Twisted (Sister) ελευθερία του λόγου και της τέχνης


Δεν είναι πολλές ημέρες που έγραψα σχετικά με την ελευθερία του λόγου. Αυτό το άρθρο θα το βρείτε εδώ.

Το σημερινό θέμα δεν είναι πολύ διαφορετικό απλώς το πιάνω από μια άλλη οπτική γωνία, μια πιο “αγαπημένη” πλευρά. Αυτή της μουσικής και μάλιστα του Heavy Metal.
Πριν από αρκετά χρόνια, συγκεκριμένα το 1985, μια ομάδα ανήσυχων μητέρων αποφάσισε να συστήσει μια επιτροπή που ονόμασε Parents Music Resource Center (PMRC) και της οποίας ο στόχος ήταν να προστατέψει τα παιδιά από τραγούδια Heavy Metal τα οποία τα μέλη της έκριναν πως ήταν αμφιλεγόμενης ηθικής. Επειδή μία από αυτές τις κυρίες ήταν  η Tipper Gore, σύζυγος του βουλευτή Al Gore, μετέπειτα αντιπρόεδρου των ΗΠΑ και ενός από τους πιο διάσημους υπερασπιστές του περιβάλλοντος σήμερα, ήταν λογικό το θέμα να πάρει διαστάσεις και να δημιουργηθεί μια επιτροπή του Κογκρέσου για να καταλήξει σε μια απόφαση.

Η PMRC ήθελε να μπει μια προειδοποίηση στο εξώφυλλο των δίσκων που περιείχαν στίχους που θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει προσβλητικούς, ότι παρακινούν στη βία, ή ότι ωραιοποιούν τη βία.

Έφτιαξε επίσης και μια «μαύρη» λίστα με τραγούδια που ήταν πολύ ακατάλληλα:

# Artist Song title Lyrical content
1 Prince «Darling Nikki« Sex/Masturbation
2 Sheena Easton «Sugar Walls« Sex
3 Judas Priest «Eat Me Alive« Sex
4 Vanity «Strap on Robbie Baby« Sex
5 Mötley Crüe «Bastard« Violence/Language
6 AC/DC «Let Me Put My Love into You« Sex
7 Twisted Sister «We’re Not Gonna Take It« Violence
8 Madonna «Dress You Up« Sex
9 W.A.S.P. «Animal (Fuck Like a Beast)« Sex/Language
10 Def Leppard «High ‘n’ Dry (Saturday Night)« Drug and alcohol use
11 Mercyful Fate «Into the Coven« Occult
12 Black Sabbath «Trashed« Drug and alcohol use
13 Mary Jane Girls «In My House« Sex
14 Venom «Possessed« Occult
15 Cyndi Lauper «She Bop« Sex/Masturbation

Πολύ εύκολα μπορώ να σκεφτώ πολύ χειρότερα τραγούδια από αυτά, αλλά η λίστα είναι ενδεικτική της βλακείας που κυριαρχούσε στην επιτροπή του Κογκρέσου και την PMRC.

Η χρήση μιας τέτοιας προειδοποίησης ακούγεται σαν καλή ιδέα και, ως γονιός δύο παιδιών που βομβαρδίζονται καθημερινά από απίστευτες ποσότητες πληροφορίας, οφείλω να ομολογήσω πως, εκ πρώτης όψεως, μπορεί να βοηθούσε. Η δουλειά ενός γονιού είναι δύσκολη, πιο δύσκολη από ότι μας είχαν πει πριν κάνουμε παιδιά. Θυμάμαι πως το μόνο που μου έλεγαν ήταν: “τα παιδιά είναι χαρά”, ή, “ο σκοπός της ζωής είναι τα παιδιά” και άλλα τέτοια που μοιάζουν σαν να βγήκαν από μια μελιστάλαχτη ασπρόμαυρη ελληνική ταινία η οποία, όπως όλες, έχει σαν happy end το γάμο των ηρώων και “ξεχνά” να μας πει πως στο γάμο αρχίζουν τα δύσκολα και παραμυθένια ζωή δεν υπάρχει.
Έτσι λοιπόν είναι σίγουρο πως η ζωή μου ως γονιός θα ήταν πιο εύκολη αν είχα στους μουσικούς δίσκους μια προειδοποίηση σχετικά με το περιεχόμενο ώστε να προστάτευα τα παιδιά μου αναλόγως.
Τελικά, παρά τις αντιδράσεις της μουσικής βιομηχανίας και πολλών επώνυμων καλλιτεχνών, η προειδοποίηση “πέρασε” και πλέον όλα τα μουσικά CD έχουν αυτή τη προειδοποίηση αν το περιεχόμενό τους θεωρείται ακατάλληλο για τα παιδιά.

images

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το παραπάνω είναι μια ξεκάθαρη μορφή λογοκρισίας. Μπορεί να “μασκαρεύεται” σαν βοήθεια προς το γονιό, μπορεί να μην είναι υποχρέωση του καλλιτέχνη να αλλάξει στίχους, αλλά δεν παύει να είναι μια ήπια μορφή λογοκρισίας μιας και για να μπει αυτή η προειδοποίηση κάποιος πρέπει να “κρίνει”, με κάποια κριτήρια, αν οι στίχοι είναι κατάλληλοι ή όχι για παιδιά. Συνεπώς είναι λογοκρισία και κάθε μορφή λογοκρισίας, όσο ήπια και αν είναι, είναι καταδικαστέα.
Το επιχείρημα περί “βοήθειας” του γονιού και προστασίας του παιδιού είναι αίολο. Από που και ως που η δουλειά που έχει να κάνει ένας γονιός, σε ότι αφορά την εκπαίδευση των παιδιών του, δίδεται σε μια επιτροπή; Με ποιά κριτήρια αποφασίζει αυτή η επιτροπή και ποιός όρισε αυτά τα κριτήρια;

Συνήθως αυτές οι κινήσεις (προστασία από “ακατάλληλους” στίχους κτλ) ξεκινάν από πιο συντηρητικά άτομα, των οποίων οι ευαισθησίες προσβάλλονται όταν η μουσική και η τέχνη γενικότερα δεν ακολουθεί τα δικά τους πιστεύω. Παρόμοια άτομα μπαίνουν και σε επιτροπές σαν αυτή που αποφασίζει σήμερα αν θα μπει αυτή η προειδοποίηση ή όχι και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν όλη την κοινωνία. Επιπλέον, η ηθική τους δεν είναι απαραίτητα κοινή, δεν τη συμμερίζονται όλοι. Οπότε, το να δώσουμε σε συντηρητικούς (ή μη) ανθρώπους τη δυνατότητα να λογοκρίνουν την τέχνη είναι το πρώτο βήμα για μεγαλύτερη και περισσότερη λογοκρισία.
Από το 1985 βέβαια που έχει μπει αυτή η προειδοποίηση στα μουσικά άλμπουμ, μπορεί να μην έχει θεσμοθετηθεί περισσότερη λογοκρισία στο χώρο της μουσικής, αλλά έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και θα συνεχίσουν να γίνονται από αυτούς που πιστεύουν πως η ηθική τους θα πρέπει να εφαρμοστεί με νόμο ή βία στους υπόλοιπους.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η δουλειά του γονιού είναι δύσκολη, αλλά τέτοιου είδους βοήθεια δεν είναι επιθυμητή. Δεν χρειάζομαι καμία επιτροπή να μου πει τί μουσική πρέπει και τί δεν πρέπει να ακούει το παιδί μου. Είναι δική μου δουλειά να την επιλέξω με βάση τα δικά μου κριτήρια και όχι τα τυχαία κριτήρια κάποιου υπερσυντηρητικού που θέλει να αλλάξει την κοινωνία. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς μου ως γονιός και το να  αφήσω να το κάνει μια επιτροπή είναι το ίδιο σαν να μην το κάνω καθόλου. Απλώς, αν επιτρέψω κάτι τέτοιο, δεν είμαι σωστός γονιός. Βεβαίως δεν μιλάω μόνο για τη μουσική αλλά για κάθε μορφή τέχνης στην οποία μπαίνει μια ετικέτα σχετικά με το περιεχόμενο.

Αλλά νομίζω πως ο Dee Snider, τραγουδιστής των Twisted Sister, τα είπε πάρα πολύ καλά στην επιτροπή, όταν τον κάλεσαν διότι ένα τραγούδι του ήταν στη “μαύρη λίστα”. Δείτε το παρακάτω video και δώστε προσοχή στις απαντήσεις που δίνει στον Al Gore. Έχει πολύ πλάκα!

Τέλος για να κλείσουμε, θα ήθελα να σας θυμίσω τις αντιδράσεις που έχουμε στην Ελλάδα όταν προσβάλλονται οι ευαισθησίες των Χριστιανών με κάποιο έργο τέχνης (δείτε εκθέσεις ζωγραφικής ή θεατρικές παραστάσεις), ή οποιασδήποτε άλλης ομάδας θεωρεί πως έκφραση της τέχνης την προσβάλει με κάποιο τρόπο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η τέχνη και ο λόγος πρέπει να έχουν το απόλυτο ελεύθερο, αν θέλουμε να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε σαν κοινωνία.

Σας αφήνω με Twisted Sister και ένα τραγούδι του οποίου ο τίτλος είναι ξεκάθαρος. Το αφιερώνω στον Γιώργο και την Αναστασία με πολύ αγάπη και δεν βλέπω την ημέρα να μου το “πετάξουν στα μούτρα”. Τότε θα έχω κάνει σωστά τη δουλειά μου ως γονιός.

Πηγές:

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: