Η κατρακύλα της ανώτατης παιδείας και οι αφίσες της αριστεράς


Παρακολουθώ τις κινήσεις της κυβέρνησης στο χώρο της οικονομίας και τρομάζω. Είμαι επιχειρηματίας (μια λέξη που είναι βρισιά στην αριστερή Ελλάδα) στην οικογενειακή επιχείρηση, μαζί με την αδελφή μου, και όλες οι εξελίξεις με αφορούν.

Έτσι λοιπόν θα περίμενα πως θα έβλεπα μια κυβέρνηση που, αφού πήρε άλλη μια δόση, θα έκανε ότι μπορούσε για να αναζωογονηθεί ο ιδιωτικός τομέας που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί. Αντί για αυτό βλέπω τους πολιτικούς μας να ανταγωνίζονται σε δηλώσεις για το ποιός θα σώσει μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου τομέα. Αντί να υπάρχουν διαφορές στον πολιτικό λόγο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για παράδειγμα, μου φαίνεται ότι ακούω άτομα του ίδιου πολιτικού χώρου να μιλάνε! Πραγματικά με εντυπωσιάζει η απίστευτη αναισθησία με την οποία προσεγγίζουν τα οικονομικά θέματα και χειρίζονται τις καταστάσεις, αλλά δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάζομαι μιας και όλα αυτά τα «περίεργα» είναι προϊόν ελλειπούς παιδίας.

Σε προηγούμενο άρθρο είχα πει πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτής τη χώρας είναι η παιδεία μας η οποία μοιάζει να νοσεί περισσότερο και από τη Βουλή, αν αυτό είναι δυνατό. Είχα πει πως αν είναι να ξεκινήσουμε αλλαγές σε αυτή τη χώρα θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε λογική και νοοτροπία στο πως αντιμετωπίζουμε τη παιδεία μιας και, τετριμμένο μεν αληθινό δε, αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν τα παιδιά μας για να μπορέσουν να δουν πιο μακριά και να πάρουν σωστές αποφάσεις.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το ψηφιακό μελάνι και να η απόδειξη πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε μπροστά σε αυτή τη χώρα. Διαβάστε την αφίσα που επισυνάπτω και τα λέμε μετά.

755298651

Δεν ξέρω αν το προσέξατε. Δεν ξέρω αν μπορέσατε να διαβάσετε “ανάμεσα από τις γραμμές”, όπως λένε οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, της ανακοίνωσης της Συσπείρωσης Αριστερών Φοιτητών. Η ΣΑΦ λοιπόν παραπονέθηκε σε καθηγήτρια πως τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα και, επειδή το 80% των φοιτητών κόπηκε, την επόμενη φορά θα πρέπει να τους βάλει πιο εύκολα θέματα! Προφανώς για να περάσουν όλοι.

Έχω μπερδευτεί. Ποιός είναι ο σκοπός του φοιτητή, να μορφωθεί ή να πάρει το δίπλωμα; Γιατί αν είναι το πρώτο τότε οι φοιτητές θα έπρεπε να είναι αυτοί που πρώτοι θα πιέζουν τα θέματα να είναι δύσκολα και όχι εύκολα. Αν είναι το δεύτερο τότε είμαστε στο σωστό δρόμο. Οι φοιτητές θα είναι χαρούμενοι όταν αποφοιτήσουν, οι γονείς τους περήφανοι και η αγορά εργασίας θα γεμίσει με μαϊμούδες διπλωματούχους επαγγελματίες. Γιατί αν είναι ο στόχος να περνάνε τις εξετάσεις περισσότεροι φοιτητές τότε γιατί κρατούν τα προσχήματα; Ας τους βάλλουν να συμπληρώνουν το όνομά τους και με αυτό μόνο να τους δώσουν τον υψηλότερο βαθμό και να τελειώνουμε. Ή μάλλον, έχω καλύτερη πρόταση. Γιατί να μη κάτσουν τα παιδιά στο σπίτι τους και κάποια κρατική υπηρεσία να τυπώσει ένα δίπλωμα και να το στείλει ταχυδρομικά. Νομίζω πως αυτή η λύση είναι με διαφορά η καλύτερη διότι και οι φοιτητές θα είναι χαρούμενοι αλλά και το κράτος θα μπορέσει να καταργήσει όλα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και με αυτό το τρόπο να μειώσει τα έξοδα που έχει η δωρεάν παιδεία. Είναι αυτό που λέμε win-win.

Αν οι στόχοι της ΣΑΦ και δεν ξέρω ποιάς άλλης συσπείρωσης είναι αυτοί, τότε είναι για κλάματα (μιλάω ευγενικά). Οι φοιτητές θα είναι άχρηστοι επαγγελματίες και η ανταγωνιστικότητα της χώρας θα πάει πιο βαθιά ακόμα και από εκεί που είναι σήμερα.

Ένα ακόμα που θέλω να παρατηρήσω στην αφίσα, πριν προχωρήσω στην επόμενη, είναι η τελευταία πρόταση: “Κάτω οι νόμοι και οι κανονισμοί, νόμος οι ανάγκες του κάθε φοιτητή”. Τύφλα να ‘χει ο Ελύτης. Συνθήματα τόσο παρωχημένα και ξεπερασμένα που αναρωτιέμαι ποιός κάθεται να τα ξεσκονίσει πριν τα βάλει στο στόμα του. Μιλάμε για συνθήματα που μετά βίας είχαν θέση στην Ελλάδα του εμφύλιου, πόσο μάλλον το 2013.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανεπάρκεια του συνθήματος, είναι και το παράλογό του. Είναι δυνατόν νόμος να είναι οι ανάγκες του κάθε φοιτητή; Τις είδαμε τις ανάγκες των φοιτητών της αριστεράς. Να πάρουν το δίπλωμα χωρίς να διαβάσουν και χωρίς να κουραστούν. Αυτές τις ανάγκες θα κάνουμε νόμο; Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Στην τελική, τί γυρεύουν οι αριστεροί σε τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης; Νόμιζα πως οι διοικήσεις θα πρέπει να καταργηθούν μαζί με τους νόμους και τους κανονισμούς. Αν δεν έχουμε νόμους και κανονισμούς τί δουλειά θα έχουν οι διοικήσεις; Θα διοικούν υπαλλήλους; Απαπαπα, πιπέρι στο στόμα μου!

Τώρα δείτε και την επόμενη αφίσα και τα ξαναλέμε.

544198_532062143511555_736015366_n

Πάρτι Αριστερής Ενότητας. Μασκέ πρέπει να είναι, αποκριάτικο, δεν εξηγείται αλλιώς η μαντίλα και το όπλο. Από την άλλη, γιατί νομίζω πως οι επαναστάτες με μαντήλες και όπλα δεν κάνουν πάρτι; Η αλήθεια είναι πως έχω μπερδευτεί πάρα πολύ με αυτή την αφίσα. Ίσως αν τη λέξη “πάρτι” την έγραφαν στα Ρώσικα (вечеринка) τότε να ήταν πιο λογικό. Αλλά και πάλι, οι Σοβιετικοί κουμουνιστές ποτέ δεν ντύθηκαν έτσι. Η αφίσα μου θυμίζει λίγο λατινική Αμερική, αλλά ο Τσε θα γυρνάει στον τάφο του.

Η Αριστερή Ενότητα νομίζω πως μας οφείλει απαντήσεις. Τί σόι Ενότητα είναι και τί μαθήματα κάνουν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο; Υπάρχει μάθημα “Επαναστατική ενδυμασία και οπλοκατοχή;”. Η “Είσοδος Ενίσχυσης” τί ακριβώς θα ενισχύσει; Έχουν ενισχυμένη πόρτα, θα υπάρχει “μπράβος”, κάθε φορά που θα πληρώνουμε 2€ θα ενισχύουμε την Αριστερή Ενότητα στην αγορά Καλάζνικοφ; Θέλω να ξέρω ρε παιδί μου τί πληρώνω!

Το вечеринка αυτό είναι σήμερα (12/4/2013) και σκέφτομαι σοβαρά να μην πάω στο γήπεδο να δω τον Ολυμπιακό να παίζει με την Εφές (έχω και εγώ τις αδυναμίες μου) και να πάω να ενισχύσω την Αριστερή Ενότητα.

Ίσως η καλύτερη ιδέα είναι να ενώσουμε αυτές τις δύο αριστερές οργανώσεις. Η μία αμόρφωτη, η άλλη επαναστατική. Τότε θα έχουμε ανακοινώσεις σαν αυτή:

“Έμα και τοιμή στους γαιναίους σιντρώφους που παιτάννε πέτρες στη Καπηταλειστηκή Βουλή και αντισταίκοντε στη καταπείεση και τον αφταρχεισμό του Ιμπερηαλεισμού. Η σιντονηστική αιπιτροπή ανακηνόνει πως κάθε Δευτέρα και Τετάρτη θα φωράμαι τις κόκκινες μαντήλαις, ενώ κάθε τρίτη Πέμπτη του μίνα θα φωράμαι τις πορτοκαλύ σαν ένδηξη σιμπαράστασης στους σιντρόφους που το ανάλγειτο κράτος δεν δίνη δορεάν πεχνίδια X-Box. Κάθε Παρασκευή ντινόμασται casual για να ξεκαρφονόμασται. Ζήτο ο Αλέξης!”

Α ρε κατακαημένη παιδεία. Ε ρε ταλαίπωρη Ελλάδα τί έχεις να τραβήξεις όταν η νεολαία σου “πάρει τα ηνία”, όχι πως οι μέχρι τώρα τα πήγαν καλύτερα, αλλά γίνεται χειρότερα;

Εδώ θα είμαστε να δούμε, όσοι αντέξουμε.

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: