Τί γίνεται στη Βόρεια Κορέα;


Τον τελευταίο καιρό η Βόρεια Κορέα αναφέρεται συχνά στις ειδήσεις μιας και έχει αρχίσει πάλι τις απειλές ότι θα εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα, πυραύλους και θα χτυπήσει τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, τη Κίνα και ποιός ξέρει που αλλού.

Σε γενικές γραμμές οι ξένοι δεν τους παίρνουν και πολύ στα σοβαρά μιας και η χώρα αυτή μας έχει συνηθίσει στις απειλές με σκοπό να της δώσουν τρόφιμα και όποια άλλη βοήθεια  χρειάζεται. Από την άλλη δεν μπορείς να την αγνοήσεις εντελώς μιας και έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο και έχει και πυρηνικά όπλα.

Αυτή η χώρα είναι μια ειδική περίπτωση, μια χώρα παρίας. Μετά τον πόλεμο της Κορέας και τη διάσπαση της χώρας στα δύο, η Βόρεια έχει ακολουθήσει εντελώς δικό της δρόμο. Έχει αποκλειστεί εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο και δεν επιτρέπεται καμία επαφή στους πολίτες της ούτε καν με τους συγγενείς τους στη Νότια Κορέα.

Μέσα στα 67 περίπου χρόνια από τη λήξη του πολέμου, το Κομουνιστικό Κόμμα Βόρειας Κορέας (δεν είμαι σίγουρος αν λέγεται έτσι), έχει καταφέρει και έχει δημιουργήσει μια μοναδική κατάσταση η οποία θα ήταν απίστευτα ενδιαφέρουσα αν μπορούσαμε να την ερευνήσουμε χωρίς να πληγώνονται άνθρωποι.
Αυτό που έχουν κάνει είναι να θεοποιήσουν σχεδόν κυριολεκτικά τους αρχηγούς τους. Η οικογένεια Ιλ-Σούνγκ διοικεί κληρονομικά τη χώρα, από πατέρα σε γιο. Με τη βοήθεια του κόμματος και ενός τρομακτικού μεγέθους μηχανισμό έχει καταφέρει και έχει ξαναγράψει την ιστορία της χώρας ώστε να λέει οτιδήποτε θέλουν. Παράλληλα χτίζει γιγαντιαία κτήρια τα οποία ουδέποτε χρησιμοποιούνται ενώ η φτώχια του λαού έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε αναφορές για κανιβαλισμό να μη θεωρούνται υπερβολικές.

Μέσα σε αυτά τα 67 χρόνια το κόμμα έχει δημιουργήσει μια εικόνα για την οικογένεια Ιλ-Σούνγκ που δεν έχει μεγάλη διαφορά από αυτή μιας θεότητας. Υπό αυτή την έννοια είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τι αποτελέσματα έχει αυτή η προσπάθεια.

Αυτή τη στιγμή, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιστεύει στις ιστορίες θαυμάτων και υπερδυνάμεων που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τον Υπέρτατο Ηγέτη. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια της επανάληψης των ίδιων ιστοριών ξανά και ξανά, ο κόσμος πιστεύει πως το πτώμα του πατέρα το σήκωσαν χιλιάδες πουλιά που θρηνούσαν και το έβαλαν σε ένα επίγειο παλάτι. Και δεν είναι μόνο αυτή η ιστορία αλλά πολλές ακόμα που αναπαράγονται ασταμάτητα και παράλληλα οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησής τους καταστέλλεται με βία. Αυτή η κατάσταση είναι ακόμα πιο εμφανής στα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν και εκπαιδεύονται με αυτές τις ιστορίες σαν να είναι η πραγματικότητα. Αν αμφισβητήσεις τις ιστορίες αυτές τότε οι “πιστοί” μπορεί να γίνουν επιθετικοί και βίαιοι μιας και αμφισβητούνται πράγματα που θεωρούν ιερά.

Αν αυτά μπορούν να γίνουν μέσα σε λιγότερα από 70 χρόνια, φανταστείτε τι θα μπορούσε να γίνει μέσα σε 2000 χρόνια. Ωπ, μια στιγμή! Ξέρουμε τί μπορεί να γίνει μέσα σε 2000 χρόνια. Ξέρουμε πως δουλεύει η πλύση εγκεφάλου στα παιδιά και τι τους κάνει. Ξέρουμε με ποιό τρόπο τα παραμύθια γίνονται “αλήθεια” στο μυαλό των πιστών και πως αντιδρούν όταν τα αμφισβητούμε.

Όπως στη Βόρεια Κορέα, όταν το μόνο που ακούς είναι πως ο Υπέρτατος Ηγέτης είναι θεός, όταν κανείς δεν το αμφισβητεί, όταν το διδάσκεσαι στο σχολείο και στο σπίτι σαν αδιαμφισβήτητη αλήθεια, τότε το αποδέχεσαι χωρίς ερωτήσεις.

Σας θυμίζει κάτι;

Για περισσότερα για τη Βόρεια Κορέα μπορείτε να δείτε το παρακάτω εξαιρετικό ντοκιμαντέρ. Διαρκεί 53 λεπτά αλλά αξίζει όσο λίγα.

Advertisements

Tagged: , , ,

2 thoughts on “Τί γίνεται στη Βόρεια Κορέα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: