Τρομολαγνεία;


Παρακολουθώντας όσο μπορώ τα social media βλέπω μια τάση των ατόμων που είναι μέλη σε αυτά να μεταφέρουν μόνο άσχημα νέα και τρομακτικές ιστορίες. Υπάρχουν βέβαια και οι μελιστάλαχτες προτροπές να ζούμε καλά, να προσέχουμε τους αγαπημένους μας και να πιστεύουμε στο θεό, αλλά ο κύριος όγκος των posts που βλέπω έχουν να κάνουν με κάποιο κίνδυνο που παραμονεύει και οι φίλοι μας τα κοινοποιούν προκειμένου να προστατευτούμε και εμείς.

Έχω αναφερθεί ξανά στην αφέλεια που μοιάζει να κυριαρχεί όταν μοιραζόμαστε διάφορες ειδήσεις και πόσο λίγο χρησιμοποιούμε το μυαλό μας για να κρίνουμε καταστάσεις. Αλλά είναι ένα θέμα να λες “γιατί να μη μοιραστώ αυτή την ιστορία του παιδιού που πεθαίνει από καρκίνο και μπορεί και να πάρει και κάνα χαρτζιλίκι” και άλλο να μεταφέρεις χωρίς καμία αξιολόγηση ιστορίες που μόνο να τρομάξουν μπορούν και να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Πρόσφατα βρήκα τη παρακάτω ιστορία στο προφίλ φίλης στο Facebook:

Untitled

Ακούγεται πραγματικά πολύ άσχημο και η λεπτοσπείρωση είναι πραγματική αρρώστια που όντως μπορεί να μεταδοθεί από τους αρουραίους, τα ποντίκια και άλλα ζώα.

Αλλά η παραπάνω ιστορία έχει αρκετά προβλήματα που φαίνονται με την πρώτη ματιά και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα προκειμένου να υποψιαστείς πως κάτι δεν πάει καλά.

Κατ’ αρχήν, η ιστορία μας λέει πως την Κυριακή ήπιαν από το κουτάκι και τη Δευτέρα μπήκαν στο νοσοκομείο. Μιλάμε για περίοδο επώασης της αρρώστιας από 24 ώρες και κάτω! Δεν ξέρω πολλά για αρρώστιες αλλά αυτό μου φάνηκε εξαιρετικά γρήγορο και έτσι το έψαξα λίγο. Η λεπτοσπείρωση έχει περίοδο επώασης από 4-10 μέρες στον άνθρωπο, όχι 24 ώρες.

Μετά μας λέει πως πέθαναν την Τετάρτη. Όταν ακούω για αστραπιαίους θανάτους τότε αρχίζω να σκέφτομαι πως κάτι δεν πάει καλά. Ακόμα και ο υιός εμπόλα, που είναι από τους πιο θανατηφόρους που έχουμε βρει, δεν σκοτώνει μέσα σε 3 μέρες. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα!

Τέλος, η ιστορία αναφέρει πως “έρευνα έχει δείξει πως τα κουτάκια των αναψυκτικών είναι πιο μολυσμένα από τουαλέτες”. Εδώ πλέον το κείμενο έχασε οποιαδήποτε εικόνα αξιοπιστίας μπορεί να του είχε μείνει. Αν αυτό ήταν πραγματικότητα, και θα ήθελα να δω την έρευνα, τότε χιλιάδες άτομα καθημερινά θα τρέχαν επειγόντως στα νοσοκομεία με διάφορες αρρώστιες και όλοι θα είχαν ένα πράγμα κοινό: θα είχαν πιει από κουτάκι αναψυκτικού. Προσωπικά πίνω εκατοντάδες λίτρα αναψυκτικού το χρόνο και τα μισά από αυτά είναι απ’ ευθείας από το κουτάκι. Βέβαια μια προσωπική ιστορία δεν έχει καμία αξία όταν θες πραγματικά να ερευνήσεις ένα θέμα, οπότε με αγνοούμε.

Όταν όμως επικαλείσαι μια έρευνα που δείχνει κάτι τόσο τρομακτικό όπως το ότι τα κουτάκια αναψυκτικού είναι πιο βρώμικα από μια τουαλέτα, τότε καλό θα είναι να μας δώσεις και μερικά στοιχεία από αυτή την έρευνα. Βεβαίως δεν δίνει τέτοια στοιχεία μιας και, βάζω στοίχημα ένα τελάρο μπύρες, πως δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει κάτι τέτοιο και να είναι και αξιόπιστη ταυτοχρόνως.

Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, και οι τουαλέτες να είναι προτιμότερες για να ποιούμε αναψυκτικά από τα ίδια τα κουτάκια, η ιστορία έχει ήδη κάνει λάθη όσον αφορά τη λεπτοσπείρωση ώστε να μην αξίζει να συνεχίσουμε.

Πέραν λοιπόν της ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζουμε παρόμοιες ιστορίες που μας επικοινωνούνται από διάφορες πηγές, πέραν της διάθεσης μας να τις καταπιούμε αμάσητες, κάνουμε και το σφάλμα να τις μεταφέρουμε σαν να περιέχουν μεγάλες αλήθειες που οφείλουμε να μοιραστούμε.

Τέτοια συμπεριφορά είναι επικίνδυνη (πρέπει να εξηγήσω γιατί;) και θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας πριν κάνουμε παρόμοιες κινήσεις και, αν μη τι άλλο, να μπορούμε να κρίνουμε αν αυτό που μας σερβίρεται έχει μια δόση αλήθειας.

Αν δεν μπορούμε, ίσως είναι προτιμότερο να μη το μοιραστούμε.

Πηγή

http://en.wikipedia.org/wiki/Leptospirosis

Advertisements

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: