Η θρησκεία της Χρυσής Αυγής


“Ευχαριστήρια Ωδή στη Παναγιά Προστάτιδα των Ελλήνων”. Έτσι λέει το site της Χρυσής Αυγής ανήμερα του δεκαπενταύγουστου. Δεν διάβασα το κείμενο, δεν αμφιβάλλω πως το περιεχόμενό του θα είναι γεμάτο με εκφράσεις θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας.

Λίγο πιο μέσα στο site αυτό υπάρχουν άρθρα που στάζουν αίμα και μίσος. Πώς γίνεται να είσαι Χριστιανός και ταυτοχρόνως να είσαι φασίστας; Πώς γίνεται να πιστεύεις πως η Παναγία έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στους Έλληνες και πως τους ξεχωρίζει από τους άλλους Χριστιανούς;

Θα μου πείτε, εσύ άθεος είσαι, τί σε απασχολεί τί κάνει η Χρυσή Αυγή; Πώς δεν με απασχολεί! Η ΧΑ είναι πλέον ένα κόμμα με μεγάλα ποσοστά στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και σημαντική πλέον δύναμη. Οπότε το πως λειτουργεί ένα κόμμα, το τί αρχές έχει και πως σκέφτονται τα μέλη του είναι εξαιρετικά σημαντικό και γίνεται ακόμα πιο σημαντικό όσο πιο δημοφιλές είναι.

1003362_557110824355761_1843945315_n

Η ΧΑ υποστηρίζει λοιπόν ξεκάθαρα πως είναι κόμμα Χριστιανών Ορθόδοξων και δεν χάνει ευκαιρία να το λέει. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό μιας και τα περισσότερα Ελληνικά κόμματα έχουν στενή σχέση με τη θρησκεία και τα μέλη τους είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ΧΟ (είναι πρόβλημα και το έχω ξανασυζητήσει, αλλά δεν θα το αναλύσω περισσότερο εδώ).

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν από τη μία διαλαλείς όσο πιο δυνατά μπορείς πως οι αρχές σου είναι βασισμένες σε Χριστιανικές αξίες και από την άλλη διαχωρίζεις σε κάθε ευκαιρία τους ανθρώπους σε 1ης και λοιπών κατηγοριών.
Γιατί είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως μεταξύ των όσων λέει ο Χριστός, θεωρεί όλους τους ανθρώπους ίσους και μιλάει για βοήθεια στους μη έχοντες και όχι διαχωρισμό τους σε “δικούς μας” και “ξένους”.

Δύο είναι τα σημεία που θα τονίσω τα οποία προκύπτουν αβίαστα από τη Βίβλο και δεν υπάρχει πολύ περιθώριο για αμφισβήτηση ή ερμηνεία.

  • Αγαπάτε αλλήλους
  • Γυρίστε το άλλο μάγουλο

Και τα δύο παραπάνω μπορούμε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα να τα θεωρήσουμε σαν δύο από τις βασικές αρχές του Χριστιανισμού. Πάνω σε αυτές έχει στηθεί η διδασκαλία των Αποστόλων (που μας μετέφεραν τις διδαχές του Χριστού) και επαναλαμβάνονται σε κάθε ευκαιρία.

Είναι λοιπόν λογικό να καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα πως η πολιτική της χρυσής Αυγής που θέλει να υπάρχουν Έλληνες και “άλλοι” οι οποίοι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα και που επανειλημμένως τους έχει αποδώσει πολύ άσχημα επίθετα, δεν είναι Χριστιανική.
Επιπλέον, το γεγονός πως η χρυσή Αυγή είναι επιθετική ειδικά προς τους μετανάστες, τους μη Έλληνες και γενικότερα τους διαφωνούντες δείχνει πως και η δεύτερη αρχή δεν ακολουθείται με κανέναν τρόπο.

Πριν από χρόνια, όταν είχα περάσει ένα τετράμηνο με φίλους που είναι Ευαγγελικοί Χριστιανοί (πιστεύουν τη Βίβλο κατά γράμμα, όσο χαζό και αν είναι αυτό), σε κάποια συζήτηση μου είχαν πει: “Όταν δεν ξέρεις τί πρέπει να κάνεις ρώτα τον εαυτό σου τί θα έκανε ο Χριστός”. Μπορεί η δική μου πορεία στα καλντερίμια της ζωής να με οδήγησε μακριά από τη θρησκεία, αλλά η ερώτηση είναι πολύ εύστοχη και το νόημά της ξεκάθαρο για όλους τους πιστούς. Αν δεν ξέρεις τί πρέπει να κάνεις σε κάποια περίπτωση, το σωστό θα είναι να αναρωτηθείς τί θα έκανε ο Χριστός αν βρίσκονταν στη δική σου θέση.
Τί θα έκανε λοιπόν ο Χριστός με τους μετανάστες που έχουν γεμίσει τη χώρα; Τί θα έκανε ο Χριστός αν έβρισκε μια μητέρα από το Πακιστάν με τα δύο παιδιά της στο κατώφλι του;

Νομίζω πως η απάντηση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ ξεκάθαρη αν θες να αυτοαποκαλείσαι Χριστιανός. Η Βίβλος δεν επιτρέπει πολλές παρερμηνείες.

Συνεπώς η ΧΑ μπορεί να λέει πως είναι κόμμα με Χριστιανικές αρχές αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι τέτοιο. Πρόκειται για μια ακόμα μετάλλαξη του Χριστιανισμού η οποία εξυπηρετεί τις προσωπικές απόψεις των μελών της και όχι το Χριστιανισμό.

Αλλά ας  δούμε λίγο διαφορετικά το θέμα.

Ο Χριστός είναι η κεφαλή της εκκλησίας και το πιο αγαπητό πρόσωπο σε όλο τον Χριστιανισμό. Ο Χριστός, όπως είναι γνωστό, γεννήθηκε στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται  η Παλαιστίνη και το Ισραήλ, όπου οι ντόπιοι, οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτή τη περιοχή, έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ποιά είναι αυτά; Είναι μελαμψοί, με μαύρα μαλλιά, αρκετά σγουρά. Κάτι σαν τον παρακάτω:

man_without_edit

Μάλιστα, ανθρωπολόγοι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα μας έχουν δώσει σχέδιο με το πιθανό πρόσωπο του Ιησού και είναι αυτό:

images

Μας ξενίζει λίγο γιατί έχουμε συνηθίσει το πρόσωπο του Ιησού να το βλέπουμε σε αγιογραφίες και στη σειρά “Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” όπου έχει πιο ανοιχτό δέρμα και γαλάζια μάτια. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό ανθρωπολογικά διότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι Εβραίοι της εποχής εκείνης είχαν γαλάζια μάτια και ανοιχτό δέρμα.
Δυστυχώς η Βίβλος δεν αναφέρεται καθόλου στην εμφάνιση του Ιησού και, κατά τη γνώμη μου, είναι καλύτερα έτσι μιας και είναι προτιμότερο να επικεντρωθείς στο μήνυμα, ακόμα και αν αυτό βασίζεται στο ψέμα.

Οπότε ερχόμαστε στη πιο σημαντική ερώτηση του άρθρου: Αν ο Ιησούς ήταν όπως τον βλέπουμε παραπάνω και ερχόταν σήμερα στην Ελλάδα, τί θα τον έκανε η ΧΑ; Δική μου εκτίμηση είναι πως θα είχε την τύχη όλων των μεταναστών.

Είναι λοιπόν προφανές πως η ΧΑ έχει ασπαστεί ένα Χριστιανισμό που δεν είναι ο πραγματικός μιας και έχει αγνοήσει μερικές από τις σημαντικότερες ηθικές αρχές της θρησκείας αυτής και το δείχνει κάθε φορά που μπορεί στην πράξη.

Δεν ισχυρίζομαι βέβαια πως κάποιος δεν πρέπει να ψηφίσει ΧΑ διότι δεν είναι Χριστιανικό κόμμα όπως λέει.  Τα σωστά κριτήρια για την ψήφο ή όχι στη ΧΑ πρέπει να είναι αμιγώς πολιτικά, βασισμένα στο πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει και πουθενά αλλού.

Αλλά κακά τα ψέματα. Όταν οι πράξεις των μελών ενός κόμματος έχουν τόση διαφορά από τα λεγόμενά τους τότε καλό θα είναι να ξανασκεφτούμε την επιλογή μας και να αναρωτηθούμε αν η απόσταση μεταξύ πράξης και λόγου στο θέμα της θρησκείας επεκτείνεται και στα υπόλοιπα πολιτικά ζητήματα.

ΥΓ: Το γιατί η Παναγία είναι Ελληνική όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους και γιατί μοιάζει να έχει προτίμηση στους Έλληνες δεν το ξέρω. Υποθέτω πως είναι μέρος της γενικότερης Ελληνικής κουλτούρας που λέει πως είμαστε ο περιούσιος λαός και έχουμε ξεχωρίσει στα μάτια του θεού. Εθνικιστικές χαζομάρες.

Πηγές:

http://en.wikipedia.org/wiki/Son_of_God_(TV_series)

Advertisements

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: