Ο μύθος του «φανατικού άθεου»


Είπαμε, σε αυτό το blog, ασχολούμαι κυρίως με μύθους. Μύθους όλων των ειδών, από το μονόκερο και την Ατλαντίδα μέχρι το “κρυφό σχολειό” και την αθωότητα του Τσοχατζόπουλου.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα ασχοληθώ με έναν μύθο ο οποίος κυκλοφορεί και  έχει χρησιμοποιηθεί και εναντίον μου πολλές φορές.

Είμαι, λέει, “φανατικός άθεος”.

Ειλικρινά δεν ξέρω τί θα πει αυτό.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να δούμε ποιός είναι ο ορισμός του Φανατισμού και του φανατικού.

Φανατισμός: Ο Φανατισμός που ως όρος προέρχεται εκ της λατινικής λέξης “fanum” (=ιερόν), σημαίνει την μετ’ εγωισμού και εμπάθειας προσήλωση σε κάποιες αντιλήψεις, ανεξάρτητα απ’ το αν αυτές είναι ορθές ή όχι. (Βικιπαίδια).

55708-47021

Ωραία, και αφού είδαμε ποιός είναι ο φανατικός, ας δούμε και τις δικές μου αντιλήψεις. Ως άθεος δεν πιστεύω στο θεό καμίας θρησκείας. Σε αντίθεση με τους πιστούς, εγώ δεν κάνω κάποιο ισχυρισμό, δεν λέω πχ “ο δικός μου θεός είναι πιο μεγάλος από τον δικό σου”, ή “ο δικός μου θεός είναι πιο αληθινός από το δικό σου”, ή “ο θεός δεν θέλει τους ομοφυλόφιλους και ενδιαφέρεται για το τί φοράς, τί τρως και αν “τη παίζεις” στο κρεβάτι σου”. Απλώς δεν πιστεύω στο θεό και βέβαια το θέμα του μεγέθους του με αφήνει αδιάφορο.

Μου έχουν πει πως και οι άθεοι κάνουμε κάποιους ισχυρισμούς και θα έπρεπε να μπορούμε να τους υποστηρίξουμε με αποδείξεις, όπως ζητάμε και από τους πιστούς να μας δώσουν για την ύπαρξη του θεού τους. Λάθος. Αν μη τί άλλο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδείξουμε τη μη ύπαρξη του θεού, συνεπώς οι άθεοι είμαστε κατά 99% σίγουροι πως δεν υπάρχει θεός, αλλά δεν είμαστε απόλυτοι. Αλλά το να ζητάς από κάποιον να αποδείξει κάτι στο οποίο δεν πιστεύει είναι σαν να ζητάω εγώ από εσάς να αποδείξετε πως δεν υπάρχουν νεράιδες στον κήπο σας. Εσείς μπορεί να μη πιστεύετε στις νεράιδες, αλλά δεν μπορείτε να μου δώσετε αποδείξεις για την ανυπαρξία τους.

Φανταστείτε τώρα να σας ζητούσα να αποδείξετε την ανυπαρξία όλων αυτών στα οποία δεν πιστεύετε, στο Δία, στο Τέρας του Λοχ Νες, στη Λερναία Ύδρα, στους καλικάτζαρους και τον Άγιο Βασίλη, τον άξιο πρωταθλητή Ολυμπιακό (αλλά αν υπάρχει θεός εύχομαι για αυτό το τελευταίο να σας καταδικάσει στη κόλαση).

Έτσι και εγώ δεν μπορώ να αποδείξω την ανυπαρξία του θεού. Αυτός είναι και ο λόγος που αφήνω πάντα ένα μικρό ποσοστό, μια μικρή πιθανότητα ότι μπορεί να κάνω λάθος και ο θεός τελικά να υπάρχει, σίγουρα με πολύ άσχημες συνέπειες για τη δική μου ζωή μετά θάνατο.

Πως λοιπόν θα ήταν ο φανατικός άθεος; Θα ήταν ένας άνθρωπος που σε καμία περίπτωση και με κανένα επιχείρημα δεν θα μπορούσε να δεχθεί πως υπάρχει θεός. Αυτός μάλιστα θα ήταν φανατικός άθεος, αλλά τότε θα είχαμε ένα άλλο πρόβλημα.

Πώς θα ήταν ο μη φανατικός άθεος;

Θα ήταν κάποιος που θα πίστευε μερικώς στην ύπαρξη υπερφυσικών θεοτήτων στο σύμπαν; Ή μήπως θα πίστευε πως μόνο ένα μέρος της θεότητας ήταν άγιο πχ το αριστερό χέρι, το δεξί πόδι, ή το δεξί ρουθούνι; Ή ότι ο θεός υπάρχει μόνο μερικές μέρες της εβδομάδας, πχ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη (σε αυτό διακρίνονται οι θρήσκοι για τους οποίους ο θεός υπάρχει μόνο τις Κυριακές);

Ή μήπως ο μη φανατικός άθεος είναι αυτός που δεν τον ενοχλεί που οι άλλοι γύρω του έχουν απίστευτα λανθασμένα και πρωτόγονα πιστεύω για το κόσμο γύρω τους και που βασισμένοι σε αυτά τα πιστεύω έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια σφάζοντας αυτούς που έχουν διαφορετικά πιστεύω, και εξακολουθούν να πιστεύουν;

Να κλείσω λέγοντας πως όταν κάποιοι μου αραδιάζουν επιχειρήματα και μετά, όταν δεν αλλάζω γνώμη, με κατηγορούν για φανατισμό, κάνουν λάθος. Δεν συμβαίνει αυτό επειδή είμαι φανατικός άθεος, αλλά γιατί τα επιχειρήματα υπέρ του θεού και της θρησκείας, που έχω ακούσει μέχρι σήμερα, είναι από παράλογα μέχρι και ηλίθια.

Μπορώ να αλλάξω γνώμη, έχω αλλάξει σε πολλά θέματα και αν μη τί άλλο, σε αυτό το blog έχω δείξει πως είμαι και ανοικτός και μετακινήσιμος.

Αλλά ρε παιδάκι μου, αν δεν έχεις ΛΟΓΙΚΑ επιχειρήματα, τί να κάνω, δεν θα αλλάξω γνώμη.

Υ.Γ.: Μέρος του παραπάνω κειμένου το έχει γράψει ο A.C. Grayling, γνωστός συγγραφέας και άθεος. Εγώ έκανα μια ταπεινή μετάφραση. Link στο πλήρες κείμενο θα βρείτε παρακάτω.

Πηγή

Advertisements

Tagged: , , , , ,

One thought on “Ο μύθος του «φανατικού άθεου»

  1. Menel Macar Ιουλίου 12, 2014 στο 22:03 Reply

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: