Νιώθω γενναιόδωρος


Πραγματικά νιώθω πολύ γεναιόδωρος σήμερα και θα το δείξω αμέσως.

Όπως έχω πει και σε παλαιότερο άρθρο είμαι μέλος σε μια ομάδα στο Facebook που λέγεται Έλληνες Άθεοι και Αγνωστικιστές. Μια ομάδα της οποίας  ο τίτλος νομίζω πως τα λέει όλα.
Συχνά σε αυτή την ομάδα έρχονται διάφοροι «πιστοί της ημέρας» και λένε τα δικά τους. Μερικοί είναι αστείοι, άλλοι ενοχλητικοί και κάποιοι κάνουν πραγματική προσπάθεια να μας δείξουν γιατί έχουμε πάρει το λάθος δρόμο και δεν έχουμε καμιά ελπίδα να δούμε τον παράδεισο, να ζήσουμε στα σύννεφα, να βγάλουμε φτερά και να δοξάζουμε το θεό εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν.

Ένας τέτοιος είναι και ο τελευταίος «πιστός της ημέρας» ο οποίος προκειμένου να δείξει πως έχει δίκιο χρησιμοποιεί άλλη τακτική από ότι συνηθίζεται. Βλέπετε οι περισσότεροι μας λένε πως ο θεός έχει δίκιο και μας κάνουν ένα μάθημα θρησκευτικών, πολύ βαρετό.
Ο συγκεκριμένος όμως προσπαθεί να χτυπήσει απ’ ευθείας αυτό το οποίο εμείς θεωρούμε πως είναι δικό μας, το “γήπεδό μας” να το πω: τη λογική και την επιστήμη.

Γράφει:

Καλημέρα παιδιά!

Θέλω να πω την κριτική μου για τις απόψεις σας περί επιστήμης και λογικής που διάβασα στην ομάδα σας.

Τις θεωρώ παιδιάστικες και ξεπερασμένες.

Και εξηγούμαι:

Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος και αυτό δεν με εμποδίζει ούτε να δέχομαι όλα τα πορίσματα της επιστήμης και ούτε να είμαι ορθολογιστής.

Όμως ούτε υπερεκτιμώ την επιστήμη (όπως κάνετε εσείς) και ούτε υπερεκτιμώ τον ορθολογισμό (όπως και πάλι κάνετε εσείς).

Η δε λογική δεν έχει καμιά σχέση με το ποιά είναι η αλήθεια.

Η ίδια η λογική μπορεί να εφαρμοσθεί σε δύο επιστημονικές θεωρίες που έχουν όμως αντίθετα αξιώματα.

Επίσης υπάρχουν βραβευμένοι με Νόμπελ επιστήμονες που πιστεύουν στον Θεό.

Ένας επιστήμονας μπορεί να πιστεύει στον Θεό ή όχι.

Δεν υπάρχει όμως καμία επιστημονική εργασία που να λέει περί της υπάρξεως του Θεού.

Αν κάποιος παρουσίαζε μια τέτοια εργασία τότε όλοι θα γελούσαν μαζί του.

Και τέλος σε κάποιο άρθρο διάβασα πως ο χρόνος δεν έχει αρχή και τέλος.

Μα ούτε και αυτήν την επιστημονική πρόταση την δέχονται όλοι οι επιστήμονες!

Σημείωση: Δεν έχω κανένα σκοπό να προκαλέσω κανέναν. Αν η ομάδα σας είναι μόνο για άθεους σας ζητώ συγνώμη και αποχωρώ.

Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο όπου θα δείξω τη γενναιοδωρία μου.

Συνήθως παίρνω ένα-ένα τα επιχειρήματα του εκάστοτε θρησκευόμενου και τα αποδομώ με σκοπό να δείξω πως είναι κενά. Αλλά δεν θα κάνω το ίδιο με τα παραπάνω και ο λόγος είναι πως σε αρκετά από αυτά που λέει έχει δίκιο!

Όντως, το να είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος δεν σημαίνει πως δεν δέχεσαι τα συμπεράσματα της επιστήμης και τη λογική. Αυτό το καταφέρνεις βέβαια κρατώντας τα κομμάτια της θρησκείας σου που συμφωνούν με την επιστήμη και απορρίπτοντας αυτά που δεν συμφωνούν (πχ, γεωκεντρικό σύστημα αντί ηλιοκεντρικό, ηλικία της γης και του σύμπαντος, κτλ).

Δεν ξέρω τί εννοεί όταν μιλάει για υπερεκτίμηση της λογικής και της επιστήμης, αλλά όντως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με άσχημα αποτελέσματα.

“Η λογική δεν έχει σχέση με την αλήθεια” λέει και έχει δίκιο, πάλι! Η λογική μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα αν χρησιμοποιηθούν λάθος δεδομένα.

Πράγματι πολλοί επιστήμονες είναι χριστιανοί, η ίδια λογική μπορεί να δείχνει διαφορετικές θεωρίες, δεν υπάρχει επιστημονική εργασία για την ύπαρξη του θεού, κτλ, κτλ. Όλα σωστά! Είπαμε, είμαι γενναιόδωρος σήμερα.

Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια αυτής της γενναιοδωρίας θα δώσω σε όλα τα παραπάνω που αναφέρει ο “πιστός της ημέρας” μια θετική ψήφο. Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχθώ πως όλα είναι (εν μέρη) σωστά. Μάλιστα, για να αποφύγω περιττές συζητήσεις, θα αφαιρέσω ακόμα και την παρένθεση που έβαλα πιο πριν και θα πω πως όλα είναι σωστά, χωρίς αστερίσκους. Τόσο γενναιόδωρος είμαι!

Το πρόβλημα που έχει όμως αυτός ο «πιστός της ημέρας» είναι πως ακόμα και αφού έχω παραδεχθεί πως όλα τα παραπάνω είναι σωστά, ακόμα και έτσι, έχει κάνει λάθος σε ένα σημείο. Ένα σημείο που είναι αρκετό για να τον ρίξει από το βάθρο στο οποίο ανέβηκε και κηρύττει τα ελαττώματα της επιστήμης και της λογικής έναντι στον ένα και αλάνθαστο θεό.

Τονίζοντας τα προβλήματα της λογικής και της επιστήμης δεν έχει καταφέρει τίποτα απολύτως για να πείσει, εμένα τουλάχιστον, για την αλήθεια του θεού του. Βλέπετε, δεν είναι δική μου δουλειά ως άθεος να αποδείξω πως ο θεός δεν υπάρχει, ούτε και με ενδιαφέρει να υπερασπιστώ την επιστήμη και τη λογική. Είναι δική του δουλειά να μου αποδείξει πως ο θεός υπάρχει και μάλιστα πως ο θεός υπάρχει με τη μορφή την οποία ο ίδιος έχει επιλέξει για αυτόν.

Αν δηλαδή ο «πιστός της ημέρας» πιστεύει στο θεό της Παλαιάς Διαθήκης (ΠΔ) θα πρέπει να μου αποδείξει γιατί ένας θεός που είναι πανάγαθος λέει πως ζηλεύει και θυμώνει. Γιατί ενώ είναι παντογνώστης και έχει φτιάξει τα πάντα με απέραντη σοφία και αγάπη, επιλέγει να σκοτώσει ανθρώπους και ζώα με μια πλημύρα απλώς και μόνο γιατί δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα όπως ο ίδιος ήθελε και έπρεπε να είχε προβλέψει. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στη ΠΔ, τόσα πολλά που οποιοσδήποτε πιστός θα είχε πολλή δουλειά για να δείξει πως δεν υπάρχει θέμα.

Αν από την άλλη, όπως λένε και οι περισσότεροι πιστοί, πιστεύει στο θεό της Καινής Διαθήκης (ΚΔ) τότε θα πρέπει να δείξει γιατί οι απόστολοι διαφωνούν μεταξύ τους για τον αριθμό των γενεών που μεσολάβησαν μέχρι τη γέννηση του Ιησού, για τις διαφορετικές ιστορίες γέννησης, ανάστασης, και γενικότερα ζωής του Ιησού. (για παραδείγματα δείτε εδώ).

Αλλά ακόμα και αν καταφέρει να τα εξηγήσει αυτά τα προβλήματα με ένα λογικό τρόπο, τότε πάλι θα έχει το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μπροστά του: να αποδείξει την ύπαρξη του θεού.

Γιατί κακά τα ψέματα, αυτές οι ασκήσεις φιλοσοφίας (γιατί περί τέτοιων πρόκειται) στις οποίες επιδίδονται οι πιστοί όταν τα στοιχεία είναι εναντίον τους δεν αποδεικνύουν τίποτα απολύτως. Είναι ακριβώς αυτό, ασκήσεις του μυαλού που δεν προσφέρουν παραπάνω γνώση από ότι έχουμε ήδη.

Ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε περισσότερη γνώση και να αποδείξουμε την ύπαρξη ή μη του θεού δεν είναι μέσω της φιλοσοφίας αλλά μόνο μέσω της επιστήμης και της λογικής σκέψης. Με όλα τους τα ελαττώματα που αναφέρει και ο “πιστός της ημέρας”, εξακολουθούν να είναι τα καλύτερα εργαλεία που έχουμε για να μάθουμε για τον κόσμο γύρω μας. Εργαλεία που χρησιμοποιούμε χρόνια τώρα και που έχουν προσφέρει απίστευτες βελτιώσεις στη ζωή μας και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το κόσμο γύρω μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχω πρόβλημα να είμαι γενναιόδωρος με αυτόν τον «πιστό της ημέρας». Γιατί ότι και αν του δώσω, όσα δίκια και αν παραδεχθώ πως έχει, εξακολουθεί να έχει ένα βουνό δουλειάς μπροστά του πριν δηλώσει πραγματικά πως είναι σε θέση να με πείσει για την ύπαρξη του θεού του.

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: