Γιατί είμαι άθεος (redux)


Πριν  από 1 χρόνο περίπου, είχα, ως πατέρας, βγάλει βόλτα τα παιδιά μου. Η μικρή ήταν στο καροτσάκι το οποίο έσπρωχνα, ο μεγάλος περπατούσε δίπλα μου και κρατούσε το καροτσάκι όποτε ήθελε, η Έμμα, το σκυλί μας,  περπατούσε και αυτή λίγο πιο μπροστά μαζί μας.

Κατέβαινα το δρόμο που είναι μπροστά στο σπίτι μας όταν με πήρε τηλέφωνο η γυναίκα μου και κάτι με ρώτησε. Στα παραπάνω λοιπόν (παιδί, καρότσι με παιδί και σκυλί) έπρεπε να τακτοποιήσω και το κινητό. Σίγουρα δεν ήταν η πιο όμορφη εικόνα και αυτό που με δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο ήταν πως φτάναμε στη διασταύρωση με έναν από τους κεντρικούς δρόμους της περιοχής όπου τα αυτοκίνητα είναι πολύ συχνά και γρήγορα.

“Γιώργο, έλα εδώ και κράτα το καρότσι, …ναι Νικολέτα, ΕΜΜΑ! εδώ εσύ, …ναι Νικολέτα, εντάξει, Αναστασία θα σας πάρω παγωτό, …ναι Νικολέτα, Γιώργο μην αφήνεις το καρότσι, όχι δεν με ενδιαφέρει αν το σαλιγκάρι που είδες είναι ζωντανό ,…ναι Νικολέτα”. Καταλαβαίνετε.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ένα αυτοκίνητο σταμάτησε μπροστά μου. Είχε δύο κυρίες μέσα οι οποίες με ρώτησαν αν ήθελα να πάρω ένα φυλλάδιο που μου προσέφεραν. Κατάλαβα αμέσως πως είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά, αλλά ως παντελώς αδιάφορος για όλες τις θρησκείες, οι κυρίες αυτές δεν είχαν καμία διαφορά από όλους τους άλλους είτε μοιράζουν φυλλάδια είτε όχι. Το πήρα λοιπόν το φυλλάδιο, αφήνοντας για λίγο το καροτσάκι και προσπαθώντας να κάνω τα πάντα ταυτοχρόνως.

Τότε μου λέει η μία κυρία που καθόταν στη θέση του συνοδηγού: “Την ερχόμενη Κυριακή έχουμε συγκέντρωση στο (τάδε) μέρος, αν θέλετε να έρθετε.”

“Ευχαριστώ”, της λέω γιατί η μαμά μου με έμαθε να είμαι ευγενικός, “αλλά είμαστε άθεοι.” Όλα αυτά χωρίς να σταματήσω να παρακαλώ την Έμμα να μη βγει στο δρόμο, το Γιώργο να με τραβάει να πάμε πιο γρήγορα στο ψιλικατζίδικο για παγωτό, την αδελφή του να σιγοντάρει από το καρότσι το οποίο δεν μπορούσα να αφήσω για πολύ γιατί θα τσούλαγε στο δρόμο και να λέω στο τηλέφωνο “…ναι Νικολέτα”.

Ακριβώς αυτή τη στιγμή επέλεξε η άλλη κυρία που οδηγούσε να με ρωτήσει με ύφος χιλίων Καρδιναλίων “Γιατί είσαι άθεος;”. Σε αυτό το σημείο θέλω να προσέξετε πως χρησιμοποίησε τον ενικό αριθμό, ενώ εγώ από την αρχή τους μιλούσα στον πληθυντικό. Είπαμε, η μαμά μου…

Ειλικρινά δεν ήξερα τί να απαντήσω μιας και η προσοχή μου ήταν σκορπισμένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και ήταν ώρα να πω “…ναι Νικολέτα.” Έγειρα απλώς το κεφάλι μου λίγο περισσότερο προς τη μεριά που στήριζα το κινητό στον ώμο μου και κοίταξα με τα μάτια τον ουρανό λέγοντας “…ναι Νικολέτα.”.

Οι κυρίες μάλλον κατάλαβαν το απελπισμένο της κατάστασής, μου είπαν ευχαριστώ και έφυγαν.

Από τότε, καμιά φορά, σκέφτομαι αυτή τη συνάντηση και αναρωτιέμαι αν οι συνθήκες ήταν λίγο καλύτερες, τί θα τους απαντούσα.
Έχω απάντηση βέβαια, αλλά σήμερα διάβασα ένα άρθρο που μιλάει για την εφημερίδα “The Bluegrass Blade”, μια εφημερίδα που έβγαινε στο Kentaky των ΗΠΑ από το 1884 μέχρι το 1910 και η οποία, το 1903, έβγαλε ανακοίνωση και ζητούσε από τους αναγνώστες της που ήταν άθεοι, να γράψουν τους λόγους για τους οποίους δεν πιστεύουν.

Μεταξύ άλλων, μια κυρία, η Minnesota “Minnie” Parrish ετών 23, έγραψε το δικό της γράμμα που παραθέτω χωρίς μετάφραση διότι είναι σαφώς καλύτερα έτσι:

Why am I an Atheist

Because it has dawned upon me that it is right to be so, and upon investigation I find no real evidence of the divine origin of the scriptures. And because I cannot, as a refined and respectable woman, take to my bosom as a daily guide a book of such low morals and degrading influences. Written by a lot of priests, I cannot accept a salvation that is based wholly upon the dreams of an ancient and superstitious people, with no proof save blind faith.
Everything that so many people think transpires from the supernatural, and many things that would really perplex the average mind, have a natural and material foundation in the workings of the human mind; that is, things that are not connected with our solar system.
It is ignorance of the scientific working of their own natures and mind that keep so much “mystery” in the air; and as long as there is a mystery afloat the people will ascribe it to the supernatural.
I am an Atheist because I know the Bible will not do to depend upon. I have tried it, and found it wanting.
In fact, I found in the scriptures the origin of woman’s slayer, and that it was one of God’s main points to oppress women and keep them in the realms of ignorance.
I am in the ranks of Liberalism because of its elevating principles, its broad road to freedom of thought, speech, and investigation.”

Ένα πολύ ενδιαφέρον γράμμα, κυρίως διότι είναι γραμμένο από μια απλή γυναίκα. Μια γυναίκα που έκανε το πρώτο της παιδί στα 14, είχε πάρει διαζύγιο λίγο πριν γράψει το γράμμα, σπούδασε στα 23, έγινε γιατρός στο Βόρειο Τέξας και πέθανε το 1965.

Γιατί ασχολούμαι με αυτή τη γυναίκα που έχει πεθάνει χρόνια πριν; Πολλοί οι λόγοι.

Κατ’ αρχήν πρόσφατα κατηγορήθηκα, πάλι, από Χριστιανούς πως κρύβομαι πίσω από τα μεγάλα ονόματα του κινήματος των άθεων όπως Dawkins, Hitchens, Harris κτλ. Ορίστε λοιπόν ο λόγος μιας γυναίκας που δεν γνώριζε κανέναν από αυτούς, που δεν τους άκουσε ποτέ, αλλά που τα επιχειρήματά της είναι πανομοιότυπα!

Άλλος λόγος, διότι είναι σημαντικό να βλέπουμε τη γνώμη των “σιωπηλών” άθεων και να συνειδητοποιούμε πως υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω που μπορεί να μη φαίνονται, αλλά έχουν άποψη και δεν κρύβονται.

Ο τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός λόγος είναι διότι η έμπνευση για τη προσπάθεια απελευθέρωσης της κοινωνίας από τα δεσμά της θρησκείας, δεν είναι απαραίτητο να έρθει από επώνυμους και “δυνατούς” συγγραφείς και επιστήμονες. Μπορεί να έρθει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του καθενός, και από εμάς τους απλούς πολίτες που δεν διακρινόμαστε παρά μόνο από τη διάθεσή μας να πούμε τη γνώμη μας παρά την πίεση που μας ασκείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το έχω ξαναπεί και δεν βαριέμαι να το λέω, ο μόνος τρόπος να ακουστούμε και να πετύχουμε την αλλαγή είναι να μαζευτεί μια “κρίσιμη μάζα” ατόμων. Όταν γίνει αυτό τότε θα δουν και αυτοί που περιμένουν να μαζευτεί ο κόσμος πριν κάνουν κίνηση, πως δεν είναι μόνοι.

Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί!

Πηγές:

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: