Μια μεγαλειώδης «τάπα»


Η ζωή μας είναι γεμάτη από μηνύματα των διάφορων ψευδοεπιστημών, των ψευδοεπιστημόνων και τσαρλατάνων που μας προσφέρουν πάσης φύσεως μαντζούνια και θαυματουργά βότανα που γιατρεύουν από τη καράφλα μέχρι τον καρκίνο.

Όλα αυτά έχουν πωλήσεις τεράστιες, εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται ανά τον κόσμο για άχρηστα χάπια και άλλα ομοιοπαθητικά ζουμιά. Το αποτέλεσμα είναι, όπου υπάρχουν χρήματα, να υπάρχουν και συμφέροντα. Τα συμφέροντα φέρνουν πάσης φύσεως διαφημίσεις και πιέσεις προς όλες τις μεριές να σταματήσουν οι φωνές κριτικής και αν δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθερα όλα, τουλάχιστον να τους δοθούν τα ίδια δικαιώματα με τα επιτεύγματα της επιστήμης και φυσικά η ίδια έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο.

Έτσι λοιπόν η Association for Comprehensive Energy Psychology  έφτιαξε μια ηλεκτρονική αίτηση με την οποία ζητούσαν από τον Jimmy Wales, ιδρυτή της Wikipedia, να δεχθεί να φτιάξει νέες πολιτικές οι οποίες θα επιτρέπουν την συζήτηση (εντός Wikipedia) για θέματα σχετικά με την ολιστική ιατρική.

Η αντίδραση του Jimmy Wales είναι χαρακτηριστική:

picture-26

Με λίγα λόγια ο Wales λέει πως οι πολιτικές της Wikipedia είναι μια χαρά και αν θες να αναφερθείς σαν επιστήμη πρέπει να περάσεις τις ίδιες διαδικασίες που περνάνε όλες οι επιστημονικές ανακαλύψεις: να δημοσιευτεί η έρευνά σου σε ένα επιστημονικό περιοδικό κύρους, να εξεταστεί από την επιστημονική κοινότητα, να περάσει αυτό το τεστ και να γίνει αποδεκτή. Διαφορετικά δεν η θεωρία σου δεν ανήκει στον επιστημονικό χώρο αλλά στον παρα-επιστημονικό.

Αν νομίζεις πως η Ενεργειακή Ψυχολογία δουλεύει δεν έχεις παρά να το αποδείξεις. Ας μην ακούσω θεωρίες περί συνωμοσίας των κέντρων συμφερόντων εναντίων της ολιστικής ιατρικής, είναι για γέλια. Δεν μπορεί κάποιος να διεκδικεί ίση μεταχείριση με τις άλλες επιστήμες και ταυτοχρόνως να απαιτεί να εξαιρεθεί από τους ελέγχους που περνάνε όλες οι άλλες επιστημονικές θεωρίες. Όχι μόνο δεν είναι σωστό, αλλά παραβιάζει και το αίσθημα δικαιοσύνης το οποίο υποτίθεται οδήγησε την Αssociation… κτλ να ζητήσει ίση μεταχείρηση.

Από τη μία έχουμε τις φαρμακοβιομηχανίες που πρέπει να ξοδέψουν μερικά εκατομμύρια δολάρια να ελέγξουν ένα νέο φάρμακο πριν βγει στην αγορά. Από την άλλη έχουμε τον κάθε τσαρλατάνο που πουλάει ότι θέλει, υποσχόμενος ότι φαντάζεται, χωρίς κανένα έλεγχο και καμία ευθύνη.

Ας περάσουν και αυτές οι ολιστικές θεραπείες τους ίδιους ελέγχους που περνούν όλες οι άλλες μέθοδοι και μετά ας διεκδικήσουν επί ίσοις όροις την προβολή τους μέσω της Wikipedia.

Μέχρι τότε όμως, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν πως έχουν τη λύση και πως βοηθάνε ανθρώπους, και κάποιοι θα τους πιστεύουν.

Αλλά δεν διορθώνονται όλα.

1478972_722614034426277_775591068_n

Advertisements

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: