Μαριχουάνα και καρκίνος, ένα ακόμα καταπληκτικό φάρμακο


Πριν από αρκετό καιρό είχα γράψει για το μαγικό φάρμακο του καρκίνου που προερχόταν από τα κουκούτσια του βερίκοκου. Είχα γράψει γιατί κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν θαυματουργά φάρμακα και γιατί δεν πρέπει να πιστεύουμε αυτούς που μας υπόσχονται θαυματουργές θεραπείες δωρεάν.

Αν και συνήθως δεν επιστρέφω σε ένα θέμα που έχω καλύψει, σε αυτή την περίπτωση θα κάνω εξαίρεση για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι πως στο Facebook, που είναι μια αστείρευτη πηγή άχρηστων και καμιά φορά επικίνδυνων πληροφοριών, βρήκα το ίδιο θέμα με μια μικρή παραλλαγή, η θεραπεία έρχεται αυτή τη φορά από το χασισέλαιο και φταίνε τα μεγάλα συμφέροντα που η μαριχουάνα είναι παράνομη και δεν σώζονται ζωές.

Ο δεύτερος είναι πως στα θέματα καρκίνου είμαι ευαίσθητος μιας και η οικογένειά μου έχει χτυπηθεί επανειλημμένως από αυτή την αρρώστια και, αν δεχθώ τις στατιστικές, το ίδιο θα συμβεί σε εμένα και τα παιδιά μου. Έτσι λοιπόν είναι λογικό να θέλω, όσο λίγα πράγματα στη ζωή, να βρεθεί ένα φάρμακο για τον καρκίνο το συντομότερο δυνατό και να ησυχάσω τουλάχιστον από αυτόν τον μπαμπούλα (λες και δεν μας φτάνουν τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουμε).

Από την άλλη όμως με ενοχλεί πάρα πολύ όταν κυκλοφορούν νέες “φραπελιές” που υπόσχονται θαύματα σε ανθρώπους που πραγματικά πονάν είτε γιατί χάνουν ανθρώπους που αγαπάν, είτε γιατί έχουν οι ίδιοι πρόβλημα. Το να παίζεις με τις ελπίδες των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση είναι εξαιρετικά ανήθικο, το λιγότερο.

Αυτό που βρήκα λοιπόν στο Facebook ήταν το παρακάτω:

484868_396768287088467_1400815957_n

Το βίντεο που διαφημίζεται σε αυτή τη φωτογραφία αφορά σε έναν άνθρωπο που ισχυρίζεται πως γιάτρεψε τον καρκίνο του καταναλώνοντας THC, ή αλλιώς το ενεργό συστατικό στη μαριχουάνα που της δίνει και τις δυνατότητές της.

Τυχερός λοιπόν και μακάρι να μπορούσαμε όλοι να ξεπεράσουμε τον καρκίνο χωρίς χημειοθεραπείες και ακτίνες. Αλλά είναι αληθινό το βίντεο αυτό; Πώς το ξέρουμε; Ακόμα και αν είναι αλήθεια, που είναι τα ιατρικά στοιχεία που δείχνουν πως η ίαση προήλθε από τη χρήση του THC και όχι από κάποιο εξωγενή παράγοντα; Πώς ξέρουμε πως ο άνθρωπος αυτός ήταν καρκινοπαθής και πως όλο το βίντεο δεν είναι μια καλοστημένη φάρσα σαν μερικές από τις εκατοντάδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο;

Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι πως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ξεκάθαρο συμπέρασμα για τις ιαματικές ιδιότητες της κάνναβης χωρίς να έχουν γίνει πρώτα έρευνες.

Ψάχνοντας λοιπόν το θέμα είδα πως έχουν γίνει έρευνες και μάλιστα αρκετές. Τα αποτελέσματα όμως ποτέ δεν ήταν ξεκάθαρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου ασθενείς έπαιρναν μαριχουάνα, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να αποδείξουν αν τα  αποτελέσματα που έβλεπαν οφείλονταν στο THC ή σε ένα άλλο από τα 60 συστατικά που περιέχει αποκλειστικά η κάνναβη.

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν προστασία από καρκινικούς όγκους σε ποντίκια που τους έχει δοθεί THC, αλλά στον άνθρωπο τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα.

Προσωπικά δεν το απορρίπτω, μιας και η επιστήμη δεν έχει δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Για αυτούς που αναρωτιούνται τί θα πει “ξεκάθαρη απάντηση” να εξηγήσω. Πρέπει να γίνει μια έρευνα, η μεθοδολογία της οποίας να είναι σωστή (δεν θα αναλύσω εδώ πια είναι η σωστή μεθοδολογία), τα αποτελέσματά της να δημοσιευτούν ώστε να τα δουν και να τα αναλύσουν άλλοι επιστήμονες του χώρου, οι οποίοι  θα κάνουν τις δικές τους έρευνες  χρησιμοποιώντας  την ίδια μέθοδο και αυτές να δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Τότε θα έχουμε μια ξεκάθαρη απάντηση και όσες περισσότερες έρευνες γίνουν τόσο καλύτερα θα είναι.

Σήμερα η μαριχουάνα χρησιμοποιείται για να μειωθούν τα συμπτώματα της χημειοθεραπείας όπως ζαλάδες, εμετοί και ταυτοχρόνως να αυξηθεί η όρεξη των ασθενών. Όλα αυτά τα συμπτώματα τα ξέρω από πρώτο χέρι μιας και τα έζησα με πολύ κοντινό συγγενή μου πολύ πρόσφατα.

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν προφανώς και είμαι υπέρ της χρήσης της μαριχουάνας. Ούτως ή άλλως η θέση μου για τα ναρκωτικά έγινε γνωστή στο προηγούμενο μόλις άρθρο και δεν θα επανέλθω.

Όπως είπα και παραπάνω, όταν κάνουμε ισχυρισμούς σαν τον παραπάνω (ότι ο καρκίνος θεραπεύεται), τότε παίζουμε με τα αισθήματα των ανθρώπων που πονάν. Κάποιος διαβάζοντας το παραπάνω μπορεί να σταματήσει την αγωγή που δίνουν οι γιατροί και να αρχίσει να καπνίζει μαριχουάνα, με άσχημα αποτελέσματα. Παράλληλα, υπάρχει και ο κίνδυνος της δοσολογίας που κανείς δεν ξέρει ποιά είναι, τα διαφορετικά χημικά που περιέχονται σε κάθε διαφορετικό είδος μαριχουάνας, αλλά και το νομικό θέμα, όσο  το φυτό αυτό είναι παράνομο.

Είναι αλήθεια πως από τα αρχαία χρόνια η μαριχουάνα και αρκετά άλλα βότανα χρησιμοποιούνταν για ιαματικούς σκοπούς. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως ήταν αποτελεσματικά. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν βδέλλες για να αφαιρέσουν αίμα από υγιείς ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει πως ήταν σωστό. Η ιδέα πως οτιδήποτε αρχαίο είναι καλό και πως οι αρχαίοι είχαν γνώσεις που εμείς δεν έχουμε σήμερα, είναι λάθος. Αυτές οι ιδέες βασίζονται στο ότι η προγονολατρία καλά κρατεί, αλλά δεν επιβεβαιώνεται από τα ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα.

Αυτό που σίγουρα δεν επιβεβαιώνεται από τίποτα είναι πως αυτή η γνώση έχει έρθει από εξωγήινους (μέρος του κειμένου στο Facebook έκανε ακριβώς αυτόν τον ισχυρισμό). Δεν υπάρχουν αρχαιολογικές αποδείξεις και αυτά που διάφοροι θεωρούν αποδείξεις (πυραμίδες, αγάλματα, Ancient Aliens σειρά στο History Channel), ερμηνεύονται διαφορετικά από τους αρχαιολόγους.

Σίγουρα κάποιοι θα μου πουν για τη συνωμοσία των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών οι οποίες κρατούν μυστικά τέτοια φάρμακα για να βγάλουν κέρδος και άλλα. Αυτό που δεν μου λένε καθόλου είναι γιατί να μη βγάλουν κέρδος από ένα τέτοιο φάρμακο που έχει σχεδόν καθόλου αρνητικές συνέπειες. Οι εταιρίες αυτές θέλουν να βγάλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος. Το κέρδος δεν προκύπτει μόνο από τις υψηλές τιμές αλλά και από τα χαμηλά κόστη. Σίγουρα η άντληση ενός απλού ελαίου από ένα βότανο είναι πιο οικονομική από τη δημιουργία ενός νέου φαρμάκου.

Αυτό όμως που με εκνευρίζει ακόμα περισσότερο είναι όταν μου λένε να ξυπνήσω. Από τί προκύπτει πως αυτοί είναι οι σοφοί και «ξύπνιοι» κανείς δεν μου λέει. Προφανώς κάποιος είναι ξύπνιος όταν πιστεύει σε οτιδήποτε γράφεται από οποιονδήποτε, χωρίς να χρησιμοποιήσει το μυαλό του και αυτός που κάνει ερωτήσεις και αμφισβητεί κοιμάται.

Τέλος πάντων, με έχουν κουράσει όλες αυτές οι συνωμοσιολογικές σκέψεις που κυριαρχούν στην Ελληνική κοινωνία. Είναι μια αποφυγή ευθυνών και μια παραποίηση της αλήθειας εις βάρος της λογικής και της πραγματικότητας. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Επιστρέφω στη φωτογραφία που έχω παραπάνω.

Αυτό που με ενόχλησε ακόμα περισσότερο από το ρίσκο που καλούνται οι παθόντες να πάρουν χωρίς να δίνονται στοιχεία που να το δικαιολογούν, είναι το στυλ με το οποίο είναι το παραπάνω γραμμένο. Ξεκινάει λέγοντας πως είναι μια “ευγενική ενημέρωση για το THC”, στα αγγλικά “polite notice”. Καταλήγει όμως με το απίστευτο “σκέψου πριν αφαιρέσεις ή καλύψεις αυτή τη πινακίδα, μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου. Αν την αφαιρέσεις να θυμάσαι το “κάρμα”. Ο Θεός μπορεί να σε τιμωρήσει”.

Απίστευτο! Όχι μόνο δεν είναι “ευγενική” η ανακοίνωση, αλλά είναι και απειλητική! Δεν μας λέει απλώς πως μπορεί να σωθεί κάποιος άνθρωπος, αλλά μας λέει πως αν κινηθούμε εναντίον της πινακίδας τότε θα θεωρηθούμε ένοχοι για το θάνατο κάποιου και παράλληλα μπορεί να μας τιμωρήσει ο θεός. Παίζει λοιπόν με τα αισθήματά μας και προσπαθεί να μας κάνει να νιώσουμε άσχημα επικαλόντας τον πατερούλη στον ουρανό που τιμωρεί τους κακούς ανθρώπους και ενοχλείται αν εμείς χρησιμοποιούμε προφυλακτικά και λέμε το όνομά του. Αυτό, από μόνο του, θα έπρεπε να είναι αρκετό για να αγνοήσουμε επιδεικτικά αυτή την ανακοίνωση.

Αυτή η πινακίδα, ακόμα και αν μου έλεγε πως είναι κακό να χτυπάμε τα παιδιά μας, εφόσον χρησιμοποιεί τέτοια μέσα για να περάσει το μήνυμα, εγώ θα τη κατέβαζα και σίγουρα δεν θα τη κοινοποιούσα. Πρόκειται για ένα αισχρό δείγμα προσπάθειας να μας επηρεάσει βασιζόμενη στις ενοχές και τους φόβους μας.

Καταλαβαίνω βέβαια πως θα κατηγορηθώ για παρωπιδισμό, πως έχω κλειστό μυαλό, πως δεν ενώνω τις τελίτσες μεταξύ τους και δεν βλέπω τη μεγάλη εικόνα.

Μπορεί όντως να είμαι κλειστός. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι να πιστέψω σε κάτι χωρίς να υπάρχουν λογικές αποδείξεις και ισχυρά στοιχεία βασισμένα στην επιστήμη. Αν υπάρχουν ας μου τα δείξουν. Θα αλλάξω γνώμη και θα επικοινωνήσω και εγώ το ίδιο μήνυμα με όλη τη δύναμη της φωνής μου. Αλλά βίντεο στα γιουτούμπια και διάφορα blogs δεν είναι αποδεκτές αποδείξεις.

Επίσης δεν μπορώ να δεχθώ τη σπουδή κάποιων να μεταφέρουν πληροφορίες που μπορούν να κάνουν πιο πολύ κακό αντί για καλό, όπως το παραπάνω.

Ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία των ανθρώπων πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί και να μη βιαζόμαστε. Σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει μεγαλύτερο κακό από ότι καλό και ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος από καλές προθέσεις.

Πηγές

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

5 thoughts on “Μαριχουάνα και καρκίνος, ένα ακόμα καταπληκτικό φάρμακο

 1. gkitsas ap Ιουνίου 2, 2013 στο 10:01 Reply

  ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙΣ–ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΤΑΤΗΡΗΣΑ
  0

  Μου αρέσει!

  • tmagoula Ιουνίου 2, 2013 στο 10:40 Reply

   Έχεις δίκιο. Θυμάμαι καθαρά όταν έστηνα το blog, πως είχε επιτρέψει να φαίνεται το όνομά μου αλλά δεν το βρίσκω ούτε και εγώ.Οπότε έφτιαξα μια σελίδα ππυ λέγεται Πληροφορίες. Ελπίζω να σε κάλυψα και ευχαριστώ για που εντόπισες το πρόβλημα.

   Μου αρέσει!

 2. […] για τον καρκίνο, τα άλλα δύο μπορείτε να τα βρείτε εδώ και […]

  Μου αρέσει!

 3. Νατασα Καραλη Ιουνίου 24, 2015 στο 11:26 Reply

  παιδιά αν θέλουμε να το βρούμε που το βρίσκουμε ;;;; εννοώ το λάδι αυτό. μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο άτομο που το φτιάχνει;;;; είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουνίου 26, 2015 στο 10:29 Reply

   Δεν έχω ιδέα. Είμαι σίγουρος πως θα βρεθούν οδηγίες στο Internet.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: