ελπίδα.

Advertisements

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: