Πως δημιουργήθηκε η θρησκεία


Αυτό είναι ένα θέμα που με έχει απασχολήσει πολύ. Πώς είναι δυνατόν να φτάσεις στο σημείο να πιστεύεις ιστορίες σαν αυτές που διαβάζουμε στη Βίβλο, να τις θεωρείς αληθινές και να προσπαθείς να ζήσεις τη ζωή σου βασισμένος σε αυτές. Πραγματικά δεν μπορούσα να το καταλάβω.

Είναι βέβαια προφανές πως οι θρησκείες δεν εφευρέθηκαν τώρα, που η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει, οι γνώσεις μας είναι περισσότερες και η επιστήμη έχει εξηγήσει τα περισσότερα από τα φαινόμενα που κάποτε μας προκαλούσαν φόβο και δέος. Είναι λογικό, αν είσαι ένας πρωτόγονος άνθρωπος που δεν μπορεί να εξηγήσει τον κεραυνό, να τον «χρεώνεις» σε ένα θεό.

Αυτό ακριβώς εξηγεί και ο Michael Shermer, στον 7λεπτο μονόλογό του.

Τα πράγματα είναι απλά: φανταστείτε πως είστε ένας πρωτόγονος άνθρωπος που περπατάει στη στέπα και ψάχνει να βρει τροφή. Ξαφνικά ακούτε από το διπλανό θάμνο ένα θρόισμα. Τί θα υποθέσετε ότι προκάλεσε αυτό το θρόισμα;

  1. Κάτι αθώο, όπως ο αέρας ή ένας σκαντζόχοιρος
  2. Κάτι εχθρικό όπως μια τίγρη

Αν επιλέξετε τη πρώτη απάντηση και είναι κάτι αθώο τότε όλα καλά. Αν όμως δεν είναι τότε θα γίνετε το γεύμα κάποιου ζώου και θα έχετε κερδίσει ένα Darwin Award.

Αν όμως επιλέξετε τη δεύτερη απάντηση και κάνετε λάθος τότε δεν έγινε και τίποτα σοβαρό. Αλλά αν έχετε δίκιο τότε μπορεί να σώσετε τη ζωή σας!

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η δεύτερη απάντηση, ακόμα και όταν είναι λάθος, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να επιβιώσουμε σε ένα εχθρικό και άγνωστο κόσμο. Είναι λοιπόν αυτονόητο πως ένα πλάσμα σαν το πρόγονό μας, θα επιλέγει πάντα την απάντηση 2. Αυτό θα έχει ως συνέπεια η ιδέα πως πίσω από κάθε τι άγνωστο κρύβεται ένας κίνδυνος να γίνει μέρος της φύσης μας και να μας ακολουθεί μαζί με το DNA. Σε αυτό το σημείο κάνω μια υπόθεση, πως μέσα στο DNA μας υπάρχει κωδικοποιημένη η αντίδραση της απάντησης 2 σε οτιδήποτε άγνωστο. Δεν είμαι σίγουρος για αυτό και δεν γνωρίζω να έχει βρεθεί τέτοιο γονίδιο, αλλά μου φαίνεται πολύ λογικό και, κατά τη γνώμη μου, προς τα εκεί δείχνουν τα στοιχεία που έχουμε.

Έτσι λοιπόν καταλήγουμε να υποθέτουμε πως πίσω από κάθε τί άγνωστο κρύβεται κάποιος ή κάτι που θέλει το κακό μας. Αυτός ο τρόπος σκέψης μας βοήθησε στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής μας, αλλά πλέον είναι τροχοπέδη, μιας και έχουμε εξελιχθεί αρκετά και γνωρίζουμε περισσότερα.

Ο ίδιος μηχανισμός λειτουργεί και για τις θεωρίες συνωμοσίας, μόνο που σε αυτή τη περίπτωση δεν βλέπουμε το θεό πίσω από το ανεξήγητο φαινόμενο, αλλά τους εξωγήινους ή άλλους ανθρώπους που πάντως θέλουν το κακό μας.

Ο Shermer κλείνει με ένα πολύ εύστοχο σχόλιο: Ο Ιησούς, που είναι θεός, πέθανε στο σταυρό για να εξιλεωθούμε για αμαρτίες που ποτέ δεν κάναμε. Οπότε είναι λογικό να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ο θεός θυσίασε τον εαυτό του, στον εαυτό του για να μας σώσει από τον εαυτό του.

Λογικό έτσι;

946958_540526119319499_742554910_n

Advertisements

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: