Το θαυματουργό κασκόλ του Γέροντα Παϊσιου


Μαρτυρία Φιλίτσας… ἀπό τόν Βόλο:

«Βρέθηκα στήν δύσκολη θέση νά μήν μπορῶ νά βοηθήσω καί νά ἠρεμήσω, τήν ἀπελπισμένη ἀδερφή μου, μετά ἀπό τήν ἔνδειξη ὄγκου στήν μαστογραφία πού ἔκανε.

»Μέ σεβασμό ζήτησα ἀπό ἀγαπητή μου φίλη τήν πολύτιμη κληρονομιά της, τό κασκόλ τοῦ σεβαστοῦ γέροντος Παϊσίου. Κρατώντας το σφιχτά στήν ἀγκαλιά μου, μέ χέρια τρεμάμενα, μέ ἔντονο χτυποκάρδι, ἔτρεξα καί τό ἐνα- πόθεσα στήν ἀγκαλιά τῆς πασχούσης. Ἐκείνη μέ δάκρυα στά μάτια πῆγε στό εἰκόνισμα καί προσευχήθηκε. Τῆς εὐχήθηκα περαστικά, καί τό ἐπέστρεψα ἀμέσως στήν φίλη μου.

»Μετά ἀπό 4-5 μέρες ἡ ἄρρωστη ἐπανέλαβε τήν μαστογραφία. Τό θαῦμα εἶχε γίνει. Ἡ μαστογραφία ἦταν πεντακάθαρη. Ὁ ὄγκος εἶχε ἐξαφανιστῆ. Μεγάλη ἡ χάρι τοῦ γέροντος Παϊσίου».

Το παραπάνω κείμενο το πήρα από ένα από τα εκατοντάδες (ώρες ώρες τόσα μου φαίνεται πως είναι) βιβλία για τον Γέροντα Παϊσιο, ο οποίος, από μεγάλο αριθμό ορθοδόξων, θεωρείται κάτι σαν άγιος, θαυματουργός, ο αντ’ αυτού του ιδίου του Ιησού Χριστού.

Η Φιλίτσα από το Βόλο ήταν τυχερή. Έλυσε ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας με ένα κασκόλ. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο για όλους, αλλά ο θεός, μέσω του Γέροντα, με την απέραντη σοφία του, επιλέγει ποιούς θα σώσει με το κασκόλ, ποιούς με το κομποσκοίνι, ποιούς θα σώσει με απλή προσευχή και ποιούς με μετάνοια. Κάποιους πάντως θα σώσει και εμείς δεν θα το μάθουμε ποτέ από επίσημες πηγές αλλά μόνο από παρόμοια βιβλία που δεν περιέχουν λεπτομέρειες. Κανείς δεν μας λέει ποιά είναι η Φιλίτσα. Ξέρουμε μόνο πως μένει στο Βόλο, αλλά αυτό θα μπορούσε και να σημαίνει την ευρύτερη περιοχή του Βόλου και όχι καρακέντρο. Το επίθετό της ποιό είναι, σε ποιό νοσοκομείο νοσηλεύτηκε η τυχερή αδελφή της; Ποιός γιατρός την παρακολουθούσε; Που είναι τα αρχεία της θαυματουργής ίασής της; Κάποιος άλλος που να ξέρει το γεγονός; Που βρήκε το κασκόλ του γέροντα; Του το βούτηξε όταν επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, αλλά δεν επιτρέπονται γυναίκες στο Άγιο Όρος οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως κάποιος άνδρας της το έδωσε; Αυτός που το βρήκε; Ο Γέροντας έπλεκε κασκόλ με το λογότυπό του και τα πουλούσε από τη σπηλιά; Από κάποιο μοναστήρι; Από το The Mall; Τί άλλο είναι θαυματουργό πάνω του; Από τί εξαρτάται η θαυματουργή δύναμη του ρούχου, από το πόσο κοντά στη καρδιά ήταν, στο κεφάλι, στο κομποσκοίνι, στο χέρι που κάνει το σταυρό του, στο πόδι που πατάει τα άγια χώματα; Το εσώρουχό του και αυτό θαυματουργό (να δω τα μοναστήρια να πουλάν θαυματουργά εσώρουχα, σαν τους Μορμόνους ένα πράγμα, και ας πεθάνω αμέσως να πάω στη κόλαση); Αυτά τα βιβλία που γράφουν ατελείωτες ιστορίες και θαύματα του Γέροντα Παϊσιου και που αν τα παίρναμε όλα μαζί τα θαύματα και τα βάζαμε σε χρονολογική σειρά θα έπρεπε ο Γέροντας να έχει ζήσει όχι 70 χρόνια αλλά 370, τα πιστεύει κανένας; Τα πιστεύει όλα ή μερικά από αυτά; Με ποιά κριτήρια επιλέγει ποιό βιβλίο θα πιστέψει; Αν εγώ έγραφα ένα βιβλίο με κατασκευασμένες ιστορίες του Γέροντα θα έβγαζα λεφτά; Μήπως κάποιοι το κάνουν ήδη;

Έχω πολλές ερωτήσεις σαν αυτές αλλά επειδή ο θεός μου έδωσε και εμένα ένα χάρισμα, αυτό της προφητείας, θα κάνω και εγώ το θαύμα μου και θα προβλέψω το μέλλον, τώρα, μπροστά στα μάτια σας, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει περίπτωση παραπλάνησης, να μην αφήσω περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες ώστε ο ένας να καταλαβαίνει πως μιλάω για τη καταστροφή του κόσμου και ο άλλος να καταλαβαίνει πως μιλάω για τη νέα συνταγή για σουφλέ σοκολάτας.

Βάζω λοιπόν τα ακροδάχτυλα στο καραφλό μου κρανίο (προσέξτε, τα ακροδάχτυλα, όχι όλο το δάκτυλο, γιατί η ενέργεια τσάκρα δεν θα διαχέεται σωστά), όλα τα ακροδάχτυλα, εσείς βάλτε όσα έχετε τέλος πάντων, κλείνω τα μάτια και χρησιμοποιώ το τρίτο μάτι για να δω το μέλλον.

Βλέπω, βλέπω ….βλέπω τον Παναθηναϊκό να παίρνει το πρωτάθλημα μετά από ισοβαθμία με την ΑΕΚ και αγώνα μπαράζ (μάλλον στη Β’ Εθνική θα είναι, το όραμα δεν είναι σαφές). Βλέπω τον Σαμαρά να κάνει συμφωνία με τους Ιλουμινάτι ώστε να συνεχίσουν οι ψεκασμοί πάνω από την Ελλάδα και να μη καταλαβαίνουμε τί μας συμβαίνει μέχρι να είναι αργά οπότε ο Αντώνης θα πάει παρατεταμένες διακοπές στα νησιά Γκαλαπάγκος και την κυβέρνηση θα την αναλάβει ο Αλέξης (το όραμα δεν μου δίνει επίθετο). Βλέπω τη Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη …ως εκεί πήγε το δικό της όραμα, το όνομα είναι τόσο μεγάλο ώστε φάγαμε το χρόνο μας μόνο με αυτό.

Βλέπω επίσης πως μετά από αυτό το άρθρο, διάφοροι πιστοί που, ενώ είναι τόσο σίγουροι για τη δύναμη και τη μοναδική αλήθεια του θεού τους, νιώθουν την ανάγκη να τον υπερασπιστούν και να μου πουν πως αυτά που γράφω είναι άθλια και ανίερα. Βλέπω επίσης το διαχρονικό επιχείρημα να έρχεται και να με χτυπάει στο κούτελο: “και τί κακό θα πάθει κάποιος αν πιστεύει στον άγιο Γιατροκασκόλ (ούτε καν το ελληνικό όνομα για το κασκόλ δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, και ο Γέροντας κασκόλ το έλεγε;); Που είναι το πρόβλημα αν τελικά αυτή η πίστη βοηθά και δίνει παρηγοριά ακόμα και αν, όπως λες εσύ, δεν είναι αληθινή;”

Αλήθεια, μόνο εγώ βλέπω πρόβλημα στη πίστη σε αστήριχτα και ενίοτε αστεία πράγματα; Το γεγονός πως ο Γέροντας Παϊσιος έχει ιαματικό κασκόλ δεν προβληματίζει κανένα; Η πίστη σε μαγικά ρούχα είναι αθώα;

Επιτρέψτε μου να έχω διαφορετική άποψη. Όταν δέχεσαι μια ιστορία χωρίς να την αμφισβητήσεις καθόλου, χωρίς να μπεις στη διαδικασία να μάθεις αν αληθεύει και σε τί ποσοστό, χωρίς να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου, τότε ανοίγεις τον εαυτό σου σε κάθε λογής ψέματα αρκεί αυτά να συμφωνούν με τη κοσμοθεωρία σου. Αν αύριο έρθει ένας χαρισματικός αλλά ανειλικρινής ηγέτης που θέλει να κερδίσει την υποστήριξή σου και να σε χρησιμοποιήσει για δικό του σκοπό, τότε θα είσαι στο χέρι του. Θα σε κάνει ότι θέλει γιατί θα σου δώσει αυτό που ζητάς, παρηγοριά με ένα ψέμα, και εσύ δεν θα μπορείς να σκεφτείς γιατί δεν θα έχεις μάθει να σκέφτεσαι.

Αυτό είναι το πρόβλημα με τη θρησκεία και για αυτό δεν είναι σωστό ούτε και αποδεκτό να δεχόμαστε τη πίστη σε κάτι απλώς και μόνο με το επιχείρημα πως μας δίνει παρηγοριά. Το ψέμα είναι πάντα ψέμα ακόμα και αν μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και εγώ προσωπικά δεν το θέλω.

Όποιοι από εσάς το θέλετε τότε κρατήστε το για τον εαυτό σας και μη προσπαθείτε να το σπρώξετε και στους υπόλοιπους. Αφήστε μας στην ησυχία μας για να σας αφήσουμε στη δική σας.

Φεύγω τώρα και πάω να πάρω ένα κασκόλ. Ποτέ δεν ξέρεις.

Πηγή:

Καραϊσκος Δημήτριος Σχης (ΤΘ), ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ (1924-1994) Ο Ασυρματιστής του Στρατού και του Θεού Σελ 64. http://www.pantocrator.me/gr/logos/vivlia/005_g_paisios_o_asyrmatistis.pdf

Advertisements

Tagged: , , , ,

6 thoughts on “Το θαυματουργό κασκόλ του Γέροντα Παϊσιου

 1. […] θαύματα σαν το μαγικό κασκόλ του Γέροντα Παϊσιου (δες εδώ); Είμαι έτοιμος να τα δεχθώ όλα αν μου δείξεις έναν […]

  Μου αρέσει!

 2. ilianna.sellina@gmail.com Αύγουστος 1, 2013 στο 21:25 Reply

  Θοδωρη γελάω τόσο πολυ με τον τροπο που τα γράφεις! Και σε παρακαλώ αν βρεις αυτο το κασκόλ η έστω κάποιο αλλα θαυματουργο ρούχο η κάλτσα η τσιμπίδακι για τα μαλλιά ενημέρωσε με γιατι οι ιωσεις μας τσακισαν τον χειμώνα… Καλό μας καλοκαίρι!

  Μου αρέσει!

 3. […] νεκρούς ή κομμάτια αυτών, άγιες ζώνες και κασκόλ και βλέπει το θεό σε ψημένο […]

  Μου αρέσει!

 4. Thanasis Απρίλιος 30, 2015 στο 17:29 Reply

  πριν 2 χρόνια αναρωτιόσουν για άλλα αντικείμενα του Παΐσιου…τώρα εμφανίστηκαν και οι παντόφλες του… χαχαχχα

  Μου αρέσει!

 5. […] τον Παϊσιο, τα γυαλιά του ή της παντόφλες του, ούτε καν το κασκόλ του. Αφορά το εμπόριο πίστης που γίνεται χρόνια τώρα μέσα […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: