Το ψάρι με το διαφανές κεφάλι.


Αυτό θα πει περίεργο ψάρι! Το National Geographic κατάφερε να κινηματογραφήσει αυτό το ψάρι στο φυσικό του περιβάλλον το οποίο είναι 600-800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το Pacific barelleye (Macropinna microstoma), είναι ένα ψάρι με διαφανές κεφάλι! Οι επιστήμονες προσπάθησαν να το ανεβάσουν στην επιφάνεια, αλλά το κεφάλι του έσκασε μιας και το υγρό που περιέχει είναι υπό μεγάλη πίεση προκειμένου να αντισταθεί στη πίεση του περιβάλλοντός του.

Γιατί όμως αυτό το ψάρι έχει διαφανές κεφάλι; Γιατί εξελίχθηκε έτσι;

Οι επιστήμνες δεν είναι σίγουροι, αλλά η θεωρία λέει πως αυτό το ψάρι κλέβει τη τροφή του από τα siphonophores, ένα είδος μέδουσας με δηλητηριώδη πλοκάμια. Αυτός ακριβώς ο κίνδυνος ώθησε το ψάρι να μεταφέρει τα μάτια μέσα στο κρανίο του ώστε να τα προστατέψει απο ατυχήματα. Προφανώς λοιπόν, για να βλέπει, το κρανίο έπρεπε να είναι διαφανές! Να προσθέσω πως τα βαθουλώματα που βλέπετε πάνω στην επιφάνεια του κεφαλιού δεν είναι μάτια αλλά εργαλεία συλλογής οσμών (δεν λέω ρουθούνια μιας και στα ψάρια δεν έχουν τη λειτουργία συλλογής οξυγόνου). Τα μάτια του είναι οι πράσινες σφαίρες που βρίσκονται μέσα στο κρανίο!

Πείτε μου τώρα, θα μπορούσατε να το φανταστείτε αυτό το ψάρι; Ένα απίστευτο δείγμα της ποικιλίας που προσφέρει η εξέλιξη των ειδών.

Advertisements

Tagged: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: