Περί ψεκασμών και υπερπτήσεων


Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το blog δεν περίμενα πολλά. Δεν περίμενα, όχι μόνο να αλλάξω τον κόσμο, αλλά ούτε και να ασχοληθούν πολλοί μαζί μου.

Από τότε έχει περάσει καιρός και παρόλο που το κοινό μου δεν με έχει ανεβάσει στο επίπεδο του σωτήρα-προφήτη (ευτυχώς), δέχομαι σχόλια και αντιδράσεις σε αυτά που γράφω και χαίρομαι. Χαίρομαι με αυτούς που διαφωνούν μαζί μου διότι κάνουν τη ζωή μου πιο ενδιαφέρουσα και βέβαια χαίρομαι με αυτούς που μου λένε καλά λόγια ή προσθέτουν στα γραπτά μου.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η παρακάτω. Όταν έγραφα σχετικά με τη θεωρία των αεροψεκασμών περίμενα αντιδράσεις και μάλιστα τις περισσότερες αρνητικές, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα κάποιος να ενδιαφερθεί αρκετά ώστε να προσθέσει κάτι νέο σε αυτά που λέω για το θέμα.

Πριν μερικές ημέρες όμως ο Παρμενίων, όπως είναι το ψευδώνυμο (υποθέτω) που χρησιμοποιεί ο αναγνώστης, μου έγραψε ένα εκτενές σχόλιο στο άρθρο περί αεροψεκασμών στο οποίο με πολύ ωραίο και απλό τρόπο εξηγεί γιατί βλέπουμε τόσες γραμμές στον ουρανό από τα αεροπλάνα και γιατί δημιουργούν καμιά φορά περίεργα γεωμετρικά σχήματα. Παράλληλα παραθέτει και χάρτες με τους αεροδιάδρομους πάνω από την Ελλάδα.

Αυτή η πληροφορία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και βοηθάει στο να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο αυτά που βλέπουμε στον ουρανό. Παράλληλα αφαιρεί και κάποια επιχειρήματα των πιστών της θεωρίας των αεροψεκασμών, όχι πως είχαν και πολλά εδώ που τα λέμε.

Παραθέτω το σχόλιό του ακριβώς ως έχει μαζί με τα πολύ ενδιαφέροντα links.

Θα ήθελα εν συντομία να αναφερθώ στο θέμα σας και να σας ενημερώσω για ορισμένες άγνωστες λεπτομέρειες .
Οι λευκές γραμμές των αεροπλάνων (contrails) άρχισαν να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια για τους παρακάτω λόγους
Α, Λόγω της μεγάλης αύξησης της εναέριας Κυκλοφορίας Β. Επειδή τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλες αλλαγές στις διαδικασίες της Eurocontrol και κυρίως με την μείωση του κάθετου διαχωρισμού μεταξύ των ιπτάμενων αεροσκαφών. Γ. Τα αεροπλάνα της νέας τεχνολογίας έχουν την δυνατότητα να πετούν σε πολύ μεγαλύτερα ύψη σε σχέση με τα παλαιότερα . Τα επίπεδα πτήσεων είναι στα 41000 πόδια και ακόμα υψηλότερα τα ιδιωτικά αεροσκάφη. Δ . Εντός του 2014 ολοκληρώνεται από την Eurocontrol το Single European Sky και για αυτό τον λόγο έχουν σχεδιαστεί πολλοί νέοι «αεροδιάδρομοι» μέσα στον Ελληνικό Εναέριο χώρο αλλά και στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι πυκνοί σαν το δίχτυ της αράχνης .
Οι γραμμές στον ουρανό από τα ίχνη των αεροπλάνων εμφανίζουν στον παρατηρητή του εδάφους , το πλέγμα των αεροδιαδρόμων και αυτό φαίνεται από τους χάρτες της Eurocontrol τους οποίους επισυνάπτω. Κοιτάξτε προσεκτικά επάνω από τα Ιωάννινα πόσοι αεροδιάδρομοι συναντώνται , το πλέγμα είναι ακόμα πυκνότερο στην κεντρική Ευρώπη. Λόγω του εξοπλισμού των αεροπλάνων με εξελιγμένα ναυτιλιακά όργανα η μετάβαση από το ένα σημείο στο άλλο μπορεί να πραγματοποιηθεί με κατ΄ευθείαν διαδρομές (direct routes). Η άδεια εγκρίνεται από το Κέντρο Ελέγχου και είναι σύννομη με τους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορία ,για συντόμευση της διαδρομής και της οικονομίας καυσίμων . Αυτή όμως η διαδικασία δημιουργεί παράξενα σχήματα και δίνει την εντύπωση στον παρατηρητή του εδάφους, επειδή βλέπει πολλές γραμμές να σχηματίζονται στον ουρανό , ότι γίνεται καταστρατήγηση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας ή ότι υπερίπτανται ξένα αεροπλάνα ανεξέλεγκτα εντός του Ελληνικού FIR . Επειδή δεν έχω τρόπο να ανεβάσω στο blogs σας τους χάρτες με τους Eurocontrol Regional charts, σας στέλνω τα links . Εκεί θα δείτε την πυκνότητα των αεροδιαδρόμων επάνω από τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο . Εάν μπορείτε ανεβάστε την εικόνα των χαρτών για να τους δουν οι επισκέπτες της ιστοσελίδας και να συγκρίνουν τους αεροδιαδρόμους με τις λευκές γραμμές , που βλέπουν επάνω από τις πόλεις τους.
http://www.eurocontrol.int/sites/default/files/content/documents/nm/cartography/erc07h-14november2013.pdf
http://www.eurocontrol.int/sites/default/files/content/documents/nm/cartography/erc04h-14november2013.pdf

Advertisements

Tagged: , ,

2 thoughts on “Περί ψεκασμών και υπερπτήσεων

 1. Loptos Ιανουαρίου 22, 2014 στο 18:51 Reply

  Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για αυτό το blog,

  μια καθηγήτρια βιολογίας δέχεται εργασίες μαθητών που μιλάνε για αεροψεκασμούς, τρισδιάστατα ολογράμματα, και σχέδια blue-beam, και τα βγάζει και στην σελίδα του σχολείου:

  http://blogs.sch.gr/gymnmoud/2014/01/08/%CE%AC%CE%BA%CF%81%CF%89%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/

  Μου δίνει μάλιστα την εντύπωση ότι όχι απλώς δεν διδάσκει τους μαθητές για το σωστό-επιστημονικό, αλλά προωθεί η ίδια τέτοιες ιδέες.

  Αν ενδιαφέρεσαι μπορεί να ασχοληθείς με το θέμα;

  Μου αρέσει!

  • tmagoula Ιανουαρίου 22, 2014 στο 20:15 Reply

   Loptos σε ευχαριστώ. Θα ρίξω μια ερώτηση και βλέπουμε. Δεν περιμένω απάντηση ουσίας.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: