Σχετικά με την «Επιστολή ΣΟΚ» του μαθητή


Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια επιστολή στο Facebook την οποία, όπως μαθαίνουμε από το κείμενο, έχει γράψει ένας μαθητής από το Γυμνάσιο Δραπετσώνας. Δείτε την επιστολή εδώ.

Όπως μας λέει ο μαθητής ο πατέρας του είναι καθηγητής και η απειλή για επιστράτευσή του από την πολιτεία ώστε να μη γίνει η απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων είναι το γεγονός που τον εξόργισε και έγραψε αυτή την επιστολή.

Κατ’ αρχήν να πω πως από αυτή την επιστολή και μόνο δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο μαθητής αυτός υπάρχει, αν έχει γράψει ο ίδιος το γράμμα ή αν το έγραψε κάποιος άλλος. Θα υποθέσω πως το έγραψε πραγματικά ένας μαθητής διότι η λογική του είναι αφελής και δείχνει έλλειψη γνώσης για τον κόσμο γύρω του και τη κατάσταση της οικονομίας μας. Θέλω να πιστεύω πως αν το είχε γράψει κάποιος μεγαλύτερος, θα  μας είχε δώσει άλλες ερωτήσεις, βασισμένες στην πραγματικότητα της κατάστασης και όχι να κάνει μια προσπάθεια να αγγίξει τις “συναισθηματικές μας χορδές” ώστε να κοινοποιήσουμε επ’ άπειρο το κείμενο.

Ας δούμε λοιπόν τί λέει ο νέος. Ξεκινάει με ερωτήσεις και βέβαια δίνει την απάντηση στο τέλος (με italics είναι οι δικές του ερωτήσεις, υπογραμμισμένες είναι οι απαντήσεις μου):

 • Ποιος έφτιαξε το μέλλον του παππού μου και το έντυσε με τα αποφόρια της ΟΥΝΤΡΑ, στέλνοντας τον μετανάστη στη Γερμανία; Αυτή την ερώτηση δεν την καταλαβαίνω οπότε δεν μπορώ να απαντήσω. Αν κάποιος άλλος καταλαβαίνει τί λέει ας με διαφωτίσει.
 • – Ποιος κακοδιαχειρίστηκε και κατάκλεψε αυτόν τον τόπο; Η διαχείριση είναι δουλειά των πολιτικών. Η κλοπή έγινε από όλους μας.
 • – Ποιος ανάγκασε την μητέρα μου να δουλεύει απ το πρωί ως το βράδυ για 530 ευρώ ,που αφού πληρώσει λογαριασμούς και φαγητό , δεν περισσεύουν –όχι για να μου πάρει παπούτσια- αλλά ούτε ένα βιβλίο που θέλω απ τον πάγκο του παζαριού;;;;; Το γεγονός πως η μητέρα του νέου αλλά και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος, δέχθηκαν μείωση μισθού δεν οφείλεται σε μια “κακή διάθεση” κάποιων, αλλά στο γεγονς πως δεν υπάρχουν χρήματα για αν πληρωθούν περισσότερα. Η οικονομία στην Ελλάδα είναι κρατικοδίαιτη, το κράτος χρεόκόπησε, και κατ’ επέκταση χρεοκόπησε και η οικονομία. Ζούμε με δανεικά αλλά για να πληρωθούν αυτά πρέπει να αρχίσει το κράτος να βγάζει κέρδος. Από εκεί προκύπτουν οι μειώσεις, περικοπές, φορολογία. Δεν ισχυρίζομαι πως είναι καλά γενόμενα, απλώς περιγράφω την κατάσταση.
 • – Ποιος μείωσε στο μισό τον μισθό του πατέρα μου; Το κράτος, για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω.
 • – Ποιος τον συκοφάντησε ,τον απείλησε με επιστράτευση , απόλυση -αυτόν και όλους τους συναδέλφους του στις μεταφορές- όταν κατέβηκαν σε απεργίες μόνο και μόνο γιατί ήθελαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια; Η περίπτωση των εκπαιδευτικών, όπως και άλλων επαγγελματικών ομάδων είναι περίπλοκη και απαιτεί μεγαλύτερη ανάλυση, αλλά εν συντομία να πω πως όλα αυτά τα χρόνια που οι εκπαιδευτικοί δουλεύανε λίγο, που οι μεταθέσεις γίνονταν χωρίς σωστά κριτήρια, και άλλα πολλά, κάποιοι κέρδισαν και κάποιοι όχι. Κανείς τους όμως δε βγήκε να πει πως το σύστημα είναι στραβό και πρέπει να το αλλάξουμε. Ούτε οι πιο σωστοί επαγγελματίες, που δεν αμφιβάλλω πως είναι πολλοί.
 • – Ποιος θέλει να κλείσει την σχολή που διάλεξε ο αδερφός μου για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του, στο Πανεπιστήμιο; Σχολές που φτιάχτηκαν με ψηφοθηρικά κριτήρια, δεν προσφέρουν τίποτα στους φοιτητές που δεν θα μπορούσε να προσφέρει μια άλλη σχολή σε μια άλλη πόλη που δεν θα είχε 60 φοιτητές αλλά 600. Όταν ανοίγουμε πολλές σχολές τότε το κόστος αυξάνεται χωρίς να αυξάνεται και το όφελος. Αυτές που υπολειτουργούν πρέπει να κλείσουν.
 • – Ποιος μου έδωσε φωτοτυπίες αντί για βιβλία; Το κράτος. Φωτοτυπίες έπαιρνες ακόμα και στις “καλές ημέρες” όχι μόνο τώρα. Είναι καθαρά θέμα οργάνωσης και σωστής αξιοποίησης των κονδυλίων. Στην Ελλάδα πάσχουμε από αυτό.
 • – Ποιος με άφησε να παγώνω χωρίς θέρμανση στην τάξη μου; Το κράτος που δεν έχει λεφτά για πετρέλαιο. Τους λόγους, εν συντομία, τους αναφέραμε παραπάνω.
 • – Ποιος φταίει που μαθητές λιποθυμάνε απ την πείνα; Ας μη σταθούμε σε αυτό το θέμα που τελικά ήταν τραγικά μικρότερο από ότι παρουσιάστηκε. Για τους ανθρώπους που έχουν τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα υπάρχουν κατά τόπους οργανώσεις που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια. Δεν ισχυρίζομαι πως δεν τρέχει τίποτα, αλλά φτώχια υπήρχε και θα υπάρχει. Μακάρι να την εξαλείψουμε. Μέχρι να γίνει αυτό το κράτος και εμείς πρέπει να βοηθάμε. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν χρήματα.
 • – Ποιος άφησε τόσους άνεργους; Οι επιλογές της κυβέρνησης που θεώρησε πρέπον να διατηρήσει το δημόσιο ως έχει και να ρίξει το βάρος στον ιδιωτικό τομέα. Τραγικές επιλογές με τραγικές συνέπειες.
 • – Ποιος οδήγησε 4000 ανθρώπους στην αυτοκτονία; Θα ήθελα να δω από που προκύπτει αυτό το νούμερο. Δεν μου αρέσουν αριθμοί που δεν βασίζονται σε στοιχεία.
 • – Ποιος άφησε τους παππούδες μας χωρίς περίθαλψη και φάρμακα; Η κακοδιαχείριση του κράτους. Τα είπαμε.
 • Οι καθηγητές μου ή ΕΣΕΙΣ τα κάνατε όλα αυτά;;;; Είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Η επιστολή συνεχίζει με τα εξής ερωτήματα:

 • Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να είμαι ένας ακόμα άνεργος στο 67% των νέων ανέργων;
 • Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να δουλεύω ανασφάλιστος και χωρίς ωράρια για 350 ευρώ το μήνα –όπως ψηφίσατε στην τελευταία σας τροπολογία-;
 • Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να γίνω οικονομικός μετανάστης ;
 • Ποιος σας είπε ότι όνειρό μου είναι να γίνω delivery boy;

Εδώ νομίζω πως μια απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι εφικτή. Δυστυχώς, εδώ που φτάσαμε, με τα ελλείμματα που είχαμε και τα τραγικά έξοδα του κράτους, είχαμε δύο λύσεις: άτακτη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ, με ότι συνέπειες είχε αυτό, ή ελεγχόμενη χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ. Επιλέχθηκε η δεύτερη λύση και μεταξύ μας, αν είχε επιλεγεί η πρώτη, ούτε αυτά τα οποία παρουσιάζει σαν μη επιλογές του δεν θα υπήρχαν. Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη από ότι είναι τώρα. Όλες οι κραυγές περί “Ελληνικού τσαμπουκά” στην κακιά Γερμανία, και παύση πληρωμών, θα έπρεπε να έχουν σταματήσει μετά τη χρεοκοπία της Κύπρου. Το ότι δεν έγινε δείχνει πως εθελοτυφλούμε και αγνοούμε τα άσχημα νέα και όχι πως έχουμε δίκιο.

Τα υπόλοιπα δεν θα τα απαντήσω γιατί είναι βασισμένα στις λάθος ιδέες περί οικονομίας τις οποίες έχω ήδη εξηγήσει παραπάνω και δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι.

Κλείνοντας να πω πως μπορεί να φαίνομαι σαν μνημονιακός ή μερκελιστής, ή γερμανοτσολιάς, αλλά στη πραγματικότητα δεν είμαι παρά Έλληνας που έχει φάει δύο μειώσεις μισθού, βλέπει την δουλειά του να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με δύο παιδιά και κανένα άλλο εισόδημα. Απλώς δεν είμαι από αυτούς που βλέπουν εχθρούς σε κάθε σκιά και από αυτούς που προσπαθούν να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και, το πιο σημαντικό, να μην τα επαναλάβουν.

ΥΓ: Μπράβο στο παλικάρι για τους βαθμούς του, αλλά καλό θα είναι να γνωρίζει πως υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ “είμαι καλός μαθητής” και “έχω μορφωθεί”. Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν βγάζει μορφωμένους και όσοι Έλληνες έχουν πετύχει το έχουν καταφέρει κόντρα στο σύστημα και όχι δουλεύοντας μαζί του.

Ενημέρωση 14/5/2013: Στο κείμενο φαίνεται σαν να λέω πως ο πατέρας του νεαρού είναι εκπαιδευτικός. Από το αρχικό κείμενο προκύπτει πως είναι στις μεταφορές. Εδώ προσπάθησα να αναφερθώ περισσότερο σε αυτό που έκανε τον νεαρό να γράψει αυτό το γράμμα και όχι στις μεταφορές ειδικά μιας και δεν έχω λεπτομέριες σε ποιό συγκεκριμένο χώρο ανήκει ο πατέρας του. Αν δεν είναι ξεκάθαρο αυτό λυπάμαι, ίσως έπρεπε να το γράψω με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Advertisements

Tagged: , ,

8 thoughts on “Σχετικά με την «Επιστολή ΣΟΚ» του μαθητή

 1. Loop46 Μαΐου 13, 2013 στο 22:37 Reply

  Αγαπητέ εκτός του ότι κάποιες απο τις απαντήσεις σου ειναι τραγικά κυνικες όπως οι λιποθυμιες μαθητών στα σχολια (θα ήθελα να μου πεις απο που προκύπτει το ότι ειναι πολυ μικρός ο αριθμός) αλλα και η αμφισβήτηση των αυτοκτονιων όταν κάθε ημέρα έχουμε κρούσματα , δεν έχεις σκεφτεί πως όλα αυτά τα γράφει ένα παιδί 17-18 χρόνων απο το
  οποίο το λιγότερο που μπορούμε να κανουμε ειναι κατ αρχήν να του ζητήσουμε συγνώμη που τα σκατωσαμε τόσο πολυ που τα όνειρα του μονο όνειρα μπορούν να παραμείνουν.
  Αντ αυτού του δίνεις απαντήσεις με τρομερή ευκολία χωρίς να του απαντας όμως για το ποιος φταίει που είμαστε σε αυτή την κατάσταση απλώς του περιγραφεις με μνημόνιακο τροπο και σκέψη το που βρισκόμαστε.
  Κλείνοντας να σου πω ότι ο τρόπος που κλείσεις το κείμενο σου αμφισβητώντας επι της ουσίας και τον κόπο του αλλα και προφανώς την εξυπνάδα του ειναι χειριστος.
  Με τέτοιους ενήλικες και τέτοια αντιμετώπιση λυπάμαι που σου το χαλαω αλλα αυτός ειναι ο λόγος που είμαστε εδώ. είμαστε κωλοελληνες

  Μου αρέσει!

  • tmagoula Μαΐου 14, 2013 στο 01:43 Reply

   Loop 46, στο κείμενο δεν λέω πως ο αριθμός είναι μικρός ή μεγάλος. Αντιθέτως εγώ ζητάω να μάθω από που πορκύπτει αυτό το νούμερο. Όπως εγώ όταν αναφέρομαι σε νούμερα έχω πηγές έτσι περιμένω από οποιονδήποτε το κάνει.
   Επιπλέον, επανηλημένως λέω ποιός κατά τη γνώμη μου φταίει για τη κατάντια μας.
   Τέλος, από που ξέρω πόσο χρονών είναι ο συγγραφέας, από τον έλεγχο; Στη πραγματικότητα, όπως γράφω στο κείμενο, δεν ξέρουμε ούτε ποιός το έγραψε ούτε πόσο χρονών είναι. Αλλά η υπόθεσή μου είναι πως τελικά είναι από παιδί λυκείου.
   Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.

   Μου αρέσει!

  • tmagoula Μαΐου 14, 2013 στο 10:05 Reply

   Ένα θέμα που άφησα ασχολίαστο, λόγο της ώρας στην οποία γράφτηκε η πρώτη απάντηση είναι το θέμα των λιποθυμιών. Όπως και με τις αυτοκτονίες δεν έχω καταφέρει να βρω συγκεκριμένους αριθμούς. Θυμάμαι πως όταν πήραν συνέντευξη στη δασκάλα που πρώτη ανέφερε το γεγονός, είχε πει πως πρόκειται για ένα παιδί και δεν είχε αναφέρει περισσότερα. Όλα τα άλλα άρθρα που κατά καιρούς έχω βρει δεν βοηθούν στο να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα.
   Αυτό που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο ισχύει και εδώ. Όταν μιλάς με νούμερα, όπως κάνει το παλικάρι, πρέπει να έχεις και στοιχεία, αλλιώς ο κάθε ένας έχει δικαίωμα να απορρίψει τα λεγόμενά σου χωρίς να χρειάζεται να δώσει τρανταχτά επιχειρήματα.
   Μπορεί και να είμαι λίγο κυνικός αν και δεν ήταν ο στόχος, αλλά όταν ένας νέος θέλει να γράψει μια ανοικτή επιστολή στην οποία αναφέρει πολλά θέματα, καλό θα είναι να σκεφτεί πως να το κάνει πριν το κάνει. Αν δεν ξέρει ας ρωτήσει κάποιον που να έχει γνώση. Από τη στιγμή όμως που το κάνει θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί απαντήσεις και να μπορεί να δείξει γιατί οι θέσεις του είναι σωστές.
   Σε γενικές γραμμές νομίζω πως ήμου ευγενικός και δεν προσέβαλα κανένα.
   Αν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορώ να διευκρινήσω είμαι στη διάθεσή σου.

   Μου αρέσει!

 2. npol Μαΐου 14, 2013 στο 11:51 Reply
  • tmagoula Μαΐου 14, 2013 στο 12:33 Reply

   npol, σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Βλέποντας τα στοιχεία που μου έδωσες έχω να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις:
   Δεν ξέρουμε τί αυτοκτονίες είχαμε πριν το 2009 που δεν είχαμε τα οικονομικά προβλήματα
   Δεν ξέρουμε από αυτές τις αυτοκτονίες που έχουμε πόσες από αυτές είναι για οικονομικά θέματα που άπτονται τη χρεοκοπία και όχι άλλους προσωπικούς λόγους
   Βλέπουμε πως υπάρχει μια αυξητική τάση από το 09 και μετά. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως η αύξηση οφείλεται στην οικονομία, αλλά δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε πως όλη η άυξηση οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομία, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, πάλι τα νούμερα που αναφέρει ο μαθητής είναι ανακριβή.
   Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.

   Μου αρέσει!

 3. Γιάννης Μαΐου 14, 2013 στο 12:36 Reply

  Η κακία όσο μεγάλη και να είναι παλεύεται!
  Η Ηλιθιότητα δεν παλεύεται με τίποτα γι’ αυτό δεν του απαντώ!
  (απευθύνομαι στους τυχόν αναγνώστες του άρθρου)

  Μου αρέσει!

  • tmagoula Μαΐου 14, 2013 στο 14:56 Reply

   Γιάννη, σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Ίσως να μη το ξέρεις αλλά για να δημοσιευτεί στο blog οποιοδήποτε σχόλιο πρέπει να το εγκρίνω. Θεώρησα λοιπόν πως η προσπάθειά σου να ενημερώσεις του άλλους αναγνώστες είναι αξιέπαινη και έτσι το έκανα approve. Ελπίζω την επόμενη φορά να μου γράψεις και τα επιχειρήματά σου που δείχνουν την ηλιθιότητά μου.
   Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.

   Μου αρέσει!

 4. Θοδωρής Μαΐου 14, 2013 στο 15:03 Reply

  Το να ανταλλάσσεις απόψεις και να προσπαθείς να τις τεκμηριώσεις, άσχετα αν συμφωνείς
  η όχι με κάποιον, είναι μια υγιείς συζήτηση και εποικοδομητική αρκεί να σέβεσαι τον συνομιλητή σου!!
  (απευθύνομαι και εγώ στους αναγνώστες )

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: