Οι λύκοι αλλάζουν τα ποτάμια


Χρόνια τώρα μου λένε πως όλα στη φύση είναι σε μια ευαίσθητη ισορροπία. Αν ανατρέψεις το ένα τότε κόβεις την «αλυσίδα» και δημιουργείς προβλήματα.

Αυτό, λίγο έως πολύ είναι προφανές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το είχα δει στην πράξη. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως η φύση δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα αν η «αλυσίδα» είναι στη θέση της ή όχι. Αν για παράδειγμα ένα πλάσμα, ζώο ή φυτό, βγει από την αλυσίδα για οποιοδήποτε λόγο, τότε τα υπόλοιπα θα καλύψουν το κενό και η ζωή θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. Αυτό συμβαίνει εκατομμύρια χρόνια σε αυτόν τον πλανήτη μιας και, όπως μας λένε οι βιολόγοι, το 99% των ζώων που κατά καιρούς έχουν ζήσει πάνω σε αυτό τον πλανήτη, έχει εξαφανιστεί και για ελάχιστα από αυτά ευθύνεται ο άνθρωπος.

Η φύση βλέπετε δεν είναι ένα νοήμον πλάσμα που ελέγχει τα πάντα γύρω της και εγκρίνει ή δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο όλα δουλεύουν. Η φύση είναι όλα τα πλάσματα μαζί και δεν έχει κανένα απολύτως στόχο ή σκοπό. Δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή, απλώς είναι.

Συνεπώς, ότι αλλαγές προκαλούνται από τον άνθρωπο στη φύση, όποια ζώα σκοτώνονται και όποια τοπικά περιβάλλοντα αλλάζουν ή καταστρέφονται, δεν μπορούν να πάρουν μια ταμπέλα που να λέει «κακό ή καλό για τη φύση», διότι η φύση δεν πολυενδιαφέρεται για το τί αλλαγές γίνονται. Απλώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Από την άλλη όμως οι αλλαγές επηρεάζουν τον άνθρωπο ο οποίος αποτελεί μέρος της «αλυσίδας» ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνει. Όλες οι προσπάθειες λοιπόν που γίνονται από εμάς για διατήρηση του περιβάλλοντος δεν γίνονται από μια ανάγκη να σώσουμε το περιβάλλον, αλλά από την ανάγκη να σώσουμε το περιβάλλον στο οποίο εξελιχθήκαμε και το οποίο γνωρίζουμε και χρειαζόμαστε. Διότι αν αλλάξουμε πάρα πολύ το περιβάλλον μας τότε, μαζί με κάποια ζώα, θα χαθούμε και εμείς, αλλά η φύση θα συνεχίσει να υπάρχει με διαφορετικό τρόπο.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως οι οικολογικές μας ανησυχίες δεν έχουν αλτρουιστικά κίνητρα αλλά εγωιστικά και αυτό δεν είναι ψεγάδι μιας και το αποτέλεσμα είναι, μαζί με το δικό μας περιβάλλον, να σώζουμε και αυτό πολλών άλλων ζώων.

Όπως είπα στην αρχή δεν έχω δει στην πράξη τί γίνεται αν αφαιρέσεις ένα κρίκο της αλυσίδας, αλλά βρήκα ένα βίντεο που δείχνει τί συμβαίνει αν προσθέσεις ένα κρίκο που είχες αφαιρέσει παλαιότερα. Πρόκειται για ένα σύντομο αλλά εξαιρετικό βίντεο που δείχνει με ποιό τρόπο η επαναφορά λύκων στο Πάρκο Yellowstone στην Αμερική επηρέασε όχι μόνο τα άλλα ζώα αλλά έφτασε να επηρεάσει μέχρι και τα ποτάμια του πάρκου! Το πως έγινε αυτό θα το δείτε στο βίντεο που έχει και υπότιτλους.

Μπορεί λοιπόν το βίντεο αυτό να μας δείνχει τί συμβαίνει αν προστεθεί ο κρίκος που έλειπε, αλλά μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τί αλλαγές προκάλεσε η εξόντωση των λύκων του πάρκου.

Advertisements

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: