«Τα δεκατρία μηδενικά»


Να θες να αγιάσεις και να μη σε αφήνουν. Να θες να γράψεις για κάτι άλλο εκτός της θρησκείας (θα με έχουν βαρεθεί και οι 17 αναγνώστες μου πλέον) και να σου πετάνε μοναδικά κοσμήματα απίστευτης σοφίας που κάνουν το μυαλό να σείεται από τηνπίεση σαν ζελεδάκι στα χέρια της κόρης μου.

Γράφω για τον Παϊσιο, που στην τελική τον συμπαθώ κιόλας, τουλάχιστον ο άνθρωπος δεν ήταν δήθεν, και λέω πως θα σταματήσω για λίγο το αντι-χριστιανικό παραλήρημά μου. Στην τελική πόσο να μαχαιρώνεις ένα νεκρό; Άπαξ και πέθανε δεν κάνει πλέον διαφορά.

Αλλά να, εγώ έχω όλη την καλή διάθεση και “αυτοί”, οι “κακοί”, δεν με αφήνουν να ησυχάσω. Μη σου πω πως θα χρειαστεί να πάω να μονάσω σε κάποια βουνοκορφή, μόνος μου με τις σκέψεις μου (τί εφιάλτης Θεέ μου, Ολυμπιακέ μου).

Έτσι λοιπόν, εκεί που ακουμπούσα την ηλεκτρονική μου πένα κάτω, εκεί που έλεγα πως είναι ώρα να πάω προς οικογένεια μεριά μιας και είναι η δική τους σειρά να με βασανίσουν με το μοναδικό τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν και που με κάνει να τους αγαπώ ακόμα περισσότερο, να και πετάγονται τα “Δεκατρία μηδενικά”. Είναι και πολλά παναθεμά τα, πως να τα αγνοήσεις;

Λέει λοιπόν το «εκπληκτικό κείμενο» που βρίσκουμε στο Αγιορείτικο Βήμα (που αλλού;):

Σ’ άκουσα να λες φίλε:
– Δεν υπάρχει Θεός…
– Γράψε λοιπόν Θεός…0

Και συνεπώς ο κόσμος έγινε από την ανύπαρκτη τύχη. Δημιουργός δηλαδή μηδέν…0
– Για τον Ιησού Χριστό τι λες φίλε;
– Δεν τον πιστεύω… – Γράψε και γι’ αυτόν μηδέν…0
– Για τους μεγάλους φιλοσόφους, τη φιλοσοφία γενικά που οδηγεί στην παραδοχή του Θεού?
– Τίποτα… Ανθρώπινα κατασκευάσματα. Μηδέν κι εδώ…0- Για τα εκατομμύρια Αγίους μάρτυρες;
– Δεν μ’ ενδιαφέρουν.
-Δηλαδή μηδέν και εδώ…0
– Για τα δισεκατομμύρια πιστών στους αιώνες;
– Είπα: Δεν πιστεύω… μηδέν…0
– Για την πείρα των αιώνων;
– Δεν είναι δική μου. Μηδέν…0
– Για τις συμβουλές του πατέρα και της μάνας σου που ξέρουν περισσότερα και σ’ αγαπούν;
– Παλιοκαιρινοί αυτοί. Τίποτα για σήμερα. Μηδέν…0
– Για την ηθική;
– Στέρηση ελευθερίας. Την διαγράφω. Την μηδενίζω. Ηθική…0
– Για τα οψόνια της αμαρτίας; Έιτζ, φόνοι, αυτοκτονίες, πόλεμοι κλπ;
– Δεν τα σκέπτομαι… μηδέν και γι’ αυτά…0
– Για την ελπίδα, Για την αθανασία της ψυχής; Την αιώνια ζωή;
 Παραμύθια. Μηδέν…0
– Για την Αγία Γραφή; Το βιβλίο που διαβάζεται σε 1350 γλώσσες και έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία εκτός συναγωνισμού από όλα τα άλλα βιβλία; Το βιβλίο του Θεού;
– Τω καιρώ εκείνο… όχι για σήμερα. Μηδέν και γι’ αυτήν…0
– Για τα αναρίθμητα εξακριβωμένα θαύματα με τις πρεσβείες των Αγίων που έγιναν στους αιώνες και γίνονται και σήμερα;
– Συμπτώσεις. Μηδέν…0
– Για κάνε πρόσθεση φίλε…
– Έκανα.
– Και ποιο είναι το άθροισμα;
– Δεκατρία μηδενικά.
– Γράψ’ τα με αριθμό.
– Να: 0000000000000
– Τι λέει;
– Τίποτα.
– Έτσι είναι. Έτσι τα έκανες να είναι με τη φιλοσοφία σου. Με την κοσμοθεωρία σου. Δυστυχώς… Και τι νιώθεις μέσα σου;
Πες μου την αλήθεια φίλε…
– Ένα κενό…
– Και τι θα κάνεις;
– Δεν ξέρω, θέλω να το γεμίσω μα δε γεμίζει όσα και αν δοκίμασα.
– Και όμως υπάρχει τρόπος φίλε.
– Υπάρχει;
– Ναι,και είναι εύκολος. Και δοκιμασμένος από μεγάλα ανήσυχα πνεύματα. Από ανθρώπους που τα γεύτηκαν όλα και όμως η ψυχή τους ήταν άδεια…
– Ποιος είναι;
– Να βάλεις εμπρός από τα δεκατρία μηδενικά σου τον αριθμό ΕΝΑ. Όχι τον αριθμό,αλλά τον Παντοκράτορα.
Ένα Τρισάγιο και Πανάγαθο Θεό – Πατέρα, που είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών.
Τότε θα έχεις 10.000.000.000.000 (δέκα τρισεκατομμύρια) χαρές και ομορφιές και ελπίδες στην ψυχή σου. Θα γεμίσει και θα ξεχειλίσει όπως το θέλει Εκείνος, που είπε: “ίνα η χαρά ημών η πεπληρωμένη” – για να’ ναι ξεχειλισμένη η χαρά σας.

Δοκίμασέ το φίλε.
Δεν έχεις τίποτα να χάσεις.
Να κερδίσεις πολλά έχεις.
Σου το εύχομαι.
Ο φίλος
*Από το βιβλίο “Λόγια καρδιάς σε φίλο”, Ιωσήφ Α. Αγαπητού

(Η έμφαση, σύνταξη, λογική είναι του αρχικού συγγραφέα. Δεν έχω αγγίξει το κείμενο καθόλου εκτός από το να αφαιρέσω κάποιες κενές γραμμές.)

Να λοιπόν η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα. Εδώ είναι! Που στο διάβολο έψαχνα τόσο καιρό; Ο κύριος Αγαπητός έχει δώσει σε όλα απαντήσεις. Το πρόβλημα όμως ξεκινά από το γεγονός πως ο κύριος Αγαπητός (μου επιτρέπεις να σε λέω Ιωσήφ;), ο Ιωσήφ λοιπόν, απαντά ο ίδιος, όχι σαν άθεος μηδενιστής (δεν ξέρω τί ακριβώς σημαίνει αυτό αλλά ταιριάζει με τον τίτλο), αλλά ως πιστός. Και το λέω αυτό διότι εγώ, ως άθεος μηδενιστής (εξακολουθώ να μην ξέρω τί σημαίνει, απλώς το επαναλαμβάνω, όπως κάνουν και οι Χριστιανοί), άλλες απαντήσεις θα έδινα. Ποιές; Για να δούμε:

 • Υπάρχει θεός; Μάλλον όχι
 • Ο κόσμος έγινε από ανύπαρκτη τύχη; Χμμμ… Δεν ξέρω τί σημαίνει “ανύπαρκτη τύχη”, αλλά ο κόσμος, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν χρειάζεται δημιουργό. Συνεπώς δεν πιστεύω σε τέτοιο, όχι.
 • Για τους μεγάλους φιλόσοφους και τη φιλοσοφία που οδηγεί στη παραδοχή του θεού; Ποιούς μεγάλους φιλόσοφους; Πώς αποδεικνύουν την ύπαρξη του θεού; Επιστημονικές αποδείξεις έχεις; Όχι λοιπόν.
 • Για τους εκατομμύρια Άγιους Μάρτυρες; Μια αυταπάτη δεν παύει να είναι αυταπάτη επειδή την πιστεύουν εκατομμύρια. Το πλήθος των πιστών δεν αποτελεί απόδειξη ύπαρξης τους θεού. Όχι.
 • Για την πείρα αιώνων; Πείρα σε τί, στο να πιστεύεις κάτι που δεν μπορείς να αποδείξεις; Έχετε τόση πείρα σε αυτό όση και εγώ στις νεράιδες. Όχι.
 • Για τις συμβουλές του πατέρα και της μάνας σου που ξέρουν περισσότερα και σε αγαπούν; Ευτυχώς οι δικοί μου γονείς με έμαθαν να σκέφτομαι μόνος. Αν εννοείς πως έπρεπε να μου περάσουν αυτούσια τα δικά τους πιστεύω, τότε όχι.
 • Για την ηθική; Μιλάς για την ηθική της Βίβλου; Για ένα βιβλίο που επιτρέπει τη δουλεία, το φόνο, το μίσος, αλλά δεν απαγορεύει την παιδεραστία; Δεν χρειάζομαι αυτή την ηθική. Όχι.
 • Για τα οψόνια της αμαρτίας; Η αμαρτία είναι εφεύρεση της θρησκείας. Χωρίς θρησκεία δεν έχεις και αμαρτία. Όχι.
 • Για το AIDS, τους φόνους, τις αυτοκτονίες και τους πολέμους; Δώρα του θεού σας μιας και τίποτα δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να το θέλει και τα έχει επιτρέψει όλα μιας και ήξερε από την αρχή τί θα συμβεί. Αν δεν τα ήθελε, τί τον σταματά να τα καταργήσει; Όχι.
 • Για την ελπίδα; Από αυτό άλλο τίποτα. Δεν χρειάζομαι την Βίβλο για να έχω ελπίδα.
 • Για την αθανασία της ψυχής, την αιώνια ζωή; Άλλη μια εφεύρεση της θρησκείας. Η ζωή είναι εδώ και τώρα. Ζω για το παρόν και όχι για το θάνατο όπως εσείς. Σήμερα ζω, αύριο όχι. Σήμερα είμαι καλός, δεν αλλάζω γνώμη τη τελευταία στιγμή και όλα καλά. Όχι και εδώ.
 • Για την Αγία Γραφή; Το πιο δημοφιλές βιβλίο στο κόσμο; Το βιβλίο του θεού; Δεν έχετε το πρωτότυπο της Βίβλου για να δείτε τί πραγματικά γράφει. Έχετε όμως περίπου 8000 αντίγραφα από τα οποία κανένα δεν συμφωνεί με κάποιο άλλο. Όλα έχουν από μικρές έως μεγάλες διαφορές. Πριν από λίγα χρόνια κάποιοι κάθισαν και συγκέντρωσαν τις πιο δημοφιλείς ιστορίες και αυτό το δημιούργημα το λέτε “βιβλίο του θεού”. Βιβλίο των ανθρώπων είναι και είναι τραγικό από όπου και αν το κοιτάξεις. Όχι.
 • Για τα αναρίθμητα εξακριβωμένα θαύματα; Τα ποιά; Μιλάς για θαύματα σαν το μαγικό κασκόλ του Γέροντα Παϊσιου (δες εδώ); Είμαι έτοιμος να τα δεχθώ όλα αν μου δείξεις έναν ανάπηρο του οποίου να του λείπει ένα χέρι ή ένα πόδι και το οποίο να ξαναφύτρωσε χάρη στο θεό. Δείξε μου αυτό και με έχεις δικό σου. Όλα τα άλλα δήθεν εξακριβωμένα θαύματα κράτα τα για τον εαυτό σου. Και να ξέρεις, όσο πιο πολλά θαύματα παρουσιάζεις, τόσο πιο πολύ χάνει την αξία του το θαύμα. Όχι.

Ουφ! Δεν θα κάνω τη πρόσθεση που θες Ιωσήφ. Ξέρεις γιατί; Γιατί το κόλπο δεν πιάνει σε εμένα. Βλέπεις, εγώ δεν έχω ένα κενό μέσα μου να το γεμίσω με ένα ψεύτικο θεό. Είμαι γεμάτος με αγάπη, ελπίδα, συμπόνια για τους συνανθρώπους μου και όλη τη φύση γύρω μου και όχι μόνο για αυτούς που πιστεύουν στον ίδιο φανταστικό πατερούλη στον ουρανό με εμένα.
Αλλά έστω ότι είχα ένα κενό. Προκειμένου να κάνουμε κουβέντα μπορώ να  δεχθώ πως έχω κενό, δεν έχω πρόβλημα. Έτσι λοιπόν, ακόμα και αν είχα ένα κενό μέσα μου, γιατί να το γεμίσω με τον δικό σου θεό και όχι με έναν από τους χιλιάδες θεούς που υπάρχουν στο μυαλό του ανθρώπου; Γιατί ο δικός σου θεός ξεχωρίζει από τους άλλους; Πως ξέρεις ότι είναι ο πραγματικός; Γιατί να μη γεμίσω το κενό μου με τον Θωρ που είναι και γαμώ και έχει και σφυρί. Ο δικός σου τί έχει; Ο δικός σου έκανε, υποτίθεται, την υπέρτατη θυσία και σταύρωσε τον εαυτό του για να μας γλυτώσει από τον εαυτό του όταν δεν ακολουθούμε τις δικές του εντολές. Αλλά ούτε καν θυσία δεν μπορείς να το πεις μιας και ο Χριστός, όντας θεός, ήξερε πως θα αναστηθεί σε τρεις ημέρες. Άρα έπαιζε στημένο παιχνίδι! Δεν θυσίασε τίποτα!
Ο θεός σου κατασκεύασε το προπατορικό αμάρτημα, ο θεός σου μας παγίδευσε με το φίδι που ο ίδιος έφτιαξε, ο θεός έγραψε τους κανόνες και όταν τους αγνοήσαμε και ζητήσαμε γνώση (το φρούτο της γνώσης φάγαμε), τότε μας έστειλε.

Να με συμπαθάς, αλλά αυτό δεν είναι θεός, είναι ένα κακομαθημένο παιδάκι που δεν τα βρίσκει με τα παιχνίδια του και βγάζει τα χέρια από τη Barbie και τον GI Joe του.

Αυτός είναι ο θεός σου; Να τον χαίρεσαι. Εγώ δεν θα πάρω.

Advertisements

Tagged: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: