Ο «ανάδρομος» Ερμής


Όπως όλοι ξέρουμε, οι πλανήτες του Ηλιακού συστήματος ακολουθούν όμορφες ελλειπτικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο. Ο κάθε πλανήτης έχει διαφορετική ταχύτητα και πολλές φορές ένας πλανήτης φαίνεται να προσπερνά τον άλλο.

Αυτή είναι η απλή περιγραφή του Ηλιακού μας συστήματος όπως αυτό φαίνεται σε κάποιον εξωτερικό παρατηρητή, κάποιον που πετάει, ας πούμε, πάνω από το πεδίο των πλανητών και βλέπει κάτι τέτοιο.

Το φαινόμενο του ανάδρομου Ερμή οφείλεται στο γεγονός πως, μαζί με τον Ερμή, κινείται και η Γη γύρω από τον Ήλιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μερικές φορές το χρόνο, να βλέπουμε αυτή την τροχιά του Ερμή στον νυχτερινό ουρανό:

retrogrademars_tezel_big

Εξαιτίας του συνδιασμού τη κίνησης της Γης και του Ερμή γύρω από τον Ήλιο μας φαίνεται σαν ο Ερμής να γυρνάει για λίγο προς τα πίσω πριν επιστρέψει στην αρχική του πορεία. Αυτό βέβαια είναι μια οφθαλμαπάτη που συμβαίνει τρεις φορές το χρόνο και ο Ερμής ποτέ δεν αντιστρέφει την πορεία του.

Αλλά η αστρολογία, που δεν είναι επιστήμη αλλά μια τεράστια μπούρδα που μας λέει πως οι θέσεις των πλανητών όταν γεννηθήκαμε ορίζει την προσωπικότητά μας και η κίνησή τους μπορεί να επηρεάσει το μέλλον μας, δεν καταλαβαίνει από οφθαλμαπάτες αλλά αντιμετωπίζει την αντιστροφή της πορείας του Ερμή σαν πραγματικό γεγονός. Πώς θα μπορούσε βέβαια να είναι διαφορετικά. Η αστρολογία δεν έχει βγει από τη βαθιά αρχαιότητα στην οποία επινοήθηκε και δεν έχει συμπεριλάβει τις ανακαλύψεις της αστρονομίας στη κοσμοθεωρία της.

Το γεγονός πως οι αστρολόγοι μας λένε να προσέχουμε τις περιόδους όπου ο Ερμής είναι ανάδρομος, δείχνει το μέγεθος της ηλιθιότητας και ασχετοσύνης που κυριαρχεί στον κόσμο της αστρολογίας.

Για αυτό, την επόμενη φορά που κάποιος σας μιλάει περί ανάδρομου Ερμή και των προβλημάτων που αυτός θα δημιουργήσει στη καθημερινότητά μας, πείτε του πως είναι πολύ κακό να οργανώνει την ημέρα του βασισμένος σε μια οφθαλμαπάτη και καλά θα κάνει να πατήσει στο έδαφος και να μάθει λίγα πράγματα σχετικά με τους πλανήτες του ηλικαού συστήματος.

Πριν λοιπόν αποφασίσετε να φορέσετε το κίτρινο κουστούμι αντί το γκρι και να μοιάζετε με lemon pie, να βουρτσίσετε τα δόντια σας με το αριστερό χέρι και να ρισκάρετε να βγάλετε το μάτι σας, να πάρετε άλλο δρόμο με το αυτοκίνητο και να κινδυνέψετε να μην φτάσετε ποτέ στη δουλειά σας, ξανασκεφτείτε το. Μήπως η αστρολογία είναι μια τεράστια μπούρδα που δεν προσφέρει απολύτως τίποτα; Μήπως είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος και ο ανάδρομος Ερμής δεν μας αγγίζει καθόλου; Μήπως να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας σωστά και να μην το αφήνουμε να πέφτει σε παγίδες;

Μήπως;

Advertisements

Tagged: , , ,

2 thoughts on “Ο «ανάδρομος» Ερμής

 1. Baia Φεβρουαρίου 14, 2014 στο 01:40 Reply

  Σίγουρα η αστρονομία και η αστρολογία δεν έχουν πολλά (ίσως κάποια ελάχιστα) κοινά και σίγουρα κανένας πλανήτης δεν γίνεται ανάδρομος στην πραγματικότητα. Αλλά ότι ονομάζει αυτή τη συγκεκριμένη κίνηση ανάδρομη δεν έχει σχέση με ό,τι αυτο εννοεί η αστρολογία. Επίσης αν και δε γνωρίζω πολλά περί αστρολογίας, θα ήθελα να σας πω ότι ο αφορισμός οποιασδήποτε ιστοριούλας ή παραμυθιού (ή όπως κρίνετε την αστρολογία), έτσι απλά με βάση έναν όρο που χρησιμοποιεί ή συγκριτικά με κάποια ευρέως αποδεκτή και αληθινά σπουδαία επιστήμη, όπως η αστρονομία, αν μη τι άλλο δείχνει επιπολαιότητα και στην έρευνα και προκατάληψη. Το άρθρο σας πάντως για όσους φανατίζονται απλά μοιρολατρικά χρησιμοποιώντας την αστρολογία ως δικαιολογία για ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους, είναι αναμφίβολα χρήσιμο και ίσως και απελευθερωτικό.

  Μου αρέσει!

  • Theodore Φεβρουαρίου 14, 2014 στο 09:20 Reply

   Φίλε Baia, σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου, αν και ομολογώ πως δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Ίσως είναι πολύ νωρίς και δεν έχω ξυπνήσει καλά ακόμα, αλλά ποιός ξέρει αν θα ξαναβρω χρόνο αργότερα να το ξαναδιαβάσω με όλα αυτά που έχω να κάνω.
   Μου λες πως «ότι ονομάζει αυτή τη συγκεκριμένη κίνηση ανάδρομη δεν έχει σχέση με ό,τι αυτο εννοεί η αστρολογία». ΟΚ, πες μου σε παρακαλώ τί εννοεί η αστρολογία και μη με κρατάς σε αγωνία.
   Λες πως δείχνω «επιπολαιότητα και στην έρευνα και προκατάληψη» επειδή απορρίπτω την αστρολογία βασισμένος σε έναν όρο που χρησιμοποιεί (ανάδρομος). Αλλά είσαι άδικος. Βεβαίως και δεν απορρίπτω την αστρολογία με βάση ένα μόνο όρο που χρησιμοποιεί και ο οποίος είναι λαθος (αλλά κρατάω μια επιφύλαξη μέχρι να μου εξηγήσεις που έχω κάνει λάθος), απλώς αυτός ο όρος είναι το θέμα στο οποίο επέλεξα να επικεντρωθώ στο άρθρο αυτό. Απορρίπτω την αστρολογία διότι κάνει ισχυρισμούς που δεν μπορεί να αποδείξει με κανένα τρόπο. Δεν μπορεί να δείξει με ποιό τρόπο η θέση των πλανητών την ημέρα που γεννηθήκαμε επηρεάζει την προσωπικότητά μας και δεν μπορεί να δείξει με ποιό τρόπο μπορεί να προβλέψει το μέλλον κοιτάζοντας τη θέση των πλανητών σήμερα.
   Αν μη τί άλλο έχει ξανά και ξανά και ξανά και ξανά (μπορώ να συνεχίσω έτσι για ώρες, αλλά λυπάμαι και τους άλλους αναγνώστες) δείξει πλήρη ανικανότητα να προβλέψει με ένα ουσιώδη τρόπο το μέλλον. Έχει αποτύχει παταγωδώς να μας δώσει μια πρόβλεψη που να είναι λιγότερο γενικόλογη και πιο συγκεκριμένη από το «ο ήλιος θα ανατέλλει αύριο και για τις επόμενες 3 ημέρες από το ίδιο σημείο». Κάθε οροσκόποιο και κάθε περιγραφή του χαρακτήρα ενός ζώδιου είναι τόσο γενικόλογη και αόριστη ώστε να ταιριάζει σε οποιονδήποτε το διαβάζει. Σε προκαλώ να πάρεις τα σημερινά ζώδια όπως γράφονται σε οποιοδήποτε έντυπο και 1 να τα συγκρίνεις με τα ζώδια ενός άλλου έντυπου, 2 να διαβάσεις ένα τυχαίο ζώδιο χωρίς να ξέρεις ποιό είναι και να δεις σε ποιό βαθμό σου ταιριάζει. Αλλά αν βαριέσαι δεν πειράζει, βλέπεις αυτά που προτείνω έχουν ήδη γίνει από άλλους και τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα, η αστρολογία απέτυχε κάθε φορά και με εκωφαντικό τρόπο.
   Συνεπώς και για να μην συνεχίσω και γίνω βαρετός, δεν απέρριψα ελαφρά τη καρδία την αστρολογία όπως με κατηγορείς, αλλά μετά από αρκετή έρευνα. Τέλος, περιμένω από εσένα και το σημείο όπου έκανα λάθος σχετικά με την έννοια του όρου «ανάδρομος» αλλά και με ποιό τρόπο η αστρολογία κάνει αυτά που ισχυρίζεται. Το δεύτερο θα έχει πολύ ενδιαφέρον.
   Και πάλι σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: