Η κατρακύλα του TEDx


Οι παρουσιάσεις που γίνονται στο TED είχαν πάντα τη δική τους αίγλη. Οι ομιλητές ήταν άτομα που είχαν ιδέες και τις παρουσίαζαν με μοναδικό τρόπο. Το «Ideas Worth Spreading» είχε, και σε ένα βαθμό εξακολουθεί να έχει, νόημα. Αυτός ήταν και ο στόχος των TED. Να παρουσιάζουν πρωτοπόρες ιδέες που κάνουν τους ανθρώπους να λένε «να μια καλή ιδέα!»

Στην πορεία δημιουργήθηκε και το TEDx που είναι τοπικά οργανωμένες παρουσιάσεις και συνέδρια και αυτό, όπως είναι φυσικό, δημιούργησε και μια ανάγκη για περισσότερους παρουσιαστές. Εδώ όμως αρχίζει το πρόβλημα διότι νέες και πρωτοποριακές ιδέες δεν υπάρχουν τόσο πολλές και αν υπήρχαν δεν θα ήταν και τόσο ενδιαφέρουσες. Οι πραγματικά καλές ιδέες είναι λίγες και σκόρπιες.

Αλλά προκειμένου το TEDx να κλείσει χρόνους και παρουσιάσεις έχει αρχίσει να καλεί άτομα τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με την αρχική ιδέα (TED=Technology, Entertainment, Design). Κάποιοι από αυτούς που μιλάν σε αυτά τα συνέδρια μάλλον δεν έχουν σχέση με την επιστήμη και απλώς προωθούν τις δικές τους ατζέντες, όπως κάνει ο Rupert Sheldrake.

Ο Rupert Sheldrake είναι ένας βιολόγος και συγγραφέας που παρουσιάζεται ως επιστήμονας και κάνει μερικούς απίστευτους ισχυρισμούς. Ένας από τους τελευταίους του είναι ότι το γεγονός πως τα σκυλιά καταλαβαίνουν πότε τα αφεντικά τους γυρίζουν σπίτι αποδεικνύει πως ο Ιησούς είναι γιός του θεού! Παρόμοιους ισχυρισμούς γράφει και στο βιβλίο του «The Science Delusion» όπου προσπαθεί να αποδείξει πως η επιστήμη κάνει λάθος σε πολλά από όσα λέει και πως είναι παγιωμένη σε παλιές ιδέες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, αν και αμφιβάλλω, αλλά αν θες να το υποστηρίξεις πρέπει να χρησιμοποιήσεις παραδείγματα και αποδείξεις.

Σε πρόσφατη παρουσίαση στο TEDx λοιπόν ο Sheldrake είπε το εξής απίστευτο: η ταχύτητα του φωτός μειώνεται σταδιακά από το 1928-1945 και πως αυτή η πτώση είναι πραγματική και όχι λάθος μέτρησης.

Προσωπικά δεν είμαι φυσικός και σίγουρα οι γνώσεις μου για το θέμα της ταχύτητας του φωτός είναι από μικρές έως ελάχιστες. Οπότε πρέπει να ρωτήσουμε κάποιο φυσικό που ξέρει για ποιό πράγμα μιλάει.

Ψάχνοντας λοιπόν σε αξιόπιστα site βρίσκουμε τον παρακάτω πίνακα για τη μέτρηση της ταχύτητας του φωτός:

lightspeedfigure6

Σε αυτόν τον πίνακα βλέπουμε ποιά είναι η απόκλιση των μετρήσεων και πως, όσο η τεχνολογία προχωρούσε, τόσο πιο μεγάλη ακρίβεια βλέπουμε στη μέτρηση.

Στον επόμενο πίνακα βλέπουμε τις μετρήσεις των διαφόρων επιστημόνων.

History of measurements of c (in km/s)
1675 Rømer and Huygens, moons of Jupiter 220,000[85][106]
1729 James Bradley, aberration of light 301,000[91]
1849 Hippolyte Fizeau, toothed wheel 315,000[91]
1862 Léon Foucault, rotating mirror 298,000±500[91]
1907 Rosa and Dorsey, EM constants 299,710±30[96][97]
1926 Albert Michelson, rotating mirror 299,796±4[107]
1950 Essen and Gordon-Smith, cavity resonator 299,792.5±3.0[99]
1958 K.D. Froome, radio interferometry 299,792.50±0.10[103]
1972 Evenson et al., laser interferometry 299,792.4562±0.0011[105]
1983 17th CGPM, definition of the metre 299,792.458 (exact)[81]

Αυτό που είναι προφανές είναι πως δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στις μετρήσεις της ταχύτητας του φωτός και πως δεν υπάρχει καμία μείωση αυτής της ταχύτητας.

Γιατί λοιπόν ο Sheldrake λέει πως υπάρχει; Μάλλον για να υποστηρίξει το νέο του βιβλίο στο οποίο υποστηρίζει πως η επιστήμη καταρρέει.

Βέβαια, ξέρω τί θα ακουστεί από τους συνήθεις συνωμοσιολογικούς κύκλους: Ο Sheldrake έχει δίκιο αλλά οι επιστήμονες και οι κακοί άνθρωποι με τα μαύρα θέλουν να κρατήσουν το κοινό στο σκοτάδι. Αυτό που δεν μας λένε ποτέ είναι γιατί να θέλει κάποιος να αποκρύψει το γεγονός πως η ταχύτητα του φωτός μειώνεται, αν αυτό συνέβαινε. Οποιοσδήποτε επιστήμονας ανακαλύψει τέτοια μείωση θα πάρει αυτομάτως  το Νόμπελ Φυσικής.

Όχι, η ταχύτητα του φωτός δεν μειώνεται, το επίπεδο των ομιλιών στο TEDx όμως, σίγουρα  θα πρέπει να προβληματίσει.

Τέλος, όλοι εμείς που ήμασταν θαυμαστές αυτών των ομιλιών θα πρέπει πλέον να κρατάμε μικρό καλάθι και ταυτοχρόνως να αμφισβητούμε πιο έντονα τα διάφορα που ακούγονται. Δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Πηγές

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: