Η Απόλαυση! του να έχεις παιδιά


Έχω δύο παιδιά.

Η παραπάνω δήλωση μας οδηγεί στα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Βρέθηκε γυναίκα να κάνει σεξ μαζί μου τουλάχιστον δύο φορές και την ευχαριστώ!
  • Η ίδια γυναίκα δέχθηκε να κάνει παιδιά μαζί μου, απίστευτο και όμως αληθινό!
  • Έχω πλέον αυξημένες ευθύνες και δεν μπορώ να περνάω όλη την ημέρα αγκαλιά με το Xbox να παίζω Halo όσο και αν το θέλω.
  • Πρέπει να ασχολούμαι με πράγματα που βρίσκω βαρετά όπως χαρτούρα για σχολεία, αγορές τετραδίων, τσαντών, και όλα τα σχετικά.

Είναι ταυτοχρόνως απίστευτα κουραστικό και απίστευτα ενδιαφέρον να μεγαλώνεις παιδιά.

Είναι απίστευτα κουραστικό γιατί είναι δουλειά 24ωρου. Δεν μπορείς να πεις, όπως με τη καθημερινή σου δουλειά, “σήμερα δεν νιώθω καλά, θα κάτσω σπίτι”. Απλώς δεν μπορείς. Όπως λέω στο γιό μου όταν με ρωτάει αν κουράστηκα: “ο μπαμπάς δεν επιτρέπεται να κουράζεται” (κατ’ επέκταση και η μητέρα αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν θέλω να κοιμηθώ στον καναπέ).

Είναι όμως και απίστευτα ενδιαφέρον διότι έχεις τη δυνατότητα να μοιραστείς μαζί τους όλα τα θαύματα που βλέπεις γύρω σου κάθε μέρα και οι περισσότεροι από εμάς τα θεωρούμε δεδομένα.

Το βλέμμα τους όταν τους εξηγείς τί είναι το κουκουνάρι και πως λειτουργεί, είναι μοναδικό.

Για εμένα η μεγαλύτερη χαρά που μου προσφέρουν τα παιδιά μου δεν ήταν όταν μίλησαν για πρώτη φορά, ούτε το πρώτο τους βήμα ή το πρώτο γκολ. Είναι πως μαζί τους ξανα-ανακαλύπτεις τον κόσμο γύρω σου, αυτόν που έχεις πάψει να κοιτάζεις γιατί, ενώ είναι κάθε μέρα εκεί, εσύ έχεις να σκεφτείς πώς θα πληρώσεις λογαριασμούς, πώς δεν θα χάσεις τη δουλειά σου, πως θα βρεις το κουράγιο να ξυπνήσεις και την επομένη για να κάνεις μια από τα ίδια.

Τα παιδιά θέλουν να μάθουν πως πετάει η μέλισσα, γιατί τα αεροπλάνα μένουν στον αέρα, γιατί φυσάει αέρας, πως δημιουργήθηκε η γη και πως ο άνθρωπος, τί θέλει ένα σαλιγκάρι μέσα στην αυλή μας, γιατί, γιατί, γιατί.

Και όταν αρχίσεις να τα ψάχνεις για να δώσεις απαντήσεις, δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα, (ξανά)μαθαίνεις τόσα πολλά πράγματα ώστε νιώθεις πιο μικρός και από το παιδί στο οποίο μιλάς και ταυτοχρόνως τόσο χαρούμενος που στη γενιά μας έχουμε μαζέψει τόσες γνώσεις. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να εκτιμήσεις την επιστήμη, όλα αυτά που μας έχει προσφέρει και παράλληλα να μάθεις να σκέφτεσαι επιστημονικά και κριτικά.

Έτσι λοιπόν η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που μου προσφέρουν τα παιδιά είναι το αίσθημα της ανακάλυψης. Αυτό το αίσθημα WOW! που συνοδεύει κάθε νέα πληροφορία και νέα ιστορία για τον κόσμο γύρω μας.

Και όπως λέει και το σκιτσάκι που βλέπετε παρακάτω, δεν είναι απαραίτητο να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να δείξουμε σε κάποιον τα θαυμαστά πράγματα που έχουμε ανακαλύψει. Αρκεί να τα δείξουμε στα παιδιά και να παρακολουθούμε το πρόσωπό τους όταν ακούν. Αυτό το αίσθημα της ανακάλυψης είναι πραγματική απόλαυση!

ΥΓ: Τα παραπάνω δεν ισχύουν βέβαια μόνο για αυτούς που έχουν παιδιά αλλά και για αυτούς που δεν έχουν. Ας μη ξεχνάμε πως τα καλύτερα παιδιά είναι τα παιδιά των άλλων 😉

Απόλαυση

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: