Δικαιώματα έχουν οι άνθρωποι και όχι οι ιδέες


Η παρακάτω φωτογραφία περιγράφει άψογα κάτι που λέω εδώ και πολύ καιρό όταν με κατηγορούν πως προσβάλλω το Χριστιανισμό. Το μόνο που κάνω είναι να κριτικάρω το Χριστιανισμό και μάλιστα με λογικά επιχειρήματα και όχι συναισθηματικά. Ο Χριστιανισμός, όπως και κάθε θρησκεία, είναι μια ιδέα και τίποτε παραπάνω, όσο και αν αρνούνται μερικοί να το καταλάβουν.

Το γεγονός πως υπάρχουν μερικά εκατομμύρια Χριστιανοί σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως αυτομάτως έχουν δίκιο λόγο πληθυσμού και με κάποιο τρόπο προστατεύονται από κάθε  κριτική.

Δικαιώματα έχουν μόνο οι άνθρωποι, όχι οι ιδέες. Σεβασμό δείχνουμε μόνο στους ανθρώπους, όχι στις ιδέες. Μια ιδέα είναι άξια σεβασμού όταν έχει έμπρακτα αποδείξει πως προσφέρει στη βελτίωση της ανθρωπότητας με κάποιο τρόπο. Αν δεν το έχει πετύχει αυτό τότε απορρίπτεται και δεν δικαιούται σεβασμού.

Σε αυτή ακριβώς τη θέση βρίσκεται η θρησκεία. Δεν έχει δείξει πως μπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα κάτι που να μην μπορεί να αποκτηθεί με άλλα μέσα τα οποία προκαλούν λιγότερο πόνο και θάνατο από ότι η ίδια (η θρησκεία). Έτσι λοιπόν, ως αποτυχημένη ιδέα, όχι μόνο δεν δικαιούται σεβασμό, αλλά απορρίπτεται. Δεν έχει δικαιώματα για να προστατευτεί και οι απολογητές της δεν θα πρέπει να τα διεκδικούν.

Οι θρησκείες, μέσα από τη δική τους παραμορφωμένη λογική, διεκδικούν δικαιώματα τα οποία ανήκουν μόνο στους ανθρώπους. Το δικαίωμα να έχεις ελευθερία του λόγου δεν ανήκει σε κάποια θρησκεία, αλλά στους ανθρώπους. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα δικαιώματα και το να λες πως οι θρησκείες έχουν δικαιώματα είναι σαν να τους δίνεις την ίδια αξία που έχουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι απελπιστικά λάθος διότι οι ιδέες πολύ συχνά είναι όχι απλώς λανθασμένες, αλλά όπως έχουμε δει στην περίπτωση της θρησκείας, και επιζήμιες για την κοινωνία.

Έτσι λοιπόν διεκδικώ το δικαίωμά μου να μη σέβομαι καμία θρησκεία, να τις αντιμετωπίζω ως ιδέες, μιας και αυτό είναι, και να τις κατακρίνω σε κάθε ευκαιρία που θα βρω. Παράλληλα σέβομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό της ελευθερίας της πίστης το θεωρώ ένα από τα πιο σημαντικά. Ο κάθε ένας άνθρωπος έχει δικαίωμα να πιστεύει σε ότι θέλει και όποια θρησκεία θέλει. Αυτό ισχύει και για εμένα και η καταναγκαστική συμμετοχή στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πίστη στη θρησκεία είναι λάθος και θα την παλέψω όσο περισσότερο μπορώ με τα όπλα που μου δίνει το δημοκρατικό πολίτευμα στο οποίο έχουμε ως Έλληνες επιλέξει να ζούμε.

947382_554306654621888_379161219_n

Advertisements

Tagged: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: