Περί προσβολής


Είμαι προσβλητικός; Είναι τα γραπτά μου προσβλητικά; Χμμμ…να εξηγήσω.

Υποθέτω πως είναι αναπόφευκτο, ειδικά όταν έχεις ένα μπλογκ σαν το δικό μου, του οποίου «δουλειά» (αν τα μπλογκ είχαν δουλειά) είναι να ακυρώνει τα αστήριχτα «πιστεύω» των άλλων και να προωθεί την επιστημονική και λογική άποψη, κάποιοι να σε θεωρήσουν προσβλητικό.

Μέσα από τα άρθρα μου επικαλούμαι και διεκδικώ τη θέση που ορίζει η λογική και είναι σαν να λέω πως οι υπόλοιποι, που έχουν διαφορετική άποψη, είναι παράλογοι. Αναπόφευκτο, αλλά υπάρχει ένα πολύ σημαντικό σημείο το οποίο ίσως να μην γίνεται αντιληπτό κάθε φορά: τη θέση μου την υποστηρίζω με επιχειρήματα βασισμένα στην επιστήμη, αναφέρω τις πηγές μου ώστε ο κάθε ένας να κάνει τη δική του έρευνα αν θέλει και τέλος, δεν αναφέρομαι προσωπικά σε κανένα. Δεν έχω αποκαλέσει ηλίθιο κανένα προσωπικά. Έχω αναφερθεί στην ανθρώπινη ηλιθιότητα που οδηγεί στον πόνο πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν έχω μιλήσει προσωπικά και παρόλαυτα κάποιοι ενοχλούνται και θεωρούν πως έχουν προσβληθεί από τα γραπτά μου.

58029_776605869093785_785214552_n

Καταλαβαίνω πως κανείς (συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος) δεν θέλει να κάνει λάθος. Είναι ένα πλήγμα στον εγωισμό μας και όσο πιο πολύ έχουμε επενδύσει σε κάτι τόσο πιο πολύ μας ενοχλεί η ιδέα να κάνουμε λάθος. Μάλιστα, είναι κοινό φαινόμενο η επένδυση σε ένα πιστεύω να είναι τόσο μεγάλη και βασισμένη σε χρόνια κατήχηση, ώστε η αλλαγή θέσης να είναι σχεδόν σωματικά επώδυνη. Δεν μιλάω μόνο για τη θρησκεία εδώ. Άλλα παραδείγματα είναι η ομοιοπαθητική ή οι αεροψεκασμοί όπου οι πιστοί δείχνουν σχεδόν θρησκευτική μεθοδολογία σκέψης και παντελή έλλειψη διάθεσης αλλαγής της θέσης τους, ακόμα και μπροστά σε ξεκάθαρα επιχειρήματα, ακόμα και όταν οι ίδιοι δεν έχουν να προσφέρουν ούτε ένα.

Έτσι λοιπόν συχνά δέχομαι κατηγορίες πως είμαι προσβλητικός και πως δεν υπολογίζω τα αισθήματα των άλλων και άλλα πολλά. Επιχειρήματα του στυλ: «αν ο άλλος βρίσκει παρηγοριά στο «Χ» γιατί εσύ θες να του το αφαιρέσεις», ή «αν πιστεύοντας στο «Ψ» δεν ενοχλείται κανένας γιατί ασχολείσαι εσύ», ξεκινούν από ένα σοβαρό λάθος: το γεγονός ότι 318604_10150415467087119_627857118_10047501_712548805_nένα πιστεύω προσφέρει παρηγοριά δεν το κάνει απαραίτητα σωστό και όταν κάτι δεν είναι σωστό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και το έχουμε δει πολλές φορές (για αναλυτική λίστα, εδώ).

Παράλληλα, είναι νομίζω σημαντικό να εξηγήσω πως η έκφραση «αυτό με προσβάλει» είναι στα αυτιά μου άνευ οποιασδήποτε αξίας. Μιας και δεν προσβάλλω κανέναν προσωπικά, το να μου πει κάποιος πως η προσπάθειά μου να του εξηγήσω πως σε κάποιο θέμα κάνει λάθος είναι προσβλητική, με αφήνει παντελώς αδιάφορο! Το να μου πει κάποιος πως τον προσβάλλω, είναι από τις πιο ανούσιες δηλώσεις που μπορεί να κάνει. Είναι ισοδύναμο της γκρίνιας και του παράπονου που μόνο στα μικρά παιδιά μπορούμε να δικαιολογήσουμε και όχι σε ενήλικες που μπορούν να σκεφτούν καλύτερα.

1904216_780169998670680_53793860_n

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό είναι πως αμφισβητώντας τη θέση που κάποιος έχει ασπαστεί σαν την αλήθεια, τον αναγκάζεις να σκεφτεί λίγο διαφορετικά και να…, γιατί όχι, αμφισβητήσει τις ιδέες του και να ρισκάρει να τις αλλάξει. Γιατί, κακά τα ψέματα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τη γνώμη μας ανά πάσα στιγμή. Η επιστήμη κάθε μέρα μας προσφέρει νέες αποκαλύψεις για τον κόσμο γύρω μας και αν η θέση μας είναι ακλόνητη, τότε το μόνο που θα πετύχουμε είναι να χάσουμε το τραίνο και να μείνουμε πίσω.

Έτσι λοιπόν, όποιος νομίζει πως το να λέω τη γνώμη μου μέσα από αυτό το μπλογκ είναι προσβλητικό, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί. Και αν δεν μπορεί να το ξανασκεφτεί, ας μην ξαναδιαβάσει τα άρθρα. Δημοκρατία έχουμε και ο κάθε ένας μπορεί να επιλέξει ότι του αρέσει.

447b40142b8cbdf1623e009813c360a8719a67dc24d93942e93be929b2b506ba

Advertisements

Tagged:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: