15 πράγματα που δεν πρέπει να λες σε έναν άθεο


Όπως ξέρουν και οι 17 από τους αναγνώστες αυτού του blog, έχω επανειλημμένως ασχοληθεί με τη θρησκεία και την αθεΐα. Οι απόψεις μου και για τα δύο είναι γνωστές καθώς και τα επιχειρήματά μου. Αυτό που ίσως να μην είναι γνωστό είναι οι απαντήσεις που μπορεί να δώσει ένας άθεος στα διάφορα που αργά ή γρήγορα θα ακούσει από τους πιστούς των διαφόρων θρησκειών. Αν και τα έχω αναφέρει όλα κατά καιρούς, δεν τα έχω μαζέψει πουθενά όπως έχω κάνει με μια μικρή λίστα επιχειρημάτων που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αυτό το άρθρο λοιπόν δεν είναι του είδους “γιατί να είσαι άθεος”, ή “ποιά είναι τα επιχειρήματα που θα χρειαστεί να έχεις για να αντιμετωπίσεις τις καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες κριτικές”. Όχι. Αυτό το άρθρο είναι για τους πιστούς των θρησκειών οι οποίοι μέσα στην άγνοιά τους σχετικά με την αθεΐα καταλήγουν σε συμπεράσματα για αυτή που μόνο ως “χαζά” μπορούν να  χαρακτηριστούν.
Η  λίστα αυτή περιέχει 15 απλά πράγματα που ένας πιστός δεν πρέπει να πει σε έναν άθεο γιατί με αυτό το τρόπο θα δείξει πόσα λίγα ξέρει για την αθεΐα και πόσο λίγο χρησιμοποιεί το μυαλό του για να καταλάβει τον κόσμο γύρω του.

1. Από που παίρνεις τις ηθικές σου αρχές;
Ειλικρινά δεν ξέρω αν μπορώ να περιγράψω το πόσο χαζή ερώτηση είναι αυτή. Δηλαδή μου λέτε πως χωρίς τη βίβλο δεν μπορεί να υπάρξει ηθική; Δηλαδή όλη η ηθική βασίζεται σε αυτό το βιβλίο; Ένα βιβλίο που αποδέχεται την δουλεία, μειώνει τις γυναίκες στο επίπεδο του αντικείμενου και δοξολογεί τις γενοκτονίες, για να αναφέρω μερικά μόνο από τα ελαττώματά του. Προφανώς και οι άθεοι έχουμε ηθική, απλώς αυτή δεν πηγάζει από τη βίβλο.
Για να επιστρέψω όμως την ερώτηση, αν αύριο η βίβλος αποδεικνύονταν πέραν πάσης αμφιβολίας πως είναι πλαστή, όλοι οι Χριστιανοί θα έπαιρναν τα όπλα και θα ξεκινούσαν τις σφαγές; Δηλαδή το μόνο που κρατά τους πιστούς από το να αμαρτήσουν είναι ένα βιβλίο;

2. Η ζωή σου πρέπει να είναι πολύ άδεια αφού δεν πιστεύεις σε τίποτα.
Γιατί, επειδή δεν πιστεύω στο θεό; Έχω πολλά πράγματα στη ζωή μου. Έχω την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, το xbox και τα σκυλιά μου, τους φίλους μου. Έχω τις Pepsi και τα τσιπς, έχω τον Ολυμπιακό και το μπάσκετ, έχω την επιστήμη, το σύμπαν ολόκληρο, τον πλανήτη μας και τη φύση που μας περιβάλλει. Η ζωή μου είναι πιο γεμάτη από ότι μπορείς να φανταστείς, αλλά αν ήθελα θα μπορούσα να χωρέσω και ένα φανταστικό θεό. Απλώς δεν θέλω.

3. Γιατί είσαι θυμωμένος με τον θεό;
Μα δεν είμαι. Αν μη τί άλλο είμαι θυμωμένος με τους ανθρώπους που αντί να κρατήσουν τη πίστη τους για τον εαυτό τους, την επιδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία και προσπαθούν να με κάνουν να προσαρμοστώ στα δικά τους ιδεώδη. Αλλά με τον θεό δεν είμαι θυμωμένος για ένα απλό λόγο: ο θεός δεν υπάρχει. Είναι σαν να με ρωτάς γιατί είμαι θυμωμένος με τον Δρακουμέλ.

4. Δεν μπορείς να αποδείξεις πως δεν υπάρχει θεός
Όχι, δεν μπορώ, όπως δεν μπορώ να αποδείξω πως δεν υπάρχουν ροζ πτερωτοί μονόκεροι, νεράιδες, ξωτικά, πολιτικοί που θέλουν το καλό μας και πως ο Παναθηναϊκός δεν είναι για τις κλωτσιές. Τίποτα από αυτά δεν μπορώ να αποδείξω, με μια μικρή επιφύλαξη για το τελευταίο, αλλά έλλειψη απόδειξης μη ύπαρξης δεν σημαίνει και ύπαρξη. Αν αυτό ήταν αληθές τότε θα έπρεπε να δεχθούμε όλα αυτά που δεν μπορούμε να αποδείξουμε πως δεν υπάρχουν ως αληθινά. Η λίστα είναι ατελείωτη.

5. Τί γίνεται αν κάνεις λάθος;
Τί γίνεται αν κάνω λάθος; Τί γίνεται αν κάνεις λάθος εσύ; Τί γίνεται αν από τους χιλιάδες θεούς που έχουν δημιουργηθεί από την ανθρώπινη φαντασία μέσα στις χιλιετίες που υπάρχουμε, εσύ έχεις επιλέξει το λάθος θεό να λατρεύεις; Τί γίνεται αν με κάθε προσευχή που κάνεις στον Χριστιανικό θεό, ο Δίας-Θωρ-Βάαλ-(βάλε όποιο όνομα θες), που είναι και ο αληθινός θεός, θυμώνει όλο και περισσότερο που τον αγνοείς; Με ποιό κριτήριο επιλέγεις το σωστό θεό;
Μήπως υπονοείς πως ο θεός θα θυμώσει μαζί μου επειδή δεν τον πιστεύω; Σε αυτό ένα θα πω, όταν θα έρθει η ώρα να κριθώ και ο θεός με ρωτήσει γιατί δεν τον πίστευα, θα του πω πως χρησιμοποιούσα το μυαλό που αυτός μου έδωσε και είχα αμφιβολίες με βάση τα στοιχεία που ο ίδιος μας έδωσε. Αν μετά και από αυτό ο θεός εξακολουθεί να θέλει να με στείλει στη κόλαση, είμαι σίγουρος πως θα έχω εξαιρετική παρέα.

6. Πρέπει απλώς να έχεις πίστη.
Μα πίστη είναι να κλείνεις το μυαλό σου και να δέχεσαι μια ιδέα χωρίς να την έχεις εξετάσει. Αν είναι να χρησιμοποιώ το μυαλό που μου έδωσε ο θεός με αυτό το τρόπο δεν είναι προσβολή προς τον ίδιο;

7. Απλώς άνοιξε τη καρδιά σου στο θεό.
Ποιός σου είπε πως είναι κλειστή η καρδιά μου. Αν και δεν σκέφτομαι με τη καρδιά μου, πρέπει να ομολογήσω πως είμαι έτοιμος να δεχθώ οτιδήποτε, κυριολεκτικά, αρκεί να με ικανοποιήσεις όσων αφορά τις ερωτήσεις που έχω. Αν δεν το κάνεις αυτό δεν έχει σημασία πόσο ανοιχτή καρδιά έχω, πάλι δεν θα πιστέψω.

8. Δεν ήσουν ποτέ πραγματικά πιστός.
Αυτό μπορεί να το πει μόνο κάποιος που δεν με ξέρει. Μεγάλωσα σε χριστιανική οικογένεια, αν και η μητέρα μου δήλωνε αγνωστικιστής, ήμουν σε όλες τις μεγάλες γιορτές στην εκκλησία, προσευχόμουν, πέρασα 12 χρόνια θρησκευτικής εκπαίδευσης, φορούσα σταυρουδάκι, είχα βαπτιστεί και πίστευα στη ύπαρξη του θεού. Δεν νομίζω πως ήμουν λιγότερο ή περισσότερο χριστιανός από το μέσο άνθρωπο που αυτοπροσδιορίζεται ως χριστιανός. Τώρα αν αυτό δεν είναι αρκετό για εσένα και νομίζεις πως ο σωστός χριστιανός είναι αυτός που μονάζει στο Άγιο Όρος και μιλάει με σαύρες, τότε μάλλον δεν ήμουν αυτό που θες. Αλλά ούτε και η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών είναι, οπότε καλό θα είναι ή να πάψεις να κρίνεις καθισμένος στο ψηλό σου άλογο, ή να ανανεώσεις τα κριτήριά σου.

9. Τί σου συνέβηκε όταν ήσουν παιδί και δεν πιστεύεις στο θεό;
Τίποτα ιδιαίτερο. Θεωρώ πως, σε γενικές γραμμές είχα μια αξιοζήλευτη παιδική ηλικία. Οι γονείς μου με αγαπούσαν, δεν χώρισαν ποτέ, ο πατέρας μου δεν χτυπούσε τη μητέρα μου, δεν με τραβούσαν με τη βία στην εκκλησία, δεν με ανάγκασαν να κάνω τίποτα εκτός από τα μαθήματά μου και να φάω ρεβίθια. Δεν προέκυψε κάτι στη παιδική μου ηλικία που με έκανε άθεο. Αντιθέτως, όταν μεγάλωσα και άρχισα να σκέφτομαι αυτά τα θέματα τότε έγινε το “κακό”. Αν πρέπει οπωσδήποτε να βρω ένα λόγο που έγινα άθεος είναι επειδή άρχισα να σκέφτομαι μόνος και έπαψα να δέχομαι τη γνώμη των άλλων σαν αδιαμφισβήτητη αλήθεια.

10. Έχεις διαβάσει τη βίβλο;
Ολόκληρη όχι, αλλά έχω διαβάσει εκτενή αποσπάσματα. Αν έπρεπε να δώσω αριθμό θα έλεγα πως έχω διαβάσει τα 3/4 της βίβλου, εκτός από τα βαρετά κομμάτια όπου λέει ποιός γέννησε ποιόν. Αλλά αυτή η ερώτηση είναι λάθος για έναν άλλο λόγο. Είναι λάθος γιατί αν κάποιος διαβάσει τη βίβλο με ανοιχτό μυαλό και δεν επιτρέψει στη κατήχηση που γίνεται σε όλη του τη ζωή να επηρεάσει τη γνώμη του, τότε λογικά θα την απορρίψει (τη βίβλο) ως αστήρικτη, κακογραμμένη και προβληματική σε πάρα πολλά επίπεδα. Αν ήμουν πιστός, το τελευταίο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να προτρέψω τους άλλους να διαβάσουν τη βίβλο. Θα τους έδινα κάποιο ερμηνευτικό βιβλίο όπου έχουν φιλτραριστεί όλες οι βλακείες και θα ήμουν σίγουρος πως, αν δεν το έψαχναν περισσότερο, δεν θα έβρισκαν κάτι περίεργο.

11. Θα προσευχηθώ για εσένα.
Μπορείς βέβαια να κάνεις ότι θέλεις, αλλά η προσευχή είναι απλώς ένας τρόπος να μου πεις πως δεν έχεις διάθεση να κάνεις κάτι χειροπιαστό, και θα ζητήσεις από ένα θεό που αφήνει χιλιάδες παιδιά κάθε μέρα να πεθάνουν από αρρώστιες που ο ίδιος έφτιαξε, να μου αλλάξει τη γνώμη και να δω το φως. Η κορυφή της υποκρισίας.

12. Είσαι σατανιστής;
Για σκέψου λίγο. Λίγο ακόμα! Πώς θα μπορούσα να είμαι σατανιστής αν δεν πιστεύω στο θεό. Ο Σατανάς είναι δημιούργημα του θεού οπότε αν δεν πιστεύω στο δημιουργό, πώς γίνεται να πιστεύω στο δημιούργημά του;

13. Δεν είσαι άθεος, είσαι αγνωστικιστής.
Τί σε κάνει να το πεις αυτό; Μήπως το γεγονός πως δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος πως δεν υπάρχει θεός; Το γεγονός πως αφήνω αυτό το παραθυράκι σε κάνει να πιστεύεις πως τελικά δεν είμαι άθεος; Με την ίδια λογική δεν είμαι 100% σίγουρος για τους μονόκερους ή τις νεράιδες. Όχι, μπορεί να μην είμαι 100% σίγουρος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν κλίνω προς τη μία μεριά. Η γνώμη μου είναι πως ο αγνωστικισμός είναι μια “κωλοτούμπα” για να μη πάρεις θέση. Εγώ παίρνω θέση εδώ και χρόνια. Είμαι άθεος.

14. Ο αθεϊσμός είναι θρησκεία.
Έχω ακούσει βλακείες αλλά σαν αυτή λίγες. Θρησκεία είναι η πίστη σε ένα ανώτερο πλάσμα που ελέγχει τα πάντα και δημιούργησε τα πάντα (λίγο έως πολύ, δεν θα μπω στην ακριβή ερμηνεία της λέξης. Αν θέλετε κάτι τέτοιο ψάξτε εδώ). Ο αθεϊσμός είναι η απόρριψη αυτού του πλάσματος. Καμία σχέση. Ο αθεϊσμός είναι θρησκεία όσο η καράφλα είναι χρώμα μαλλιών.

15. Γιατί είσαι τόσο θυμωμένος.
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι συνέχεια θυμωμένος. Δεν θα μπορούσα να είμαι συνέχεια θυμωμένος μιας και θα είχα πεθάνει από το στρες. Θυμώνω με αυτά που βλέπω να κάνουν οι πιστοί γύρω μου για εμένα χωρίς εμένα, αλλά δεν είμαι συνέχεια θυμωμένος. Αν μη τί άλλο, αν ρωτήσεις ανθρώπους που με ξέρουν θα σου πουν πως συνήθως είμαι με ένα χαμόγελο στο στόμα και έχω καλή διάθεση και πολύ χιούμορ. Χάρη σε αυτό το χιούμορ αντιμετωπίζω και παρόμοιες ερωτήσεις χωρίς να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο μέχρι να ματώσω.

Αυτά λοιπόν. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα και αν κάποιος έχει κάτι να προτείνει είμαι ανοικτός. Αν κάποιος νομίζει πως έχει ερώτηση που θα ήθελε να μου κάνει, εδώ είμαι δεν φεύγω ακόμα, ελπίζω…

Να περνάτε καλά και να θυμάστε, αν δεν χρησιμοποιείτε το μυαλό σας τότε γιατί το έχετε;

Advertisements

Tagged: ,

19 thoughts on “15 πράγματα που δεν πρέπει να λες σε έναν άθεο

 1. terrangirl Σεπτεμβρίου 11, 2013 στο 02:37 Reply

  «Ο αθεϊσμός είναι θρησκεία όσο η καράφλα είναι χρώμα μαλλιών.»
  …»θεϊκή» ατάκα lol

  Μου αρέσει!

  • tmagoula Σεπτεμβρίου 11, 2013 στο 08:03 Reply

   Οφείλω να ομολογήσω πως δεν είναι δική μου. Αλλά δεν παύει να είναι και καλή και εύστοχη. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Μου αρέσει!

 2. […] προ-προηγούμενο άρθρο έλεγα πως δεν είμαι συνέχεια […]

  Μου αρέσει!

 3. […] ΥΓ2: Αν θες να δεις τί δεν πρέπει να λες στους άθεους ώστε στο μέλλον να παίρνεις ευγενικότερες απαντήσεις, δες εδώ. […]

  Μου αρέσει!

 4. pousths Αύγουστος 29, 2014 στο 14:32 Reply

  σε αγαπησα.

  Μου αρέσει!

 5. Αγνωστικός Φεβρουαρίου 19, 2015 στο 22:51 Reply

  Ναι πολύ καλό άρθρο αν και διαφωνώ για αύτο που λες σχετικά με τους αγνωστικιστές.Ο αγνωστικισμός δεν είναι »κωλοτούμπα» είναι η πιο ελικρινής θέση,μορφή αθείας που μπορεί να πάρει κάποιος και προυποθέτει σκεπτικισμό απέναντι σε κάθε μορφή θρησκείας.Δεν μπορείς ούτε να διαψεύσεις αλλά ούτε και να αποδείξεις την ύπαρξη του θεού….είναι απλά η πεποίθηση ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα για ότι γίνεται πέρα απ’τον υλικό κόσμο που μας περιβάλει

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Φεβρουαρίου 20, 2015 στο 10:22 Reply

   Φίλε Αγνωστικέ,

   Ναι, δεν μπορείς να αποδείξεις την ύπαρξη ή μη ύπαρξη ενός θεού.
   Το ίδιο ισχύει βέβαια για τους μονόκερους, τα ξωτικά, τις νεράιδες και χιλιάδες άλλα φανταστικά πλάσματα.
   Αν όμως σε ρωτήσουν αν πιστεύεις στις νεράιδες, δεν θα πεις πως είσαι αγνωστικιστής όσων αφορά την ύπαρξή τους, αν και μπορεί να αφήνεις ένα περιθώριο να κάνεις λάθος. Θα πεις απλώς πως δεν πιστεύεις.
   Η ίδια λογική ισχύει και για το θεό. Είσαι ανοικτός στην ύπαρξή του και θα αλλάξεις γνώμη μόλις παρουσιαστούν ισχυρές αποδείξεις υπέρ της (αυτό θα πει να είσαι σκεπτικιστής), αλλά μέχρι εκείνη την ημέρα δεν πιστεύεις. Αυτό για εμένα τουλάχιστον είναι ο άθεος.

   Μου αρέσει!

 6. Αγνωστικός Φεβρουαρίου 21, 2015 στο 14:49 Reply

  Δηλώνω αγνωστικιστής μόνο στο ζήτημα ύπαρξης θεού για τίποτα άλλο….απλά θέλω να καταλήξω στο ότι αγνωστικισμός και αθεία δεν πολυδιαφέρουν καθώς και οι 2 θέσεις θέλουν αποδείξεις για όσα υποστηρίζουν οι απανταχού ένθεοι….πάντως αμφιβάλω αν ο μέσος έλληνας που θεωρεί τον εαύτο του πιστό και εύσεβη έχει ψαχτεί τόσο ώστε να αποκαλέσει κάποιον μη πιστό αγνωστικιστή…

  Μου αρέσει!

 7. Αθεος13 Απρίλιος 13, 2015 στο 23:25 Reply

  Καλα κανείς και εισαι άθεος. Αλλα γαμω τον Ολυμπιακό σου.

  Μου αρέσει!

 8. κώστας Φεβρουαρίου 3, 2016 στο 20:42 Reply

  Σχετικά με αυτά που λέει ο φίλος «Αγνωστικός»:
  Αν «αγνωστικιστής» ίσον (ή περίπου) «άθεος», τότε θα έλεγε εξ αρχής ότι είναι άθεος.
  Ο φίλος μας είναι ο πρώτος αυτοχαρακτηριζόμενος αγνωστικιστής που συναντώ που λέει ότι είναι περίπου το ίδιο.
  Δεν αμφιβάλλω για την ύπαρξη θεών με τον ίδιο τρόπο που αμφιβάλλει ένας φυσικός για τη θεωρία της υπερσυμμετρίας. Ούτε με τον ίδιο τρόπο που αμφιβάλλει κάποιος για το αν θα κερδίσει η ομάδα του την Κυριακή.
  Ας συμβολίσουμε την πιθανότητα να υπάρχει κάποιος θεός με Ρθ. Αντίστοιχα η πιθανότητα για ύπαρξη νεράιδας θα συμβολιστεί Ρν. Για μένα είναι ξεκάθαρα Ρθ=Ρν. Και επιπλέον, αν και η Ρθ δεν είναι μηδέν, τείνει στο μηδέν. Δεν ντρέπομαι να το πω, ανεξάρτητα με το αν διαφωνούν πολύ λίγοι ή όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός του πλανήτη.
  Για τους περισσότερους αγνωστικιστές που έχω συναντήσει μέχρι χθες, ισχύει Ρθ=50% . Με τη λογική ότι όπως δεν μπορώ να αποδείξω την ύπαρξη, έτσι δεν μπορώ να αποδείξω τη μη ύπαρξη. Έτσι όμως, μπορώ να υποστηρίξω οτιδήποτε θέλω, όσο εξωφρενικό και αν είναι, αρκεί να μην μπορεί κανείς να αποδείξει το αντίθετο!
  Όμως, πως μπορεί να αποδείξει κανείς (ούτε καν ο Γκέντελ, αν έχετε ακουστά) κάτι που είναι ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ (σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη των θεολόγων) ΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΜΟ;;;
  Είναι σαν να λέω: «Στο ντουλάπι του μπάνιου μου υπάρχει μια νεράιδα που έχει την ιδιότητα να μην μπορεί κανείς να την παρατηρήσει με οποιοδήποτε έμμεσο ή άμεσο τρόπο». Και μετά να λέω ότι αφού κανείς δεν μπορεί να αποδείξει την ύπαρξή της, είναι πιθανόν κατά 50% να υπάρχει. Ένα επιχείρημα που πολύ εύκολα θα χαρακτήριζε κανείς γελοίο όσον αφορά τις νεράιδες, αλλά όχι τόσο αν αφορούσε θεούς.
  Γιατί τέτοια διάκριση μεταξύ θεών και νεράιδων; Επειδή κατά βάθος (πιθανόν υποσυνείδητα) ο αγνωστικιστής πολλαπλασιάζει την αμελητέα Ρθ ή Ρν με το πλήθος των πιστών. Έτσι η Ρθ πολλαπλασιάζεται με μερικά δισεκατομμύρια, ενώ η Ρν μόνο με μερικές εκατοντάδες (οι περισσότεροι πιστοί νεράιδων δεν θα δέχονται ως ενδιαίτημά τους το ντουλάπι του μπάνιου μου). Με άλλα λόγια, όσο πιο πολλοί το πιστεύουν τόσο πιθανότερο γίνεται. Κάτι που αντιτίθεται και στην ορθολογιστική σκέψη και στην επιστημονική μέθοδο. Και επειδή παίζει ρόλο το τι πιστεύουν οι άλλοι, εγώ το χαρακτηρίζω δειλία. (αντί της λέξης «κωλοτούμπα» του άρθρου).

  Μου αρέσει!

 9. Άγιος Παΐσιος Μαΐου 30, 2016 στο 13:49 Reply

  κάποιοι είπαν:

  * Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει το «τίποτα» ή ο «Θεός», παρά μόνο ν’ αναγνωρίσει ότι όχι απλώς αλληλεπιδρούν ταυτόσημα με τον κόσμο· αλλά και ότι είναι ένα και το αυτό.

  * Ο Θεός έχει μεγαλύτερη ανάγκη να πιστεύουμε ότι υπάρχει, παρά να είμαστε ηθικοί (οι ιερείς ταυτίζουν αυτά τα δύο λόγω του δικού τους υπαρξιακού άγχους ως ιερείς και πιστοί). Αυτό συμβαίνει γιατί και η ηθική και η θεία υπόσταση επιτυγχάνονται από το εκάστοτε άτομο· όμως τον Θεό Τον καίει άμεσα περισσότερο η προσωπική Του ύπαρξη μέσω της πίστης μας την οποία απαιτεί κεκαλυμμένα, παρουσιάζοντας εντέχνως την ελεύθερη θέληση «κακής» επιλογής του αιώνιου κολαστήριου Του (η έστω κολαστήριο του Σατανά ο οποίος δρα ως θείο όργανο, τον οποίο δεν υπερνικά συνειδητά παρ’ ότι Παντοδύναμος) ως μη χειραγωγούμενη εναλλακτική. Ηθικός βίος χωρίς πίστη στη ύπαρξή Του, θεωρείται κολάσιμος, εφ’ όσον ο Θεός υπάρχει μέσω των πιστών Του, και τιμωρεί αμείλικτα όσους Του αφαιρούν την υπόσταση.

  * Ο Θεός αγαπά. Κι ένας άνθρωπος δύναται να αγαπά. Ο Θεός σκέφτεται. Κι ένας άνθρωπος δύναται να σκέφτεται. Ο Θεός επιθυμεί. Κι ένας άνθρωπος δύναται να επιθυμεί. Ο Θεός τιμωρεί. Κι ένας άνθρωπος δύναται να τιμωρεί. Ο Θεός θυμάται. Κι ένας άνθρωπος δύναται να θυμάται. Όσο τέλειος κι αν είναι ο Θεός, ενεργεί παντελώς ανθρωπομορφικά, λες και τον έχουν πλάσει άνθρωποι για να υπηρετεί τις ανάγκες τους με την τέλεια συμπεριφορά του προς αυτούς, έστω και με τους περιορισμούς που κι ένας άνθρωπος-κηδεμόνας θα έθετε. Ελάχιστα πράγματα είναι ανθρωπομορφικά στο Σύμπαν. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι για τον ανθρωπομορφικό Θεό διαβάζουμε σε βιβλία τυπωμένα σε κοινά τυπογραφεία, και παρ’ όλ’ αυτά τα δεχόμαστε ως απόλυτη αλήθεια. Αν η αλήθεια και το ψέμα είναι αναγκαστικά ανθρωπομορφικά, τότε περιγράφουν μόνο τα πράγματα που επικοινωνούνται συνειδητά ή ερμηνευτικά μεταξύ ανθρώπων. Εφ’ όσον ελάχιστα πράγματα είναι ανθρωπομορφικά στο Σύμπαν, η ορολογία και τα μοτίβα σκέψης αυτά, περιγράφουν ελάχιστα πράγματα στο Σύμπαν. Αν κάποιος ισχυριστεί ότι ορθώς πράττουμε που επικεντρωνόμαστε στον άνθρωπο, του απαντώ ότι η ηδονιστική μη συνειδητοποίηση της κατάστασής μας, εκμηδενίζει την ανθρώπινη ανάγκη για θεµελιώδη επίγνωση.

  ——–

  Απαντώ:

  Εσείς τα ψυχρά αθεάκια τα βλέπετε όλα υπεραναλυτικά ως κομπιούτερ που είσαστε.
  Φλυαρείτε αδίκως αφού τα κείμενά σας είναι μακροσκελή κι άρα μόνο φίλοι σας τα διαβάζουν. Πάντα θα υπάρχουν πιστοί, αφού δεν κάθονται όλοι να υπεραναλύσουν την τρίχα.

  Ο Θεός είναι ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ και ΑΓΑΠΗΣ! ΟΧΙ υπερανάλυση!

  Όταν μας τρίβετε στη μούρη τα τεράστια κείμενά σας εμείς απλά κοιτάμε την παγιωμένη μορφή της Γαλανόλευκης. Όποιος τολμά και πειράζει την Σημαία της Ελλάδας, καταλήγει στα δικαστήρια! Ακόμη και να κερδίσεις σε δίκη, θα έχεις πληρώσει ένα κάρο λεφτά, και θα σου επιστραφούν ΜΟΝΟ τα δηλωμένα έξοδα (δηλαδή ψίχουλα), άσε που θα χάσεις εργατοώρες. Αλλά ο μέσος άθεος δεν είναι διάσημος να την γλιτώσει!!! Ο Θεός σε κυβερνά αδύναμε άθεε!

  Μου αρέσει!

 10. petros Ιουλίου 25, 2016 στο 17:13 Reply

  ο διάλογος – διαφωνία περί ύπαρξης ή μη Θεού δεν μπόρεσε, δεν μπορεί, δεν θα μπορέσει ποτέ να καταστεί γόνιμος για τον λόγο ότι όλοι δίνουμε λάθος ορισμό στην έννοια του Θεού! μας έμαθαν από τα σχολεία, ίσως όχι ηθελημένα, να πιστεύουμε ότι Θεός είναι ένα πλάσμα, έξω από εμάς. αυτό που πιστεύω εγώ ότι είναι ο θεός, είναι το ΟΛΟΝ. το άπαν της ύπαρξης. όλη η ζωή, όλο το σύμπαν, όλη η δημιουργία, η φύση, ο κόσμος, οι άνθρωποι, τα πάντα!!! κινητήριος δύναμη και μοχλός όλων αυτών προκειμένου να λειτουργούν εποικοδομητικά, άρρηκτα και ενιαία μεταξύ τους είναι η περίφημη… Αγάπη! είμαστε Ένα επειδή η αγάπη μας ενώνει. όταν εναντιωνόμαστε σε άλλους ουσιαστικά εναντιωνόμαστε στον ίδιο μας τον Εαυτό. απόψεις λοιπόν τύπου »δεν υπάρχει Θεός αφού υπάρχει δυστυχία στον κόσμο κλπ» είναι λόγικοφανείς, πλην όμως, άτοπες. Έχουμε βούληση, έχουμε λογική, νου και κρίση για να ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ! να επιλέξουμε αν θα ζούμε με τον Θεό ή μακριά από αυτόν. αν θα ζούμε με αγάπη επενδύοντας στον καλό στον κόσμο, με το να είμαστε δοτικοί και να μην βάζουμε τον εαυτό μας μόνο και πάνω από όλα, αλλά να φερόμαστε στους συνανθρώπους μας »ως σεαυτόν» ή θα είμαστε εγωιστές, άκρατοι υλιστές, πατώντας επί πτωμάτων για να στηρίξουμε το εγώ μας. η ζωή, ο θεός, θέλει, είναι ΑΓΑΠΗ. γιατί όταν αισθανόμαστε καλά νιώθουμε ότι αγαπάμε ΌΛΟΝ τον κόσμο? γιατί βρισκόμαστε τότε δίπλα στον Θεό. η γνήσια χαρά, η αληθινή, είναι όταν δίνουμε αγάπη, όταν προσφέρουμε, όταν νιώθουμε ότι δημιουργούμε κάτι όμορφο.. οι άλλες χαρές, οι πρόσκαιρες, πχ απόκτησης χρημάτων κλπ είναι εξαιρετικά βραχύβιες (ωστόσο όχι απαραίτητα ανεπιθύμητες) και συχνά αντικαθίστανται με πόνο και στεναχώρια. Αν ενδιαφέρει η άποψή μου για την ζωή, τον Θεό κλπ, θα ήταν η εξής απλή, η οποία σαφώς δεν περιορίζεται μόνο σε λεκτικές διατυπώσεις »κάνε το καλό! αγάπα με την καρδιά σου! δίνε απλόχερα την βοήθειά σου σε όποιον στην ζητήσει, αλλά και χωρίς να στην ζητήσει! μην μισείς! μην ανταγωνίζεσαι! μην ζηλεύεις! κάνε δίκαιο αγώνα για υψηλούς και ευγενείς σκοπούς που απώτερο στόχο έχουν το γενικό και διαχρονικό καλό και όχι μόνο την βραχύβια προσωπική σου απόλαυση! χαμογέλα και έχε πίστη στον ευγενικό σκοπό σου!» εγώ έτσι έχω επιλέξει να ζω εδώ και λίγο καιρό και νιώθω καλά!άλλωστε αυτό δεν έχει σημασία? να νιώθεις όμορφα, ανεξάρτητα από πού θεωρείς ότι αντλείς αυτή σου την αίσθηση!!

  Μου αρέσει!

  • agamoi-thytai Αύγουστος 4, 2016 στο 22:45 Reply

   Τα τελευταία χρόνια δηλώνω άθεος και δέχομαι πόλεμο από γυναίκα και πεθερά.
   Πόλεμο όμως, όχι μαλακίες.
   Να χέσω το χριστιανισμό σας

   Μου αρέσει!

 11. Νίκος Αύγουστος 25, 2016 στο 16:03 Reply

  Ο συγγραφέας αποκάλεσε την μητέρα του αγνωστικιστή και όχι αγνωστικίστρια. Κλασικός αγράμματος άθεος που τον χαλάει το ορθόδοξο Σύνταγμα και η σταυροσημαία, χωρίς να έχει κάποιο κύρος ώστε να πολεμά ισάξια με Χριστιανό για τις ιδέες του.

  Μου αρέσει!

 12. Sceptic Σεπτεμβρίου 2, 2016 στο 22:33 Reply

  Μπράβο,
  Ή σημαία είναι το σύμβολο της χώρας μου. Τι σχέση έχει ή θρησκεία?
  Και επιτέλους γιατί ενώ είμαι Έλληνας να πρέπει να μου επιβάλουν τις Εβραϊκές βλακειες τους?
  Ξέρει κανείς κανέναν Έλληνα Αβρααμ, Ισαακ κτλ? Ε?
  Άνοιξτε τα μυαλά σας επιτέλους ….
  Φυσικά υπάρχει κάτι ανώτερο όλων αλλά έχουμε πολύ μικρό μυαλό ακόμα να το καταλάβουμε.
  Και σε αυτό το κακό βοηθάει ή εκκλησία Α.Ε(γιατί μόνο εταιρία θα μπορούσε να την πει κανείς εάν όχι κρατος εν κράτει)

  Μου αρέσει!

  • Yiannis Οκτώβριος 29, 2016 στο 10:36 Reply

   Κάτσε αδερφέ γιατί αυτό τώρα που λες ανοίγει άλλο κεφάλαιο…Καταρχάς, αν η σημαία είναι σύμβολο της χώρας σου, μην ξεχνάς πως η σημαία έχει και τον σταυρό απάνω… Επίσης, πιστεύεις στα αλήθεια, πως Ελλάδα υπάρχει πραγματικά σαν χώρα;;; Δεν το έχεις καταλάβει, πως από τότε που σταμάτησε να υπάρχει η αρχαία Ελλάδα σταμάτησε να υπάρχει και Ελλάδα;;; Δεν το έχεις καταλάβει, πως αυτό το κρατίδιο που ονόμασαν Ελλάδα, το δημιούργησαν για δικά τους συμφέροντα;;; Δεν υπάρχει Ελλάδα μάη φρέντ, αυτό που ονομάζεις εσύ Ελλάδα, εγώ το ονομάζω αποικία Ρόθτσιλντ…

   Μου αρέσει!

 13. Γιώργος Μεγαλοκονόμος Δεκέμβριος 10, 2017 στο 09:44 Reply

  Έχεις κάνει ποτέ τεστ νοημοσύνης;(θέλω απάντηση με ενα ναι ή ενα όχι, δεν θελω να πιασεις να μου εξηγεις ποσο ηλίθιο θεωρείς αυτό το τεστ, ολοι ξέρουμε πώς είναι μια ανόητη επινόηση που εξετάζει μόνο ένα μικρό τμήμα πολύ συγκεκριμένων λειτουργιών του εγκεφάλου μας). Αν ναι, πες μου και το αποτέλεσμα.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: