Το Μεγάλο Παζάρι και το ένστικτό μας


Πριν από μερικά χρόνια είχε έρθει και στην Ελληνική τηλεόραση το γνωστό ανά τον κόσμο «Let’s make a Deal», με μεγάλη επιτυχία.

Για όποιον δεν θυμάται, οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να επιλέξουν κουτιά ή κουρτίνες μέσα και πίσω από τις οποίες ήταν κρυμμένα διάφορα δώρα. Σε μερικά ήταν κρυμμένο και το Ζονκ και όταν το πετύχαινες αυτό έχανες.

Υπήρχε κάποια στιγμή που ο παρουσιαστής (Μικρούτσικος) έδειχνε στον παίκτη τρεις κουρτίνες. Πίσω από μία από αυτές υπήρχε ένα αυτοκίνητο και πίσω από τις άλλες δύο το Ζονκ.

Ο παίκτης καλούταν να διαλέξει μια κουρτίνα και τότε ο παρουσιαστής άνοιγε μια άλλη όπου υπήρχε το zonkΖονκ και ρωτούσε τον παίκτη αν ήθελε να αλλάξει επιλογή.

Για πράδειγμα, ας πούμε πως ο παίκτης διάλεγε τη κουρτίνα 1. Στη περίπτωση αυτή ο παίκτης είχε 1/3 πιθανότητες να διαλέξει τη σωστή κουρτίνα και να κερδίσει το αυτοκινητο.

Μετά ο παρουσιαστής άνοιγε μια άλλη κουρτίνα που πάντα είχε το Ζονκ, μιας και ήξερε που είναι το αυτοκίνητο, και ρωτούσε τον παίκτη αν ήθελε να αλλάξει επιλογή και να διαλέξει μια άλλη κουρτίνα από τις δύο που έμειναν.

Το ένστικτό μας μας λέει πως δεν έχει σημασία ποιά κουρτίνα θα διαλέξει ο παίκτης μιας και σε δύο κουρτίνες έχει 50% πιθανότητες να πετύχει τη σωστή. Σωστά;

Φοβάμαι πως εδώ το ένστικτό μας κάνει λάθος. Η πραγματικότητα είναι πως αν αλλάξει επιλογή αυξάνει τις πιθανότητες να πετύχει το αυτοκίνητο αντί για το Ζονκ. Για να δούμε πως εξηγείται αυτό θα φτιάξουμε ένα πίνακα με όλα τα πιθανά αποτελέσματα. Οπτικοποιώντας τις επολογές που έχουμε θα γίνει πιο κατανοητό γιατί αν αλλάξομε επιλογή έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε.

Κουρτίνα Νο1

Κουρτίνα Νο2 Κουρτίνα Νο3 Τί κερδίζουμε (χωρίς αλλαγή) Τί κερδίζουμε (με αλλαγή)

Αυτοκίνητο

Ζονκ

Ζονκ

Αυτοκίνητο

Ζονκ

Ζονκ

Αυτοκίνητο Ζονκ Ζονκ

Αυτοκίνητο

Ζονκ Ζονκ Αυτοκίνητο Ζονκ

Αυτοκίνητο

Αν λοιπόν επιλέξουμε τη κουρτίνα 1 τότε χωρίς αλλαγή κερδίζουμε το αυτοκίνητο. Αν όμως επιλέξουμε μια από τις άλλες δύο κουρτίνες τότε ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε το αυτοκίνητο είναι να αλλάξουμε επίλογή.

Είναι προφανές πως, χωρίς να ξέρουμε που είναι το αυτοκίνητο, αυξάνουμε τις πιθανότητες να το κερδίσουμε αν αλλάξουμε επιλογή.

Μπορεί να μην ακούγεται λογικό, αλλά αποδεικνύεται εύκολα πως είναι σωστό και το ένστικτό μας κάνει λάθος.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα όπου δεν πρέπει να ακούμε το ένστικτό μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακολουθόντας το οδηγούμαστε σε λάθος αποτελέσματα.

ΥΓ: Συγχωρεστε την εμφάνιση του πίνακα, δεν βρήκα τρόπο να τον κάνω πιο εμφανίσημο.

Advertisements

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: