Η ζημιά που κάνει η θρησκεία


[Ενημέρωση 4 ώρες μετά την ανάρτηση: Απάντηση στο άρθρο αυτό πήρα αμέσως. Τη παραθέτω αυτούσια για να δείτε τί ακούω: «Καλα τα παραδείγματα σου έχουν γινει πλέον η κλασική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα. Αν ανταγωνίζεται την εκκλησία στην προπαγάνδα (εκτός απο το γεγονός όπως λες συνήθως,οτι μάλλον θα χάσεις) αποδεικνύεται ότι δεν ερχεσαι να προσφέρεις τίποτα καλύτερο. Άλλη μια προπαγάνδα στην θεση της προηγούμενης. Τουλάχιστον με τις θρησκείες υπάρχουν και κάποιοι ευγενείς στόχοι του οποίους ο περισσότερος κόσμος τους αναγνωρίζει. Με τους Αθεους το μονο που βλέπεις είναι μια αρνητική για την θρησκεια προπαγάνδα. Αυτοσ ειναι ο μοναδικοσ λογοσ υοαρξησ των σημερινων Αθεων. Η αξια του «αγώνα» σου εχει χαθεί ήδη…»]

Έτσι είναι η ζωή. Όταν λες τη γνώμη σου, είτε την υποστηρίζεις με επιχειρήματα, είτε όχι, κάποιος θα βρεθεί να ενοχληθεί διότι δεν συμφωνεί μαζί σου. Αλλά αυτό είναι καλό και η διαφωνία όχι μόνο είναι μέσα στο παιχνίδι, αλλά αν γίνει σωστά και με λογικά επιχειρήματα μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα.
Θα μπορούσε για παράδειγμα ο ένας από τους δύο να δεχθεί τα επιχειρήματα του άλλου και να αλλάξει γνώμη. Αλλά ακόμα και αν δεν γίνει αυτό ο χρόνος δεν είναι χαμένος. Το λιγότερο που έχεις κάνει είναι να έχεις “ακονίσει” το μυαλό σου και να έχεις δει τα δυνατά και αδύνατα επιχειρήματά σου και να τα βελτιώσεις, αν αυτό είναι δυνατό.

6a00e552e3404e88330120a6075eb3970b-800wiΤο πρόβλημα ξεκινά όταν έχεις να κάνεις με θρησκευτικά θέματα, όπου τα πιστεύω είναι πιο δυνατά από τη λογική. Σε αυτές τις περιπτώσεις λες, λες, λες και ο άλλος σε αγνοεί και λέει τα δικά του, αυτά με τα οποία νιώθει ασφαλέστερος. Γιατί κακά τα ψέματα, αν θες να δικαιολογήσεις και να επιχειρηματολογήσεις υπέρ της θρησκείας, τότε πρέπει να παίξεις το παιχνίδι στη Βίβλο μιας και αυτή είναι η βάση της θρησκείας, αν είσαι Χριστιανός και στο Κοράνι, αν είσαι μουσουλμάνος. Όταν ξεφεύγεις από τη Βίβλο προκειμένου να επιχειρηματολογήσεις πιο δυνατά είναι σαν να λες πως η Βίβλος δεν είναι αρκετή σαν επιχείρημα υπέρ της θρησκείας.

Κάτι τέτοια περνάω κάθε φορά που γράφω για τη θρησκεία. Λίγο έως πολύ το θεωρώ μια καλή εξάσκηση, αλλά υπάρχουν και στιγμές που απλώς αναρωτιέμαι γιατί προσπαθώ.

Μερικές μέρες πριν λοιπόν, μεταξύ άλλων, ελέχθη και το εξής: “αν έχεις παραδείγματα όπου να φαίνεται το κακό που κάνει η θρησκεία, να μας τα πεις”. Εκείνη τη στιγμή το θέμα της συζήτησης δεν ήταν αν η θρησκεία κάνει κακό και έτσι επέλεξα να μην μπω σε αυτό το δρόμο διότι θα χάναμε το αρχικό θέμα. Αυτό που γίνεται συχνά σε συζητήσεις με άτομα με μικρή εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις είναι πως πετάγεται ένα σχόλιο άσχετο με το θέμα και αμέσως κάποιος πιάνεται από αυτό και η συζήτηση παρεκτρέπεται. Αυτό δεν μου αρέσει και έτσι προσπαθώ να μη το επιτρέπω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνάω τα διάφορα σχόλια, ή πως δεν μπορώ να αντααπαντήσω.

Στο συγκεκριμένο θέμα, το αν η θρησκεία κάνει κακό ή όχι, έχω μερικές απαντήσεις. Αλλά δεν θέλω να κουράσω οπότε θα κάνω μια απλή λίστα χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες εκτός και αν το συγκεκριμένο σημείο χρειάζεται εξήγηση.

Η λίστα λοιπόν που θα βρείτε παρακάτω δεν είναι με κάποιο τρόπο δομημένη. Όπως μου έρχονται τα θέματα τα γράφω. Δεν έχουν σειρά προτεραιότητας, σημασίας ή αλφαβητική. Κοινώς, είναι ένας αχταρμάς.

Το κακό που κάνει η θρησκεία

 1. Οι περισσότεροι πόλεμοι έχουν θρησκευτικά κίνητρα
 2. Τρομοκρατικές επιθέσεις τύπου 9/11
 3. Οι σταυροφορίες
 4. Η Ιερά εξέταση
 5. Ο ακρωτηριασμός κοριτσιών και αγοριών (κλειτοριδεκτομή, περιτομή)
 6. Βόμβες σε σχολεία κοριτσιών
 7. Εθνοκαθάρσεις
 8. Γάμοι με ανήλικους
 9. Καταπίεση δικαιωμάτων γυναικών
 10. Καταπίεση δικαιωμάτων ομοφυλόφιλων
 11. Απαγόρευση χρήσης αντισύλληψης και ιδιαιτέρως προφυλακτικών
 12. Φόνοι τιμής
 13. Βιασμοί τιμής
 14. Ανθρωποθυσίες
 15. Σκλαβιά
 16. Κάψιμο μαγισσών
 17. Βιασμός παιδιών
 18. Καταπίεση ελευθερίας του λόγου
 19. Καταπίεση της επιστήμης
 20. Οικονομική καταπίεση (πληρωμή φόρων από άπιστους στη συγκεκριμένη θρησκεία)
 21. Εντολές δολοφονίας (φάτβα)
 22. Θάνατοι παιδιών γιατί οι γονείς δεν πάνε στο γιατρό και προσεύχονται να φύγει η αρρώστια.

Αυτά είναι μερικά που μπορώ να σκεφτώ. Μπορώ να γράψω και μερικά άλλα τα οποία όμως μάλλον ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες οπότε δεν τα βάζω.

Προφανώς δεν αφορούν όλα το χριστιανισμό ή το μουσουλμανισμό. Αφορούν όλες τις θρησκείες που έχουν περάσει από αυτό το δύσμοιρο πλανήτη.

Σε αυτό το σημείο, οφείλω να ομολογήσω πως το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτισμών που έζησαν σε αυτό το πλανήτη πίστευαν στο θεό δείχνει πως, σε ένα βαθμό, η θρησκεία έπαιζε κάποιο σημαντικό κοινωνικό ρόλο. Αυτός βέβαια ο ρόλος έχει πάψει πλέον να υπάρχει μιας και έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά πως δεν χρειάζεται κάποιος να είναι θρήσκος για να είναι καλός άνθρωπος. Επιπλέον, η επιστήμη έχει δείξει πως τα περισσότερα που ισχυρίζεται η θρησκεία είναι μπούρδες, οπότε μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η θρησκεία δεν χρειάζεται πλέον.

Αλλά κάποιος μπορεί να μου πει “καλά, η θρησκεία δεν προσφέρει τίποτα καλό;” Η απάντηση που συνήθως παίρνω όταν κάνω και εγώ την ίδια ερώτηση είναι η παρακάτω:

Η θρησκεία προσφέρει παρηγοριά και έχει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.

Και τα δύο είναι αλήθεια. Η θρησκεία προσφέρει παρηγοριά, όπως κάνει η μπύρα στον αλκοολικό, τα ζάρια στον τζογαδόρο, η κοκαΐνη στο ναρκομανή.
Το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας είναι μεγάλο, αλλά μπορεί εύκολα να γίνει και από άθεους. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που δεν έχουν θρησκευτικό υπόβαθρο αλλά βοηθάν- εξαιρετικά.

Άρα λοιπόν και τα δύο στοιχεία που προσφέρει η θρησκεία δεν τα έχει σε αποκλειστικότητα.

Συνεπώς να καταργηθεί η θρησκεία; Όχι απαραίτητα αν και νομίζω πως θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Ας μην καταργηθεί, τουλάχιστον όμως ας σταματήσει να είναι υπεύθυνη για τα παραπάνω. Αλλά όσο υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως ο νόμος ενός φανταστικού υπερπλάσματος που θέλει να το προσκυνάμε και να του ζητάμε συνεχώς συγνώμη για τις αμαρτίες που αυτό μας φόρτωσε, είναι πάνω από τους νόμους των ανθρώπων, δεν θα σταματήσουμε να έχουμε προβλήματα.

Μόνο αν οι θρησκευόμενοι αποφασίσουν να πάψουν να ασχολούνται με τους υπόλοιπους και να προσπαθούν να τους σώσουν, μόνο τότε θα βρούμε ηρεμία. Αλλά η θρησκεία από τη φύση της απαιτεί να σώσεις όσους περισσότερους μπορείς. Οπότε…

Advertisements

Tagged: , ,

One thought on “Η ζημιά που κάνει η θρησκεία

 1. bill Νοέμβριος 26, 2016 στο 10:07 Reply

  λαθος κανεις σε οτι γραφει δεν φταινε οι θρησκειες αλλα οι ανθρωποι που χρησιμοποιουν τις θρησκειες πραγματικα πιστευεις οτι αν δεν υπηρχαν οι θρησκειες δεν θα υπηρχαν πολεμοι η βιασμοι ποσο κουτος εισαι

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: