Τα αστέρια και το ποδόσφαιρο


Όχι δεν θα γράψω για το Champions League. Θα κάνω κάτι που όταν πριν από ένα χρόνο περίπου ξεκινούσα αυτό το μπλογκ, είχα πει στον εαυτό μου πως δεν θα κάνω. Είχα αποφασίσει πως θα ασχοληθώ με σχεδόν όλους τους μύθους που ακούγονται και επηρεάζουν τις ζωές μας, προσπαθώντας με επιχειρήματα να δείξω γιατί είναι μύθοι και δεν πρέπει να τους δίνουμε μεγαλύτερη σημασία από αυτή που αξίζουν, αλλά κάποια θέματα θα τα αγνοήσω. Ένα από αυτά ήταν η αστρολογία.

Ενώ είναι μια παγκόσμια γιγαντιαία βιομηχανία που κινεί δισεκατομμύρια δολάρια και την οποία συμβουλεύονται από απλές νοικοκυρές μέχρι πρόεδροι χωρών, είναι ταυτοχρόνως τόσο χαζή και τόσο παιδαριώδης που ειλικρινά δεν ξέρω πως να το χειριστώ.

Για παράδειγμα, μπορώ να εξηγήσω στο γιό μου που είναι σχεδόν 6 με ποιό τρόπο κινούνται οι πλανήτες γύρω από τον ήλιο, ότι όλα τα αστέρια που βλέπει στον ουρανό είναι ήλιοι που βρίσκονται πολύ μακριά και πως το φεγγάρι προκαλεί τις παλίρροιες.
Αδυνατώ όμως να εξηγήσω σε έναν ενήλικα το γεγονός ότι η τυχαία θέση αστεριών που βρίσκονται, μερικά μέχρι και, εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο τη ζωή μας. Ότι δεν έχει σημασία αν γεννήθηκες τον Ιανουάριο και είσαι υδροχόος ή τον Φεβρουάριο και είσαι το επόμενο ζώδιο (όποιο είναι αυτό, μόνο τί ζώδιο είμαι εγώ ξέρω, όχι τη σειρά τους).
Πως από τότε που εφευρέθηκε ο ζωδιακός κύκλος έχουν ανακαλυφθεί νέοι πλανήτες και ο άξονας της γης έχει μετακινηθεί κατά 22 μοίρες και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να μην επηρεάζει τον ανάδρομο Ερμή, τη θυμωμένη Αφροδίτη ή τον γκρινιάρη Κρόνο. Δεν είναι δυνατόν με αλλαγές σαν αυτές που περιγράφω να μη προσαρμόζεται και η αστρολογία σε νέα δεδομένα.

Αλλά τελικά είναι.

Η αστρολογία δεν έχει αλλάξει καθόλου από τότε που τη φανταστήκαμε και πλέον, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω, πως έχουμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε και τα αποτελέσματα των αγώνων του Champions League και όχι μόνο, και δεν χρειάζεται να επαφιόμαστε στη καλή διάθεση ενός χταποδιού, αν και τα δύο έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Γιοχάνες Κέπλερ, που πρώτος ξεχώρισε τις μέχρι τότε κοινές αστρολογία και αστρονομία, θα πρέπει να κάνει κωλοτούμπες στο τάφο του. Αλλά η ανάγκη μας να δώσουμε μια κοσμική σημασία στη καθημερινή ρουτίνα μας είναι τόσο μεγάλη ώστε η αστρολογία να κρατά σημαντική θέση στη ζωή μας.

Είναι λοιπόν γεγονός και υποθέτω στους περισσότερους από εσάς είναι γνωστό, αλλά εγώ, ο “πτωχός σκεπτικιστής” δεν γνώριζα, πως η αστρολογία μπορεί, εκτός των άλλων, να προβλέψει και τα αποτελέσματα των ποδοσφαιρικών αγώνων. Φανταστείτε τώρα με ποιό τρόπο μια σφαίρα υδρογόνου που εκλύει κάθε δευτερόλεπτο ενέργεια που ισοδυναμεί με αυτή που έχει ξοδέψει όλο το ανθρώπινο γένος από την αρχή της ιστορίας του μέχρι σήμερα, είναι μεγαλύτερη από τον ήλιο μας μερικές χιλιάδες φορές και βρίσκεται 10^25 χιλιόμετρα μακριά, να επηρεάζει το παιχνίδι 21 ατόμων που κλοτσάνε ένα δερμάτινο τόπι, τη όρεξή μου για χαλβά, το αν θα έρθει το ΣΔΟΕ να με ελέγξει, ή τη διάθεση της συζύγου για “νυχτερινές περιπέτειες”, αλλά μόνο αν κοιμηθούν τα παιδιά, μην έχουμε και κάνα μπέρδεμα!

Πιστεύει κάποιος ειλικρινά πως είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα; Είναι απαραίτητο να πεισθεί ο κόσμος πως αυτό είναι μια γιγαντιαία βλακεία που ξεπερνάει ακόμα και την ομοιοπαθητική ή τους αεροψεκασμούς;

Ή μήπως αποδεικνύει πως μας ψεκάζουν εδώ και πολλά, πολλά χρόνια, τόσα πολλά που έχουμε πια χάσει κάθε ίχνος λογικής και πλέον πιστεύουμε σε κάθε μια βλακεία που ακούμε από κάθε τυχάρπαστο.

Από την άλλη, και όποιος αμφισβητεί τα παραπάνω, ας κάνει το εξής πείραμα. Ας πάρει δύο διαφορετικά περιοδικά με αστρολογικές προβλέψεις και ας διαβάσει το ίδιο ζώδιο την ίδια ημερομηνία. Αυτό που θα βρει θα είναι προβλέψεις:

  1. που στην ουσία δεν είναι προβλέψεις αλλά οδηγίες που μας λένε τί να κάνουμε και όχι τί θα συμβεί.
  2. εξαιρετικά ασαφής και γενικόλογες, τόσο ώστε να ισχύουν για οποιονδήποτε
  3. διαφορετικές μεταξύ τους.

Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Στο http://www.oroskopos.gr βλέπουμε τις προβλέψεις του μεγάλου Λεφάκη για τον Υδροχόο τον Σεπτέμβρη:

Υδρο οροσκοπ

Στο http://www.e-zwdia.gr έχουμε μια πολύ διαφορετική εικόνα για τον Υδροχόο στον ίδιο μήνα:

Προβλέψεις

01/09-30/09

Από την Νάνσυ Πατμάνογλου

Το ερωτικό καλοκαίρι συνεχίζεται! Αυτό το μήνα, ο Ήλιος και η Νέα Σελήνη στέλνουν τις φλόγες τους στον όγδοο οίκο σας, του πάθους, της ιδιωτικής ζωής και της οικειότητας. Έχετε μια διάθεση του «όλα ή τίποτα». Εάν δεν μπορείτε να πάτε στα …βαθιά, νιώθετε ενοχλημένοι. Η ψυχή σας ποθεί το συναίσθημα και  αποφεύγετε τις πολλές συναντήσεις. Χρειάζεστε το δικό σας χώρο, τη δική σας ποιότητα, για να πάτε βαθιά στον εσωτερικό κόσμο σας, να δείτε τι θέλετε να κρατήσετε και τι να αποχωριστείτε. Ενεργοποιούνται νέες οικονομικές συμφωνίες ή μια πιο οικεία σχέση με την αγάπη σας. Θα μπορούσατε να κάνετε μια νέα και πιο βαθιά συναισθηματική σχέση ή να σημειώσετε πρόοδο, συγχωνεύοντας τους οικονομικούς πόρους και τα ταλέντα σας. Ένα ειδύλλιο θα μπορούσε να γίνει επίσημη σχέση ή ίσως μια πιο σοβαρή δέσμευση ή εγκυμοσύνη, στους επόμενους έξι μήνες. Φυτέψτε τους σπόρους για το αύριο.

Ανοίξτε σαμπάνιες! Οι φιλόδοξες κινήσεις της Αφροδίτης στο δέκατο οίκο σας, της επιτυχίας, ζεσταίνει την ερωτική σας ζωή και την καριέρα σας και σας περιμένουν ένα σωρό τίτλοι… Τώρα, μπορεί να περνάτε περισσότερες ώρες στο γραφείο και φέρνετε εις πέρας τις απαιτήσεις της εργασίας σας. Αυτή η υψηλής τάσης επιρροή, στην πραγματικότητα, σας δίνει την ευκαιρία να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να λάμψετε. Ο στόχος σας είναι η επίτευξη των επαγγελματικών φιλοδοξιών σας, έχετε τα μάτια σας στην επιτυχία και στο γόητρο! Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα προβάλετε μεγαλύτερη ηγεσία και εξουσία. Διώχνετε κάθε αμφιβολία και εστιάζεστε στα μακροπρόθεσμα σχέδιά σας, ερωτικά ή επαγγελματικά, φτάνοντας στο αποκορύφωμα της προσωπικής επιτυχίας σας.

Το να προσπαθείτε να δείξετε τον αληθινό εαυτό σας, στις σχέσεις και τις  συνεργασίες σας, είναι σχετικό. Με τον Άρη στον έβδομο οίκο σας, των σχέσεων,  αισθάνεστε λίγο πιο τολμηροί από το συνηθισμένο και έτοιμοι να κάνετε ένα μεγάλο άλμα πίστης. Εάν καθόσασταν απαθείς και κοιτάζατε από μακριά, ίσως να θέλετε τώρα να προσθέσετε λίγη …μαγεία στην ερωτική σας ζωή ή τις συνεργασίες σας. Ας το παραδεχτείτε: Μερικές φορές γίνεστε πεσιμιστές ή σκεπτικιστές και δεν επιθυμείτε να προβάλετε τον εαυτό σας εκεί έξω. Δε δράτε με τον τρόπο που θέλει ο σύντροφός σας, γιατί απλά νιώθετε πλήρεις, προβάλλοντας τον αυθεντικό εαυτό σας. Αλλάζοντας σενάριο, δημιουργείτε τη σχέση των ονείρων σας και κάνετε έκπληξη στους αγαπημένους σας τον διαφορετικό εαυτό σας! Οι άλλοι βλέπουν τη διαφορά!

Η ζωή σας γίνεται πιο προβλέψιμη με την Πανσέληνο στο δεύτερο οίκο σας, της ασφάλειας και των χρημάτων. Αισθάνεστε περισσότερο παραγωγικοί και είστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Επιδιώκετε να ξεκινήσετε νέες ρουτίνες και δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να οικοδομήσετε την ασφάλεια. Οργανώνετε τη ζωή σας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ό, τι κάνετε θα είναι διασκέδαση. Ίσως κάποιος πρόκειται να σας δείξει πώς να βγάλετε περισσότερα χρήματα, ίσως ένας  πελάτης ή το αφεντικό σας. Οι εξελίξεις που διαφαίνονται είναι η συνέχιση των εκδηλώσεων των γεγονότων των περασμένων έξι μηνών και το αποκορύφωμα των σπόρων που φυτεύτηκαν τότε. Νιώθετε ασφάλεια και πατάτε σε στέρεο έδαφος.

 Δεν γίνεται να υπάρξουν πιο ασαφείς και πιο διαφορετικές προβλέψεις για το ιδιο πράγμα.

Νομίζω πως το πιο ξεκάθαρο πείραμα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος είναι να συγκρίνει τις ζωές δίδυμων παιδιών. Η ιστορία μας λέει πως αυτές διαφέρουν μεταξύ τους παρόλο που και οι δύο γεννήθηκαν την ίδια ώρα, στο ίδιο μέρος, κάτω από τους ίδιους αστερισμούς και πλανήτες.

Η αστρολογία βέβαια καταρίπτεται και από την επιστήμη και αν έχετε διάθεση να διαβάσετε το άρθρο του αστροφυσικού Phil Plait θα σας καλύψει απόλυτα.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της αστρολογίας είναι πως μας κάνει να πιστέψουμε πως αν η ζωή μας ελέγχεται από τόσο μεγάλα και δυνατά ουράνια σώματα τί μπορούμε να κάνουμε εμείς για να την αλλάξουμε; Τίποτα. Άρα ας μη προσπαθούμε.

Έλεος πια!

Πηγή:

Advertisements

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: