Συνθετικό κρέας, ο νέος εφιάλτης;


Σε παλαιότερο άρθρο είχα αναφερθεί στο θέμα της βιομηχανοποίησης της παραγωγής του κρέατος για κατανάλωση από τον άνθρωπο και στις φριχτές συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν τα ζώα πoυ προορίζονται για αυτό το σκοπό.
Είχα πει πως ένας από τους τρόπους για να σταματήσει αυτή η άθλια συμπεριφορά μας προς τα ζώα είναι να βρούμε μια άλλη πηγή τροφής που θα αντικαταστήσει το κρέας. Να λοιπόν που η επιστήμη (για άλλη μια φορά) μας έδωσε ακριβώς αυτή τη δυνατότητα! Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε κρέας σε εργαστήριο. Οι επιστήμονες πήραν βλαστοκύτταρα από αγελάδα και έφτιαξαν, εξολοκλήρου στο εργαστήριο, ένα κομμάτι κρέας. Το κρέας αυτό το έφαγαν και αν εξαιρέσουμε το γεγονός πως δεν είχε πλούσια γεύση μιας και του έλλειπε το λίπος (!) που συνήθως έχει το κρέας, κατά τ’ άλλα ήταν μια χαρά.

Βέβαια μην περιμένετε να αντικατασταθεί άμεσα η παραγωγή κρέατος από το συνθετικό. Αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο ακόμα καθώς η τεχνολογία είναι ακόμα ακριβή, αλλά αργά ή γρήγορα θα έρθει και αυτό όπως τόσα άλλα.

Όμως, όπως παλαιότερα έτσι και τώρα, οι μαντικές μου ικανότητες αρχίζουν ξαφνικά να λειτουργούν και μπορώ να προβλέψω τί θα γίνει όταν το κρέας αυτό πλησιάσει περισσότερο στην αγορά και είναι έτοιμο προς πώληση: «Το κρέας Φρανκενστάιν!», «Μας δηλητηριάζουν με πλαστικό κρέας!», «Η Μονσάντο σκοτώνει τα παιδιά μας και μας κλέβει τα μπιφτέκια!». Λίγο έως πολύ αυτά προβλέπω πως θα ακουστούν μιας και η κινδυνολογία και η χημειοφοβία καλά κρατούν, ακόμα και κόντρα στην κοινή λογική. Τί προστάζει λοιπόν η λογική σκέψη; Τί πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτό το νέο κρέας αν είναι να το φάμε και να κοιμηθούμε ήσυχοι;

1. Είναι ασφαλές; Αυτό μένει να το δούμε. Έχουμε τον τρόπο να ελέγξουμε το κρέας για όλους τους παθογόνους οργανισμούς και να βεβαιωθούμε πως είναι καθαρό. Μιας και είναι φτιαγμένο από βλαστοκύτταρα αγελάδας (ή γουρουνιού αργότερα) μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως το DNA του είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του ζώου. Γι’ αυτό το λόγο είναι πιθανόν αυτό το κρέας να είναι ασφαλέστερο από το κρέας ενός ζώου που έχει μεγαλώσει στις βιομηχανοποιημένες συνθήκες που επικρατούν σήμερα όπου ακόμα και η τροφή τους είναι προϊόν των ίδιων των ζώων. Φτιάχνοντας κρέας με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βγάλουμε από τη μέση όλες τις παθογένειες του υπάρχοντος συστήματος παραγωγής κρέατος. Βέβαια θα προσθέσουμε νέες πιθανές παθογένειες που εδεχομένως θα μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή του συνθετικού κρέατος, αλλά στην τελική από εμάς εξαρτάται αν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τους ανάλογους ελέγχους προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα.

2.Το επόμενο θέμα που μπορεί να μας απασχολήσει είναι, αν πραγματικά θέλουμε να αφαιρέσουμε τα ζωντανά ζώα από την αλυσίδα παραγωγής κρέατος, σε τί ποσοστό χρησιμοποιούνται προϊόντα που προέρχονται από ζώα. Αυτή τη στιγμή, στην παραγωγή του συνθετικού κρέατος χρησιμοποιούνται κάποια μέρη από ζώα. Αλλά αυτό θα αλλάξει διότι αυτό που χρησιμοποιείται είναι ακριβό και δύσκολα προσβάσιμο. Οπότε όλη η παραγωγή θα γίνεται κάποια στιγμή χωρίς να εμπλέκονται ζώα. Αλλά ακόμα και αν δε το καταφέρουμε στο 100%, οποιαδήποτε μείωση, και το συνθετικό κρέας υπόσχεται μεγάλη μείωση, θα είναι μια τεράστια βελτίωση και ταυτοχρόνως θα είναι και μείωση της φριχτής ζωής που υφίστανται τα ζώα σήμερα.

3. Θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον από την εκτεταμένη «καλλιέργεια» αυτού του κρέατος; Η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν έχουμε μια τελική διαδικασία παραγωγής, οπότε δεν είναι σκόπιμο να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της παραγωγής αυτής στο περιβάλλον. Αλλά νομίζω πως ότι επιπτώσεις και να έχει αυτή η παραγωγική διαδικασία, δεν θα είναι ίδιες με αυτές της βιομηχανοποιημένης παραγωγής κρέατος όπως γίνεται σήμερα όπου εκατομμύρια τόνοι τροφής και νερού δίνονται σε αγελάδες και γουρούνια και όχι σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, πολύ μεγάλες εκτάσεις αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται από τα δάση τους προκειμένου να γίνουν βοσκοτόπια για τις αγελάδες που χρειαζόμαστε. Όλα τα παραπάνω και ακόμα μερικά που δεν αναφέρω αποτελούν νομίζω πολύ μεγάλη επιβάρυνση για το περιβάλλον. Αν το συνθετικό κρέας τη μειώσει έστω και στο ελάχιστο θα είναι βελτίωση.

4. Τέλος, κάποιοι θα έχουν αντιρρήσεις διότι το κρέας αυτό θα είναι συνθετικό (όπως επίτηδες το αναφέρω παραπάνω). Αλλά αυτή η αντίρρηση δεν αφορά την ποιότητα του κρέατος μιας και αυτή επιβεβαιώνεται στο πρώτο θέμα που είδαμε. Ούτε βέβαια αφορά την υγεία μας. Είναι καθαρά αισθητικό το πρόβλημα και ξεκινά από το πως ορίζουμε το τεχνητό και το φυσικό. Όπως έχουμε πει και παλαιότερα, τίποτα από όσα τρώμε δεν είναι φυσικό. Τίποτα δεν είναι ακόμα στην αρχική μορφή που το βρήκαμε στη φύση. Κανένα λαχανικό δεν είναι σήμερα όπως ήταν όταν το ανακαλύψαμε σε ένα δάσος και αρχίσαμε να το καλλιεργούμε εντατικά. Όλα τα τρόφιμά μας είναι προϊόντα γεννετικής τροποποίησης που δεν έχει γίνει βέβαια από τη διαβολική Μονσάντο αλλά από τους απλούς αγρότες που ήθελαν ένα πιο ελκυστικό προϊόν.

Όπως όλες οι εξελίξεις της επιστήμης έτσι και αυτή του συνθετικού κρέατος θα πρέπει να ελεγχθεί αρκετά προκειμένου να βεβαιωθούμε πως δεν έχει άσχημες επιπτώσεις στην υγεία μας και στο περιβάλλον. Αλλά αν οι εξελίξεις μας δώσουν τη δυνατότητα να μειώσουμε το βασανισμό των ζώων, την επιβάρυνση του πλανήτη και ταυτοχρόνως να ταΐσουμε και άλλους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε κρέας, τότε θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα προς την ηθική και οικολογική μας ανάταση.

Για να δούμε.

Advertisements

Tagged: , , ,

5 thoughts on “Συνθετικό κρέας, ο νέος εφιάλτης;

 1. Γιώργος Ιανουαρίου 31, 2017 στο 01:21 Reply

  Εξαιρετικό άρθρο.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιανουαρίου 31, 2017 στο 10:21 Reply

   Φίλε Γιώργο σε ευχαριστώ, αλλά αυτό το άρθρο έχει διαβαστεί, από το 2013 που γράφτηκε συνολικά 73 φορές. Μερικά από αυτά τα κλικ που μετράει το σύστημα είναι δικά μου καθώς ανατρέχω σε παλαιότερα άρθρο.
   Γενικά, όπου υπάρχει πολύ ουσία και λίγες κραυγές δεν υπάρχει αναγνωσιμότητα. Αλλά δεν θα αλλάξω το στυλ τώρα στα γεράματα.

   Μου αρέσει!

   • Γιώργος Ιανουαρίου 31, 2017 στο 16:24

    Άρθρα σου που θεωρώ σημαντικά και thought provoking τα προωθώ σε email-λίστα φίλων κάνοντας copy paste το κείμενο σου αναφέροντας το «Greek Skeptic» ως συντάκτη με παραπομπή link (ως πηγή) στην ιστοσελίδα σου με το άρθρο. Ο λόγος είναι ότι πολλοί θέλουν έτοιμη την πληροφόρηση μόλις ανοίγουν το email.

    Μετά από συζητήσεις που έχω κάνει με φίλους βλέπω επίσης ότι γενικά δεν κάθονται να διαβάσουν μακροσκελή κείμενα οπότε πολλές φορές κάνω μια μικρή περίληψη πριν το κυρίως κείμενο με τα βασικά σημεία του άρθρου σου και παραπέμπω στο κυρίως κείμενο και στην σελίδα σου για λεπτομέρειες.

    Δυστυχώς την διαπίστωση σου για το ποια θέματα έχουν μεγαλύτερη πέραση την έχω παρατηρήσει και εγώ.

    Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιανουαρίου 31, 2017 στο 10:23 Reply

   Να φανταστείς πως το άρθρο για την Ακρόπολη και τα δήθεν μαγνητικά της πεδία έχει διαβαστεί μεριές χιλιάδες, ενώ απλώς καταρρίπτει μια χαζομάρα.

   Μου αρέσει!

 2. […] καιρό συζητούσαμε για τη πιθανότητα το συνθετικό κρέας να αντικαταστήσει το ζωικό και με αυτό το τρόπο να […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: