Χρόνια πολλά Richard Dawkins


Χθες, ναι άργησα λίγο, είχε τα γενέθλιά του ο Richard Dawkins και νομίζω πως είναι σημαντικό να πω κάποια πράγματα για αυτόν τον επιστήμονα, αλλά από τη δική μου σκοπιά.

Μέσα από τα βιβλία του βρήκα την επιχειρηματολογία που χρειαζόμουν για να υπερασπίσω τα πιστεύω μου, ή την έλλειψη αυτών, στις επιθέσεις που δέχομαι από μικρός όταν λέω πως δεν πιστεύω στο θεό.

Βρήκα το θάρρος να βγω και να πω δημοσίως πως είμαι άθεος, σε μια χώρα όπου η λέξη αυτή είναι ακόμα προσβλητική και χρησιμοποιείται ως βρισιά.

Ανακάλυψα τον μαγικό κόσμο της βιολογίας και αγάπησα, με όλη την έννοια της λέξης, την ομορφιά της εξέλιξης των ειδών και κατάλαβα το μεγαλείο της ιδέας του Δαρβίνου.

Μου έδωσε τη δυνατότητα να σταθώ μπροστά στο καθρέφτη και να πω στο εαυτό μου πως είναι σημαντικό να χρησιμοποιώ το μυαλό μου και να αποφασίζω μόνος μου και όχι να παρασύρομαι από το πλήθος, τις παραδόσεις, την προσπάθεια (καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη) να μου μάθουν την “αλήθεια¨.

Δεν είναι αλάνθαστος, δεν το ισχυρίστηκε ποτέ. Δεν προσπάθησε ποτέ να επιβάλλει τα πιστεύω του  στους διαφωνούντες. Δεν προσπάθησε ποτέ να αντικαταστήσει αυτό που προσπαθεί να ρίξει.

Είναι όμως ο άνθρωπος που πρώτος μίλησε με δύναμη και επιχειρήματα κατά της θρησκείας σε μια εποχή όπου ο πόλεμος των θρησκειών καλά κρατεί. Σε μια εποχή όπου φονταμενταλιστές και από τις δύο βασικές θρησκείες ψάχνουν να βρουν τρόπο να σκοτώσει ο ένας τον άλλο και όπου το να μιλήσεις υποτιμητικά για την εθνική θρησκεία θεωρείται αντιπατριωτικό και προδοσία.

Με τα επιχειρήματά του έδωσε το κουράγιο σε πολλούς από εμάς να μιλήσουμε και καμιά φορά να φωνάξουμε για την καταπίεση που ασκείται πάνω μας από την ισχυρή δύναμη της θρησκείας σε όλες τις κοινωνικές εκφράσεις, από την τέχνη μέχρι την πολιτική και την επιστήμη.

Χάρη σε αυτόν ξανασυζητήθηκαν ιδέες που είχαν ξεχαστεί και ξεκίνησε ένα κίνημα που, μέχρι σήμερα, δείχνει να δυναμώνει συνεχώς και παγκοσμίως και του οποίου στόχος δεν είναι να καταστραφεί η θρησκεία, αλλά να πάψει να έχει αυτή την τεράστια δύναμη, να πάψει να αλλοιώνει την πραγματικότητα και να πάψει να μολύνει τα μυαλά των παιδιών μας.

Για όλα τα παραπάνω πρέπει να τον ευχαριστήσω και να του ευχηθώ να είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα.

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: