Η Ορθοδοξία και η Δημιουργία του Κόσμου


Όπως ξέρει οποιοσδήποτε διαβάζει τα γραπτά μου σε αυτό το blog, μου αρέσει να κριτικάρω τις θρησκείες. Ομολογώ πως είναι εύκολος στόχος οπότε δεν χρειάζεται να στύψω το μυαλό μου και να κάνω έρευνα για πηγές όπως με άλλα θέματα με τα οποία ασχολούμαι.

Συνήθως  μιλάω γενικά για τη θρησκεία, ή για κάποιες πολύ περίεργες θρησκείες και πιστεύω που προκύπτουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Με την Ορθοδοξία όμως, που είναι  η πιο κοντινή σε εμένα θρησκεία και της οποίας ήμουν μέλος παλαιότερα, δεν ασχολούμαι τόσο συχνά όσο θα ήθελα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως η πλειοψηφία των ειδήσεων που φτάνουν σε εμένα είναι για τις πιο δημοφιλείς εκδόσεις του Χριστιανισμού όπως ο Καθολικισμός, ή για το Ισλάμ που και αυτό έχει πολύ περισσότερους πιστούς. Με αυτά και μ’ αυτά η Ορθοδοξία μένει στο απυρόβλητο εκτός και αν ένας από τους αντιπροσώπους της βγει στα κανάλια και αρχίσει να λέει τα δικά του, οπότε αντιδρώ και θέλω να τον κλοτσήσω. Αλλά δεν το κάνω. Αντιθέτως απλώς γράφω και γράφω και γράφω. Δε βαριέσαι, εγώ “το κομμάτι μου” θα το κάνω από αυτό το blog και σε όποιον αρέσει.

Επιπλέον, όποτε μιλάω σε κάποιον θρήσκο για τα κακά της θρησκείας μου φέρνει σαν επιχείρημα πως τα περισσότερα, αν όχι όλα, έχουν γίνει από άλλες εκδόσεις του Χριστιανισμού ή το Ισλάμ και πως η Ορθοδοξία είναι αθώα. Το επιχείρημα βέβαια δεν είναι πολύ καλό για διάφορους λόγους, αλλά δεν θα τους αναλύσω μιας και δεν είναι αυτό το θέμα  του άρθρου.

Πριν από λίγες μέρες λοιπόν, έπεσε στην αντίληψή μου πως το site του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έχει αναρτήσει μια λίστα με σημαντικές, για τους θρησκευόμενους, ημερομηνίες (δείτε εδώ).

Μας δίνει μερικές σημαντικές ημερομηνίες όπως πότε έγινε η επανακομιδή του σεπτού Σκήνους του οσίου Πατρός ημών Σάββα του ηγιασμένου εκ Βενετίας εις τη Λαύραν αυτού (1965), την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Παγκοσμίου Λουθηρανής ομοσπονδίας εν Ελσινκίω Φινλανδίας (1981), και άλλα πολλά σίγουρα εξίσου σημαντικά για τους πιστούς.

Αυτό όμως που μου τράβηξε την προσοχή είναι η πρώτη καταχώρηση που θα βρείτε πάνω-πάνω στη λίστα.

πατριαρχείο

Η δημιουργία του κόσμου συνετελέσθει εν έτη 5.508π.Χ.! Βάλε και 2 χιλιάδες χρόνια μ.Χ., δηλαδή η επίσημη Ορθόδοξη εκκλησία μας λέει πως ο κόσμος, και υποθέτω πως μιλάει για το σύμπαν ολόκληρο, είναι 7.525 ετών, συν-πλην μερικά χρόνια, αλλά δεν νομίζω πως έχει και τόση σημασία!

Δεν θα προσπαθήσω να αποδείξω πως η χρονολογία αυτή είναι λάθος. Ούτε και θα προσπαθήσω να καταλάβω πως προέκυψε το 5.508π.Χ.

Η επιστήμη είναι πολύ ξεκάθαρη για το θέμα και την πραγματική ηλικία του σύμπαντος δεν την μαθαίνουμε μόνο από την αστρονομία, την κοσμολογία, τη φυσική, τη γεωλογία ή από οποιαδήποτε επιστήμη, αλλά από όλες που ασχολούνται με το θέμα (προφανώς η Ιατρική δεν μιλάει για αυτό το ζήτημα και η Ομοιοπαθητική είναι φάρσα οπότε, για αυτό το άρθρο, τις αγνοούμε) και όλες συμφωνούν. Όλες λοιπόν οι επιστήμες λένε το ίδιο πράγμα, δηλαδή πως το σύμπαν είναι περίπου 13,77 δισεκατομμυρίων ετών, πως η γη είναι περίπου 4,54 δισεκατομμυρίων ετών.

Έχουμε λοιπόν από τη μία την επιστήμη, με πάρα πολλές αποδείξεις για αυτά τα νούμερα, τόσες πολλές που δεν επιτρέπουν πλέον αμφισβήτηση (και αν υπάρχει λάθος δεν θα είναι της τάξης των 13,75 δισ. ετών), και από την άλλη τη Βίβλο, που γράφτηκε από αμόρφωτους νομάδες, που έκαναν βόλτες στην έρημο και που, κατά δική τους ομολογία, τους πήρε 40 ολόκληρα χρόνια να πάνε από την Αίγυπτο στη Καναάν!

Κάποιος βέβαια θα μου πει να μην παίρνω της μετρητοίς την Παλαιά Διαθήκη που είναι γεμάτη συμβολισμούς και άλλα παρόμοια που έχω ακούσει τόσες φορές που έχει καταντήσει γραφικό.

Το θέμα όμως σε αυτή τη περίπτωση δεν είναι αν εγώ την παίρνω της μετρητοίς, αλλά το ότι η επίσημη Ορθόδοξη εκκλησία μέσω του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων την παίρνει της μετρητοίς και μάλιστα τόσο πολύ ώστε να γράψει στο επίσημο site της αυτή την ημερομηνία!

Με άλλα λόγια, η Ορθόδοξη εκκλησία μας λέει πως όλα όσα ξέρουμε για το Σύμπαν είναι λάθος, πως οι δεινόσαυροι είτε δεν υπήρχαν (και άρα τα απολιθώματα τα έβαλε στο βράχο ο διάβολος για να μας παρασύρει μακριά από το θεό), είτε ζούσαν μαζί μας, ταυτοχρόνως. Να δω τον Πατριάρχη να τρέχει με τα άμφια και την τιάρα για να ξεφύγει από έναν Τυρανόσαυρο και ας πεθάνω! Αυτό που θα έπρεπε να προβληματίσει κάθε σκεπτόμενο Χριστιανό, και είναι αρκετοί εκεί έξω, είναι πως αν η επίσημη θρησκεία λέει ξεκάθαρα πως ο Κόσμος είναι 7.000 ετών, κάτι που είναι ξεκάθαρα λάθος, μήπως κάνει και αλλού λάθος; Μήπως οι πληροφορίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η θρησκεία, η Βίβλος δηλαδή, είναι λανθασμένες; Μήπως ο Αδάμ και η Εύα δεν υπήρχαν; Μήπως το φίδι που μιλούσε δεν έδωσε στην Εύα το φρούτο; Μήπως το προπατορικό αμάρτημα δεν έγινε ποτέ; Μήπως ο Χριστός θυσιάστηκε για το τίποτα; Μήπως τελικά δεν ήταν και “τόσο” θυσία μιας και ήξερε (θεός όντας) πως στο τέλος θα αναστηθεί και θα γυρίσει δίπλα στον μπαμπά;

Μήπως;

Advertisements

Tagged: , ,

3 thoughts on “Η Ορθοδοξία και η Δημιουργία του Κόσμου

  1. […] την ηλικία του Σύμπαντος. Μπορείτε να δείτε το άρθρο εδώ. Αναφέρθηκα στο γεγονός πως, βασιζόμενη στη Βίβλο, η […]

    Μου αρέσει!

  2. […] Ξέρουμε επίσης πως η εκκλησία πιστεύει πως ο κόσμος έχει ηλικία 6.000 χρόνων (δείτε εδώ) […]

    Μου αρέσει!

  3. […] πιστεύει πως ο κόσμος έχει ηλικία 6.000 χρόνων (δείτε εδώ) και πως η θεωρία του Δαρβίνου σχετικά με την εξέλιξη […]

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: