Ευγονική, η μεγάλη ευκαιρία μας;


Ευγονική: Η προσπάθεια να αλλάξουμε το γονιδίωμά μας προκειμένου να βελτιωθούμε σαν είδος.

Ή τουλάχιστον αυτή είναι η βασική ιδέα, αλλά όπως πολλές ιδέες, έτσι και αυτή εξαρτάται πως την παρουσιάζεις και πως την εφαρμόζεις.

eugenics1Η ευγονική ξεκίνησε άσχημα. Αρκετοί, βασισμένοι σε λανθασμένες ιδέες περί “καθαρής φυλής” και άλλες παρόμοιες ρατσιστικής φύσης ιδέες, αποφάσισαν να “καθαρίσουν” αυτούς που δεν ταιριάζουν στις δικές τους ιδέες περί ανθρώπινης φύσης. Παραδείγματα πολλά. Την δεκαετία του ’10 αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς και Σουηδία, είχαν ξεκινήσει προγράμματα ευγονικής που περιλάμβαναν τη στείρωση ατόμων με νοητικά προβλήματα.

Η μεγάλη ζημιά έγινε με τους Ναζί η οποίοι χρησιμοποίησαν τη λέξη ευγονική για να περιγράψουν από τα φριχτά πειράματα που έκαναν σε αιχμαλώτους μέχρι τη μαζική θανάτωση ψυχικά ασθενών, τσιγγάνων και σε όποιον δεν ανήκε στην Άρια Φυλή.

Λογικό είναι η λέξη “ευγονική” να έχει πλέον άσχημο νόημα. Περιττό να αναφέρω πως η λέξη αυτή δεν έχει καμία σχέση με  την πραγματική ευγονική και τη διάθεση να βελτιωθούμε ως άνθρωποι. Πώς θα έρθει αυτή η βελτίωση, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, αλλά η βασική ιδέα είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα γονίδιά μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας από αρρώστια που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποφευχθεί.

Σύντομα θα μπορούν τα ζευγάρια να επιλέξουν το φύλο του μωρού τους. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα ευγονικής και σίγουρα όχι το τελευταίο. Η δυνατότητα  επιλογής του φύλου του παιδιού προφανώς  δημιουργεί  ηθικά προβλήματα κυρίως σε κοινωνίες όπως  η Ινδία, όπου τα κορίτσια είναι ανεπιθύμητα και πολλές φορές θανατώνονται πριν ή μετά τη γέννα.

Μια ακόμα αντίρρηση που υπάρχει είναι τί γίνεται σε περίπτωση που μια εθνική μειονότητα θεωρείται κατώτερη και υποχρεωθεί σε πρόγραμμα ευγονικής. Είναι προφανές πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί νομικά ώστε να μην μπορεί μια μειονότητα να πέσει θύμα τέτοιας συμπεριφοράς.

Μερικοί επιστήμονες δικαίως λέν πως αν η ευγονική γίνει πιο δημοφιλής και μια γενετική αλλαγή αποδειχθεί πολύ δημοφιλής, τότε μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της γονιδιακής διαθεσιμότητας, δηλαδή θα υπάρχουν λιγότερα διαφορετικά γονίδια που θα μπορεί να πάρει ένα παιδί από τους γονείς του και αυτό, όπως έχουμε δει σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει και σε εξαφάνιση του είδους.Υπάρχουν σίγουρα πολλές ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας και να απαντήσουμε με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα. Αν όμως η επιστήμη μας δώσει την δυνατότητα να μειώσουμε τα περιστατικά καρκίνου, για παράδειγμα, τότε θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Εξετάζοντας το DNA μας, ένας γενετιστής μπορεί να μας πει σε ποιές αρρώστιες έχουμε ευαισθησία και τί πιθανότητες έχουμε να αρρωστήσουμε σε κάποια περίοδο της ζωής μας από αυτές. Αν μπορούσαμε με μια ένεση να μειώσουμε αυτές τις πιθανότητες και ως αποτέλεσμα να ζήσουμε περισσότερο, τότε θα είμαστε χαζοί αν το αποφύγουμε.

Αν μπορούσαμε να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να ζήσουν χωρίς το φόβο των κληρονομικών ασθενειών, μήπως θα έπρεπε να το σκεφτούμε σοβαρά;

Από την άλλη όμως, οι επιστήμονες ακόμα δεν είναι απολύτως σίγουροι ποιά αλλαγή είναι ευνοϊκή για τον άνθρωπο και ποιά όχι. Υπό προϋποθέσεις, κάποιες αρρώστιες, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία που προσφέρει ανοσία στην ελονοσία, μπορεί να επηρεάζουν άλλες. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν η δρεπανοκυτταρική αναιμία καταπολεμηθεί μέσω ευγονικής στην Αφρική, όπου η ελονοσία είναι διαδεδομένη, τότε τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά άσχημα.

Για αρχή όμως θα πρέπει να ξεπεράσουμε την προβληματική ιστορία της λέξης και την κακή χρήση της από τους λάθος ανθρώπους. Μόλις το καταφέρουμε αυτό τότε θα μπορέσουμε να δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους μορφή και θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις ιδέες σωστά. Οι γενικοί αφορισμοί δεν βοηθάν και αν θέλουμε να πάμε μπροστά σαν ανθρώπινο είδος θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για τα μεγάλα ερωτήματα με ψυχραιμία.

Όπως όλα όσα μας δίνει η επιστήμη, έτσι και η ευγονική δεν είναι καλή η κακή. Η επιστήμη και αυτά που προσφέρει δεν έχουν θετική ή αρνητική ηθική αξία. Από εμάς εξαρτάται πως θα τα χρησιμοποιήσουμε, για το καλό ή το κακό.

Η ευγονική δεν έχει μεγάλη διαφορά από το μαχαίρι. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να σκοτώσεις κάποιον άνθρωπο, ή κάποιο ζώο προκειμένου να επιβιώσεις. Από εμάς εξαρτάται

Πηγή:

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: