Πρέπει να είναι υποχρεωτικά τα εμβόλια;


Οποτεδήποτε η λέξη «υποχρεωτικό» μπαίνει σε μια φράση δεν είμαι χαρούμενος. Είμαι αρκετά φιλελεύθερος να σκέφτομαι πως δεν είναι σωστό να υποχρεώνεις κανέναν άνθρωπο να κάνει οτιδήποτε, ακόμα και αν αυτό είναι για το καλό του.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά το «για το καλό σου» μπορεί να είναι μια μεγάλη παγίδα. Πως μπορεί ένας άνθρωπος να ξέρει τί είναι καλό για έναν άλλο; Πως μπορείς να εμπιστευθείς κάποιον άλλο πως έχει πραγματικά καλές προθέσεις και δεν θέλει να σε εκμεταλλευτεί για δικό του όφελος; Πως ξέρεις ότι ο άλλος ξέρει πραγματικά κάτι περισσότερο από εσένα και δεν λέει απλώς ότι του κατέβει στο κεφάλι.

Μια τέτοια περίπτωση είναι τα εμβόλια.

Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο πως τα εμβόλια κάνουν καλό. Έχουν βοηθήσει να εξαφανιστούν αρρώστιες που καταδυνάστευαν τους ανθρώπους για εκατοντάδες χρόνια και είχαν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους. Σε περιοχές όπου τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα, οι αρρώστιες αυτές εξακολουθούν να σκοτώνουν. Για περισσότερα δείτε εδώ.

1959866_671088276294518_1445756656_n

Υπάρχουν βέβαια ελαττώματα στα εμβόλια. Υπάρχουν και παρενέργειες που μπορεί να εκδηλωθούν ως ένας απλός πυρετός μέχρι και τον θάνατο σε ακραίες περιπτώσεις. Αλλά και πάλι, οι πιθανότητες να πάθεις κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι τόσο μικρές που το όφελος με διαφορά υπερβαίνει τους κινδύνους. Επικίνδυνη είναι και η οδήγηση αυτοκινήτου και κάθε φορά που βγαίνουμε για βόλτα ρισκάρουμε να έχουμε ατύχημα, αλλά αυτό δεν μας σταματάει από το να το χρησιμοποιήσουμε και να απολαύσουμε τις διαδρομές.

Καταλήγουμε λοιπόν εύκολα στο συμπέρασμα πως τα εμβόλια κάνουν καλό και όλοι θα έπρεπε να εμβολιαζόμαστε, ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Αλλά υπάρχουν πολλά άτομα που δεν κάνουν εμβόλια. Οι λόγοι είναι δύο: 1. Τα εμβόλια είναι ενάντια στη θρησκεία τους. 2. Πιστεύουν πως τα εμβόλια κάνουν κακό (προκαλούν αυτισμό ή άλλες αρρώστιες σαν τη μυθική μοργκέλονς) και δεν τα εμπιστεύονται.

Πρέπει αυτά τα άτομα να υποχρεωθούν να εμβολιαστούν παρά τις αντιρρήσεις τους;

Για να πάρουμε μια απόφαση σε κάτι που έρχεται κόντρα στις ελευθερίες των άλλων πρέπει να δούμε ψύχραιμα τις συνέπειες των πράξεών τους.

Κάποιος μπορεί να πει πως δεν τρέχει και τίποτα αν κάποιοι δεν εμβολιάζονται, κακό του κεφαλιού τους κάνουν, αυτοί θα αρρωστήσουν και αν εγώ έχω κάνει τα εμβόλια μου δεν έχω λόγο να ανησυχώ. Είναι έτσι όμως; Είναι τόσο απλά τα πράγματα;

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη των εμβολίων είναι αυτό που λέμε «ανοσία της αγέλης». Με άλλα λόγια, ακόμα και αν ένα μέλος της αγέλης δεν έχει εμβολιαστεί, επειδή τα υπόλοιπα μέλη έχουν ανοσία, το μέλος αυτό δεν κινδυνεύει.
Τα άτομα που δεν εμβολιάζονται βασίζονται σε ακριβώς αυτό το φαινόμενο και ελπίζουν να μην αρρωστήσουν. Αυτό βέβαια είναι μια υποκριτική συμπεριφορά διότι το ίδιο το άτομο που δεν εμβολιάζεται δημιουργεί «ρωγμές» στο ίδιο το αμυντικό όπλο (ανοσία αγέλης) στο οποίο βασίζεται. Όσο αυξάνονται τα άτομα που επαναπαύονται στην ανοσία αγέλης τόσο αυτή μειώνεται, μέχρι να έρθει το κρίσιμο σημείο και η αρρώστια να επιστρέψει.
 Είναι επίσης πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως καμία ομάδα ανθρώπων δεν είναι εντελώς απομονωμένη σαν να είναι πάνω σε ένα νησί. Όλοι ερχόμαστε συνεχώς σε επαφή με άλλους οι οποίοι μπορεί να μην είναι τόσο προστατευμένοι όσο εμείς, οπότε και να μεταφέρουν μια αρρώστια η οποία να έχει εξαφανιστεί στη δική μας γειτονιά/πόλη/χώρα/ήπειρο. Αν έρθουμε σε επαφή με τέτοιο άτομο και ταυτοχρόνως δεν είμαστε εμβολιασμένοι, τα τείχη που έχουμε χτίσει για να προστατευόμαστε από αυτές τις αρρώστιες αυτομάτως πέφτουν.

Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι πως δεν μπορούν όλα τα μέλη μια κοινωνίας να εμβολιαστούν. Τα μικρά παιδιά δεν εμβολιάζονται αμέσως μόλις γεννηθούν. Ανάλογα το εμβόλιο, μπορεί να το κάνουν από 8 μηνών έως 5 χρονών. Πολλά εμβόλια ακόμα και αν τα κάνεις χρειάζονται ένα επαναληπτικό για να λειτουργήσουν σωστά.
Επίσης, υπάρχουν και άτομα που, λόγο προβλημάτων υγείας, δεν μπορούν να εμβολιαστούν (πχ ασθενείς με AIDS). Αυτά τα άτομα βασίζονται στην ανοσία της αγέλης για προστασία και θα είναι τα πρώτα που θα χτυπηθούν δυνατά από μια αρρώστια.
Και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις (παιδιά και ασθενείς) εξαρτώνται από τους υπόλοιπους για να είναι υγιείς.

10150670_671634049573274_1627327404_n

Τα παραπάνω ισχύουν και στις περιπτώσεις όπου κάποιος φοβάται τα εμβόλια γιατί δεν ξέρει τί του γίνεται και πιστεύει ότι ακούει, αλλά και όταν οι αντιρρήσεις του είναι θρησκευτικής φύσης.

Ειδικά τα άτομα που έχουν θρησκευτικές αντιρρήσεις είναι αυτά που βασίζονται στην Παλαιά Διαθήκη όπου υπάρχει ένα απόσπασμα που λέει πως δεν πρέπει να τρώμε αίμα. Αυτό το απόσπασμα από το Δευτερονόμιο ερμηνεύεται, ως συνήθως, με διάφορους τρόπους ώστε να σημαίνει πως δεν πρέπει να εμβολιαστείς, να κάνεις μετάγγιση αίματος, ή οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Συνηθισμένες ανοησίες από άτομα που πιστεύουν πως ένα βιβλίο γραμμένο χιλιάδες χρόνια πριν από αμόρφωτα περιπλανώμενα στην έρημο άτομα, δίνει ιατρικές συμβουλές. Αυτή η συμπεριφορά έχει ακόμα και σήμερα πολλά θύματα, κυρίως παιδιά. Αν αντέχει το στομάχι σας διαβάστε εδώ.

Είτε υπολογίσουμε τις αντιρρήσεις των ατόμων που δεν ξέρουν καλύτερα, είτε αυτών που πιστεύουν σε θεούς και δαίμονες, έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα που δεν αφορά μόνο το άτομο, αλλά την κοινωνία και τα ευαίσθητα άτομα.

Η προσκόλληση σε χαζομάρες ή δεισιδαιμονίες δεν είναι λόγος για να ρισκάρει το κοινωνικό σύνολο και να έχουμε μέχρι και θανάτους βρεφών.

1964938_671136396289706_1404948815_n

Συνεπώς η άποψή μου είναι πως ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για όλους και αν μην υπάρχουν εξαιρέσεις παρά μόνο ιατρικής φύσης.

Με ποιο τρόπο όμως θα εμβολιάζαμε αυτούς που δεν το θέλουν; Δεν μπορούμε να φτιάξουμε τάγματα εφόδου που θα ορμάνε στα σπίτια και θα ακινητοποιούν ανθρώπους με τη βία για να τους κάνουν μια ένεση.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές μέθοδοι. Μια από αυτές θα είναι, προκειμένου να μπει ένα παιδί στο σχολείο, οι γονείς να φέρουν συμπληρωμένο το βιβλίο εμβολίων. Σε διαφορετική περίπτωση το παιδί δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση στη δημόσια παιδεία.

Ένας άλλος τρόπος θα είναι να ξεκαθαρίσουμε πως όποιος αρρωστήσει από ασθένεια που αντιμετωπίζεται από εμβόλιο, που ο ίδιος επέλεξε να μην κάνει, να μην μπορεί να νοσηλευτεί στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και να μην του προσφέρονται φάρμακα δωρεάν. Εφόσον είναι δική του επιλογή, να κληθεί να πληρώσει και τον γιατρό και τα φάρμακα και τα νοσήλια.

Ίσως να υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Θα πρέπει να τους βρούμε και να τους εφαρμόσουμε. Σε άλλες χώρες η άρνηση εμβολιασμού έχει προκαλέσει επιδημίες ασθενειών που είχαν εξαφανιστεί. Για να μην συμβεί το ίδιο σε εμάς θα πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά.

Δεν πρέπει να κυριαρχεί ο φόβος και η βλακεία.

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: