Ο μύθος της «εκ της θρησκείας προερχομένης ηθικής»


Αυτό ίσως είναι το πιο «δυνατό» επιχείρημα των θεϊστών και ειδικά των χριστιανών όταν συζητάμε για το θέμα της θρησκείας: «Μα χωρίς τη πίστη στο θεό, πως μπορείς να είσαι ηθικός άνθρωπος; Θα γίνεις κακός και ανήθικος», λίγο έως πολύ τέλος πάντων. Το επιχείρημα είναι «δυνατό» βέβαια μόνο στο μυαλό τους διότι, όπως έχω πει πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα, το να μου λένε πως η ηθική τους βασίζεται στον φόβο πως, αν δεν είναι καλά παιδιά, ο θεός (που τους αγαπά και τους δημιολυργησε κατ’ εικόνα και καθ΄ομοίωση) θα τους στείλει στην κόλαση για πάντα και θα τους γδέρνουν χιλιάδες διάβολοι, είναι εξαιρετικά προβληματικό. Αν αυτό που χρειάζεσαι είναι ο φόβος για να είσαι καλός άνθρωπος τότε αν αυτός ο φόβος εξαφανιστεί, ξαφνικά θα γίνεις κακός; Δηλαδή οι ηθικές αρχές ενός τέτοιου ανθρώπου δεν βασίζονται στη διάθεση να ζήσει μια ζωή καλή αλλά στο φόβο και μόλις ο φόβος αυτός εξαφανιστεί τότε μαζί του θα εξαφανιστεί και η ηθική ζωή;

Όχι βέβαια πως αγγίζει τους θρησκευόμενονους ένα τέτοιο επιχείρημα. Είναι σαν να προσπαθεί ένα κουνούπι να τσιμπήσει ένα ρινόκερο. Το εγχείρημα μάλλον θα στεφθεί με αποτυχία.

Αλλά να που έρχεται η Σουηδία, η οποία καταργεί φυλακές διότι δεν έχει φυλακισμένους για να τις γεμίσει. Το σύστημά της δεν προβλέπει φυλάκιση για όλα, αλλά την επανένταξη των κρατούμενων στην κοινωνία. Δεν θα σχολιάσω το θέμα αυτό τώρα, αν και η ιδέα μου αρέσει.

Η Σουηδία λοιπόν, του 23% των πιστών στο θεό, κλείνει φυλακές. Αντί λοιπόν, αν το επιχείρημα που ανέφερα παραπάνω ήταν σωστό, να δούμε τρομακτική αύξηση των εγκλημάτων ειδικά από άθεους, βλέπουμε μια, όχι απαραίτητα μείωση μιας και το άρθρο δεν αναφέρεται σε αυτό, ανυπαρξία αύξησης μιας και κλείνουν φυλακές.

Έτσι για να καταρρίπτουμε μερικά από τα πιο χαζά επιχειρήματα και λίγο λίγο να δημιουργούμε μια ατμόσφαιρα πιο καθαρή.

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: