Συνωμοσιολογικά λάθη λογικής


Για να πιστέψεις στις διάφορες θεωρίες συνωμοσιών που κυκλοφορούν δεν χρειάζεται να είσαι ηλίθιος ή χαζός. Οι περισσότεροι που πιστεύουν στους αεροψεκασμούς, ή στην υπερδύναμη που λέγεται Λέσχη Μπίλντενμπεργκ δεν είναι ούτε ηλίθιοι ούτε χαζοί. Αντιθέτως μερικοί από αυτούς είναι πολύ έξυπνοι.

Ο λόγος που πιστεύουν σε αυτές τις θεωρίες και τις υπερασπίζονται μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός τους είναι διότι δεν μπορούν να δεχθούν έναν κόσμο στον οποίο δεν υπάρχει έλεγχος. Δεν μπορούν να δεχθούν πως κάποια γεγονότα είναι εντελώς τυχαία και δεν τα έχει προκαλέσει κανένας. Αν δεν υπάρχει κάποια διάνοια πίσω από τα γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή μας θα σημαίνει πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτά τα γεγονότα και συνεπώς δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να τα σταματήσουμε. Αυτό για πολλούς είναι τρομακτικό.

Το καταλαβαίνω αυτό. Είναι μια ανθρώπινη ανάγκη να ελέγξουμε τον κόσμο γύρω μας. Χάρη σε αυτόν τον έλεγχο έχουμε βελτιώσει τη ζωή μας και έχουμε καταφέρει όλα όσα βλέπουμε γύρω μας κάθε μέρα. Αλλά είναι σημαντικό να παραδεχθούμε πως κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε όσο και αν θέλουμε και ο σεισμός που σκότωσε μερικές χιλιάδες ανθρώπους δεν ήταν προϊόν του υπερόπλου HAARP, το οποίο ελέγχεται από σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες έχουν πάρει εξωγήινη τεχνολογία, την οποία χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα chemtrails, τα οποία στόχο έχουν να μας σκοτώσουν όλους, διότι έτσι οι μεγάλες φαρμακευτικές θα κερδίσουν περισσότερα χρήματα πουλώντας περισσότερα φάρμακα, ενώ παράλληλα η ελίτ θα κρυφτεί σε υπόγεια καταφύγια για να γλυτώσει από τις καταστροφές που έχουν οργανώσει οι εβραιομασονικές δυνάμεις. Άντε, σας είπα και ποιος κρύβεται πίσω από όλα και τώρα κινδυνεύει η ζωή μου.

Αλλά είπαμε, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ηλίθιοι, οπότε είναι αναγκαίο να κάνουν κάποια λάθη στη λογική τους προκειμένου να επιμένουν σε αυτές τις θέσεις. Ας δούμε λοιπόν μερικά πιθανά λάθη λογικής:

Όλοι αυτοί που το λένε τρελοί είναι;

Από τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες: «Κοίτα πόσοι είναι που πιστεύουν το ίδιο πράγμα! Δεν μπορεί να κάνουν όλοι λάθος»

Αυτή η λογική είναι εντυπωσιακή για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι διότι κανείς δεν μετράει το πόσοι είναι αυτοί που συμφωνούν. Αλλά ας πούμε πως ξέρουμε και πως αυτοί είναι το 40%, όπως έλεγε μια πρόσφατη έρευνα για το πόσοι πιστεύουν πως οι αεροψεκασμοί συμβαίνουν.
Το γεγονός πως 40% πιστεύει στους αεροψεκασμούς δεν τους κάνει αληθινούς (τους αεροψεκασμούς). Το επιχείρημα: «το 40% πιστεύει» δεν προσφέρει καμία απόδειξη πως οι αεροψεκασμοί, ή οποιαδήποτε άλλη συνωμοσία, είναι αληθινή. Ακόμα και το 100% να πιστεύει και πάλι αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα υπέρ μιας θεωρίας.

1780851_223993104464594_452825661_n

Επανάσταση τώρα!

Επανάσταση: η αντίσταση κατά της αρχής, σε γενικές γραμμές. Δεν μπορείς να επαναστατήσεις απέναντι σε κάτι που δεν έχει δύναμη. Επαναστατείς απέναντι σε κάτι που έχει δύναμη και σε επηρεάζει. Οι πλειοψηφία των πιστών των θεωριών συνωμοσίας μας λένε πως η «επίσημη ιστορία» δεν μπορεί να είναι αληθινή διότι την έχουν γράψει αυτοί που προσπαθούν να ελέγξουν τα πράγματα. Πατούν λοιπόν στην ψυχολογική ανάγκη που έχουμε όλοι μας να παίρνουμε αποφάσεις για τον εαυτό μας και να μην μας αναγκάζει κανείς να κάνουμε οτιδήποτε. Λέγοντας τα περί «επίσημης ιστορίας» απλώς προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτή μας την ανάγκη ώστε να συμφωνήσουμε μαζί τους. Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει σημασία δεν είναι ποιος έγραψε την «ιστορία», αλλά αν αυτή υποστηρίζεται από τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Αυτό είναι το μόνο κριτήριο που έχει σημασία.

Για δες πόσα επιχειρήματα έχω;

Μια κλασσική μέθοδος να μπερδευτεί κάποιος είναι αν δεχθεί βροχή από δήθεν επιχειρήματα υπέρ μιας θεωρίας.
Ένας φίλος μου είχε ζητήσει μια μέρα να εξηγήσω ένα βίντεο που έδειχνε ένα φως στον ουρανό κάποιας πόλης, το οποίο ο φίλος πίστευε πως είναι εξωγήινο διαστημόπλοιο. Του έδωσα μια-δύο εξηγήσεις σχετικά με το τί θα μπορούσε να είναι, συμφώνησε και μου έδειξε και άλλο ένα βίντεο. Το συζητήσαμε και μου έδειξε και άλλο, και άλλο και άλλο. Είναι προφανές πως δεν είχα εξηγήσεις για όλα και αυτομάτως αυτό θεωρήθηκε σαν παραδοχή πως η δική του θεωρία είναι η σωστή.
Είναι σημαντικό να ξανά τονίσουμε: δεν έχει σημασία πόσα επιχειρήματα έχει κάποιος. Ακόμα και χιλιάδες να έχει, στην καλύτερη περίπτωση το μόνο που θα δικαιούται είναι αμφιβολίες. Το θέμα είναι αν αυτά τα επιχειρήματα είναι τεκμηριωμένα και δεν βασίζονται στη διάθεση του άλλου να πιστέψει.
Παράλληλα, η αδυναμία μου να δώσω εξήγηση σε κάποιο φαινόμενο δεν αποτελεί απόδειξη πως η θεωρία που εξηγεί αυτό το φαινόμενο είναι η σωστή.

Ο αχυράνθρωπος

Ο «αχυράνθρωπος» είναι μια κατάσταση όπου ο άλλος χρησιμοποιεί το δικό σου επιχείρημα, αλλά πρώτα το αλλάζει τόσο ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει εναντίον σου. Παράδειγμα:

-Οι μέρες με λιακάδα είναι ωραίες.
-Ναι αλλά αν είχαμε μόνο λιακάδα δεν θα είχαμε βροχές και τότε η φύση θα πέθαινε.

ή

-Πιστεύω πως μια φιλελεύθερη πολιτική θα ήταν πιο καλή για την οικονομία
-Α, μάλιστα, είσαι υπέρ της πείνας και της δυστυχίας

Είναι προφανές πως αν δεν είσαι προετοιμασμένος να δεις το κόλπο με τον «αχυράνθρωπο» τότε μπορεί να πέσεις στην παγίδα και να πάρεις μια αμυντική στάση εξηγώντας πως το να είσαι φιλελεύθερος δεν σημαίνει πως είσαι υπέρ της πείνας. Στην πραγματικότητα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επαναλάβεις την αρχική του θέση εξηγώντας πως ποτέ δεν είπες αυτό που είπε ο άλλος.
Αλλά, όποια πορεία και αν πάρει η συζήτηση, το θέμα παραμένει πως για να πεισθείς για ένα επιχείρημα πρέπει να παρουσιαστούν τεκμήρια και η παραμόρφωση μιας δικής μας θέσης σε καμία περίπτωση δεν είναι τεκμήριο υπέρ της θέσης του άλλου.

Έχω κάτι πηγές, να! (με το συμπάθιο)

Το να έχεις πηγές είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν κάνεις κάποιον ισχυρισμό. Όσο πιο καλές είναι οι πηγές σου τόσο πιο ισχυρά είναι τα επιχειρήματά σου.
Αν θες για παράδειγμα να δείξεις πόσο καλό κάνει ο σοσιαλισμός στην κοινωνία και οι πηγές σου είναι «Η Αυγή», τότε καλό θα είναι να βρεις καλύτερες. Αν όμως θέλεις να δείξεις πως υπάρχουν εξωγήινοι και οι πηγές σου είναι η NASA τότε έχεις κάνει ένα βήμα προς τα μπρος.
Χρειάζεται όμως προσοχή το θέμα. Πολλές φορές η «πηγή» δεν είναι παρά ένα άλλο άρθρο που έχει γίνει copy-paste και τίποτε παραπάνω. Αυτή δεν είναι πηγή που υποστηρίζει το επιχείρημα αλλά απλώς η πηγή του άρθρου.
Άλλες φορές βλέπουμε σειρά από πηγές αλλά όταν τις ελέγχουμε βλέπουμε πως ουδεμία σχέση έχουν με το θέμα, λένε κάτι διαφορετικό και απλώς έχουν προστεθεί για εφέ, ή λένε το αντίθετο. Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου οι συγγραφείς απλώς βάζουν link στα κείμενά τους ως πηγές, ελπίζοντας πως η πλειοψηφία των αναγνωστών δεν θα μπει στον κόπο να τις εξετάσει.

1380520_250557041758832_2084653867_n

Ο ειδικός

Υπάρχουν περιπτώσεις που αντί για πηγές σου λένε πως «το είπε ο γιατρός Τάδε». Ε, αν το είπε ο γιατρός…
Αλλά όχι. Να ξεκινήσουμε λέγοντας πως ακόμα και γιατρός να είναι κάποιος αυτό δεν σημαίνει πως ξέρει το συγκεκριμένο θέμα. Ακόμα και αν είναι το αντικείμενό του, υπάρχει περίπτωση να έχουν υπάρξει εξελίξεις για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί.
Παράλληλα, καλό είναι να μάθουμε αν αυτός ο γιατρός υπάρχει ή όχι. Έχω δει περίπτωση όπου σαν επιχείρημα αναφέρονταν γιατρός ο οποίος ήταν υπόδικος για κακή ιατρική συμπεριφορά και είχε χάσει την άδεια του. Αυτό βέβαια δεν αναφέρονταν στο άρθρο και έπρεπε να ψάξεις για να το βρεις.
Σε γενικές γραμμές, όταν επικαλείται κάποιος ένα ειδικό το επιχείρημά του αποκτά επιπλέον βαρύτητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν γίνεται βεβαιότητα. Πρέπει ο ειδικός να μπορεί να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του.

Δεν μπορώ να το πιστέψω!

«Το να πάει ο άνθρωπος στο φεγγάρι είναι τόσο δύσκολο που δεν μπορώ να πιστέψω πως πήγαμε το ’60 με την τεχνολογία που υπήρχε τότε.»
Αυτό είναι επιχείρημα ατόμου που πιστεύει πως η προσσελήνωση ήταν σκηνοθετημένη σε ένα στούντιο του Χόλιγουντ.
Το ότι κάτι μας φαίνεται απίστευτο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως είναι και αδύνατο. Ακούω συχνά: «Μα αυτός ήταν καλό παιδί. Κάθε μέρα με τη ‘σεις και με το σας, πάντα με το χαμόγελο και πάντα να βοηθά. Δεν μπορώ να πιστέψω πως σκότωσε την κοπέλα!»
Το τί μπορούμε και τί δεν μπορούμε να πιστέψουμε δεν έχει καμία σημασία και δεν προσφέρει βαρύτητα στα επιχειρήματά μας υπέρ μια θεωρίας. Αντιθέτως δείχνει προσωπική άγνοια και τίποτε παραπάνω.

Σύμπτωση; Ποτέ!

Στον κόσμο των θεωριών συνωμοσίας δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο, συνήθως σκοτεινό και κακό για αθώους.
Αλλά αυτό είναι κάτι που ακούμε συχνά και όχι μόνο σε σχέση με θεωρίες συνωμοσίας. Πολλοί άνθρωποι λένε πως «όλα γίνονται για κάποιο λόγο» και με αυτό τον τρόπο αφήνουν να εννοηθεί πως από «πίσω» υπάρχει κάποιος που κινεί τα νήματα, είτε για καλό (θεός) είτε για κακό (Μασόνοι).
Η πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή. Πολλά είναι τα γεγονότα που συμβαίνουν εντελώς τυχαία και δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Εμείς, σαν άνθρωποι, έχουμε ένα μυαλό που έχει εξελιχθεί να βλέπει συσχετισμούς ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν. Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που μας βοήθησε να παραμείνουμε ζωντανοί στη σαβάνα όταν ήμασταν πρωτόγονοι και αντί να χρεώσουμε το θρόισμα του θάμνου στον αέρα, το μυαλό μας θεωρούσε πως ήταν λιοντάρι, ακόμα και αν τελικά δε ήταν. Ήταν προτιμότερο να κάνουμε λάθος και να μην είναι λιοντάρι παρά να κάνουμε λάθος και να μην είναι ο αέρας.
Έτσι λοιπόν το μυαλό μας έχει μάθει να συνδυάζει τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας και να καταλήγει σε συμπεράσματα. Ενώ αυτή η διαδικασία μας έχει βοηθήσει πολύ μέχρι σήμερα, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Οι συμπτώσεις υπάρχουν, ακόμα και αν δεν μας αρέσει.

Παρειδωλία

Δείτε εδώ, το έχω αναλύσει επαρκώς νομίζω.

Φωτογραφίες και βίντεο

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Είναι ξεκάθαρο το θέμα. Η τεχνολογία σήμερα μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε φωτογραφίες και βίντεο με τέτοιο τρόπο ώστε και ο εντοπισμός της επεξεργασίας να είναι σχεδόν αδύνατος για τον καθημερινό άνθρωπο που χαζεύει στο internet, αλλά και τα αποτελέσματα της επεξεργασίας να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Όπως είχε πει και ο Neil deGrasse Tyson, το Photoshop έρχεται πλέον με κουμπί UFO.
Εντάξει, ας μην είμαι κακός, δεν είναι όλοι πονηροί και υπάρχει πάντα και η πιθανότητα της παρερμηνείας αυτών που βλέπουμε σε μια φωτογραφία. Ένα λάθος.
Για αυτούς τους λόγους μια φωτογραφία ή ένα βίντεο δεν αποτελούν αποδείξεις για τίποτα, δυστυχώς.

Αυτή ήταν μια μικρή συλλογή από λάθη που κάνουν συχνά οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας. Υπάρχουν και άλλα μιας και το μυαλό μας είναι εξαιρετικά επιρρεπές στα λάθη. Αλλά θα σταματήσω εδώ και μια άλλη φορά θα αναφέρω περισσότερες περιπτώσεις.

Μέχρι τότε να προσέχετε τί πιστεύετε και να μην βιάζεστε να καταλήξετε σε συμπεράσματα. Σκεφτείτε το λίγο ακόμα, υπάρχει χρόνος.

1044908_491747087577983_489635701_n

Advertisements

Tagged: , , ,

2 thoughts on “Συνωμοσιολογικά λάθη λογικής

 1. Άννα Μαρτίου 14, 2014 στο 22:30 Reply

  Έχεις απόλυτο δίκαιο για αυτούς που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, η αλήθεια είναι ότι όταν μιλάω με κάποιον από αυτούς θέλω να πάρω φόρα και να χτυπήσω το κεφάλι μου στο τοίχο με δύναμη!!! Υπάρχει άραγε τρόπος να αλλάξεις γνώμη σ αυτό το 40%; Αυτή η φανατισμένη πίστη δεν είναι βλαβερή για την κοινωνία μας; Στο μέλλον μπορεί να παρουσιάσει άσχημα αποτελέσματα όπως τα εγκλήματα που έγιναν και γίνονται στο όνομα του Θεού(μήπως τα παρά λέω;;;) η απλά μόδα είναι θα περάσει;

  Μου αρέσει!

  • Theodore Μαρτίου 14, 2014 στο 23:04 Reply

   Προσωπική μου γνώμη είναι πως το 40% δεν είναι ιδιαίτερα φανατικό όσον αφορά τους ψεκασμούς. Αν μπεις σε λεπτομέριες μαζί τους μάλλον θα «αλλαξοπιστήσουν».

   Γενικότερα πάντως, νομίζω πως η λογική της συνωμοσίας δεν πρόκειται να αλλάξει και αρκετοί θα συνεχίσουν να πιστεύουν ο κάθε ένας τη δική του.
   Αν θες να μάθεις τί ζημειά μπορεί να κάνει η πίστη σε βλακείες δες εδώ. Έχει πολλά παραδείγματα.
   http://whatstheharm.net

   Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα τύπου θρησκείας, αλλά όχι εύκολα.
   Τώρα, αν θες να τους αλλάξεις δεν πρέπει να επιτεθείς στη «πίστη» τους, αλλά να τους κάνεις να φτάσουν μόνοι στη λογική. Δεν είναι εύκολο.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: