Ο Ελληνικός μύθος του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου


Τελικά μύθοι υπάρχουν παντού, όρεξη να έχεις να ψάξεις. Μάλιστα τις περισσότερες φορές δεν θέλει καν ψάξιμο μιας και σε βρίσκουν αυτοί και, συνήθως, οι μύθοι που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα είναι  αυτοί που δυσκολευόμαστε περισσότερο να ξεπεράσουμε.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα μύθο που, προσωπικά, τον ακούω από τότε που ήμουν μικρός και πήγαινα Δημοτικό (εκατοντάδες χρόνια πριν). Ο μύθος λέει πως κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (ΒΠΠ), η Ελλάδα καθυστέρησε με την αντίστασή της την προέλαση των Γερμανών στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να τους προλάβει ο χειμώνας και να δυσκολευτούν τόσο ώστε να χάσουν αυτή τη μάχη. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μπορεί να νίκησε τους Ιταλούς, να έχασε σχετικά εύκολα από τους Γερμανούς, αλλά ο χρόνος που κόστισε στη Γερμανία η προσπάθεια να διορθώσει την αποτυχία των Ιταλών, ήταν αρκετός για να γύρει τη πλάστιγγα και να χάσει η Γερμανία το πλεονέκτημα. Από εκεί και πέρα, έχω ακούσει και επεκτάσεις του μύθου σύμφωνα με τους οποίουσ η καθυστέρηση αυτή ήταν ο καταλύτης για να χάσει η Γερμανία  τον πόλεμο. Δηλαδή τα συμπεράσματα προχωράν βήμα-βήμα και έχουμε: καθυστέρησαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, οπότε καθυστέρησαν στη Ρωσία, οπότε έχασαν τη μάχη, οπότε έχασαν τον πόλεμο.

Η αλήθεια είναι πως αυτή την επέκταση δεν την ακούω συχνά, η πλειοψηφία του κόσμου διστάζει να καταλήξει τόσο εύκολα σε τέτοιο συμπέρασμα, αλλά το βλέπω στα πρόσωπα, τους αρέσει η ιδέα και θέλουν να είναι αλήθεια!

Ο μύθος αυτός είναι μια τρομακτική απλούστευση των γεγονότων του ΒΠΠ. Για να ισχύει ο μύθος θα πρέπει να απλουστεύσουμε την ιστορία σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούμε το ίδιο εύκολα να ισχυριστούμε πως η ανατολή του ήλιου μια μέρα πριν από μερικά χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα τη γέννηση της κόρης μου. Ναι μεν μπορούμε να βρούμε λογικά βήματα που να ενώνουν το ένα γεγονός με το άλλο, αλλά υπάρχουν τόσα ενδιάμεσα βήματα, τα οποία εξαρτώνται από τόσους παράγοντες το κάθε ένα, ώστε είναι παράλογο να ισχυριστούμε πως υπάρχει απ’ ευθείας αιτιακή σχέση.

Αλλά ο μύθος εξακολουθεί να κυκλοφορεί. Τελικά η αντίσταση της Ελλάδας κόστισε στρατηγικά στη Γερμανία; Έγινε αυτή η αντίσταση η αιτία να χάσει το πλεονέκτημα η Γερμανία στον πόλεμο με τη Ρωσία;

Για να το απαντήσουμε αυτό θα πρέπει να δούμε τα γεγονότα με αντικειμενικό βλέμμα και όχι με τα γυαλιά του πατριωτισμού.

imagesΣτις 28 Οκτωβρίου 1940, χωρίς να ενημερώσει τον Χίτλερ, ο Μουσολίνι αποφάσισε να κηρύξει πόλεμο κατά της Ελλάδας. Ο στρατός του επιχείρησε να περάσει από την Αλβανία στην Ελλάδα, αλλά στη προσπάθεια αυτή έγιναν λάθη:

 • Το έδαφος ήταν ορεινό και δύσκολο.
 • Ο καιρός πολύ κακός και θα χειροτέρευε όσο πλησίαζε ο Χειμώνας.

Τα Ιταλικά στρατεύματα:

 • Δεν ήταν επαρκώς εκπαιδευμένα
 • Ήταν λιγότερα από όσα έπρεπε
 • Δεν ήταν προετοιμασμένα
 • Δεν είχαν χειμερινές στολές για να αντιμετωπίσουν το κρύο
 • Δεν είχαν υποστήριξη από το ναυτικό το οποίο θα μπορούσε να αποβιβάσει στρατεύματα σε άλλα σημεία, πιο προχωρημένα, και να βοηθήσει
 • Δεν είχαν χάρτες για τα λιγοστά περάσματα στην Πίνδο
 • Τα Ιταλικά όπλα ήταν αδύναμα για να νικήσουν την Ελληνική αμυντική γραμμή
 • Δεν υπήρχε μια ενοποιημένη ηγεσία
 • Είχαν διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση με αποτέλεσμα οι Έλληνες να έχουμε προετοιμαστεί για αυτή

Η επίθεση λοιπόν αναχαιτίστηκε και στις 14 Νοεμβρίου 1940 άρχισε η αντεπίθεση και τα Ελληνικά στρατεύματα, με την υποστήριξη πέντε σμηνών Αγγλικών μαχητικών αεροσκαφών, έπρωξαν τα Ιταλικά στρατεύματα βαθιά μέσα στην Αλβανία.

1940_2Οι Ιταλοί είχαν 39.000 νεκρούς, 50.000 τραυματίες, 12.000 είχαν κρυοπαγήματα και άλλοι 52.000 έπρεπε να φύγουν από το μέτωπο για διάφορους άλλους λόγους.

Η ήττα του Μουσολίνι στην Ελλάδα αλλά και στην Αιθιοπία ήταν τόσο μεγάλη που ο Χίτλερ δεν είχε άλλη επιλογή από το να εμπλακεί, αν και η κατάληψη της Ελλάδας δεν ήταν στα τρέχοντα σχέδιά του.

Έως εδώ τα γεγονότα δείχνουν πως ο μύθος είναι αληθινός μιας και ο Χίτλερ αναγκάστηκε να μπει σε ένα μέτωπο που δεν ήθελε. Αλλά ας δούμε και τα υπόλοιπα γεγονότα που μεσολάβησαν καθώς και τί είχε στο μυαλό του ο Χίτλερ για τη Ρωσία πριν καταλήξουμε.

Βασική προτεραιότητα του Χίτλερ ήταν τα πετρέλαια που του πρόσφερε η Ρουμανία, αλλά για να μπορέσει να έχει το κεφάλι του ήσυχο θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει το θέμα της Ελλάδας. Έκανε λοιπόν μια συμφωνία με τη Γιουγκοσλαβία, και της πρόσφερε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προκειμένου να τους αφήσει να περάσουν. Αλλά οι Γιουγκοσλάβοι είχαν άλλα εσωτερικά προβλήματα μεταξύ Σέρβων, που ήταν κατά της συνεργασίας με τους Ναζί, και Κροατών που ήταν υπέρ. Επειδή οι Γιουγκοσλάβοι δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους, ο Χίτλερ το είδε σαν προδοσία και αποφάσισε να ισοπεδώσει και τη Γιουγκοσλαβία. Στις 8 Απριλίου του 1941 δυνάμεις των Ναζί μαζί με Ιταλικές και Ουγγρικές εισέβαλλαν στη Γιουγκοσλαβία. Η μάχη δεν κράτησε πολύ και σύντομα οι Γερμανοί ήταν στα Ελληνικά σύνορα. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν περισσότερο αλλά οι Γερμανικές δυνάμεις είχαν πιο εξελιγμένα όπλα και αεροπορική υποστήριξη. Στις 27 Απριλίου του 1941 τα Γερμανικά στρατεύματα είχαν μπει στην Αθήνα και ξεκίνησε η μεγάλη πείνα.

Ο Χίτλερ ανέκαθεν ονειρευόταν να κατακτήσει τη Ρωσία. Ακόμα και στο βιβλίο του “Ο Αγών” μου είχε αναφερθεί σε αυτό. Τώρα είχε έρθει η ώρα. Στο τέλος του Ιουλίου του 1940 ο Χίτλερ συναντήθηκε με τους επιτελείς τους και τους έδωσε την εντολή να αρχίσουν τις προετοιμασίες για την εισβολή. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έναρξη της εισβολής το Μάιο του 1941. Η επιχείρηση ονομάστηκε “Μπαρμπαρόσα”.

Μόλις άρχισαν να λιώνουν τα χιόνια του Χειμώνα στην Ευρώπη (Απρίλης και Μάης 1941) τα Ναζιστικά στρατεύματα άρχισαν να προελαύυνουν μέσα από την Πολωνία με στόχο τα Ρωσικά σύνορα. Στις 5 Μαΐου, ο Στάλιν αναφέρει σε δόκιμους πως ο πόλεμος με τη Γερμανία είναι αναπόφευκτος. Σύντομα ακριβείς πληροφορίες έφτασαν στον Στάλιν ενημερώνοντάς τον πως η εισβολή θα ξεκινούσε στις 22 Ιουνίου του 1941. Ο Στάλιν δεν τις πίστεψε διότι μια άλλη πρόβλεψη που έλεγε πως η εισβολή θα ξεκινούσε στις 15 Μαΐου 1941 ήταν λανθασμένη μιας και οι Γερμανοί καθυστέρησαν την εισβολή προκειμένου να βοηθήσουν τους Ιταλούς στην Ελλάδα.

Άρα έχουμε άλλο ένα στοιχείο που μοιάζει να υποστηρίζει το μύθο.

Στην πραγματικότητα όμως, ακόμα και αν ο Χίτλερ δεν βοηθούσε το Μουσολίνι με το “Ελληνικό πρόβλημα”, οι καιρικές συνθήκες της Κεντρικής Ευρώπης εκείνες της εβδομάδες δεν θα ήταν οι ιδανικές προκειμένου να ξεκινήσει τις εχθροπραξίες.

Deutsche Panzerspitze beim Einmarsch in die UkraineΣτις 22 Ιουνίου του 1941 ξεκίνησε η επίθεση με τις συστοιχίες πυροβολικού να βάλουν πέρα από τα σύνορα.

Δεν θα μπω σε περιγραφή της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα. Οι παράμετροι είναι πολλοί. Αν υπήρξε καθυστέρηση από την Ελλάδα ήταν της τάξης του ενός μήνα, αλλά δεν έκανε διαφορά μιας και λόγοι της αποτυχίας της επιχείρησης ήταν διαφορετικοί:

Υποεκτίμηση της δύναμης του Κόκκινου Στρατού

Οι Γερμανοί στρατηγοί δεν είχαν υπολογίσει σωστά τη δυναμική στράτευσης που είχε ο Ρωσικός στρατός. Από την αρχή του πόλεμου και μέχρι τον Ιούλιο  του 1941 οι Ρωσικές δυνάμεις είχαν αυξηθεί κατά 1.400.000. Αντιθέτως, μέχρι τον Ιούλιο, ο Γερμανικός στρατός είχε χάσει 75.000 στρατιώτες και είχε λάβει μόνο 25.000 ενισχύσεις. Κατά μέσο όρο οι Ρώσοι μπορούσαν να ετοιμάσουν 500.000 στρατιώτες το μήνα και να τους ρίξουν στη μάχη. Παράλληλα με τις τεράστιες ενισχύσεις, οι Ρώσοι φρόντιζαν και μετακινούσαν τα εργοστάσιά τους προς τα ανατολικά καθώς προχωρούσε ο Γερμανικός στρατός. Οι Γερμανοί έβρισκαν μόνο άδεια κουφάρια κτηρίων.

Logistics

Το Γερμανικό πλάνο προέβλεπε μάχη περίπου 6 εβδομάδων. Όταν άρχισε να τραβάει σε μάκρος η επιχείρηση έγινε εμφανές πως η διαδικασίες ανεφοδιασμού δεν είχαν στηθεί σωστά για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έβρισκαν. Σε συνδυασμό με την επιδείνωση του καιρού ο ανεφοδιασμός των Γερμανικών στρατευμάτων έγινε σχεδόν αδύνατος, ενώ οι Ρώσοι δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Ο καιρός

Έχοντας προετοιμαστεί για σύντομο πόλεμο, οι Γερμανοί στρατιώτες δεν είχαν ρούχα κατάλληλα για το Ρωσικό χειμώνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα τανκ και τα μεταφορικά μέσα είχαν στενές ερπύστριες οι οποίες δεν μπορούσαν να βρουν πρόσφυση στο λασπωμένο ή παγωμένο έδαφος της Ρωσικής τούντρας. Το αποτέλεσμα ήταν πως και η προέλαση ήταν πολύ δύσκολη, αλλά και ο ανεφοδιασμός σχεδόν αδύνατος. Ακόμα και οι βροχές του Νοέμβρη δημιουργούσαν πρόβλημα και σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι γραμμές ανεφοδιασμού είχαν απλωθεί πάρα πολύ, ο Γερμανικός στρατός σταμάτησε με το που είδε τη Μόσχα και δεν μπορούσε να ξεκινήσει. Ο Χίτλερ που φοβόταν μια ήττα σαν αυτή του Ναπολέοντα στη Ρωσία, έδωσε εντολή να παραμείνουν τα στρατεύματα και να συνεχίσουν τη μάχη, παρά τις αντιρρήσεις των συμβούλων του. Η εντολή που δόθηκε από τον Χίτλερ ήταν “στέκεστε ή πεθαίνετε”.

Η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα τελείωσε περίπου 5 μήνες αφού άρχισε. Δηλαδή ο ΒΠΠ ήταν ακόμα στην αρχή και έτσι δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως αυτή η ήττα έκρινε το αποτέλεσμα. Τα επόμενα χρόνια οι Γερμανοί έκαναν άλλες δύο προσπάθειες (Case Blue 1942, Κούρσκ 1943) να καταλάβουν τις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ρωσίας αλλά και οι δύο απέτυχαν. Στο τέλος οι Γερμανοί ήταν εξαντλημένοι, από όλες τις απόψεις, ενώ η Ρωσική οικονομία είχε αναταχθεί και πλέον προσπεράσει τη Γερμανική σε δυνατότητα παραγωγής. Το καλοκαίρι του 1944 οι Ρώσοι κατάφεραν ισχυρό πλήγμα κατά των Γερμανών στην επιχείρηση Μπαγράτιον και ακολούθησαν μια σειρά από νίκες που οδήγησαν στο τέλος του πόλεμου.

Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε πως η ήττα των Γερμανών στην Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ήταν σημαντική και καθοριστική για την έκβαση του πολέμου, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν πως αυτή η ήττα προήλθε, έστω και εν μέρη, από την καθυστέρηση που προκάλεσε η Ελλάδα. Όπως είπα και αρχικά τα γεγονότα που μεσολάβησαν από την κατάληψη της Ελλάδας μέχρι το τέλος του πολέμου στη Ρωσία ήταν πάρα πολλά και η κατάληξή τους επηρεάστηκε από εκατοντάδες άλλα γεγονότα. Η σύνδεση των δύο γεγονότων είναι ουσιαστικά αδύνατη.

Με τα παραπάνω δεν προσπαθώ να μειώσω τη μάχη που έδωσαν οι παππούδες μας για να κρατήσουν ελεύθερη τη χώρα, ούτε και να μειώσω τις θυσίες που έγιναν. Όλοι έχουν να λένε πόσο δυνατά πάλεψαν οι Έλληνες κόντρα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και κόντρα σε έναν αντίπαλο πολύ πιο δυνατό. Θα μπορούσαμε. όπως άλλες χώρες, να παραδοθούμε αμαχητί, ή ακόμα να “πέσουμε” σε μερικές ώρες, όπως έγινε και αλλού. Αντιθέτως και στην αρχή αντισταθήκαμε, αλλά και κατά τη κατοχή.

Μετά τα χαλάσαμε λίγο.

Όλα τα παραπάνω τα γράφω γιατί θεωρώ πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξέρουμε την αλήθεια. Πιστεύω πως τα παραμύθια δεν βοήθησαν ποτέ κανένα να πετύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους του και δεν μας βοηθάν και τώρα. Ξεπερνώντας τους μύθους βλέπουμε καλύτερα τα λάθη μας και έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τα διορθώσουμε

Πηγές:

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,

25 thoughts on “Ο Ελληνικός μύθος του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου

 1. Katerina Meramveliotaki Ιουλίου 25, 2013 στο 22:18 Reply

  .

  Μου αρέσει!

  • tmagoula Ιουλίου 25, 2013 στο 22:23 Reply

   Κατερίνα λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να διαβάσω τί γράφεις.

   Μου αρέσει!

 2. Blue Monk Ιουλίου 26, 2013 στο 00:57 Reply

  Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση στο τέλος του βιβλίου «Η ιδιοφυής στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου» του J.F.C. Fuller για το τι θα μπορούσε να είχε διδαχθεί ο Χίτλερ από τον Αλέξανδρο ώστε να είχε πιθανότατα κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία. Με δυο λόγια, στην αρχή του πολέμου μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ΕΣΣΔ ήταν ενάντια στο καθεστώς και θα έβλεπαν τους Γερμανούς σχεδόν σαν απελευθερωτές. Οι Γερμανοί όμως αντί να φροντίσουν να πάρουν όλους αυτούς με το μέρος τους (όπως θα έκανε ο Μ. Αλέξανδρος) πέτυχαν ακριβώς το αντίθετο: να τους στρέψουν μέσα σε λίγες μέρες εναντίον τους και να τους κάνουν να πολεμήσουν με πάθος και φανατισμό με το Σοβιετικό στρατό. Αντίστοιχη κριτική ασκεί ο συγγραφέας και στους Συμμάχους που δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν στο ελάχιστο την αντιναζιστική μερίδα των Γερμανών.
  Και μια παρατήρηση: αν και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό αλλάζει την ανάλυσή σου, δεν αναφέρεις καθόλου τη Μάχη της Κρήτης που τελείωσε την 1/6/1941 και στην οποία έλαβαν μέρος επίλεκτες Γερμανικές δυνάμεις.

  Μου αρέσει!

  • tmagoula Ιουλίου 26, 2013 στο 08:33 Reply

   Σωστή η παρατήρηση για τους «αντιφρονούντες». Η τελευταίες ελέυθερες εκλογές που έγιναν στη Γερμανία (αν θυμάμαι καλά το 1933) έδειξαν πως το Ναζιστικό κόμμα ήρθε στην εξουσία με 35%. Οι επόμενες εκλογές έγιναν με τεράστια νοθεία και στα επόμενα χρόνια έφτασες το ποσοστό των Ναζί μέχρι και το 90%.

   Σχετικά με τη μάχη της Κρήτης, παρόλο που οι απώλειες των Γερμανών ήταν σημαντικές, η γνώμη μου είναι πως δεν επηρέασε. Και εδώ ιχύει αυτό που έγραψα και στο άρθρο, τα γεγονότα που μεσολάβησαν και οι παράγοντες που επηρέασαν δείχνουν πως η καθυστέρηση δεν επηρέασε στο σύνολο τη μάχη για τη Ρωσία.

   Μου αρέσει!

 3. Mαχητηc Απρίλιος 3, 2015 στο 15:06 Reply

  «Εαν οι Ρωσοι κατορθωσαν να προβαλλουν αντισταση στην εισοδο της Μοσχας για να σταματησουν και να αποτρεψουν τον γερμανικο χειμαρρο,το οφειλουν στους Ελληνες, οι οποιοι καθυστερησαν τις γερμανικες μεραρχιες την ωρα που θα μπορουσαν να μας κανουν να γονατισουμε» Georgy Constantinovich Zhoukov Στρατηγος του σοβιετικου στρατου.
  «Λυπαμαι επειδη γερνώ και δεν θα ζησω πολυ για να ευχαριστησω τους Ελληνες των οποιων η αντισταση ηταν αποφασιστικη για τον Β’ παγκοσμιο πολεμο.» Joseph Stalin.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Απρίλιος 4, 2015 στο 21:12 Reply

   Πολύ ενδιαφέρον! Σε παρακαλώ να μου δώσεις τις πηγές σου!

   Μου αρέσει!

 4. Παπαδόπουλος Ν.Γεώργιος Ιουλίου 14, 2015 στο 23:39 Reply

  εισαι ενας ανιστορητος πανιβλακας που προσπαθεις να παραχαραξεις την ελληνικη ιστορια ,εγω δε προκεται να μπω στο κοπο να αναλυσω το γιατι ,αυτο το εκαναν ο Τωρτσιλ,ο Σταλιν ,ο Ρουσβελτ ,ακομα και ο ιδιος ο Χιτλερ!

  Μου αρέσει!

 5. xristow Ιανουαρίου 18, 2016 στο 23:06 Reply

  ενδιαφερουσα αποψη, ομως θελω να τονισω οτι ο χιτλερ επιτεθηκε στην ρωσια απλα πριν το κανουν οι ρωσοι και οτι η γερμανια εχασε στην κρητη τα μισα μεταγγωγικα της απο ανωμαλες προσγειωσεις αυτα που μεταφεραν τους αλεξιπτωτιστες κτλ που ηταν πολυ σημαντικα για τις επομενες μαχες

  Μου αρέσει!

 6. Μαξιμος Ιανουαρίου 21, 2016 στο 23:54 Reply

  Δυστυχως δεν γνωριζει ο Ελληνας ιστορια.Ενα τετοιο δειγμα διαβασαμε στο παραπσνω αρθρο.Ενας αχταρμας αρθρων απο καποιους οι οποιοι,ειτε λογω αμαθειας,ειτε πραττοντας κατα το δοκουν αναρτησαν στο διαδυκτιο διαφορες αρλουμπες και καποιοι αλλοι με την μεθοδο του κοψε-ραψε δημιουργησαν τον δικο τους αχταρμα και τον προσφερουν σσν την μονη σληθεια ως προς το ποια τελικα ηταν τα πραγματικα γεγονοτα.Μαθημα ιστοριας δεν γινεται εδω και αντιλαμβανομαστε ολοι γιατι.Ομως καλο θα ηταν πριν γραψουμε οτιδηποτε να γνωριζουμε το θεμα.Το οτι καποιος παραθετει καποιες πηγες δεν αποτελει και εγγυηση για την εγκυροτητα του αρθρου.Οταν λεμε οτι κατι ειναι μυθος το αποδεικνυουμε με στοιχεια,και στην συγκεκριμενη περιπτωση δεν ισχυει.Οσοι γνωριζουν παγκοσμια ιστορια θα συμφωνησουν μαζι μου,οσοι δεν γνωριζουν θα πρεπει η να μαθουν η να μην ασχολουνται.Εχασα τον χρονο μου αλλα επρεπε να σπαντησω,εαν κουρασα ζητω συγγνωμη.Την αγαπη μου και την εκτιμηση μου σε ολους σας.

  Μου αρέσει!

 7. Neuron Ιουλίου 3, 2016 στο 16:45 Reply

  Σορυ ρε φίλε αλλά στο άρθρο σου όχι μόνο δεν καταρρίπτεις τον «μύθο» αλλά στην ουσία μας λες οτι μπορεί και να αληθεύει!

  Παραθέτω:
  «οι καιρικές συνθήκες της Κεντρικής Ευρώπης εκείνες της εβδομάδες δεν θα ήταν οι ιδανικές προκειμένου να ξεκινήσει τις εχθροπραξίες»
  Δηλαδή η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται στους Έλληνες άλλα αν δεν ήταν οι Έλληνες θα ήταν ο καιρός???!!! Είναι επιχείρημα αυτό, μιλάμε σοβαρά? Άσε που αποδέχεσαι εμμέσως οτι η καθυστέρηση οφείλεται στους Έλληνες.

  «Αν υπήρξε καθυστέρηση από την Ελλάδα ήταν της τάξης του ενός μήνα, αλλά δεν έκανε διαφορά μιας και λόγοι της αποτυχίας της επιχείρησης ήταν διαφορετικοί»
  Εδώ επιβεβαιώνεις οτι δεν ξέρεις αν όντως η καθυστέρηση οφείλεται στους Έλληνες και κάνεις μια υπόθεση οτι αληθεύει. Μα αν αληθεύει αυτό τότε εννοείται πως ο μύθος δεν είναι καθόλου μύθος. Η καθυστέρηση ήταν συνολικά 38 ημέρες. Την Γαλλία την πήραν μέσα σε 45 μέρες και τώρα λέμε οτι οι 38 μέρες μείον δεν είναι πλήγμα?

  Η ουσία είναι οτι φυσικά και δεν γνωρίζουμε 100% τι θα γινόταν αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αλλά μιλώντας με τα στοιχεία που έχουμε, 38 ημέρες λιγότερος Ρωσικός χειμώνας ακούγεται φοβερό πλεονέκτημα για τον Χίτλερ. Όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά θέματα καλό είναι να ξέρουμε τι λέμε.

  Μου αρέσει!

  • Nikos Σεπτεμβρίου 21, 2016 στο 15:52 Reply

   εννοείται φίλε μου ότι ο καιρός θα εμπόδιζε να αρχίσει νωρίτερα η εισβολή. Αν έκαναν το λάθος και εισέβαλαν υπό αντίξοες συνθήκες τότε θα κολλούσαν στις λάσπες όπως κόλλησαν και έχασαν ολόκληρο σχεδόν ένα μήνα (μέσα Οκτώβρη – μέσα Νοέμβρη 1941) ακριβώς επειδή δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στον απέραντο βούρκο που είχαν δημιουργήσει οι ατελείωτες βροχοπτώσεις. Η προέλαση συνεχίστηκε όταν η λάσπη πάγωσε!! Οπότε αν υποθέσουμε ότι οι Γερμανοί θα εισέβαλαν 1 μήνα νωρίτερα η προέλαση τους θα ήταν πολύ πιο αργή (λόγω καιρού) δίνοντας περισσότερο χρόνο στους Ρώσους να προετοιμάσουν τις αμυντικές τους γραμμές.
   Ύστερα, στο Σμόλενσκ και υπό ιδανικές για τους Γερμανούς καιρικές συνθήκες έμειναν καθηλωμένοι 2,5 μήνες από την άμυνα των Ρώσων (και έχοντας υποστεί σοβαρές απώλειες) τι σε κάνει να πιστεύεις ότι η πολύ πιο ισχυρά οχυρωμένη Μόσχα θα έπεφτε πιο γρήγορα; Ίσα Ίσα κάτι τέτοιο ίσως αποδεικνυόταν πρόωρη ολοκληρωτική καταστροφή για την βερμαχτ. Σύμφωνα με την προσφιλή τακτική τους θα επιχειρούσαν να περικυκλώσουν την Μόσχα, οπότε ο χειμώνας πιθανότατα θα εγκλώβιζε σημαντικές γερμανικές δυνάμεις ανατολικά της Μόσχας, όπου μη δυνάμενες να υποχωρήσουν θα καταστρέφονταν αύτανδρες

   Μου αρέσει!

 8. Neuron Οκτώβριος 18, 2016 στο 23:07 Reply

  Δεν αμφιβάλω οτι ο καιρός μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση. Έχεις όμως ένα μέτωπο που προέκυψε εκτός σχεδίου, με ολοκληρωτική ήττα του συμμάχου σου, απασχόληση δικών σου δυνάμεων εκεί και αξιόλογες απώλειες επίσης, το οποίο αν δεν ξεκαθαριστεί απειλεί την έκβαση του πολέμου (βλ. πετρέλαια Ρουμανίας), εκείνη την περίοδο που κανονικά θα πήγαινες για Ρωσία. Αναβάλεις τη Ρωσία, και αφού τελειώσεις με Ελλάδα πας Ρωσία. Μα φυσικά έφταιγε… ο καιρός.

  Δεν είμαι ιστορικός, και λίγοι ίσως είναι αυτοί που έχουν την εμπειρία και τις πηγές για να κρίνουν τι όντως έφταιγε, αλλά μεταξύ μας, με τέτοια στοιχεία, και ενώ το είχε πει και ο Χίτλερ και άλλοι, να πιστεύεις σε μια μετέπειτα απόφαση των Άγγλων… Εγώ τουλάχιστον! θα κρατούσα μια πισινή και δεν θα βάφτιζα «μύθους» καταστάσεις που ακόμα και αν δεν κρίνονταν καθοριστικές, είναι δεδομένο πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο, και είναι αδιαμφισβήτητα πιο άξιες να τις αναφέρει η ιστορία, ως ανθρώπινες ηρωικές θυσίες, παρά να τις αποκρύπτει επιδεικτικά και στη θέση τους να βάζει τη λέξη καιρός.

  Μου αρέσει!

  • Nikos Οκτώβριος 19, 2016 στο 08:42 Reply

   Καλημέρα και σε ευχαριστώ για την ανάγνωση της άποψής μου και την απάντησή σου. Εγώ στην θέση του συντάκτη θα έβαζα μια λεπτομέρεια που από πολλούς διαφεύγει. Μπορεί σαν Ελλάδα να μην επιφέραμε σημαντική καθυστέρηση στα σχέδια του Χίτλερ αλλά το ψυχολογικό πλήγμα που υπέστη από τις δυσανάλογα υψηλές απώλειες ειδικά στην Κρήτη, έφερε τον πρώτο κλονισμό. Επιπλέον στην Κρήτη ο Χίτλερ έθαψε έναν στρατιωτικό νεωτερισμό που δεν είχε κανένας άλλος. Τους αλεξιπτωτιστές! Ήταν τόσο αποκαρδιωτικές οι επιδόσεις τους απέναντι στους Κρητικούς, που αναγκάστηκε να περιορίσει το σώμα των αλεξιπτωτιστών ως αναποτελεσματικό, με συνέπειες στις μετέπειτα επιχειρήσεις. Αντίθετα οι Αμερικάνοι διαβλέποντας μια σημαντική καινοτομία εκπαίδευσαν αλεξιπτωτιστές οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Νορμανδία.
   Από εκεί και πέρα τα γεγονότα είναι γεγονότα. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο Χίτλερ απασχόλησε και σε μεγάλη διάρκεια μεγαλύτερες δυνάμεις για την Ελλάδα απ΄όσες μπορούσε να προβλέψει και εννοείται τις χρειαζόταν αλλού απεγνωσμένα

   Μου αρέσει!

 9. ras Φεβρουαρίου 11, 2017 στο 07:40 Reply

  μονο οι ελληνες και οι σοβιετικοι πολεμησαν πραγματικα και με αποφασιστηκοτητα.
  Οσον αφορα τους αντικαθεστωτικους ρωσους μετριουνται στα δαχτυλα αλλιως θαχαν ριξει τον ΣΤΑΛΙΝ οπως εριξαν τον τσαρο αντιθετως πολεμησαν στ’ονομα του σοσιαλισμου και του ΣΤΑΛΙΝ που εκεινη την εποχη ειχε μεγαλη ανοδο σε ολα τα επιπεδα της ζωης. Καλο θα ηταν ομως να ασχοληθουμε και λιγο με τις χωρες που πολεμησαν και βοηθησαν τον ναζισμο και το φασισμο του χιτλερ…….ουγγαρια, βουλγαρια, ρουμανια , κροατια κλπ, κλπ
  κι αν αυτο που πηραν μετα οντως τους αξιζε……….

  Μου αρέσει!

  • Nikos Φεβρουαρίου 23, 2017 στο 10:34 Reply

   Στην άνοδο του επιπέδου περιλαμβάνεις και τον λοιμό στις αρχές του 30 που θέρισε κάτι εκατομμύρια? Ο λόγος που οι Σοβιετικοί πολέμησαν λυσσασμένα ήταν γιατί είχαν αντιληφθεί ότι οι Γερμανοί επεδίωκαν την πλήρη εξόντωσή τους. Αν οι Γερμανοί είχαν προσεταιριστεί την δυσαρέσκεια του κόσμου η εξέλιξη θα ήταν εντελώς διαφορετική.

   Μου αρέσει!

 10. ras Φεβρουαρίου 11, 2017 στο 07:44 Reply

  ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ , ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ »Η ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ……….
  ΕΥΧ

  Μου αρέσει!

  • Nikos Φεβρουαρίου 23, 2017 στο 10:20 Reply

   Στην Γαλλία και την Ιταλία είχαν κάνει απόβαση οι Αμερικάνοι και στάθμευαν εκεί αρκετές μεραρχίες τους. Οι κομμουνιστές γνώριζαν πως μια επιχείρηση κατάληψης της εξουσίας θα ήταν αυτοκτονία

   Μου αρέσει!

 11. koursaros Σεπτεμβρίου 25, 2017 στο 06:04 Reply

  http://phestos.blogspot.gr/2016/11/blog-post_14.html (Διάβασε να μαθαίνεις)

  Μου αρέσει!

 12. ELENI Οκτώβριος 26, 2017 στο 15:45 Reply

  ΛΕΣ ΟΤΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕ…..ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΑΦΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ,ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΗΣΩ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΥΨΩΜΑ 731 ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΩΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΗΤΑΝ 90,000 ΕΝΑΝΤΙ 35,000 ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΩ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ,ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΩ ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΙΕΘΕΤΕ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ…ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Οκτώβριος 26, 2017 στο 15:47 Reply

   Αγαπητή Ελένη,

   Σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Ήθελα να εφιστήσω τη προσοχή σου σε ένα θέμα μόνο: μοιάζει να έχεις ξεχάσει το caps lock πατημένο.

   Μου αρέσει!

   • Nikos Οκτώβριος 27, 2017 στο 08:39

    Πριν κάνεις τον έξυπνο μάθε πρώτα να γράφεις Ελληνικά. Επιστήσω και όχι εφιστήσω. Απάντησε κιόλας αν θέλεις καθώς μένεις στην ειρωνεία

    Μου αρέσει!

   • Greek Skeptic Οκτώβριος 27, 2017 στο 08:42

    Ευχαριστώ για τη διόρθωση.

    Μου αρέσει!

 13. kostaskriti Οκτώβριος 28, 2017 στο 15:10 Reply

  Οπως ενα αεροπλανο δεν πεφτει απο ενα και μονο λογο ετσι και ενας πολεμος δεν κερδιζεται απο ενα και μονο λογο.Οποιος ισχυριζεται οτι η Ελλαδα φταιει που η Γερμανια εχασε τον πολεμο απλα ειναι ανιστορητος,το ιδιο ειναι ομως και οποιος δεν βλεπει οτι η Ελλαδα ειναι ενας (απο τους πολλους) που τελικα τον εχασε!!
  Ενας μηνας σε πολεμικα πεδια ειναι το κλειδι της ηττας ή της νικης και πολλοι συμμαχοι τοτε
  εβγαλαν τιμητικους λογους για τον ανισο αγωνα των Ελληνων.
  Οποτε οχι,δεν φταιει η Ελλας για την ηττα των Γερμανων,αλλα η Ελλας ειναι ενας απο τους πολλους..Απλα και ομορφα

  Μου αρέσει!

 14. jonjon Δεκέμβριος 3, 2017 στο 13:38 Reply

  Το άρθρο είναι αποτέλεσμα γραμμικής σκέψης. Σκεφτόμαστε ότι τα γεγονότα είναι γραμμικά και αγνοούμε οτι ο πόλεμος είναι διαχείριση του χάους και ότι κερδίζει αυτός που κάνει τα λιγότερα λάθη. Σε μια περίοδο όπου τα γεγονότα δεν είναι διαθέσιμα στους σχεδιάζοντες, φαινόμενο που λέγεται “ομίχλη του πολέμου” τα λάθη είναι αναπόφευκτα.
  Οταν αναφερόμαστε στην γερμανική επίθεση στην Ελλάδα και στην καθυστέρηση που αυτή επέβαλε στα γερμανικά σχέδια θεωρούμε ότι 5 εβδομάδες δεν είναι τίποτα, ενω ταυτόχρονα ξεχνάμε τη μάχη της Κρήτης όπου ο Χίτλερ έχασε τους αλεξιπτωτιστές του και δεν επιχείρησε να τους χρησιμοποιήσει ξανά κατα τη διάρκεια του πολέμου και επίσης ότι έπρεπε να κρατήσει δυνάμεις, μερος των οποίων αργότερα μετεφερε στο ανατολικό μέτωπο, για τη σταθεροποίηση της Ελλάδος
  Για να ενισχύσω το επιχείρημα οτι ένα ασήμαντο γεγονός μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες θα αναφερω τη σφαγή των νηοπομπών SC 7 και HX 79 στις 17-19 Οκτ 1940. Η νηοπομπές εντοπίστηκαν απο τις αγελες γερμανικών υποβρυχίων (στις οποίες συμμετείχαν και οι άσοι Kretschmer, Prien and Schepke) εξαιτίας ενός ναύτη που έκανε τσιγάρο στη γεφυρα ενος εμπορικού πλοίου. Στις 2 αυτές ημέρες 32 πλοία βυθίστηκαν, η μεγαλύτερη επιτυχία των γερμανικών υποβρυχίων σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.
  Οσον αφορά επίσης τις αρχικές παραδοχές του συγγραφέα ας δούμε κάποια ζητήματα:
  •Δεν ήταν επαρκώς εκπαιδευμένα –>Απο που προκύπτει αυτό?
  •Ήταν λιγότερα από όσα έπρεπε –> Το σύνολο των Ιταλικών Δυνάμεων στο Θέατρο επιχειρήσεων Πίνδου – Ηπείρου ανερχόταν σε 27 τάγματα πεζικού, αλπινιστών, Αλβανών, Βερσαλιέρων ή Μελανοχιτώνων, 67 πυροβολαρχίες (από τις οποίες 18 βαριές), 2 τάγματα αρμάτων (80-90 Άρματα), 3 συντάγματα ιππικού, 1 ίλη ιππικού και 2 τάγματα όλμων. Από πλευράς αεροπορίας είχε προβλεφθεί η διάθεση και χρησιμοποίηση του μεγαλυτέρου μέρους των εξόδων των 400 αεροσκαφών πρώτης γραμμής από τα αεροδρόμια Αλβανίας και Ιταλίας.
  Οι ελληνικές δυνάμεις: Η 8η Μεραρχία Πεζικού, προεπιστρατευμένη και ενισ­χυμένη με το Στρατηγείο της 3ης Ταξιαρχίας πεζικού και άλλες μονάδες, συνολικής δυνάμεως 15 ταγμάτων πεζικού, 2 τάγματα πολυβόλων κινήσεως, 16 πυροβολαρχίες (11 Ορειβατικές, 3 πεδινές και 2 βαριές), 5 ουλαμοί πυροβολικού συνοδείας, 1 πολυβολαρχία βαρέων πολυβόλων και 1 Μεραρχιακή Ομάδα Αναγνωρίσεως, ανεπτυγμένη σ’ ολόκληρη την περιοχή Ελαίας – Καλαμά.
  Αναλογία σχεδόν 3:1 υπέρ των Ιταλών
  •Δεν ήταν προετοιμασμένα –> Αυθαίρετο
  •Δεν είχαν χειμερινές στολές για να αντιμετωπίσουν το κρύο –> όπως και οι Ελληνες
  •Δεν είχαν υποστήριξη από το ναυτικό το οποίο θα μπορούσε να αποβιβάσει στρατεύματα σε άλλα σημεία, πιο προχωρημένα, και να βοηθήσει –> οι μικτές επιχειρήσεις ήταν πρωτόγνωρες την περίοδο αυτή. Ακόμα και σήμερα καταβάλετε τεραστια προσπάθεια ενω τα αποτελέσματα δεν πάντοτε τα αναμενόμενα.
  •Δεν είχαν χάρτες για τα λιγοστά περάσματα στην Πίνδο. Δεν είναι δυνατόν να διαρευσουν 70000 άνδρες απο στενά περάσματα

  •Τα Ιταλικά όπλα ήταν αδύναμα για να νικήσουν την Ελληνική αμυντική γραμμή –> Τι αλλαο είχαν διαθεσιμο και δεν το χρησιμοποίησαν?
  •Δεν υπήρχε μια ενοποιημένη ηγεσία–> ΝΑΙ το ίδιο και στην Ελλάδα (ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει παρα μονο στα χαρτιά)
  Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

  Ας αφήσουμε κάποιες φορές τους επαγγελματίες να κρίνουν και να βγάλουν συμπεράσματα.
  Με εκτίμηση
  Ιωάννης Παπανικολάου
  Συνταγματάρχης ε.α

  Μου αρέσει!

  • Nikos Δεκέμβριος 4, 2017 στο 09:57 Reply

   Εύγε κύριε συνταγματάρχα. Περιγράφετε τα γεγονότα στην πλήρη διάστασή τους. Όπως επίσης να πούμε ότι η Ιταλία επιτέθηκε και μάλιστα άνανδρα, οπότε οι όποιες δικαιολογίες για την συντριβή τους είναι ανοησίες. Και εξηγούμαι

   •Δεν ήταν επαρκώς εκπαιδευμένα!!! Πρόβλημά τους. Είχαν όλο τον χρόνο να εκπαιδευτούν. Βέβαια τους αλπινιστές δεν τους λες ανεκπαίδευτους αλλά και αυτοί τα μούτρα τους έφαγαν.

   •Ήταν λιγότερα από όσα έπρεπε!! Επίσης πρόβλημα τους. Η Ιταλία, μια χώρα με πολύ περισσότερες δυνατότητες από την Ελλάδα ας έφερνε όσους νόμιζε. Επίσης κατά το μεγαλύτερο διάστημα καλούνταν να αντιμετωπίσουν την επιθετική ορμή των σημαντικά μικρότερων ελληνικών δυνάμεων. Αν δεν μπορούσαν να στήσουν άμυνα σε έδαφος που προσφερόταν για κάτι τέτοιο, διαθέτοντας μεγαλύτερες δυνάμεις και περισσότερα μέσα, τι τον ήθελαν τον πόλεμο? Για μόστρα στον φύρερ??

   Σε όλα τα υπόλοιπα η απάντηση είναι απλά πρόβλημά τους. Αυτά να τα είχαν ως δικαιολογίες αν εμείς είχαμε μπουκάρει αιφνιδιαστικά στην Βόρειο Ήπειρο. Αλλά δεν έγινε έτσι!!!!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: