Απλά επιχειρήματα για άθεους


Τον τελευταίο καιρό έχω εμπλακεί σε διάφορες συζητήσεις, γραπτές και προφορικές και έχω ανταλλάξει επιχειρήματα πολλά. Όταν όμως αυτές οι συζητήσεις τελείωναν τότε έβλεπα πως ενώ έχω αρκετά επιχειρήματα, ήταν πλέον όλα  διασκορπισμένα σε διάφορα posts και threads με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια “κοινή βάση” στην οποία να βρίσκονται όλα οργανωμένα.

Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσω να φτιάξω μια τέτοια βάση πληροφοριών, που τα επιχειρήματα κατά του θεού και της θρησκείας θα είναι μαζεμένα και όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα.

Γιατί είναι σημαντικό να κριτικάρουμε τον Χριστιανισμό και τις άλλες θρησκείες.

Θα επικεντρωθώ στον Χριστιανισμό επειδή έχω χρόνια εμπειρίας σε αυτή τη θρησκεία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτά που θα γράψω δεν ισχύουν και για την πλειοψηφία των υπόλοιπων θρησκειών.

images-3Το βασικό πρόβλημα λοιπόν με τις θρησκείες, και ειδικά τον Χριστιανισμό, είναι πως μας προτρέπουν να πάρουμε αποφάσεις βασισμένες στις αρχές τους οι οποίες είναι μια συλλογή από, κατά βάση, εξαιρετικά ανήθικες ιστορίες.

Ενώ πιστεύω ακράδαντα πως ο κάθε ένας έχει δικαίωμα στις απόψεις του, όταν αυτές οι απόψεις είναι βασισμένες σε βιβλία ηλικίας 2000 ετών και πάνω, τότε είναι προφανές πως όχι μόνο δεν είναι επίκαιρες αλλά πιθανόν να είναι εντελώς ξεπερασμένες. Μπορεί στην Ελλάδα αυτοί που πιστεύουν στη κατά λέξη ερμηνεία της Βίβλου να μην είναι πολλοί (υπάρχουν, τους έχω γνωρίσει), στον υπόλοιπο κόσμο όμως δεν αποτελούν μια ασήμαντη μειονότητα. Αυτές οι σκοταδιστικές απόψεις, όπως το ότι η Γη είναι μερικών χιλιάδων χρόνων και όχι μερικών δισεκατομμυρίων, είναι, το λιγότερο, προβληματικές.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν αυτοί οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην πολιτική, ή προσπαθούν να την επηρεάσουν προκειμένου να προωθήσουν τις απόψεις τους σε όλους. Βασική αρχή του Χριστιανισμού είναι πως πρέπει να σωθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατόν, οπότε ο προσηλυτισμός είναι “στο μενού”.

Ο Χριστιανισμός είναι μια αθώα θρησκεία που προσφέρει παρηγοριά και αποκούμπι σε χιλιάδες ανθρώπους.

Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πως το επιχείρημα “προσφέρει παρηγοριά” είναι αστείο. Το αλκοόλ προσφέρει παρηγοριά στους αλκοολικούς, τα ναρκωτικά στους ναρκομανείς, ο τζόγος στους εθισμένους σε αυτόν, το τσιγάρο στους καπνιστές. Κανείς δεν  θεωρεί αυτές τις συμπεριφορές καλές και αθώες, επομένως πως προκύπτει κάτι τέτοιο για τη θρησκεία;

Ας δούμε όμως παραδείγματα όπου η θρησκεία, με τις απαρχαιωμένες ιδέες της προκαλεί προβλήματα.

Η θρησκεία είναι κατά της ισότητας των ανθρώπων ακόμα και αν διαλαλεί το αντίθετο. Οι ομοφυλόφιλοι είναι “άρρωστοι” και πρέπει να σωθούν, οι γυναίκες έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους άντρες και πρέπει να τους υπακούν όταν δεν κάνουν παιδιά, είναι δύο μόνο από τα παραδείγματα που θα μπορούσα να δώσω. Είναι ξεκάθαρο πως αν κάποιοι δεν πιστεύουν σε αυτά που πρεσβεύει ο Χριστιανισμός θα έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους υπόλοιπους.

Οι θρησκείες μας λένε πως είναι ευλογία να μας μιλήσει ο θεός. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως όταν ακούσουμε φωνές στο μυαλό μας τότε είναι αποδεκτό να θεωρήσουμε πως αυτή η φωνή είναι του θεού. Η επιστήμη, μας λένε, δεν μπορεί να κρίνει αυτές τις εμπειρίες άρα ο κάθε ένας μπορεί να συμπεριφερθεί με βάση αυτές τις φωνές χωρίς να αμφισβητήσει τη κρίση του και ταυτοχρόνως να είναι εντάξει με τη συνείδησή του, όποιες και αν είναι οι πράξεις του.

Όλες οι επιλογές στη ζωή μας κρίνονται με βάση τους κανόνες της βίβλου ή άλλων ιερών βιβλίων. Αυτό μας αφαιρεί τη δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις που να βασίζονται σε αυτά που μας λέει η επιστήμη. Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε κατά των εκτρώσεων, να σκοτώνουμε γιατρούς, να αρνούμαστε μεταγγίσεις αίματος ή επεμβάσεις που σώζουν ζωές.

Ο Χριστιανισμός είναι μια θρησκεία εξαιρετικά παθιασμένη με το τί κάνουμε στο κρεβάτι μας, με ποιόν κοιμόμαστε και αν φοράμε προφυλακτικό ή όχι. Ειλικρινά, αν υπάρχει θεός που έχει αυτά στο μυαλό του τότε είναι άρρωστος και θα έπρεπε να τον αγνοήσουμε επιδεικτικά. Όταν φτάνουμε στο σημείο να λέμε πως  είναι προτιμότερο να πεθαίνει κάποιος από AIDS από το να βάλει προφυλακτικό, τότε έχουμε μια θρησκεία που μόνο παρηγοριά και αποκούμπι δεν είναι.

Άλλα προβλήματα με τις θρησκείες είναι πως δεν πληρώνουν φόρους, πως θέλουν να λογοκρίνουν αυτά με τα οποία δεν συμφωνούν, πως οι φανατικοί τους σκοτώνουν ανθρώπους και πως όλοι περιμένουν το τέλος του κόσμου για να συναντηθούν με τον δημιουργό τους.

Η θρησκεία προσφέρει στη κοινωνία

Χωρίς αμφιβολία η θρησκεία προσφέρει μέσω του φιλανθρωπικού της έργου αρκετά. Το πρόβλημα με αυτή τη λογική είναι πως αυτή η προσφορά δεν είναι αποκλειστικότητα της θρησκείας και δεν χρειάζεται να πιστεύεις για να βοηθήσεις. Παραδείγματα οργανώσεων που δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία αλλά προσφέρουν πάρα πολλά υπάρχουν και είναι αρκετά.

Ίσως όμως ο πιο απλός τρόπος για να δούμε αν η θρησκεία είναι καλή για την κοινωνία είναι να συγκρίνουμε κοινωνίες. Αν δούμε λοιπόν την Αμερική ή την Ελλάδα, δύο χώρες πολύ θρησκευόμενες και τις συγκρίνουμε με τις Σκανδιναβικές χώρες οι οποίες είναι κατά βάση άθεες, τότε η διαφορά σε φτώχια και δυστυχία είναι τεράστια.

Η Βίβλος είναι το καλύτερο βιβλίο.

Προφανώς δεν αναφέρομαι στη λογοτεχνική αξία της βίβλου αλλά στην ηθική της αξία. Ενώ πολλοί άνθρωποι προτιμούν να αγνοούν την Παλαιά Διαθήκη (ΠΔ) και να λένε πως ακολουθούν μόνο τα διδάγματα της Καινής (ΚΔ), δεν μπορούν να αγνοήσουν τα παρακάτω:

 • Ο Ιησούς ήταν εβραίος και πίστευε στην ΠΔ.
 • Στην ομιλία του όρους των Ελαιών είχε αναφέρει ξεκάθαρα πως δεν θα ακυρώσει τις γραφές και όποιος δεν τις ακολουθεί δεν θα μπει στον παράδεισο.

Συνεπώς, ο Ιησούς που διαλαλεί  την αγάπη για τον πλησίον, δεν ακυρώνει τα παρακάτω που είναι βασικές ιστορίες στην ΠΔ:

 • Γενοκτονίες
 • Ρατσισμός
 • Δουλεία
 • Σεξισμός και βιασμοί
 • Δολοφονίες
 • Παιδική κακοποίηση

christianity_makes_sense_by_ryuyasha_mercuryΈνα από τα βασικότερα προβλήματα των νέων Χριστιανών είναι πως επιλέγουν τα θετικά και ταυτόχρονα ξεχνούν τα αρνητικά στοιχεία της θρησκείας τους. Αλλά αν δεχθούμε, όπως μας λένε, πως η ΠΔ είναι ο λόγος του θεού τότε δεν καταλαβαίνω με ποιό δικαίωμα μπορούμε να την αγνοούμε και να επιλέγουμε ποιό λόγο του θεού ακούμε και ποιόν όχι. Η θρησκεία δεν μπορεί να είναι a-la-carte εκτός και αν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, οπότε αφού απορρίπτουμε το ένα γιατί να μην τα απορρίψουμε όλα;

Γιατί να είσαι Χριστιανός ;

Προφανώς η επιλογή να είσαι οπαδός κάποιας άλλης θρησκείας και όχι Χριστιανός μας φέρνει σε παρόμοια ερώτηση οπότε δεν μπορεί να είναι αυτή η απάντηση.

Αλλά γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι Χριστιανοί; Η συντριπτική πλειοψηφία είναι Χριστιανοί διότι ήταν οι γονείς τους. Από μικρούς τους είπαν πως είναι το σωστό και όλα τα άλλα λάθος, τους έμαθαν πως η λέξη άθεος είναι βρισιά και από τότε πιστεύουν χωρίς να αναρωτιούνται αν υπάρχουν προβλήματα με την ιστορία στην οποία πιστεύουν και προφανώς δεν επιλέξανε ποτέ.

Το πρόβλημα με τη βίβλο είναι πως οι ίδιοι οι Ευαγγελιστές δεν συμφωνούν μεταξύ τους σε βασικά και σημαντικά σημεία της ιστορίας του Ιησού. Τα βιβλία της J.K. Rowlling με τον Χάρυ Πόττερ είναι πολύ πιο ακριβή και σωστά στις λεπτομέρειές τους. Αλλά αν ισχυριστώ πως είναι αληθινά τότε όλοι θα γελάσουν μαζί μου. Όταν όμως οι Χριστιανοί λένε πως η βίβλος είναι αληθινή ιστορία, τότε όλοι πρέπει να το σεβαστούμε και να ξεχάσουμε τα τεράστια προβλήματα και τις ασυμφωνίες μεταξύ των βιβλίων της ΚΔ.

images-1Το γεγονός πως ο Ιησούς υπήρχε (μάλλον υπήρχε) σαν άνθρωπος, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως ήταν θεός, μεσσίας, ή θαυματοποιός. Ακόμα και αν ο Ιησούς υπήρχε, η θεϊκή του υπόσταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή με αυτό μόνο το επιχείρημα.

Γιατί να υπάρχει ο θεός;

Αν δούμε το θεό της βίβλου και το θεό όλων των άλλων λαών, συμπεριλαμβανομένων και των μυθολογικών θεών, δεν βλέπουμε σημαντικές διαφορές. Όλοι είχαν συναισθήματα όμοια με τους ανθρώπους, μίσος, αγάπη, εκδίκηση, ζήλια. Ήθελαν τα ίδια, κάποιος να τους λατρεύει και να θυσιάζει τη ζωή του για αυτούς. Γιατί λοιπόν να μην είναι και ο Χριστιανικός θεός άλλος ένας μύθος;

Επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης του  θεού υπάρχουν πολλά αλλά όλα είναι αδύναμα.

Ο θεός μεσολαβεί και κάνει θαύματα.

Ο κόσμος είναι γεμάτος από μικρά παιδιά που δεν έχουν προλάβει να αμαρτήσουν, πόσο μάλλον να μάθουν τί θα πει θεός και Χριστιανισμός και παρ’ όλ’ αυτά υποφέρουν φριχτά. Γιατί ο θεός το επιτρέπει; Γιατί ο θεός δεν σταματάει τις μεγάλες καταστροφές που σκοτώνουν δίκαιους και άδικους μαζί; Γιατί τουλάχιστον δεν σώζει τους “δικούς του ανθρώπους”, αυτούς που πιστεύουν και είναι πραγματικοί Χριστιανοί; Αν η απάντηση είναι γιατί στη μετά θάνατον ζωή θα ανταμειφθούν τότε η θρησκεία παραδέχεται πως η ζωή που έχουμε τώρα δεν αξίζει και αρκεί να υπακούσουμε ένα μεγάλο πατερούλη προκειμένου να ζήσουμε (μετά θάνατον) ζωή χαρισάμενη. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που πολλοί Χριστιανοί περιμένουν πως και τι τη δευτέρα παρουσία. Τώρα βέβαια, γιατί μια αιωνιώτητα προσευχής, λατρείας και υποταγής είναι παράδεισος, δεν το ξέρω. Εμένα μου φαίνεται σαν κόλαση.

Όλα έχουν μια αιτία ύπαρξης. Το ίδιο και το σύμπαν. Η αιτία ύπαρξης του σύμπαντος είναι ο θεός.

Αυτό το επιχείρημα είναι εντυπωσιακό στην υποκρισία του. Ξεκινά λέγοντας πως όλα έχουν μια αρχή και το δέχεται σαν απόλυτο (προκειμένου το επιχείρημα να έχει βαρύτητα) και καταλήγει λέγοντας πως μόνο ο θεός δεν έχει αρχή. Γιατί αυτό είναι αλήθεια δεν μας λέει. Γιατί ο θεός δεν έχει αρχή, γιατί αποτελεί εξαίρεση; Αν ακολουθήσουμε τη λογική του επιχειρήματος τότε είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε και πως δημιουργήθηκε ο θεός. Αλλιώς παίζουμε με σημαδεμένη τράπουλα.

Το σύμπαν έχει φτιαχτεί για εμάς και η ύπαρξή μας είναι η απόδειξη.

Μεγαλύτερο λάθος από αυτό δεν έχει ακουστεί. Όχι μόνο το γιγαντιαίο σύμπαν δεν έχει δημιουργηθεί για εμάς, τί νόημα θα είχε άλλωστε ένας ήλιος μερικά εκατομμύρια έτη φωτός μακριά για εμάς, αλλά δεν είναι και καθόλου φιλικό προς εμάς.

Μια έξοδος στο διάστημα χωρίς στολή και σκάφος θα μας σκότωνε σε δευτερόλεπτα. Στη γη, ο χώρος όπου μπορούμε να επιζήσουμε είναι λιγότερο από το 1/3, μιας και τα 2/3 είναι νερό. Από αυτό το 1/3 το μεγαλύτερο μέρος είναι είτε παγωμένες εκτάσεις, είτε έρημοι, είτε ζούγκλες. Οι πραγματικά φιλικές περιοχές για τους ανθρώπους είναι πολύ λίγες και ήδη μένουμε σε αυτές. Μένουμε και σε άλλες που δεν είναι φιλικές, όπως η Αλάσκα, αλλά αυτό γίνεται γιατί μας το επιτρέπει η τεχνολογία και όχι κάποιο θαύμα του θεού.

Η ζωή είναι εξαιρετικά πολύπλοκη για να έχει δημιουργηθεί μόνη της. Σχεδιάστηκε λοιπόν από το θεό.

Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών, που η επιστήμη θεωρεί αληθινή, μας εξηγεί ακριβώς πως εξελίχθηκε η ζωή στον πλανήτη. Έχουμε επίσης πολλές θεωρίες για τη δημιουργία της ζωής που δεν χρειάζονται το θεό. Αν θέλουμε να τοποθετήσουμε το θεό στα κενά της επιστήμης τότε έχουμε ένα θεό των κενών ο οποίος θα μικραίνει όσο η επιστήμη προχωρά.

Ο θεός ακούει τις προσευχές μας και αυτές έχουν ιαματικές ιδιότητες.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Καμία έρευνα δεν έχει δείξει αποτελεσματικότητα της προσευχής, ή θαυματουργή ίαση. Όσο και αν έχουν προσπαθήσει οι πιστοί, κανένα θαύμα δεν έχει καταγραφεί το οποίο να μπορεί να αποδειχθεί με επιστημονικά κριτήρια.

Ο θεός μου μιλάει.

Θα σας παραπέμψω στο κομμάτι όπου αναφέρομαι στις φωνές στο μυαλό μας.

Ο Ιησούς υπήρχε και αυτό αποδεικνύει την αλήθεια των Ευαγγελίων.

Οι απόψεις σε αυτό το θέμα διίστανται. Κάποιοι λένε πως ο Ιησούς δεν υπήρχε διότι δεν υπάρχει καμία άλλη ιστορική πηγή που να επιβεβαιώνει την ύπαρξή του. Άλλοι λένε πως υπήρχε. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν υπήρχε ή όχι, προσωπικά κλείνω υπέρ της ύπαρξής του. Αυτό όμως που πρέπει να ξεκαθαρίσω, όπως είπα και πριν, είναι πως ακόμα και αν υπήρχε αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα απολύτως. Ένας άνθρωπος με το όνομα Ιησούς (αρκετά κοινό εκείνη την εποχή) υπήρχε στη Γαλιλαία  και μερικοί τον θεωρούσαν προφήτη ή και μεσσία. Δεν ήταν ο μόνος. Εκείνη τη περίοδο οι μεσσίες ήταν κάτι συνηθισμένο και ο κόσμος δεν έδινε  σημασία σε παρόμοιες δηλώσεις. Για αυτό και ο Χριστιανισμός δεν “έπιασε” σαν θρησκεία μέχρι που ο Μέγας Κωνσταντίνος την έκανε επίσημη και υποχρεωτική στο Βυζάντιο. Ακόμα λοιπόν και αν υπήρχε ο Ιησούς, σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύεται πως ήταν ο υιός του θεού, ο μεσσίας ή ο θεός ο ίδιος. Ακόμα και αν δεχθούμε την παρθένο γέννηση, που ιστορικά έχει αποδειχθεί πως ήταν λάθος μετάφρασης, ακόμα και έτσι πάλι ο Ιησούς δεν φαίνεται να ήταν ο θεός αλλά ένας απλός άνθρωπος.

Επίλογος

Θα μπορούσα πω και άλλα; Ναι πολλά, ακόμα και αυτά που γράφω παραπάνω θα μπορούσα να τα αναλύσω σε βαθμό υπερβολής, αλλά δεν έχει νόημα να πω περισσότερα. Όταν πιστεύεις πραγματικά τότε παύεις να χρησιμοποιείς τη λογική και τα παραπάνω επιχειρήματα θέλουν καθαρό μυαλό και κριτική σκέψη για να 279-Faith-is-not-a-virtueλειτουργήσουν Σε κάποιο θρησκόληπτο άνθρωπο όλα τα παραπάνω είναι ανόητα και αστεία και εκεί είναι το βασικότερο πρόβλημα. Όλοι πιστεύουν πως χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να κρίνουν καταστάσεις, αλλά όταν μιλάμε για θρησκεία η συντριπτική πλειοψηφία απλώς “κλείνει το διακόπτη” και επιλέγει να αγνοήσει τη λογική.

Συνεπώς, ότι και αν πω εγώ δεν έχει νόημα. Αν κάποιος αλλάξει αυτό θα γίνει από μέσα και όχι από έξω. Κάποιος θα πρέπει να επιλέξει να σκεφτεί μόνος του και να μη δεχθεί αυτά που του λένε οι άλλοι. Γιατί τελικά, το μυστικό είναι να αμφισβητείς τα πάντα. Προφανώς ο αναγνώστης οφείλει να αμφισβητεί και αυτά που γράφω εδώ, αλλά το κυριότερο, πρέπει να αρχίσει να αμφισβητεί ακόμα και τον εαυτό του. Μόνο όταν πάρει λογικές απαντήσεις στις ερωτήσεις του και νιώσει ικανοποιημένος, μόνο τότε θα έχει έρθει η αλλαγή και θα απορρίψει τις δεισιδαιμονίες.

Life-After-DeathΤο να ζεις μόνο για την επόμενη ζωή είναι τραγικό λάθος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεψουμε πως υπάρχει ζωή μετά θάνατο, και αν υποθηκεύσουμε αυτή τη ζωή για την επόμενη τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε τη μία και μοναδική ζωή που έχουμε.

Αλλά, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει να αλλάξω τη πίστη του κόσμου. Ας πιστεύει ο καθένας ότι θέλει. Ας προσεύχεται στα αγγουράκια και ας ελπίζει σε βοήθεια από τον παστουρμά. Ελάχιστα με ενδιαφέρει αν και αυτή η συμπεριφορά λέει κάτι για το μυαλό που κουβαλάμε. Ας κάνει λοιπόν ο καθένας ότι θέλει, αρκεί να μη ζητάει από εμένα να προσαρμοστώ στις δικές του πεποιθήσεις και ιδέες. Ας με αφήσουν ήσυχο και η φωνή μου δεν ξανακουστεί …ποτέ ξανά.

Το υπόσχομαι.

Advertisements

Tagged: , , , , ,

73 thoughts on “Απλά επιχειρήματα για άθεους

 1. ο Ασκοπος Ιουνίου 26, 2013 στο 21:13 Reply

  Το πρόβλημα του Αθεϊσμού είναι οτι όλες οι υπολοιπες θρησκείες στον κόσμο πέρα απο την αλήθεια της Ορθοδοξίας είναι αποτελέσματα της επινόησης του Αθεϊσμού.Η νοοτροπία του Αθεϊσμού είναι αστεία και για γέλια καθώς παρατηρούμε οτι επαινεί την εννοια της απόλυτης ελευθερίας.Η αντίληψη του Αθεϊσμού στηρίζεται στον παραλογισμο μιας αντιληψης που λεει οτι ο καθένας μπορεί να κάνει οτι θέλει.Αρα το να κάνει ο καθένας οτι θελει ακομα και σε βάρος ενός άλλου Ανθρώπου δεν θα πρέπει να γίνεται λογος για αυτογνωσία και για παραδοχή των λαθων κατα τους Αθεους.Το να ζητάς συγνώμη θεωρείται απο τον Αθεϊσμο μια ηλίθια συμπεριφορα εφοσον οταν ο αλλος κανει λαθη και πληγωθείς δεν θα πρεπει να περιμένεις να σου ζητήσει συγνώμη.Απλα εσυ φεύγεις και συνεχίζεις την πορεία σου.Αυτη η αντίληψη του Αθεϊσμου επαινείται σήμερα σε όλες τις χώρες του κόσμου γεγονός το οποίο δείχνει οτι οι κοινωνίες που πηγαίνουν απο το κακό στο χειρότερο οφείλεται στην αδιαφορία του Ανθρωπου να δείχνει σεβασμο στον συμπολιτη του.Η μετάνοια που ζητάει ο Θεός για αναγνώριση των λαθων αλλα και για την οριστικη αλλαγη σε εναν νεο τρόπο ζωης που οδηγεί στο καλύτερο γίνεται αντικειμενο υποτιμησης απο τους Αθεους και στα πλαίσια μάλιστα αυτου του ορθολογισμου εκλογικεύεται η υποκειμενικη στρέβλωση της ανθρώπινης συμπεριφορας με αποτελεσμα ο Ανθρωπος να βιαιοπραγεί και να προσβάλλει.Οταν ο Ανθρωπος ως ατελές ον με καποιες προφανώς εσφαλμένες νοοτροπίες μιλάει για υποκρισια και ηλιθιοτητα των θρησκοληπτων θα πρεπει να καταλαβουμε οτι η εξουσια που φθείρει την λογικη και καλλιεργεί το παθος της Αλαζονείας παρασυρεί προς το λαθος τον οποιοδήποτε Ανθρωπο.Βεβαια το να κάνει ο Ανθρωπος λάθη μαθαίνοντας απο τις επιπτώσεις των επιλογών του είναι για αρχη μια φυσιολογική κατασταση εφοσον υπάρχει αγνοια της επιπτωσης μιας ακραίας πράξης.Οταν γνωρίζοντας τις επιπτώσεις των άσχημων επιλογων θεωρεί ο Αθεϊσμός πως είναι αναγκαίο να λαμβάνει υποστάση το κακο γιατι ισχυρίζεται στα πλαίσια μίας κοσμικής φιλοσοφίας οτι είναι απαραίτητο το στοιχείο της ακρότητας για να μπορεί να παραγεται γνώση αυτη η Αθεϊστική αντιληψη επιβεβαιώνει την εξης λαΪκη απαντηση που λεει οτι η Αθεΐα είναι η εξελιξη της βλακείας.Αυτος ο Αθεϊστικος σκοταδισμός καταργεί την αξία της της Αρετής και της Ευγένειας θεοποιώντας την ασέβεια και την ύβρις.Ετσι ο Αθεϊσμος στα πλαίσια της καταργησης των ηθικών αρετων και με το πρόσχημα της εξελιξης δεν θα βοηθήσει τις κοινωνίες να καταλάβουν τον σκοπο της ζωής του Ανθρωπου.Εξάλλου ακομα και αν οι Θρησκείες καταργηθουν στο μέλλον περά απο την αληθεια της Ορθοδοξίας η επιστημη θα λάβει τις ιδιοτητες της Θρησκείας επιβεβαιώνοντας η Αγία Γραφη την Αλαζονεία του Ανθρωπου που θέλει να γίνει θεός χωρίς τον Θεο.Η επιστημη που κινεται πλεον στον δρόμο του σύγχρονου Αθεϊσμού στο μέλλον θα αποδείξει την ανικανότητα της να προσφέρει εναν ειρηνικο κοσμο που θα λειτουργεί στα πλαίσιας της αρμονίας και των καθαρών πνευματικων αξιων.Βεβαια να είμαι σαφής οτι όλη η Ανθρωπότητα δεν θα γίνει Αθεη γιατι θα εξακολουθούν να υπάρχουν εκατομμύριοι Ανθρωποι που θα πιστεύουν στην Αγάπη και την Δικαιοσύνη του Ορθόδξου Χριστιανικού Θεού και θα πολεμησουν με ολα τα μεσα για να μπορουν να σταματησουν τους Αθεους που θελουν να καταστρέψουν τις κοινωνίες ασκώντας στον κοσμο πνευματικές επιθέσεις.Πνευματικες στρεβλώσεις που θα αυξήσουν τα ψυχολογικά προβλήματα και το μίσος στις Ανθρωπινες θα αποδείξουν οτι δεν προσφερουν κανεναν κοσμο ειρήνης αλλα οδηγούν την Ανθρωπότητα στην καταστροφή.Το θέμα στους Άθεους είναι οτι είναι σίγουροι για την μελλοντική πορεία της Ανθρωπότητας και πιστεύουν χωρις πλέον καμία αμφισβήτηση στα πλαίσια του δήθεν ορθολογισμου οτι η Ανθρωπότητα χωρις τις Θρησκείες θα ζει σε μία αέναη ευτυχία.Αθεοι που ως πεπερασμένα όντα αγνοούν την αρνητικη τροπη των Ανθρώπινων σχέσεων στις κοινωνίες που βρίσκονται είναι σε εναν δικο τους κόσμο οπου η δικη τους αρνητικη στάση απέναντι στην Θρησκεία νομίζουν οτι είναι ένα γέγονος που τους απασχολεί όλους.Δεν καταλαβαίνουν πως ανεξαρτήτως αν υπάρχουν ή οχι οι Θρησκείες δεν τους είναι πρόβλημα γιατι απο την στιγμή που υπάρχει η ελευθερία επιλογής και δεν υπάρχει καποια εξωτερική αιτία που να παραβιάζει την ελευθερία τους και να τους προκαλεί ενδιαφέρον ενα θρησκευτικό ζήτημα θα ασχολούνται μονο με τις προσωπικες τους καθημερινές υποθέσεις.Σε αρκετές περιοχές της Αμερικής οπου δεν υπάρχει και τοσο ενδιαφερον απο την πλευρά των πολιτών για διαφορα θρησκευτικα θέματα εξακολουθούν σε καθημερινη βάση να υπαρχουν ξυλοδαρμοί και αλαζονεία στις Ανθρώπινες σχέσεις.Αρα το πρόβλημα δεν είναι η δημιουργία ενος πνευματικού φανατισμού που συμβαίνει σε έναν Ανθρωπο που έρχεται στον κόσμο και μεγαλωνει σε ενα κοινωνικό περιβάλλον με διαφορα ηθικά και υποκειμενικα στερεότυπα,αλλα το πρόβλημα είναι στην Αλαζονεία του Ανθρώπου που θεωρεί ολους τους Ανθρωπους δεδομένους.Τα επιχειρήματα των Αθεων για την αρνηση της ύπαρξης του Θεου αλλα και για την αξιοπιστια της Ορθοδοξίας που κρυβει μέσα στον Θείο λόγο του Κυρίου έναν ωκεανο απύθμενης γνώσης και σοφίας είναι η αδιαφορία και η συνειδητη υποτίμηση των ορθόδοξων πιστών.Εγω καταλαβαίνω οτι υπάρχουν φανατικοί και πραοι άθεοι,αλλα στην κατηγορία των Ανθρωπων του Αθεϊσμού ολοι εχουν ευθυνη για την αδιαφορια απέναντι στον Θεό που είναι ο μόνος Δίκαιος και Αγαθός και μπορεί να φέρει την Ειρήνη στον κόσμο και για την εξαρση της βίας που θα αυξάνεται ραγδαία και θα προκαλει φοβο στον κόσμο.Αν η Θρησκεία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Αθεϊσμού είναι το όπιο του λαου και το μεσο ελέγχου των εξουσιων για να εξυπηρετουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τοτε ο φοβος της βίας σε εναν κόσμο οπου θα επικρατει ο Αθεϊσμος θα είναι ο υπέρτατος τυρρανος του Ανθρωπου καθως βλέποντας την κακία και την εγκληματκή ενέργεια αρκετών Ανθρώπων ειτε ασκώντας σωματικη βία ειτε ασκώντας λεκτική βία είτε και τα δύο δεν θα μπορέσει να βρει στηριξη και να νιώσει ασφάλεια,αλλα θα βασανίζεται και θα υποφέρει απο τα ψυχολογικά προβλήματα και την απελπισία.Δυστυχώς αυτές θα είναι οι επιπτώσεις της αρετής της Αθεϊας.Τα αποτελέσματα θα φανουν και στο μέλλον αφου η προβολή του Αθεϊστικού ορθολογισμού γίνεται μονο για λόγους εντυπώσεων και οχι για λογους ηθικης βελτιώσης και καλής εξέλιξης.Πάντως κάνοντας ερωτηση σε αρκετούς Αθεους για το ποιος είναι ο σκοπος της ζωής δεν έδωσαν καποια συγκεριμένη απάντηση.Ελεγαν αοριστολογίες και μιλουσαν μονο για ότι αφορά τον εαυτο τους.Σε θρησκευτικα ωστόσο θεματα οταν ρωτησα καποιον Άθεο ποιος είναι ο σκοπος της ζωής για να δείξει μια δήθεν μετριοπάθεια είπε δεν ξερει.Η Ορθοδοξια εδωσε την απαντηση για το ποιος είναι ο σκοπος και ο προορισμος του Ανθρωπου με βαση την αποκάλυψη του Κυρίου.Ο ίδιος ο Κύριος είπε οτι ο σκοπος της ζωής του Ανθρωπου είναι η κατα χάριν Αγιοτητα,με άλλα λογια η θέωση.Η θέωση είναι η ένωση του κτιστού Ανθρώπου με τον Ακτιστο Τριαδικο Θεό.Ο Ανθρωπος ενωνεται στο μετρο που του επιτρέπει η φυση του με τον Αιώνιο Θεό και γίνεται Θεός κατα χάριν.Τη σχεση που έχασαν οι πρωτόπλαστοι με τον Θεό την αποκατέστησε το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριαδικής Θεότητας ο Χριστός που ως Υιός του Θεού με την ενσαρκωση και πρόσληψη της Ανθρώπινης Φύσης έγινε και Υιός του Ανθρώπου.Ο Χριστός πέρα απο τέλειος Θεός είναι και τέλειος Ανθρωπος αφού ενσαρκώθηκε χωρις να έχει το προπατορικό αμάρτημα.Με την Αγιότητα και την Θεία Χάρη Του απάλλαξε όχι μονο τους Ανθρώπους της εποχής του αλλα και όλες τις μελλοντικες γενιές απο την αμαρτία και τον θάνατο.Είναι πλέον στο χέρι του κάθε Ανθρώπου και με την καλή χρήση του αυτεξούσιου να πραγματοποιήσει την σχέση του με τον Θεό και να κερδίσει αιωνίως τα κλειδιά της Βασιλείας των Ουρανών.Η Βασιλεία των Ουρανών απο αποψη εννοιολογικής και θεολογικής σημασίας είναι ο ίδιος ο Θεός,το ακτιστο Φώς του Θεού,το Αιωνιο Φως που υπάρχει πριν απο την δημιουργια του Σύμπαντος και των Αγγέλων.Η ενωση του Ανθρώπου με τον Θεό στην Ορθοδοξία είναι ο μέγιστος και ανώτατος σκοπός του Ανθρώπου.Ο Αθεϊσμός δεν γνωρίζει ποιος είναι ο σκοπος της Ζωής,δεν εχει σκοπό και δεν προσφέρει σκοπο και προορισμό στον Άνθρωπο,αλλα προσφέρει περισσότερη κενότητα και ματαιότητα.

  Μου αρέσει!

 2. tmagoula Ιουνίου 26, 2013 στο 23:05 Reply

  Φίλε Άσκοπε, σε ευχαριστώ για την εκτενέστατη απάντησή σου στο post.

  Η αλήθεια είναι πως αν θέλω να απαντήσω στο σχόλιό σου και να αναφερθώ σε κάθε ένα από τα σημεία που αναφέρεις θα πρέπει να γράψω τρεις φορές περισσότερο από όσο εσύ και αυτό δεν πρόκειται να το κάνω.
  Επειδή όμως σέβομαι τη προσπάθεια να γράψεις ένα κείμενο μεγαλύτερο από το αρχικό post, θα σου πω τα παρακάτω:

  Ότι γράφεις για τον αθεϊσμό είναι λάθος. Όλα όσα γράφεις για τον αθεϊσμό είναι λάθος. Αν θες να δεις τί είναι ο αθεϊσμός, ή τί πιστεύω εγώ για αυτόν δες άλλα post μου. Είναι πολλά.

  Μιλάς για διάφορες περιοχές, ανθρώπους και χώρες που ο αθεϊσμός δημιουργεί προβλήματα. Να ξέρεις πως σε αυτό το blog όποιος κάνει ισχυρισμούς καλείται να τους αποδείξει με στοιχεία. Οπότε περιμένω τα στοιχεία που θα αποδείξουν τους ισχυρισμούς σου.

  Τέλος, σχετικά με τα περί ηθικής και Χριστιανισμού προτείνω ξανά να δεις άλλα post μου (είναι τόσα πολλά που αποκλείεται αν μη πετύχεις ένα έστω και κατά τύχη) όπου αναφέρομαι σε αυτό το θέμα.

  Μια τελευταία παρατήρηση. Όπως έχεις γράψει αυτό το κείμενο μοιάζει σαν να έχεις κάνει copy paste από κάπου αλλού. Δεν έχει παραγράφους, σημεία στίξης και όλα αυτά το κάνουν εξαιρετικά σύσκολο στην ανάγνωση. Προτείνω από εδώ και πέρα να βελτιώσεις αυτά τα σημεία και τα κείμενά σου να είναι πιο σύντομα.

  Φιλικά

  Θοδωρής.

  Μου αρέσει!

  • μαριος Σεπτεμβρίου 25, 2015 στο 12:33 Reply

   Θοδωρη,ειδες αγιο μπροστα σου ολοζωντανο και να θαυματουργει.εγω ναι και πολλοι αλλοι.ετσι απλα!

   Μου αρέσει!

   • Greek Skeptic Σεπτεμβρίου 25, 2015 στο 12:59

    Συγνώμη Μάριε, δεν κατάλαβα τι εννοείς.

    Μου αρέσει!

 3. veganyorgos Ιουνίου 26, 2013 στο 23:06 Reply

  Πριν εντρυφήσουμε στην κενότητα, ας απαντήσουμε σε δύο αμείλικτα ερωτήματα: πότε παίρνει τόνους μια λέξη, και πότε όχι; Επίσης, «ότι» ή «ό,τι»;

  Μου αρέσει!

 4. tmagoula Ιουνίου 26, 2013 στο 23:11 Reply

  Ναι….η ορθογραφία ποτέ δεν ήταν το δυνατό μου σημείο. Είμαι όμως ανοιχτός σε διορθώσεις και υποδείξεις.

  Μου αρέσει!

 5. Giorgos Ιουνίου 27, 2013 στο 00:51 Reply

  Το οτι η απαντηση του Ασκοπου ειναι copy paste απο καπου αλλου κανει μπαμ…
  Eπιθεση στην ορθογραφια δειχνει ελλειψη αντιλογου.

  Μου αρέσει!

 6. Ale3is Ιουνίου 27, 2013 στο 10:12 Reply

  Πιστεύω ότι τέτοιου είδους συζητήσεις πρέπει να γίνονται ζωντανά και όχι μέσα από 1 blog.
  Πολλά από αυτά που έγραψες θοδωρή μπορώ να πω ότι αν δεν είναι απόλυτα σωστά ,έχουν τουλάχιστον μια λογική βάση. Το πρόβλημα με το διαδίκτυο είναι ότι ο καθένας , ακόμα και ένας άσχετος με τη θρησκεία μπορεί να το δει και να το κρίνει έχοντας ουσιαστικά μεγάλη θρησκευτική παιδεία.Μπορώ να σ πω μόνο ότι η θρησκεία είναι θέμα πίστης.Όπως είπες στο άρθρο κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Χριστός (ας πιάσω το Χριστιανισμό που όλοι λίγο πολύ τον έχουμε ζήσει ή τον ζούμε) όντως υπήρξε σαν ιστορικό πρόσωπο όπως αναφέρουν σύγχρονοι με το Χριστό ιστορικοί.Παρόλα αυτά πάμε στο θέμα ότι εσύ μπορεί να μην είσαι άθεος αλλά οπαδός του Νεστοριανισμού ο οποίος πρεσβεύει ότι ο Χριστός ήταν απλά ένα άνθρωπος αγνοώντας τελείως τη θαυματουργική του δράση. Επίσης όσο αναφορά τη θρησκεία και την επιστήμη μπορώ να σ πω ότι όσο η μία δε μπλέκεται στα χωράφια της άλλης όλα είναι καλά..Άλλωστε η επιστήμη ασχολείται με το πότε και το πως ενώ η θρησκεία με το ποιος και το γιατί.Επιπλέον μη ξεχνάς ότι κατά τη περίοδο του Μεσαίωνα η Δυτική εκκλησία είχε κάψει και ΠΑΡΑΠΙΟΙΣΕΙ πολλά βιβλία..ποιος μου λέει εμένα ότι δεν το είχαν κάνει αυτά και με το σύνολο των βιβλίων της καινής διαθήκης.Τέλος ένα από τα αίτια από τα οποία κάποιος γίνεται άθεος είναι η έλλειψη θρησκευτικής παιδείας σε συνδυσμό με τον ανθρώπινο εγωισμό.Κλείνοντας θα ήθελα να πω για ένα συγκεκριμένο πράγμα που έγραψες σχετικά με την ηλικία της γης ότι ο Μέγας Βασίλειος στο βιβλίο του Εξαήμερος είπε ότι έιτε μέρα είτε αιώνα πούμε είναι το ίδιο και λέγοντας αυτό ήθελε να πει ότι η ηλικία της γης μπορεί να είναι όσο λένε οι επιστήμονες αλλά εκείνη την εποχή και δεν μπορούσε να ειπωθεί κάτι τέτοιο…. 🙂

  Υ.Γ : Δεν έχει παραγράφους γιατί είναι κουραστικό να τις χωρίζω…ότι σχόλια δεκτά !! 🙂

  Μου αρέσει!

 7. tmagoula Ιουνίου 27, 2013 στο 10:32 Reply

  Φίλε Αλέξη, εγώ θα έλεγα ευτυχώς για το διαδίκτυο μιας και τέτοιες συζητήσεις δεν θα γίνονταν ποτέ αν δεν υπήρχε.

  Χαίρομαι που δεν συμφωνείς μαζί μου, αλλιώς θα ήταν πολύ βαρετό.

  Σχετικά με την ιστορικότητα του Ιησού, το γεγονός πως όλα δείχνουν πως υπήρχε σαν πρόσωπο σε καμία περίπτωση δεν συνηγορεί στο ότι ήταν ο υιός του θεού, θεός, ή οτιδήποτε άλλο. Η θεϊκή του υπόσταση δεν μπορεί να αποδειχθεί ιστορικά εκτός και αν δεχθείς τα ευαγγέλια σαν αληθινά, που υποθέτω πως κάνεις, διότι τα ίδια τα ευαγγέλια έχουν τόσα σημεία που δεν συμφωνούν ώστε δεν ξέρω αν μπορείς να τα ενώσεις. Έχω γράψει για αυτό σε παλαιότερο post. (δες τα παρακάτω links)

  https://greeksceptic.com/2013/04/26/ανάσταση/
  https://greeksceptic.com/2012/12/11/τα-χριστούγεννα-ενός-άθεου-an-atheists-christmas/
  https://greeksceptic.com/2012/11/06/το-αλάθητο-της-βίβλου-the-infallibility-of-the-bible/

  Σχετικά με τη θρησκεία και επιστήμη, συμφωνώ πως δεν ταιριάζουν, όχι όμως για το λόγο που αναφέρεις. Η επιστήμη ασχολείται και με το πως και το πότε αλλά και με το ποιός και γιατί. Η επιστήμη προσπαθεί να απαντήσει σε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Αντιθέτως η θρησκεία έχει μια απάντηση για κάθε ερώτηση και σε όλες τις περιπτώσεις είναι η ίδια: ο θεός.

  Τα ευαγγέλια είναι τρομακτικά παραποιημένα. Δεν έχουμε κανένα πρωτότυπο και γράφτηκαν τουλάχιστον 70 (περίπου) χρόνια από το θάνατο του Ιησού από άγνωστους. Τα παραπάνω σημαίνουν πως για 70 χρόνια οι ιστορίες για τον Ιησού μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα, με ότι συνέπειες είχε αυτό και πως τα αντίγραφα που έχουμε σε πολλές περιπτώσεις έχουν φανερά αφαιρεθεί, προστεθεί ή αλλάξει λέξεις/φράσεις για διάφορους λόγους. Αν μη τί άλλο οι ασυμφωνίες που βλέπουμε στα Ευαγγέλια τα οποία υποτίθετε μιλάνε για την ίδια ιστορία, είναι τεράστιες.

  Όσο για την ηλικία της Γης, χαίρομαι που δεν πιστεύεις πως είναι μερικές χιλιάδες χρόνια.

  Μου αρέσει!

 8. nikos Ιουλίου 24, 2013 στο 02:45 Reply

  kalispera sas paidia to onoma einai nikos ka8omoun kai diabaza ola ayta pou exete grapsi …poli omorfa logia…polh wraies apanthseis …kai poli kales erwthseis..egw eimai paidia 18 xronon….fenete k sygnwmh giayto pou tha sas pw…alla exete diabasi ka8olou istoria kai ean nai ti istoria ..den gnwrizo ti einai o ka8enas apo esas edw mesa alla ayto p exw na sas pw einai oti eiste pliroforimenh poli la8os dld??? tha sas po to aplo egw megalosa se mia oikogeneia pou o pateras m xtipouse thn mana mou …hmastan mesa sthn oikogeneia 4 aderfia ola agoria egw o mikroteros..apo problhmata osa 8eleis opos kai oloi mas ligw poli exoume problhmata…apo mikrh ilikia antimetopisa megalo ratsimo apo diaforous xorous ..gt eimai apo albania…sthn prwth gymnasiou kai meta arxiza kai ekana simories kai plakonomoun sto ksilo …kai eixa ftiaksi ena onoma…sthn trith gymnasiou eixa spasei egw kai alla 3 atoma ena amaksi sthn wra ths ekdromhs ..kai meta edira kai ena paidi kai m edioksan apo t sxolio kai phga s alo sxolio..sthn prwth likiou eixa mazepsi 230 apousies kai 15 fores gramenos sto pinologio …kai eixa klepsi kai kinita kai m epoiasan kai m edioksan apo t sxolio kai gt estila kai ena paidi asto nosokomio hr8e t phre as8enofo mesa apo t sxolio..meta st kalokairi sthn periodo konta ton eksetaseon egw ekleba ena magazi me rouxa …o enas aderfos m o tritos egw eimai o tetartos …o aderfos mou xasiklis kai xoreftaras foul brehk hip-hop kai alla pola kai montelo to paidi ..eixe pesi me 120 xiliometra s ena amaksi kai perase t amaksi apo pano tou apo pano tou kai den epa8e tpt (EAN 8ELEIS TO PISTEYEIS FILE MOU) eixe pesi apo 7 metra m to kefali kato otan doulebe sthn douleia t os apo8ikarios kai m t pou epese eipe xriste m kai eklise t matia tou..kai kserete pos epefte ??? oxi ets(……………………………………..) alla etsi (. . . . . . . . . ) toso siga kai enio8e dyo megala xeria na ton kratane h8ele n aniksi t matia t den mporouse otan t anikse htan sta gonata kai den eixe pa8ei tpt eno epese m to kefali kato.pistepse sto xristo phgene ekklhsia sthn elef8era apostoliki ekklhsia penthkostis ..alakse h zwh tou stamate ths kataxrisis ..kai t panta ..ola xaris 8eou..kai afou lete meroiki apo esas pos pistebete sthn dynamh tou mialou erxomai kai lew egw toso anohtos eisai an8rope pou eisai ena tpt kai milas ??? klisi thn miti s kai to stoma s na ti eisai paei efiges apo aythn thn zwh …afou ta pisteyeis ola afta pou les oi kai ean eisai opoios kai ean eisai file mou pes m t kratas afta pou les??? ena p.x tha s dwsw h xrhsh aygh wraia mas t leei etsi
  ??? alla s praksi 0 …esi file pou bgeneis kai grafeis ola afta gt t les ? egw exw apodiksis mesa apo thn zwh mou oti yparxei 8eos esy t apodiksis exeis ?? diabases biblia kai 8a mou milisis mesa apo afta se ola tha sou apanthso… blepeis epistimonika ntokimanter ??? kala kaneis aki s afto 8a s apanthsooo ..kati apo thn zwhhh sou pes mmm oxi ton alononnn…kai egw exw na s pw gia thn giagia mou ton papou mouu …esy esy t kaneis poios eisai zitises apo ton 8eo na ton gnwrisis ??? eee nai pote den eixes thn anagh opos lete na ton zitisis wraia aftoo…eee naii..afou dn to pisteyeis…kala kaneis…t bgeneis k les??? eisai sigouros ??giayta pou les??? epidi bgenoun meroiki file mou kai kanoun anohta pramata kai t plironoume emis eksetoias tous o 8eos fteii ?? gia anikse ta matia s..o 8eos fteei pou bgenoun afti h politiki kai kanoun oikonomiko polemo kai polemo kanoniko ??? o 8eos fteei pu les esi ean iparxei 8eos gt ginonte ola afta… esi t les afta …erxomai kai s rwtao file mou esi ti ekanes? ekanes pote sou tpt na alaksi kati??? ee nai to na trexeis se diadilosis kai to na fonazeis eisai kalos ..boh8ises pote san kanonikos an8ropos ton diplano s otan pinouse ???afta den xriazete filemou na mas t ma8ei o 8eos h na diabasoume thn biblo afta mesa sthn zwh mas prepei n ta kanoume apo monoi mas gia na aksizoume mesa mas katii oxi gia na mas blepoun h ali alla gia na leme oti eimai xrisimos mproei na mou peis kai t klasiko plene oloi gt ta paidia pe8enoun sthn afriki aki erxomai se rwtao esi t ekanes ? ekanes tpt pote sou? na s po egw ti ekane o 8eos? kinise ke diegire oles ths kardies ths ghs na balous se diafora programata kai eteries epanw sthn gh pou einai 8esmenes gia na boh8ane aftous tous a8ropous ksereis posa lefta mazeftikan epanw sthn ghhhhh ? disss file mou aki erxomai kai se rwtao trrr pou einai t lefta>?? o 8eos ts eipe n fane ta lefta tous ..stamatiste mia fora na lete polakai arxiste praksiiii…me to na lete kai na lete gia kapoion 8eo pou den gnwrizete kai pou den sas endiaferei na gnwrisete pote sas ti ka8este kai lete kai lete???na s pw kai kati egw ton gnwrisa file mouu prosopika ton ihsou xristo …oxi epdii mou ema8e h giagia mou oyte epidi me ema8e h 8riskia h akneis …hr8e sthn zwh mou file mou kai ton gnwrisa esy gt den ton gnwrises na s po gt ? giati eimaste ipokrites ean iparxi 8eos as er8ei n mou to apodiksi egwistes eimaste kai perhmenoume mesa sthn zwh mas kaliterefsi???egw kai ton gnwrisa filemou kai m alakse oloi thn zwh apo ekei pou m edioxnan apo t sxolia kai emina sthn prwth likiou brabeftika fetos me 18,4 me arista to 20 kai egina parastatis kai h zwh mou ksereis pos einai diskoli allalew doksa sto 8eooo na s po kai akti ..mhn prospa8is na gemisis to keno (0) pou exeis mesa souuu den tha t gemisis pote sthn zwh sou ean na sou po kai katii kai na sas pw kai kati poli aplo ..gonatise kai pes me kardia ilikrini kai tapini ihsou xriste mou s parakalw ean uparxeis ean kanw la9os egw pisteyw etsi giaytous tous logous den s pisteyw s parakalw ean uparxeis ela sthn zwh m alakse thn ela n gnwriso thn ali8ia toses 8riskies milane gia esena pou eisai pragmatika eisai ali8inos kai s lew file mou oti 8a er8ei kai tha ton gnwrisis..ma 8a mou peis tha akousw fones tha dw tpt den xriazete na s pw tpt gt kserw eidei s aftes ths erwthseis pou tha theeseis poies tha einai h parakatw s apanthseis afto p kserw oti 8a er8ei me tetoio tropo o 8eos sthn zwh sou pou tha t katalabeis…ean den er8ei pistepse m den phges m ilikrini kardia mprosta t kai ean 0,0000000000000000000000000000000000000000000001% einai ali8ia ola afta pou s lew kai ean 0,00000000000000000000000000000000000000001% uparxei 8eos file mou pistepse me tha einai arga gia esena gt mhn perhmeneis otan tha pe8aneis na deis ean 8a yparxei tpt tote leei h agia grafh me to pou pe8anei o an8ropos einai krisis ..mhn koitas ths 8riskies koita thn kardia s mhn koitas ton eaytouli sou koita kai ton dipla nou stamata na mhlas kai ksekin a me praksis giati na s po kai kati o ihsous xristos einai ali8inos kai zwntanos ma 8a m peis ola afta ean aftos ta dimioyrgise ta simpanta ton hlio t ekane mono gia emas??? ….nai …file mou…gt einai dimourgos o 8eos ..koita ton eayto sou den kserw ean sxediazeis h zwgrafizis h megali h zwgrafh den sxediazoun gia emena h gia esena alla gia ton eayto tous epdii tous aresei etsi kai o 8eos oti h8ele ekane alla ola ta ekane gia n s apodiksi oti aftos t ekane na s pw kai kati a8eos den yparxei file mou 😉 a8riskos mporei 😉 a8eos oxi gt mesa sou ba8ia ksereis ti les yparxei den yparxei nai h oxi
  einai ontos ali8ia h parami8ia…kai meta apo aftin thn proseyxh pou tha kanete arxiste kai diabaste to ebaggelio gt to ebagelio einai dynamhs 8eou pros sotirias eis panta ton pisteyonta etsi mono tha gnwrisis to 8eo den s milaw gia 8riskia h gia kapoia ekklhsia file mou kai na s pw gia emena t einai 8riskia ? kai th 8riskia anaferni h kainh dia8iki file mou h 8riskia einai na episkeptese ta orfana kai na bohthas tous ar8opous afto einai file mou o kanonas mesa sthn kardia mou to na boh8w esi kane oti 8eleis pistepse oti 8eleis alla kapoia mera tha doseis kai oloi mas tha dosoume ligw prosexe mhn einai arga …kalo brady

  Μου αρέσει!

  • tmagoula Ιουλίου 24, 2013 στο 09:31 Reply

   Νίκο καλημέρα. Έγραψες πολλά και με δυσκολεύεις να βρω μια άκρη.
   Θα προσπεράσω τις ιστορίες για τη ζωή σου και θα σου ευχηθώ από εδώ και πέρα να είναι καλύτερη και να μην έχεις ούτε εσύ αλλά ούτε και η οικογένειά σου προβλήματα.

   Αναφέρεσαι σε κάποιο θαύμα το οποίο συνέβηκε στον αδερφό σου και πέφτοντας ο χρόνος έμοιαζε να επιβραδύνεται. Η επιστήμη έχει δείξει γιατί και πως συμβαίνει αυτό. Ο Sam Harris έχει γράψει πάνω σε αυτό το θέμα και έχουν γίνει και αρκετά πειράματα. Δεν έχω εύκαιρο link, ίσως κάποιο από τα άλλα παιδιά που σχολίασαν να έχει. Αν βρω, γιατί πρέπει να δουλεύω για να μπορώ να πληρώνω λογαριασμούς ώστε να γράφω σε αυτό το blog, θα σου το στείλω. Χαίρομαι που και ο αδερφός σου δεν τραυματίστηκε από τη πτώση.

   Τα υπόλοιπα που αναφέρεις νομίζω πως μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω, αλλά διόρθωσέ με αν νομίζεις πως κάνω λάθος:

   1. Έχεις αποδείξεις μέσα από τη ζωή σου σχετικά με την ύπαρξη θεού.
   2. Γιατί γράφω αυτά τα πράγματα.
   3. Να διαβάσω την Αγία Γραφή και να ανοίξω τη καρδιά μου να γνωρίσω το θεό.
   4. Ο σωστός άνθρωπος δεν χρειάζεται την ηθική της βίβλου.
   5. Τα παιδιά πεθαίνουν στην Αφρική, εγώ τί έκανα για αυτό.
   6. Δεν θα μπορέσω να γεμίσω το κενό μέσα μου χωρίς το θεό.
   7. Η θρησκεία είναι να βοηθάς τα ορφανά.

   Κατ’ αρχήν να σου πω πως παρόμοια σχόλια έχω δεχθεί εκατοντάδες και είναι πάντα τα ίδια. Όλοι οι θρήσκοι πιστεύετε πως έχετε τις ερωτήσεις που θα μου ανοίξουν τα μάτια. Αλλά ας τις πάρουμε από την αρχή.

   1. Όχι δεν έχω αποδείξεις για την ύπαρξη του θεού. Αν είχα δεν θα έγραφα για αυτό το θέμα. Εσύ λες πως έχεις. Αυτό συμβαίνει διότι αποδίδεις κάποια περίεργα και ασυνήθιστα γεγονότα (το μη τραυματισμό του αδερφού σου, τη βελτίωση στη δική σου ζωή κτλ), που δεν μπορείς να εξηγήσεις διαφορετικά, στο θεό. Η δική μου άποψη είναι πως ότι έχεις καταφέρει στη ζωή σου το οφείλεις στον εαυτό σου και μπράβο σου. Δεν μπορώ να βρω θεό σε αυτό.
   2. Γράφω αυτά που γράφω ώστε να κινήσω κάποιους που αμφιταλαντεύονται μεταξύ πίστης και αθεϊας και να τους δώσω να καταλάβουν πως δεν είναι μόνοι τους με την ελπίδα να πάρουν και αυτοί θέση και να δημιουργήσουμε μια «κρίσιμη μάζα» ώστε να προκαλέσουμε αλλαγές.
   3. Χριστιανός μεγάλωσα. Με τη θρησκεία και το Χριστό μεγάλωσα και έζησα για πολλά χρόνια. Από τότε που άρχισα να αμφισβητώ τη θρησκεία άρχισα να διαβάζω με μεγαλύτερη προσοχή τη Βίβλο. Είναι πολύ πιθανόν να την έχω διαβάσει πιο πολύ από ότι εσύ ή ο μέσος πιστός. Διαβάζοντας τη βίβλο κατέληξα στην αθεϊα. Ειρωνικό ε;
   4. Σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα. Για να είσαι σωστός δεν χρειάζεσαι την ηθική της Βίβλου που είναι άθλια. Είναι απόφαση δική μας αν θα είμαστε καλοί άνθρωποι και δεν χρειαζόμαστε ένα υράνιο μπαμπούλα να μας φοβήσει.
   5. Όταν αναφέρομαι σε παιδιά που πεθαίνουν, κυρίως μιλάω για θανάτους που έχουν προκληθεί από φυσικές καταστροφές. Αυτές που δεν έχουν προκληθεί από τον άνθρωπο και δεν μπορεί και να τις σταματήσει. Αυτές τις καταστροφές μόνο ο θεός θα μπορούσε να προκαλέσει αν υπήρχε. Αυτά είναι που με προβληματίζουν και όχι αν πεθαίνουν από τη πείνα διότι αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαμε να τις βοηθήσουμε αν θέλουμε. Αλλά αυτό είναι μεγάλο θέμα και δεν θα το αναλύσω εδώ.
   6. Δεν έχω κενό μέσα μου. Αντιθέτως είμαι πολύ γεμάτος με αγάπη για την οικογένειά μου, τα παιδιά μου, τους ανθρώπους γύρω μου και τα απίστευτα πράγματα που μας προσφέρει καθημερινά η ζωή σε αυτό το πλανήτη. Δυσκολίες υπάρχουν και πολλές μάλιστα αλλά κάθε μέρα νιώθω χαρούμενος που ζω και δεν νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω κανένα θεό.
   7. Ο κάθε πιστός ορίζει τη θρησκεία όπως αυτός θέλει. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει η θρησκεία. Αν νομίζεις πως θρησκεία είναι να βοηθάς, αλλά δεν χρειάζεσαι την ηθική της Βίβλου, εξαιρετικά! Δεν μπορώ να βρω πρόβλημα σε αυτή τη λογική.

   Δεν ξέρω αν σε κάλυψα Νίκο, δεν νομίζω. Εσύ πιστεύεις σε αυτά που πίστευα και εγώ και, να σου πω τη αλήθεια, δεν θεωρώ απαρίτητο να αλλάξεις τη πίστη σου.
   Αν ρωτώντας γιατί τα γράφω εννοείς πως δεν θα έπρεπε να το κάνω, πήγαινε πίσω στην ουρά γιατί δεν είσαι ο πρώτος που μου το λέει και δεν θα είσαι ο πρώτος που θα αγνοήσω.

   Κατά τ’αλλα, και επειδή οι υποχρεώσεις τρέχουν, σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου, εύχομαι μόνο χαρές από εδώ και πέρα στη ζωή σου, και αν έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις ευχαρίστως να τα πούμε, αλλά σε παρακαλώ να γράφεις πιο μικρά κείμενα ώστε να μπορώ να βγάζω άκρη ευκολότερα.

   ΥΓ: Το εντυπωσιακό είναι πως και οι δύο δίνουμε ακριβώς την ίδια πιθανότητα για την ύπαρξη του θεού: 0,00000000000000000000000000001%. Για δες σύμπτωση!

   Μου αρέσει!

 9. […] Όπως ξέρουν και οι 17 από τους αναγνώστες αυτού του blog, έχω επανηλειμένως ασχοληθεί με τη θρησκεία και την αθεϊα, οι απόψεις μου και για τα δύο είναι γνωστές καθώς και τα επιχειρήματά μου. Αυτό που ίσως να μην είναι γνωστό είναι οι απαντήσεις που μπορεί να δώσει ένας άθεος στα διάφορα που αργά ή γρήγορα θα ακούσει από τους πιστούς των διαφόρων θρησκειών. Αν και τα έχω αναφέρει όλα κατά καιρούς, δεν τα έχω μαζέψει πουθενά όπως έχω κάνει με μια μικρή λίστα επιχειρημάτων που μπορείτε να βρείτε εδώ. […]

  Μου αρέσει!

 10. […] Όπως ξέρουν και οι 17 από τους αναγνώστες αυτού του blog, έχω επανειλημμένως ασχοληθεί με τη θρησκεία και την αθεΐα. Οι απόψεις μου και για τα δύο είναι γνωστές καθώς και τα επιχειρήματά μου. Αυτό που ίσως να μην είναι γνωστό είναι οι απαντήσεις που μπορεί να δώσει ένας άθεος στα διάφορα που αργά ή γρήγορα θα ακούσει από τους πιστούς των διαφόρων θρησκειών. Αν και τα έχω αναφέρει όλα κατά καιρούς, δεν τα έχω μαζέψει πουθενά όπως έχω κάνει με μια μικρή λίστα επιχειρημάτων που μπορείτε να βρείτε εδώ. […]

  Μου αρέσει!

 11. Δώρα Δεκέμβριος 8, 2013 στο 14:17 Reply

  Γειααα!!!Γιατί αναφέρεις πως οι προσευχές δεν είναι αποτελεσματικές;;;Αυτό δεν μπορείς να το γνωρίζεις…Θα σου πρότεινα να διαβάσεις βιβλία με θαυματα του Γέροντα ΠαΪσιου!

  Μου αρέσει!

  • tmagoula Δεκέμβριος 8, 2013 στο 16:00 Reply

   Καλησπέρα Δώρα και σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον μιας και έχει απασχολήσει εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι σήμερα. Τελικά η προσευχή είναι αποτελεσματική;
   Αν θες διάβασε το παρακάτω άρθρο (https://greeksceptic.com/2013/04/30/η-δύναμη-της-προσευχής/) όπου αναλύω την περίπτωση και δίνω βέβαια όλες τις πληροφορίες της έρευνας που έγινε από ένα Χριστιανικό group. Τα αποτελέσματα μάλλον ήταν απογοητευτικά.

   Σχετικά με τον γέροντα Παϊσιο, ίσως εκπλαγείς αλλά έχω διαβάσει περισσότερα από όσα νομίζεις και όχι μόνο για αυτόν αλλά και άλλους «Θαυματουργούς» γέροντες που υπάρχουν στα όρη και τα άγρια βουνά. Η άποψή μου για τις ιστορίες του γέροντα Παϊσιου είναι εδώ (https://greeksceptic.com/2013/07/29/το-θαυματουργό-κασκόλ-του-γέροντα-παϊ/).

   Αν έχεις χρόνο να διαβάσεις αυτά τα δύο, και θα χαρώ και θα δεις ποιά είναι η θέση μου σε αυτά τα θέματα. Μετά από αυτό θα χαρώ (για άλλη μια φορά) να ακούσω τη γνώμη σου.

   Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

   ΘΜ

   Μου αρέσει!

 12. Δώρα Δεκέμβριος 9, 2013 στο 11:03 Reply

  Δεν συμφωνώ μαζι σου…Ειδικά στο θέμα της προσευχής σου λέω απο καθαρά προσωπική εμπειρία και όχι βασισμένη σε έρευνες πως ο Θεός την ακούει!Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο….Όσο για τον Γέροντα Παίσιο,γνωρίζω πως τον είχαν δει πολλοί άνθρωποι να κάνει και να λέει πράγματα που δεν μπορεί κάποιος να τα πραγματοποιήσει χωρίς τη χάρη του Θεού!Όλα αυτα συγγνώμη αλλα δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι ψέμματα…όπως και εσύ δεν μπορείς να πιστέψεις πως είναι αληθινά.Σεβαστή η γνώμη σου και σ’ευχαριστώ για το χρόνο σου!Να έχεις μόνο υπόψιν σου πως οι χριστιανοί διακρίνονται από ταπεινότητα οπότε δεν νομίζω αν κάποιον τον έχει βοηθήσει ο Θεός να βγει και να το διαλαλεί προκειμένου να καυχηθει…

  Μου αρέσει!

  • tmagoula Δεκέμβριος 9, 2013 στο 11:45 Reply

   Δώρα καλημέρα.

   Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου και οφείλω να ομολογήσω πως βρίσκω πιο πολύ ενδιαφέρον στη διαφωνία παρά στη συμφωνία. Το θετικό είναι πως η συμπεριφορά σου είναι κοσμιότατη και δεν μιλάς άσχημα όπως αρκετοί άλλοι που νιώθουν την ανάγκη να με βρίσουν διότι προσβάλλω το θεό τους.
   Οπότε θα σου πω τη γνώμη μου.

   Στο θέμα του θεού μπορείς μόνο να επικαλεστείς πίστη, τίποτε άλλο. Αφοσων μου λες πως πιστεύεις τότε κανένα επιχείρημά μου δεν μπορεί να σου αλλάξει τη γνώμη και, να σου πω την αλήθεια, δεν με ενδιαφέρει να στην αλλάξω.
   Προσωπικά, για να δεχθώ κάτι, θέλω στοιχεία και συμπεράσματα που έχουν προκύψει με την επιστημονική μέθοδο και όχι μέσω πίστης. Στην τελική η Βίβλος έχει τόσα προβλήματα που δεν μπορώ να την πάρω στα σοβαρά (αν θες λεπτομέριες ψάξε στο μπλογκ με τη λέξη Βίβλος και θα βρεις αρκετά άρθα).
   Οπότε, είτε στη δύναμη της προσευχής πιστεύεις, είτε τα θαύματα του Παϊσιου, εγώ είμαι ΟΚ, αρκεί να μην προσπαθείς να πιέσεις τα πιστεύω σου στους υπόλοιπους που δεν τα θέλουν. Αλλά δεν μοιάζεις για τέτοιο άτομο.
   Ευχαριστώ,
   ΘΜ

   Μου αρέσει!

 13. Δώρα Δεκέμβριος 9, 2013 στο 15:29 Reply

  Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!Καλό απόγευμα!!

  Μου αρέσει!

 14. Maritime Απρίλιος 20, 2015 στο 05:51 Reply

  Ο Alan Guth μιλα για ενα πολυσυμπαν που γεννα συμπαντα τσεπης. Καθε συμπαν απλωνει και χανει θερμοκρασια. Δεν υπαρχουν οι 0Κελβιν το θεωρητικο απόλυτο μηδέν, αρα αντι του ανύπαρκτου τίποτα, ο χώρος εντροπιάζεται σε αντιστοιχης με το τιποτα ενεργεια. Αρα εχουμε νεα Βιγκ Μπανγκς. Η θεωρία του πληθωρισμου inflation πέτυχε ακριβώς τις θερμοκρασίες που παρατηρούμε στο Συμπαν σε ολο το ηλεκτρομαγνητικό φασμα. Θεωρώ ότι αυτό από μόνο του είναι απόδειξη ότι υπάρχει ο θεός, αφου ο πειραματικός φυσικος Alan Guth αποδέχεται την ανθρωπική αρχή – anthropic principle

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Απρίλιος 20, 2015 στο 09:34 Reply

   Το ότι ο Guth και ο οποιοσδήποτε άλλος επιστήμονας αποδέχεται την ανθρωπιστική αρχή δεν αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης θεού. Ούτε καν η ανθρωπιστική αρχή δεν αποτελεί απόδειξη.
   Το ότι η επιστήμη έχει καταφέρει να μας δώσει μια εικόνα σχετικά με τη γέννηση του σύμπαντος, θα έλεγα πως είναι απόδειξη πως η θρησκείες τουλάχιστον δεν είναι ακριβείς.
   Θα μπορούσα βέβαια να ρωτήσω αν όντως τα παραπάνω είναι απόδειξη ύπαρξης θεού, ποιανού θεού; Προσωπικά κλείνω υπέρ του Θωρ περισσότερο.

   Μου αρέσει!

 15. ασ Αύγουστος 28, 2015 στο 23:00 Reply

  Είσαι πάρα πολύ πορεμένος με το αθεϊσμό , προήρθες από πίθηκο; αλά δεν έχω δη μέχρι τώρα αν έχει Αλέξη κανείς πίθηκος σε άνθρωπο.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Αύγουστος 29, 2015 στο 23:44 Reply

   Αναρωτιέμαι αν αυτό το σχόλιο είναι σοβαρό ή απλώς αστειεύεσαι.

   Μου αρέσει!

 16. Yiannis Zagos Δεκέμβριος 7, 2015 στο 09:33 Reply

  Δεν με πειράζει καθόλου ο αντιθεϊσμός σου, Στο κάτω-κάτω δεν θα παρίστανα ποτέ τον υπερασπιστη του Θεού των Χριστιανών. Εκείνο που με εντυπωσιάζει ωστόσο είναι αυτή η συλλογή των τόσο επιπόλαιων και αχυρένιων επιιχειρημάτων σου, που αποδεικνύουν ότι δεν γνωρίζεις πραγματικά ή δεν κατάλαβες ποτέ αυτά που υποτίθεται ότι έχεις ασχοληθεί σε βάθος (κατά δήλωσή σου) και τα οποία πολεμάς. Για να καταλάβεις καλλίτερα τον Θεό των Χριστιανών σε μια εκλογικευμένη βάση, θα σου συνιστούσα παράλληλα με την Βίβλο, να διαβάσεις και κάποιους χριστιανούς φιλοσόφους της εποχής μας, όπως τον C. S. Liewis, τον Alvin Plantinga, και τον δικό μας τον Χρήστο Γιανναρά. Κατόπιν, ίσως θα μπορούσες να συντάξεις κάποια επιχειρήματα λιγότερο νηπιακα, κατά του Χριστιανισμού. Άντε και καλή μελέτη.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Δεκέμβριος 7, 2015 στο 12:51 Reply

   Γιάννη σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Μου αρέσει που λες: «δεν θα παρίστανα ποτέ τον υπερασπιστη του Θεού των Χριστιανών…» αλλά…
   Τέλος πάντων, δεν είναι αυτό το σημαντικό.

   Έχεις δίκιο για το άρθρο. Είναι σε πολλά σημεία παιδικό. Ίσως οφείλεται στο ότι ήταν από τα πρώτα που έγραψα. Ίσως στο ότι δεν είμαι κανένας δεινός συγγραφέας.
   Μάλλον πρόκειται για ένα από τα κακά άρθρα, και υπάρχουν πολλά τέτοια σε αυτό το μπλογκ.
   Θα με ρωτήσεις γιατί δεν τα σβήνω ή γιατί δεν τα διορθώνω.
   Υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι πως σε διάφορα από αυτά τα άρθρα υπάρχουν σχόλια σαν το δικό σου που «μου τη λένε» για κάποιο λόγο. Αν τα αλλάξω τώρα και διορθώσω αυτό για το οποίο μου τη λένε δεν θα είναι δίκαιο προς τον σχολιαστή αλλά ούτε και τίμιο από τη δική μου πλευρά. Θα είναι σαν να παίζω με σημαδεμένη τράπουλα. Δεν τα κάνω αυτά. Δέχομαι τη κριτική όπως τη μοιράζω.
   Παράλληλα, όλα αυτά τα άρθρα, τα παιδικά, έχουν μια συναισθηματική αξία και δείχνουν την πορεία μου από κακός συγγραφέας προς ελαφρώς λιγότερο κακός συγγραφέας. Είμαι ρομαντικός τι να κάνω (αλλά μη το πεις στη Σύζυγο!).

   Στο θέμα μας τώρα.
   Ναι, ίσως τα επιχειρήματα να είναι παιδικά. Από τότε βέβαια έχω γράψει πολλά ακόμα και θα είχε ενδιαφέρον, αν είχες όρεξη και χρόνο, να διαβάσεις και τα υπόλοιπα και να μου πεις αν έχω βελτιωθεί.
   Σχετικά με τους νέους φιλόσοφους του Χριστιανισμού, έχω διαβάσει αρκετά από Plantinga και Γιανναρά (του οποίο τον τρόπο γραφής θα ήθελα να αντιγράψω, ίσως λίγο πιο απλοποιημένο, μιας και είμαι θαυμαστής του).
   Με τον Plantinga διαφωνώ κυρίως στο θέμα της εξέλιξης των ειδών αλλά και στο ότι ο ίδιος θεωρεί πως δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ θρησκείας και επιστήμης.
   Προφανώς δεν θα μπορούσα να σταθώ μπροστά του με σοβαρά επιχειρήματα, αλλά αυτό δεν τον κάνει τίποτα παραπάνω από ένα εξαιρετικά σοφιστικέ απολογητή του Χριστιανισμού.
   Το πρόβλημά μου με τους χριστιανούς φιλόσοφους είναι πως έχουν κάνει επιστήμη την ερμηνία των γραφών, κάτι που ο Ιησούς είπε ξεκάθαρα πως δεν πρέπει να γίνει. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε την αλήθεια των γραφών χωρίς να αλλάξει ούτε ένα γιώτα.
   Από αυτό το σημείο και μετά, όλες οι προσπάθειες των φιλόσοφων γίνονται προκειμένου η θρησκεία να προσαρμόζεται στις αλλαγές στον κόσμο μας μέσω της επιστήμης και των συνεχώς μεταβαλλόμενων ηθικών μας αξιών.
   Όλα τα άλλα είναι ελαφρώς αδιάφορα.
   Ελπίζω να μην κούρασα.

   Μου αρέσει!

 17. […] Πηγή: greeksceptic.com […]

  Μου αρέσει!

 18. Theodoros Mpalis Απρίλιος 16, 2016 στο 03:08 Reply

  Γεια χαρά, παραθέτω κι’ εγώ μερικά απλά επιχειρήματα ως προσθήκη σε αυτά που έγραψες για τη «πολεμική» των θρησκειών.

  Πρώτα απ’όλα, απόδειξη ότι δεν υπάρχει θεός, δεν υπάρχει αλλά ούτε και πρόκειται. Όπως ακριβώς δεν πρόκειται να υπάρξει απόδειξη ότι δεν υπάρχουν μονόκεροι, καλικάτζαροι, νεράιδες, κλπες φαντασιώσεις του ανθρώπου. Μπορούμε όμως εύκολα να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα από τα παραπάνω φανταστικά “όντα”, απλά χρησιμοποιώντας το μυαλό μας.

  • Κανείς δε γεννιέται θρησκευόμενος ούτε & με κανένα στοιχείο θρησκευτικής συνείδησης. Η θρησκεία περνά μέσα από κατήχηση που επιβάλλεται από τους θεσμούς.
  • Όλα τα «θαύματα» που αναφέρουν οι πιστοί, βασίζονται σε απλές μαρτυρίες, χωρίς καμία απολύτως ένδειξη ή αποδειξη γι’αυτά. Στον 21 αιώνα που βρισκόμαστε σήμερα, αν όντως υπήρχαν τα θαύματα, θα μας είχανε γίνει ίδη γνωστά.
  • ο θεός, ως «πανάγαθος» που παρουσιάζεται, δεν θα επέτρεπε ποτέ θανάτους από γεγονότα όπως κατολισθήσεις, σεισμούς, πλημύρες, πνιγμούς, κλπ., δηλαδή τυχαία γεγονότα.
  • Δεν μπορούμε να τον αισθανθούμε με καμία από τις 5 αισθήσεις μας. Όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούν, απλά ξεγελιούνται ή ισχύει η δεύτερη κουκκίδα.
  • Συγκεκριμένα στον χριστιανισμό, η θρησκεία αγιοποιεί δολοφόνους & βασιλιάδες (βλέπε: anthellenism.blogspot.gr/2014/01/greek-religion.html ). Από αυτό συνοψίζουμε τη σχέση της θρησκείας με το σύστημα αλλά & πως τη χρησιμοποιεί για να υπνωτίσει τη μάζα με τα ψέματά της.
  • Στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχουν υπάρξει χιλιάδες θρησκείες που η καθεμία τους ισχυρίζεται ότι είναι η μόνη αληθινή. Αυτό αναιρεί τη μοναδικότητα του θεού καθώς και ταυτόχρονα μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει! Με την άνοδο της επιστήμης φυσικά, αυτές πεθαίνουν. Σειρά και των σημερινών, ελπίζω!
  • Οι θρησκείες στηρίζονται ακόμα σε πράγματα που η επιστήμη ίδη έχει αποδείξει το αντίθετα («η γη, δεν γυρίζει»- του Κορανίου, «η ηλικία της γης είναι μερικών χιλιάδων χρόνων»- της Βίβλου)
  • Ο σπισιμός, ο σεξισμός (μισογυνισμός) κι ο πατριωτισμός (έθνη,πατρίδες) που είναι χαρακτηριστικά όλων των θρησκειών, είναι ξεκάθαρα & προφανή δημιουργήματα του ανθρώπου.
  • Δεν υπάρχει «καλό» και «κακό», πουθενά στη φύση. Ο άνθρωπος τα καθορίζει αυτά, όπως για παράδειγμα η θρησκεία δε θεωρεί κακό το σφάξιμο ενός ζώου. Όλη η ηθική του χριστιανισμού βασίζεται κυριολεκτικά από αγράμματους γιδοβοσκούς, με πολλή φαντασία ! ( :Ρ )
  • Πατριαρχία. Όλες αυτές οι θρησκείες αναπτύχθηκαν και δημιουργήθηκαν μέσα από πατριαρχικά, ανδροκρατικά καθεστώτα. Εξού και το γεγονός ότι ο θεός παρουσιάζεται ως άνδρας.
  • Η επιστήμη πρόσφατα απέδειξε ότι τα πνεύματα, οι δαίμονες, τα φαντάσματα και λοιπές ανοησίες, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψευδαισθήσεις που δημιουργεί ο νους, όταν στιγμιαία χάνει την επαφή του στο χώρο:
  » http://www.iefimerida.gr/news/177294/ερευνητές-απέδειξαν-ότι-δεν-υπάρχουν-φαντάσματα-τα-«δημιούργησαν»-εργαστηριακά-εικόνες »
  • Εξωγήινοι. Οι θρησκείες δεν έχουν μιλήσει ποτέ για εξωγήινους, καθώς πιστεύουν πως το κέντρο του σύμπαντος είναι η γη. Είναι θέμα χρόνου να αποδειχθεί ότι υπάρχουν εξωγήινοι ώστε οι θρησκείες να εξαφανιστούν.

  Μου αρέσει!

 19. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 20, 2017 στο 03:17 Reply

  Συγγνώμη, γιατί τα έχετε βάλει αποκλειστικά με τον Χριστιανισμό και όχι με τον Βουδισμό ή κάποια άλλη θρησκεία; Και οι Σατανιστές αυτό κάνουν. Δεν έχω ξανακούσει κάποιον να λέει «Μην είσαι ινδουιστής/μάρτυς του ιεχωβά» κλπ. Μόνο «Γιατί είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος;» «Ο Χριστός δεν είναι θεός» αλλά ποτέ «Ο βούδας δεν είναι θεός». Κι εδώ αυτό κάνετε! Κανείς δεν αμφισβήτησε κάποιον άλλον.. ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΕ! ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΟ!
  Αφού δεν πιστεύετε γιατί προσπαθείτε να αποδείξετε ότι δεν υπάρχει κάτι που θεωρείτε πως δεν υπάρχει;
  Κάτι άλλο που πρέπει να σας προβληματίσει αρκετά είναι αυτό που γίνεται σε κάθε πόλεμο από αλλόθρησκους.. Όλοι ρωτάνε τον αιχμάλωτο «Αρνείσαι τον Χριστό;» και αν αρνηθεί να αρνηθεί, τότε τον σκοτώνουν.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουνίου 20, 2017 στο 23:42 Reply

   Κάνετε λάθος αν πιστεύετε πως τα έχω βάλει μόνο με τον Χριστιανισμό. Έχω γράψει πολλές φορές και για το Ισλάμ. Εύκολα θα τα βρείτε.
   Αμφισβητώ όλους τους θεούς, μιας και κανείς δεν είναι αληθινός.

   Επίσης, δεν προσπαθώ να αποδείξω πως δεν υπάρχει θεός μιας και αυτό είναι αδύνατο, όπως αδύνατο είναι να αποδείξεις πως υπάρχει. Σε κάθε άρθρο δείχνω το παράλλογο της θρησκείας. Αν υπάρχει κάποιος που πρέπει να αποδείξει κάτι αυτός είναι οι πιστοί όλων των θρησκειών και όχι οι άπιστοι.

   Τέλος, η ιστορία σας για τον πόλεμο δεν αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης του θεού. Ακριβώς το ίδιο έκαναν και οι Χριστιανοί τον μεσαίωνα. Ζητούσαν από τους μη χριστιανούς να αρνηθούν τη θρησκεία τους και αν διαφωνούσαν τους σκότωναν. Ούτε και αυτό βέβαια αποτελεί απόδειξη του Μωάμεθ ή οποιουδήποτε άλλου.
   Ελπίζω να βοήθησα, ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Μου αρέσει!

 20. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 21, 2017 στο 17:58 Reply

  Για τα θαύματα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας τι έχετε να πείτε; Πιο συγκεκριμένα για τα Άγια λείψανα που μένουν άφθαρτα τόσους αιώνες. Ελπίζω να μην πείτε αυτή την ανοησία που λένε όλοι με την κατάψυξη, γιατί δε νομίζω να υπήρχε τόσους αιώνες πριν.
  Για το Άγιο Φως στα Ιεροσόλυμα που ανάβει μόνο του όλες τις λαμπάδες το Πάσχα τι έχετε να πείτε; Υπάρχουν και βίντεο αν δε με πιστεύετε. Για τους εξορκισμούς της δικής μας Εκκλησίας; Σκηνοθετημένοι λέτε; Δε γίνεται Χριστιανοί Ορθόδοξοι να κάθονται και να γυρίζουν ταινία βρίζοντας και βλασφημώντας τα θεία και τον παπά. Ούτε επίσης γίνεται, αν πάτε να πείτε για επιληψία, να ακουμπάει ο παπάς τον σταυρό πάνω στον δαιμονισμένο και να φωνάζει «Καίγομαι! Καίγομαι!» μιας και είναι ένα κομμάτι ξύλο και όταν λέει το όνομα του Ιησού Χριστού και των αρχαγγέλων να φωνάζει και να βρίζει. Δε βγάζει νόημα, καταλάβατε; Επίσης, δε βγάζει νόημα το ότι δημιουργηθήκαμε μόνοι μας ή απ΄το σύμπαν ή δεν ξέρω από τι.
  Το ότι δε βλέπουμε τον Θεό, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Ούτε τις σκέψεις σας μπορώ να δω, σημαίνει πως δεν υπάρχουν;
  Εάν κάποιος με μαλλιά μέχρι τα γόνατά του δεν επιλέξει να τα κουρέψει, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κουρέας. Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ: αν ένας άνθρωπος δεν επιλέξει να ακολουθήσει τον Θεό, δε σημαίνει πως δεν υπάρχει, απλώς εκείνος δεν τον ακολούθησε.
  Εγώ ευχαριστώ.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουνίου 21, 2017 στο 18:29 Reply

   Αγαπητή ΧΟ (μου επιτρέπεις τη συντόμευση, έτσι;)

   Όλα τα θαύματα που αναφέρεις έχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις πολύ πιο απλές από την ύπαρξη του θεού. Ο Θεός δεν είναι η μόνη εξήγηση που υπάρχει, και δεν αναφέρομαι σε καταψύξεις και άλλα σαχλά. Για παράδειγμα, το άγιο φως ξέρουμε πως ανάβει μιας και ορθόδοξος ιερέας έχει πει πως όλα είναι στημένα. Οι εξορκισμοί δεν είναι παρά άτομα τα οποία μάλλον χρειάζονται βοήθεια.

   Είμαι όμως έτοιμος να δεχθώ πως όλα αυτά είναι πραγματικά θαύματα. Το ξέρετε φαντάζομαι πως όλες οι θρησκείες λένε πως έχουν θαύματα, ακόμα και σήμερα γίνονται πολλά στους καθολικούς, στους μουσουλμάνους και όχι μόνο. Γιατί λοιπόν να είναι τα θαύματα αποτέλεσμα των πράξεων του δικού σας θεού και όχι του θεού κάποιου άλλου;

   Τέλος, για να πειστώ για οποιοδήποτε «θαύμα» θα πρέπει αυτό να επιβεβαιωθεί από επιστήμονες που γνωρίζουν το αντικείμενο, δεν αρκεί να δω ένα βίντεο, ή να μου το πει κάποιος ή να παρακολουθήσω ένα εξορκισμό. Για παράδειγμα, αν όντως γίνεται εξορκισμός, κάποιος ψυχολόγος θα πρέπει να εξετάσει το άτομο και να αποκτήσει άποψη. Κάποιος νευρολόγος επίσης. Για τα λείψανα θα πρέπει να αποφασίσει κάποιος βιολόγος, ή ιατροδικαστής ή κάτι ανάλογο τέλος πάντων. Οι προσωπικές μαρτυρίες και τα βίντεο δεν αρκούν. Αν αρκούν για εσάς τότε γιατί πιστεύετε μόνο τα θαύματα της ορθοδοξίας και όχι αυτά των άλλων θρησκειών που κάνουν τους ίδιους ισχυρισμούς και έχουν τις ίδιες πηγές;

   Αλλά αν ήθελε ο θεός να εκπλήξει πραγματικά τον κόσμο ξέρετε τι θα μπορούσε να κάνει; Θα μπορούσε να κάνει ένα κομμένο χέρι ή πόδι να ξαναφυτρώσει. Δεν είναι περίεργο που τα θαύματα γίνονται ΜΟΝΟ σε άτομα που δεν τους λείπει κανένα μέλος; Δεν είναι περίεργο που ποτέ κανένας δεν έχει βγει να πει με ξεκάθαρες αποδείξεις πως φύτρωσε το πόδι που έχασε σε ενα ατύχημα, ή το μάτι που έχασε στον πόλεμο;

   Γιατί ο θεός δεν αγαπά τους ανάπηρους;

   Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουνίου 21, 2017 στο 18:35 Reply

   Σόρυ, ξέχασα να απαντήσω στο δεύτερο μέρος τους σχολίου, αυτό σχετικά με το αν βλέπουμε ή όχι τον θεό ώστε να τον πιστέψουμε.

   Προφανώς το ότι δεν βλέπουμε κάτι δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Πολλά παραδείγματα για αυτό και έχεις δίκιο.
   Αλλά εγώ δεν λέω πως δεν υπάρχει θεός. Λέω πως δεν πιστεύω στο θεό διότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως υπάρχει. Μπορεί και να υπάρχει και να κάνω λάθος, αλλά με όσα βλέπω γύρω μου, όσα διαβάζω στη Βίβλο και σε άλλα ιερά βιβλία που έχω διαβάσει, δεν υπάρχει κάτι να με πείσει πως ο θεός υπάρχει.
   Αντιθέτως, μιας και μου λέτε (εσείς οι Χριστιανοί, όχι προσωπικά εσύ) πως υπάρχει θεός, φαντάζομαι να είστε σε θέση να μου αποδείξετε πως υπάρχει. Αλλά δεν φτάνει να αποδείξετε πως υπάρχει ένας θεός, πρέπει να αποδείξετε πως υπάρχει ο θεός της βίβλου που πιστεύετε. Αυτό το βλέπω για αδύνατο, εκτός και αν γίνει κάποιο θαύμα 😉

   Μου αρέσει!

 21. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 21, 2017 στο 22:05 Reply

  Όλους τους αγαπάει! Ο Χριστός έχει κάνει τέτοιο θαύμα που λες. Όταν πήγαν να τον συλλάβουν για να τον σταυρώσουν ένας μαθητής του, έκοψε το αυτί ενός από τους στρατιωτικούς. Ο Χριστός τότε έπιασε χώμα και νερό και μπροστά σε όλους και ξαναέπλασε το αυτί του στρατιωτικού. Επίσης, όταν θεράπευσε εκείνον τον τυφλό, που σίγουρα θα έχεις ακουστά, δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά ο τυφλός γεννήθηκε τυφλός και συγκεκριμένα χωρίς μάτια! Έπιασε πάλι χώμα και νερό και του τα ξαναέπλασε μπροστά σε ολονών τα μάτια. Αλλά όπως ξέρεις όταν κάποιος δε θέλει να πιστέψει ακόμα και να ξέρει ότι Εκείνος είναι ο πραγματικός Θεός δε θα το παραδεχτεί. Γι΄αυτό και οι γραμματικοί είπαν πως έπαιζε θέατρο ο τυφλός. Μα για όλη του τη ζωή; Για ποιο λόγο; Και ανάπηρο έχει θεραπεύσει και νεκρό έχει αναστήσει και αναστήθηκε και ο ίδιος. Και τότε έλεγαν κάποιοι ότι δεν είχε πεθάνει πάνω στον Σταυρό και ότι προσποιήθηκε. Ανοησίες! Επειδή έχω αναφέρει μόνο θαύματα, δεν σημαίνει πως πιστεύω μόνο γι΄αυτό. Δεν έχω δει ακόμα θαύμα μπροστά μου εγώ αλλά και πάλι δε χρειάζομαι για να πειστώ. Όπως και να ΄χει θα πιστεύω, απλά μόνο με θαύματα πείθεστε. Και όλα αυτά που ανέφερα και πιο πριν και τώρα τα έχει κάνει ο Χριστός και όχι κάποιος άλλος «θεός». Επίσης, το ότι δε γίνονται πολλά θαύματα σήμερα φταίει που δεν έχουμε πίστη, όχι επειδή δε μας αγαπάει ο Θεός. Αλλά και πάλι γίνονται θαύματα. Δεν ξέρω τι λένε οι άλλες θρησκείες, αλλά αφού λέτε ότι ο δικός μου Θεός δεν είναι/ ή μπορεί να μην είναι ο αληθινός, τότε σύμφωνα με ποιον τρόπο δημιουργηθήκαμε; Και ποια είναι η λογική εξήγηση των θαυμάτων; Υπάρχουν και θαύματα τα οποία δε μπορεί να λύσει η επιστήμη. Η Παναγιά μεγάλωσε στον Ναό του Σολομώντα και τη φρόντιζαν οι αγγέλοι. Έμεινε έγκυος ενώ ήταν Παρθένος, ο αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε και της ανακοίνωσε πως θα γεννούσε τον Σωτήρα του κόσμου και Θεό μας.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουνίου 21, 2017 στο 22:59 Reply

   Αγαπητή ΧΟ,

   Η βίβλος δεν αποτελεί απόδειξη πως ο Θεός υπάρχει. Η βίβλος έχει πάρα πολλά λάθη και ανακρίβειες. Ακόμα και τα ευαγγέλια δεν συμφωνούν μεταξύ τους σε σημαντικά θέματα. Αλλά ακόμα και να μην υπήρχαν οι ανακρίβειες, δεν μπορούμε να δεχθούμε τη βίβλο σαν ιστορικό βιβλίο και απόδειξη πως τα θαύματα συνέβησαν. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει επαλλήθευση από άλλες ιστορικές πηγές. Συνεπώς το ότι η βίβλος αναφέρει τα θαύματα του Ιησού δεν σημαίνει τίποτα.

   Δεν ξέρω βέβαια γιατί ο θεός επιλέγει να κάνει λιγότερα θαύματα. Εσείς λέτε πως το κάνει διότι δεν έχουμε πίστη. Εγώ λέω πως το να πιστεύουμε πως ξέρουμε τι σκέφτεται ο θεός είναι αυθάδεια. Αλλά δεν χρειάζεται ένα θαύμα να πειστώ. Πείθομαι και με πιο απλά πράγματα.

   Με ρωτάτε πως εξηγώ τα θαύματα. Δεν χρειάζεται να τα εξηγήσω. Εσείς πρέπει να αποδείξετε πως είναι όντως θαύματα. Μέχρι τότε δεν ασχολούμαι.
   Με ρωτάτε πως φτιάχτηκε ο κόσμος. Η επιστήμη έχει διάφορες θεωρίες για το θέμα και ΚΑΜΙΑ δεν χρειάζεται το θεό για να λειτουργήσει.
   Λέτε πως η παναγία ήταν παρθένα. Αυτό είναι κοινό λάθος και οφείλεται σε λάθος μετάφραση μια προφητείας στη παλαιά διαθήκη από το εβραϊκό κείμενο στα Ελληνικά. Το εβραϊκό ALMAH που σημαίνει νεαρή κοπέλα μεταφράστηκε ως παρθένα και από τότε όλοι νομίζουν πως η Παναγία ήταν παρθένα. Δεν ήταν και πουθενά δεν το γράφει στη Καινή διαθήκη.

   Λέτε πως εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στη Παναγία και της είπε πως θα γεννήσει κτλ. Στα Ευαγγέλια βλέπουμε άλλες ιστορίες.
   Ο Ματθαίος μας λέει πως ο Ιωσήφ είδε ένα όνειρο για τη γέννηση.
   Ο Λουκάς μιλάει για άγγελο που επισκέφθηκε την Ελισάβετ και τη Μαρία
   Διαφορετικές ιστορίες. Γιατί η διαφορά;

   Λέτε πως ο θεός τους αγαπάει όλους. Παρόλαυτά υπάρχουν χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο που πεθαίνουν από φυσικές καταστροφές που δεν προκάλεσε ο άνθρωπος. Χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν από καρκίνο ή άλλες φριχτές ασθένειες. Χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν με φριχτούς πόνους. Γιατί ο θεός επιτρέπει τέτοιους θανάτους;

   Τέλος, σε ποια θρησκεία θα πιστεύατε αν είχατε γεννηθεί στο Ιράκ;

   Μου αρέσει!

 22. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 22, 2017 στο 01:40 Reply

  Δε συμφωνώ με αυτά που λέτε, γιατί δεν είναι αλήθεια. Δεν έγινε κανένα λάθος και δεν ξέρω που τα ακούσατε αυτά αλλά είναι τελείως αιρετικά. Τότε οι παρθένες φορούσαν κόκκινα ρούχα δεν ξέρω αν το γνωρίζετε και η Παναγιά αυτά φορούσε. Όλες οι αγιογραφίες έτσι είναι. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν το γνωρίζουν και μόνο αγιογραφούν χωρίς να τους νοιάζει μπορεί και να μην πιστεύουν και την αγιογραφούν με μπλε αλλά είναι λάθος.
  Μπορεί να είναι διαφορετικές οι ιστορίες αλλά είναι όλες αληθινές και αν έγραφαν οι ίδιοι οι απόστολοι το ίδιο, θα λέγατε πως έγραφαν ψέματα αφού ήταν όλοι μαθητές του ίδιου Δασκάλου και θα λέγατε ότι το έκαναν για να πείσουν τους άλλους. Και τώρα αυτό μπορεί να θεωρείτε. Όλα έγιναν.
  Ο κόσμος όπως λέει η επιστήμη μπορεί θεωρητικά να μη χρειάζεται τον Θεό όπως είπατε. Αλλά οι άνθρωποι πώς δημιουργήθηκαν και ποιοι ήταν οι πρώτοι που ήρθαν στον κόσμο σύμφωνα με την επιστήμη; Αυτό με τις μαϊμούδες είναι μια ανοησία και μισή. Μπορώ να το αποδείξω εκτός κι αν έχετε άλλη γνώμη.
  Το ότι υπάρχει κακό γύρω μας, αρρώστιες και φυσικές καταστροφές δε σημαίνει ότι το κάνει ο Θεός επειδή δε μας αγαπάει. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνουν αυτά και, κατά την γνώμη μου, εγώ δε θα΄χα πρόβλημα αν μου συνέβαινε κάτι απ΄όλα αυτά γιατί είναι θέλημα Θεού κι επειδή επέλεξα να Τον ακολουθήσω θα υπακούσω στο θέλημά Του γιατί ξέρει Εκείνος. Αλλά κι εμείς δεν είμαστε εντάξει, όλοι κατηγορούμε τον Θεό αλλά εμείς φταίμε στην ουσία. Ο Θεός δε φταίει σε τίποτα!! Σχετικά με τα ασθένειες κλπ. που μας συμβαίνουν δε μπορώ να σου απαντήσω συγκεκριμένα γιατί δεν ξέρω πώς σκέφτεται και πώς ενεργεί. Αλλά σίγουρα δεν το κάνει για κακό, μην ξεχνάς ότι αγαπάει εμάς, αλλά αγαπά και την Δικαιοσύνη.
  Πάντως δε θα βασιστώ στην επιστήμη όπως και να΄χει γιατί πρώτα απ΄όλα κάνει συνέχεια λάθη κι έπειτα δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως την σκέψη. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα, αυτήν την ενέργεια. Δε μετράει για μένα. Τα θαύματα και να τα αποδείξω πάλι δε θα με πιστέψετε γιατί όποιος δε θέλει ακόμα και μπροστά του να γίνει θαύμα, ακόμα και να φαίνεται ποιος είναι ο αληθινός και μοναδικός Θεός δε θα πιστέψει πάλι.
  Για μένα, η δική μου πίστη είναι η σωστή, ορθή πίστη, και δε με πείθει καμία άλλη θρησκεία. Και ακόμα και να μην είναι ο Θεός που πιστεύω αληθινός, εγώ πάλι θα πιστεύω!

  Και τέλος, σύμφωνα με την δική μου πίστη, γεννήθηκα στον τέλειο χρόνο, την τέλεια μέρα την τέλεια ημερομηνία, την τέλεια χρονιά και στο τέλειο μέρος του Θεού, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να γεννηθώ στο Ιράκ.
  Ευχαριστώ και πάλι!

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουνίου 22, 2017 στο 09:04 Reply

   Αγαπητή ΧΟ,

   Είναι προφανές πως δεν έχεις διαβάσει τίποτα σχετικά με τη βίβλο, αλλά μόνο τη βίβλο και αυτή ως κείμενο πίστης και όχι κριτικά.
   Θα πρότεινα κάποια βιβλία αλλά μάλλον δεν θα τα διαβάσεις.

   Τα ευαγγέλια γράφτηκαν από 30 έως 70 χρόνια μετά το θάνατο του Ιησού και δεν γράφτηκαν από μαθητές του. Πουθενά μέσα σε αυτά δεν ισχυρίζεται ένας από τους τέσσερις συγγραφείς πως είναι μαθητής του ή πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας αυτών που γράφει.

   Θα πρότεινα να ξεκινήσεις από αυτό το σημείο, δηλαδή τους συγγραφείς των ευαγγελίων και να προχωρήσετε από εκεί.
   Οποιαδήποτε συζήτηση σε λεπτομέρειες θα είναι ανούσια μιας και δεν θα έχουμε μάθει τα βασικά.

   Μου αρέσει!

 23. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 22, 2017 στο 17:19 Reply

  Αρχικά να σας ζητήσω συγγνώμη αν καταλάβατε λάθος. Το ότι γράφτηκε 30-70 χρόνια μετά δε σημαίνει ότι δεν το έγραψαν οι μαθητές του. Το Ευαγγέλιο το έχω διαβάσει, και δεν έκανα λάθος. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ήταν μαθητής του Χριστού. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ήταν μαθητής του Χριστού. Ο Ευαγγελιστής Μάρκος δεν ήταν αλλά συναντούσε τον μαθητή του Χριστού, Πέτρο, για να γράψει το κήρυγμά του. Μόνο ο Ευαγγελιστής Λουκάς έγραψε για τις Πράξεις των Αποστόλων και το Ευαγγέλιο, μια και ήταν συνεργάτης με τον Απόστολο Παύλο. Και τώρα που λύθηκε αυτό, ελπίζω, πείτε μου τη γνώμη σας για αυτό που έγραψα πάνω σχετικά με το πώς θεωρείτε ότι δημιουργηθήκαμε.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουνίου 22, 2017 στο 20:14 Reply

   Αγαπητή ΧΟ,

   Οι ιστορικοί ερευνητές της Βίβλου, και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, μας λένε πως τα ευαγγέλια γράφτηκαν από κάποιους άγνωστους οι οποίοι για λόγους προσέλκησης αναγνωστών. Αλλά σε κανένα ευαγγέλιο οι συγγραφείς δεν ισχυρίζονται πως ήταν εκεί ή πως τους έλεγαν όπως λέγονται τα ευαγγέλια. Μπορείτε να τα διαβάσετε αν δεν με πιστεύετε.
   Επίσης υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως τα ευαγγέλια Ματθαίου και Μάρκου ήταν βασισμένα στο Λουκά που γράφτηκε πρώτο. Του Ιωάννη ήταν το τελευταίο για αυτό και διαφέρει σε ύφος και σε λεπτομέρειες πολλές.
   Μπορώ αν θέλετε να σας στείλω λίστα με τις διαφωνίες των ευαγγελίων μεταξύ τους, διαφωνίες που δεν μπορούν να ισχύου ταυτοχρόνως.
   Προτείνω για περισσότερα να διαβάσετε κάποιο από τα βιβλία του Bart Ehrman ο οποίος είναι βιβλικός ιστορικός.

   Όσο για τη δημιουργία των ανθρώπων, αυτό έγινε μέσω της εξέλιξης των ειδών όπως τη περιγράφει ο Δαρβίνος. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες για αυτό.

   Μου αρέσει!

 24. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 22, 2017 στο 17:24 Reply

  Επίσης, επειδή είπα πριν ότι ήταν όλοι μαθητές, εννοούσα ότι ο όποιος είναι Χριστιανός Ορθόδοξος είναι μαθητής του Χριστού. Όσοι Τον γνώρισαν και όσοι δεν Τον γνώρισαν και επέλεξαν να Τον ακολουθήσουν.

  Μου αρέσει!

 25. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 22, 2017 στο 21:57 Reply

  Όπως και να’χει, ακόμα και εκείνοι να μην ήταν (που δεν το νομίζω αλλά τέλος πάντων) πάλι μαθητές του Χριστού λέγονται απλά δεν Τον γνώρισαν με την ανθρώπινη φύση Του. Τον γνώρισαν μέσα από τη ζωή όμως.
  Σχετικά με τη θεωρία του Δαρβίνου υπάρχουν αμφιβολίες ωστόσο.
  Πρώτα απ΄όλα γιατί αυτή η εξέλιξη έγινε μόνο με τους πιθήκους; Δεν ξέρω άλλο ζώο που να εξελίχθηκε ώστε να έχει λογική και να μπορεί να μιλάει.
  Γιατί δεν παρατηρείται και σήμερα αυτή η εξέλιξη, για ποιο λόγο σταμάτησε;
  Επίσης, έχετε δει την εικόνα της εξέλιξης του πιθήκου σε άνθρωπο:
  https://www.activist-news.com/darwinism-lack-proof/ (μόνο για την εικόνα σας το έστειλα)
  Στη Γη υπάρχουν εκατομμύριοι πίθηκοι και εκατομμύριοι άνθρωποι, τα πλάσματα στη μέση της εικόνας πού υπάρχουν;
  Ευχαρίστως να τον διαβάσω τον Bart Ehrman.

  Μου αρέσει!

 26. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 22, 2017 στο 22:06 Reply

  και κάτι που ξεχάσατε να μου πείτε είναι πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος γενικά. Και οι πίθηκοι.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουνίου 22, 2017 στο 23:48 Reply

   Αγαπητή ΧΟ,

   Η θεωρία της εξέλιξης είναι αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αμφιβολίας.

   Δεν προήρθαμε από πίθηκους πάντως. Οι πίθηκοι και εμείς προήρθαμε από ένα κοινό πρόγονο που πιθανόν να έμοιαζε περισσότερο με πίθηκος.
   Η θεωρία της εξέλιξης όμως δεν υποστηρίζεται μόνο από τα απολιθώματα που έχουμε βρει. Η εμβρυολογία, η γεννετική,η βιολογία, η γεωλογία, όλα δείχνουν πως η εξέλιξη των ειδών είναι πραγματικότητα.
   Επίσης υπάρχουν πολλά απολιθώματα που δείχνουν τα «πλάσματα στη μέση» που λέτε.
   Τέλος, το πως δημιουργήθηκε ο κόσμος δεν ξέρουμε με σιγουριά, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες που το εξηγούν.

   Το ότι οι γνώσεις μας είναι ελλειπείς, δεν σημαίνει πως χρειαζόμαστε το θεό να γεμίσει τα κενά μας. Αν όντως χρησιμοποιείτε τον θεό για να γεμίσετε τα κενά τότε ο θεός είναι καταδικασμένος να μικραίνει καθώς οι γνώσεις μας θα αυξάνονται.

   Μου αρέσει!

 27. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 23, 2017 στο 01:34 Reply

  Αυτά όμως που λέτε είναι απλά μια θεωρία ενός ανθρώπου που το 1859 διατύπωσε την εξελικτική θεωρία και το 1871 είπε ότι προερχόμαστε από τα πιθηκοειδή. Κανείς όμως δεν έχει δει με τα μάτια του αυτήν την εξέλιξη, ούτε αυτά τα απολιθώματα εν ζωή. Και οι θεωρίες όπως το είπατε είναι απλά θεωρίες. Η επιστήμη το μόνο που κάνει είναι αυτό: να θεωρεί! Ποτέ δεν είναι σίγουρη για κάτι.

  Ο Θεός δεν έχει μάζα για να μικρύνει. Και πάλι κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι οι γνώσεις μας αυξάνονται. Παλαιότερα αν θέλετε να ξέρετε οι αρχαίοι σαφώς και είχαν περισσότερες γνώσεις από μας. Και ξέρανε ακριβώς τι κάνανε. Από τους αρχαίους βγήκαν όλες οι σοφές παροιμίες που κανείς μας δε θα μπορούσε να σκεφτεί σήμερα. Και μόνο από τους αρχαίους σοφούς μπορείτε να φανταστείτε πόσο πίσω είμαστε. Κι όλα αυτά χιλιάδες χρόνια πριν. Εμείς το μόνο που κάνουμε με τις «αυξημένες» γνώσεις μας, είναι να πάμε απ΄το κακό στο χειρότερο. Χάρη σ΄εμάς κοντεύει να καταστραφεί ο πλανήτης! Αν αυτό το θεωρείτε γνώση, τότε τι να πω..

  Μου αρέσει!

 28. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 25, 2017 στο 02:11 Reply

  Τα διάβασα όλα όσα μου στείλατε, και ακόμα διαφωνώ αλλά θα σας πω τη γνώμη μου πιο κάτω. Θα τα πάρω όλα με την σειρά.

  Ακόμα κι έτσι, η λέξη «θεωρία» για τους επιστήμονες είναι, όπως είπατε, κάτι ΣΧΕΔΟΝ βέβαιο. Πάλι δεν είναι σίγουρο!
  Αρχικά θα κάνω μια δική μου ας πούμε θεωρία σύμφωνα με κάτι που γράψατε σ΄ένα από τα κείμενα που μου στείλατε και βγάζω τα δικά μου συμπεράσματα. Παρακαλώ αν κάνω κάποιο λάθος (όχι με το συμπέρασμα αλλά αν παραποιήσω κάτι απ΄αυτά που έχετε πει) να με συγχωρέσετε και να με διορθώσετε.
  Λέτε λοιπόν: «Άρα, κάποια στιγμή, ο κοινός αυτός πρόγονος γέννησε ένα μωράκι που του έμοιαζε σε όλα εκτός από ένα γονίδιο που το άλλαζε με κάποιο τρόπο. Αυτό το μωράκι όταν μεγάλωσε θα μπορούσε να ζευγαρώσει με τα άλλα πλάσματα του ίδιου είδους, αλλά σταδιακά, και μετά από άλλες μεταλλάξεις, και αρκετά χρόνια, έγινε ένα διαφορετικό είδος με άλλα χαρακτηριστικά το οποίο δεν θα μπορούσε πλέον να ζευγαρώσει με το αρχικό είδος.»
  Σε ένα απλό σχεδιάγραμμα, όμως, έχουμε τα εξής στοιχεία:
  Ο κοινός πρόγονος–>γέννησε ένα μωρό που είχε ένα διαφορετικό γονίδιο –> γέννησε μαζί με το ίδιο είδος του κοινού προγόνου ένα άλλο μωρό που πάλι είχε διαφορετικό γονίδιο–> γέννησε μαζί με το ίδιο είδος του κοινού προγόνου ένα μωρό με διαφορετικό γονίδιο κ.ο.κ.
  –> γέννησε στο τέλος ένα μωρό που είναι το δικό μας είδος. ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ! (αφού εξελιχθήκαμε) Ο οποίος με ποιον ζευγάρωσε; Άρα στην ουσία ο άνθρωπος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον πίθηκο καθώς δεν υπήρχε άνθρωπος τότε και ο κοινός πρόγονος δε ζευγάρωσε με πίθηκο αλλά με το δικό του είδος. Άρα δεν λέγεται κοινός πρόγονος, αλλά εξελισσόμενος άνθρωπος μόνο! Και ο πρόγονος ΑΦΑΝΤΟΣ! Ουσιαστικά ο πρόγονος αυτός ήταν εξαρχής ο άνθρωπος απλά εξελίχθηκε σε.. άνθρωπο. Και ο άνθρωπος σταμάτησε να αλλάζει τα γονίδιά του. Διαφορετικά, υπήρχε από πριν ο άνθρωπος απλά έμοιαζε σε κάποιο είδος που έμοιαζε και ο πίθηκος και δεν συνέβη τίποτα. Δε μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς.
  Αν δεν το καταλάβατε, ξαναδιαβάστε το ή κάντε το δικό σας σχεδιάγραμμα με τον τρόπο αυτόν για να δείτε τι εννοώ.

  Επίσης, αν εξελίχθηκε ο άνθρωπος τότε και τα υπόλοιπα είδη εξελίχθηκαν καθώς και είχαν κοινό πρόγονο. Ο οποίος έχει εξαφανιστεί από όλα τα είδη. Πολύ λογικό εε. Κι ενώ υπάρχουν περίπου 9 εκατομμύρια είδη ζώων σε όλο τον πλανήτη, δεν υπάρχει σχεδόν ΚΑΝΕΝΑ (για να μην πω απολύτως κανένα, ας πούμε το πολύ 20) από όλα τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί που να μαρτυράει τον κοινό πρόγονο κάθε είδους απ΄όλα τα είδη, όμως. Ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν παντού. 8,7 εκατομμύρια είναι αυτά! Δε μπορεί να μην έχει βρεθεί σχεδόν τίποτα.
  Και μιας και φέρατε παράδειγμα την σαύρα με τον κροκόδειλο σε ένα άρθρο, σε τι μέγεθος ήταν ακριβώς ο κοινός πρόγονος; Κάπου στη μέση να φανταστώ. Και τι σχέση έχει αυτό με τη σαύρα και τον κροκόδειλο; Εξαφανίστηκε άλλος ένα πρόγονος. Και η σαύρα μέσω αυτού του προγόνου με κάποιο τρόπο έγινε κροκόδειλος;! Αν δεν το κατάλαβα εγώ καλά τότε να μου ξαναεξηγήσετε αν και πολύ αμφιβάλω ότι θα βγάλω άκρη, γιατί τα λόγια σας όταν διαβάζει κάποιος τα άρθρα σας φαίνονται πολύ λογικά, με μια δεύτερη ματιά όμως φαίνεται ότι ούτε εσείς είστε σίγουρος γι΄αυτά που γράφετε. Κάντε μια προσπάθεια όμως. Πολύ θέλω να καταλάβω.

  Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο με τα φυτά; Κι αυτοί ζωντανοί οργανισμοί είναι. Σύμφωνα με αυτή τη λογική η μαργαρίτα είχε κοινό πρόγονο με το ηλιοτρόπιο ο οποίος δεν υπάρχει τώρα. Χαζό ακούγεται, το ξέρω. Θα μου πείτε και τι είναι η μαργαρίτα για να έχει πρόγονο; Δική μου θεωρία, γιατί να μη γίνει αποδεκτή; Αν το ψάξουμε κάτι κοινό θα βρούμε που να το βεβαιώνει! Αυτό προσπαθώ να σας πω. Ότι όλοι έχουμε κάτι κοινό αλλά διαφέρουμε για πολύ λίγο. Κι όμως! Κάντε μια έρευνα.

  Με τόσους προγόνους που έχουν εξαφανιστεί, φανταστείτε τι κακό έχει συμβεί στην τροφική αλυσίδα!

  Αναφέρατε επίσης σε άλλο άρθρο (ή στο ίδιο, δε θυμάμαι) ότι έχουν βρεθεί 12 απολιθώματα φάλαινας, αν το λέω σωστά. Λοιπόν..; Ποιο είναι το είδος αυτό που μαζί με τη φάλαινα έχουν κοινό παράγοντα; Κανένα σαλάχι ίσως. Να με συγχωρέσετε για την ειρωνεία μου, αλλά κι εσείς στο άρθρο σας ειρωνεύεστε τον Θεό μου. Για να σας πω όμως και τη δική μου γνώμη δεν έχει βρεθεί ούτε ένα απολίθωμα, ούτε το παραμικρό. Για τα λεφτά θα το έκαναν και είμαι σίγουρη γι΄αυτό. Γιατί αν πιστέψουμε ότι όλα τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί είναι αληθινά, τότε ο άνθρωπος δεν είχε μόνο έναν κοινό πρόγονο με ζώο, αλλά και με ψάρι και με πεταλούδα, καθώς έχουν βρεθεί απολιθώματα γοργόνας και νεράιδας.
  Ελπίζω μέχρι στιγμής να σας κάλυψα με αυτό το θέμα, μπορώ και με άλλα παραδείγματα, διαφορετικά απ΄αυτά να σας αποδείξω ότι αυτή η θεωρία δεν ισχύει. Σε επόμενο σχόλιο αν δεν σας πείσω, γιατί πολλά έγραψα.

  Και πάλι διαφωνώ ως προς τις γνώσεις που έχουμε. Δε μαθαίνουμε περισσότερα, απλά μαθαίνουμε αυτά που ήξεραν ήδη οι παλιοί. Και την τεχνολογία βάζω μέσα. Τις γνώσεις που είχαν οι σοφοί παλιά ούτε ο καλύτερος επιστήμονας δε θα είχε σήμερα. Μόνο την «κούπα του Πυθαγόρα» να σκεφτείτε, αν την έχετε ακουστά, (πάντως αξίζει να διαβάσετε γι΄αυτήν, ή ακόμα καλύτερα να δείτε πώς λειτουργεί από κοντά!) κανένας δε μπορούσε να λύσει τον τρόπο με τον οποίο φτιάχτηκε. Μόνο ο ίδιος ο Πυθαγόρας και ξέρετε πότε; Τον 5ο-4ο αιώνα π.Χ. Κι εμείς δεν ξέρουμε να φτιάξουμε κάτι τόσο απλό. Πόσο μυαλό θα είχε ο Πυθαγόρας. Νομίζετε δε θα μπορούσε να εφεύρει το τηλέφωνο; Τον υπολογιστή; Κάτι θα΄ξερε!

  Τέλος, όταν έλεγα «κοντεύει να καταστραφεί ο πλανήτης» δεν εννοούσα τους βιασμούς και ό,τι έχει σχέση με το άρθρο που μου στείλατε. Εννοούσα στην κυριολεξία κοντεύει να καταστραφεί ο πλανήτης (αλλά και μεταφορικά μιλάω). Θα σας εξηγήσω. Τα τηλέφωνα, οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, όλα τα ηλεκτρονικά με κάθε νέο μοντέλο καταστρέφει όλο και περισσότερα κύτταρα στο κεφάλι μας με τον αυξανόμενο δείκτη SAR και όχι μόνο. Όλα τα εργοστάσια, τα αυτοκίνητα, οι μηχανές γενικότερα καταστρέφουν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Και όλα τα σκουπίδια επίσης, κυρίως στις θάλασσες. Έχει κι άλλα, δεν είναι μόνο αυτά. Τώρα καταλάβατε τι εννοώ ελπίζω.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουνίου 25, 2017 στο 15:25 Reply

   Αγαπητή ΧΟ,

   Δύσκολο έως αδύνατο να εξηγήσω τη θεωρία της εξέλιξης. Οι λόγοι είναι δύο. Δεν τη ξέρω τόσο καλά όσο θα ήθελα και θα χρειαστώ πολύ περισσότερο χρόνο καθώς το σχόλιο θα είναι μεγάλο όσο ένα βιβλίο. Για αυτό πρότεινα δύο βιβλία που εγώ γνωρίζω που ασχολούνται με το θέμα και είναι γραμμένα από σοβαρούς επιστήμονες.

   Η επιστήμη έχει θεωρίες για το πως λειτουργεί ο κόσμος και ποτέ δεν ισχυρίζεται πως όλα είναι απολύτως βέβαια. Πάντα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχει γίνει λάθος. Απλώς όσο περνάει ο χρόνος και μαζεύονται στοιχεία, τόσο η θεωρία πλησιάζει τη βεβαιότητα. Σε αντίθεση με τη θρησκεία η επιστήμη δεν ισχυρίζεται πως έχει την απόλυτη αλήθεια. Η επιστήμη όμως σας επιτρέπει να ζείτε σήμερα και να συζητάτε μαζί μου, πολύ κόσμια οφείλω να ομολογήσω (και για αυτό συνεχίζει η συζήτηση), παρόλο που μας χωρίζουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.

   Η θεωρία σας για το πως λειτουργεί η θεωρία της εξέλιξης δεν είναι απόλυτα σωστή. Θ προσπαθήσω να εξηγήσω με ένα παράδειγμα.
   Ας υποθέσουμε πως παίρνατε φωτογραφίες του εαυτού σας από τη πρώτη μέρα της ζωής σας μέχρι και σήμερα κάθε μέρα.
   Αν συγκρίνατε δύο ή τρεις φωτογραφίες που έχουν μία ή και 50 μέρες διαφορά μεταξύ τους πιθανόν να βρείτε ελάχιστες διαφορές στο σώμα σας ή στο πρόσωπό σας. Αλλά αν συγκρίνεται μια φωτογραφία όπου είστε δύο ετών με μια άλλη που είστε 22 θα δείτε μεγάλες διαφορές. Αν κάποιος δεν ξέρει, θα μπορούσε να υποθέσει πως είναιφωτογραφίες διαφορετικού ατόμου.

   Περίπου έτσι πρέπει να δείτε και την εξέλιξη. Δύο πλάσματα που έχουν διαφορά μια ή και δέκα γενιές δεν θα έχουν διαφορές. Αλλά αν η διαφορά μεγαλώσει τότε τα πλάσματα θα είναι σταδιακά όλο και πιο διαφορετικά.

   Από το παραπάνω παράδειγμα καταλαβαίνετε πως μπορεί να προήρθαμε όλα τα πλάσματα στον κόσμο από ένα και μόνο πρόγονο ο οποίος βέβαια δεν υπάρχει πλέον. Μάλιστα, στην ιστορία της γης, στα πολλά δισεκατομμύρια χρόνια που υπάρχει ζωή στον πλανήτη, έχουν εξαφανιστεί δισεκατομμύρια είδη ζώων. Έτσι είναι η φύση και έτσι λειτουργεί η εξέλιξη. Αλλά επιμένω, διαβάστε ένα από αυτά τα βιβλία γιατί εγώ δεν είμαι ο κατάλληλος για συζήτηση σε βάθος και λεπτομέρεια.

   Η εναλακτική στην εξέλιξη είναι η ιστορία της δημιουργίας όπως αυτή αναφέρεται στη βίβλο υποθέτω; Για κάποιο λόγο το ότι η ιστορία αυτή περιλαμβάνει εντυπωσιακή αιμομιξία δεν σας προβληματίζει; Ούτε και όλα τα άλλα εντυπωσιακά απαίσαι πράγματα που αναφέρονται στη βίβλο. Μη σας φαίνεται περίεργο που προσβάλλω το θεό σας. θα συνεχίσω να το κάνω. Εσάς δεν θα σας προσβάλλω όμως.

   Τέλος πάντων…

   Όσο για το τελευταίο άρθρο, αν δείτε τον κόσμο μακροσκοπικά θα δείτε πως ο κόσμος βελτιώνεται εντυπωσιακά και συνεχώς.

   Ελπίζω να βοήθησα.

   Μου αρέσει!

 29. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 25, 2017 στο 02:17 Reply

  *Κάπου είπα «κοινό παράγοντα», μπερδεύτηκα «κοινό πρόγονο ήθελα να πω».

  Μου αρέσει!

 30. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 25, 2017 στο 02:43 Reply

  Α! Και μια αναφορά στο τελευταίο άρθρο που μου στείλατε. Αν νομίζετε ότι είμαστε εντάξει, τότε μάλλον δεν έχετε καταλάβει τίποτα απ΄ότι συμβαίνει γύρω σας. Γιατί κοντά είμαστε για τον Γ΄Παγκόσμιο! Πάρα πολύ κοντά! Υπάρχουν και προφητείες αλλά και να μην πιστεύετε δε θέλει και πολύ για να το καταλάβετε. Ήδη υπάρχουν πόλεμοι σε άλλες χώρες. Με μια μικρή έρευνα θα καταλάβετε πόσο κοντά είμαστε.

  Μου αρέσει!

 31. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 25, 2017 στο 23:44 Reply

  Βεβαίως και υπάρχει η πιθανότητα να γίνει λάθος. Καλά κάνει η επιστήμη και δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, γιατί η Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη έχει πράγματι την απόλυτη αλήθεια. Και συμφωνώ στο ότι η επιστήμη μας επιτρέπει να συζητάμε αυτή την στιγμή και χαίρομαι ομολογώ, αν και θεωρώ ότι παλαιότερα, χωρίς όλα όλα αυτά τα ηλεκτρονικά είδη και όχι μόνο ζούσαμε καλύτερα, αλλά ας μην επεκταθούμε σε αυτό το θέμα. Ήδη πολλά συζητήσαμε. Παρεμπιπτόντως, όσο περνάει ο καιρός δε μαζεύονται στοιχεία και σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει στην βεβαιότητα αυτή η θεωρία. Θα σας εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ.

  Το έχω διαβάσει αυτό το παράδειγμα και στο άρθρο που μου στείλατε. Φαίνεται πολύ λογικό ως παράδειγμα. Κάτι πάλι όμως δε μου κολλάει.
  Επειδή, όπως μου είπατε, δεν είναι μόνο τα απολιθώματα που το «επιβεβαιώνουν», μιας κι εγώ προσωπικά τα έχω απορρίψει ως απόδειξη, ας πάμε και επιστημονικά (αν θυμάστε σε προηγούμενο σχόλιο είχα πει ότι διαφέρουμε όλοι για πολύ λίγο). H βιοχημική σύγκριση των ζωντανών οργανισμών (συγκρίσεις DNA, RNA, πρωτεϊνών) έχει πλέον αποκαλύψει το καθολικό φαινόμενο της μοριακής ισοαπόστασης: Κάθε ζωντανός οργανισμός έχει σχεδόν την ίδια βιοχημική διαφορά από όλους τους οργανισμούς ενός οποιουδήποτε άλλου φύλου, τάξης, γένους κτλ. Επομένως, κανένας από τους οργανισμούς του συγκρινόμενου φύλου δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εξελικτικά κοντύτερα σε αυτόν. Το φαινόμενο αυτό είναι απόλυτα καθολικό και εμφανίζεται πάντα, ανεξάρτητα από την πρωτεΐνη ή το τμήμα DNA, RNA που χρησιμοποιείται για τη σύγκριση.
  Για παράδειγμα το ποσοστό διαφοράς της πρωτεΐνης cytochromeC2 ενός προκαρυωτικού οργανισμού (βακτηριδίου) από τις αντίστοιχες πρωτεΐνες ενός μεγάλου αριθμού απίστευτα διαφορετικών ευκαρυωτικών οργανισμών (θηλαστικών, ερπετών, πουλιών, αμφιβίων, εντόμων, ψαριών, φυτών και μονοκυτταρικών οργανισμών, όπως η μαγιά) είναι πάντα και με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια το ίδιο. Βάσει της δαρβινικής θεωρίας, θα περίμενε κανείς ότι τα θηλαστικά θα διέφεραν από το βακτηρίδιο περισσότερο από ότι τα ψάρια και τα ψάρια περισσότερο από ότι η μαγιά. Ωστόσο αυτό το οποίο πραγματικά προκύπτει είναι ότι όλοι αυτοί οι οργανισμοί απέχουν βιοχημικά ακριβώς και με μαθηματική ακρίβεια την ίδια απόσταση από το βακτηρίδιο. Επομένως, κανένας οργανισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί εξελικτικά ενδιάμεσος ανάμεσα στο βακτηρίδιο και τα θηλαστικά, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Επιπλέον, η απόλυτη καθολικότητα και η σχεδόν μαθηματική ακρίβεια του φαινομένου της μοριακής ισοαπόστασης αποκαλύπτει σε βιοχημικό επίπεδο μια κανονικότητα ανάλογη αυτής του περιοδικού πίνακα των στοιχείων. Η κανονικότητα αυτή είναι αδύνατον να εξηγηθεί ικανοποιητικά από τους τυχαίους μηχανισμούς της δαρβινικής θεωρίας.

  Μάλιστα, ένας βιολογικός μηχανισμός εμφανίζει μη ελαττώσιμη πολυπλοκότητα, όταν οποιαδήποτε απομείωση της πολυπλοκότητας του (δηλαδή οποιαδήποτε αφαίρεση ενός από τα στοιχεία που τον αποτελούν) οδηγεί σε πλήρη απώλεια της λειτουργικότητας του.
  Ένα παράδειγμα βιολογικού μηχανισμού με μη ελαττώσιμη πολυπλοκότητα είναι το μαστίγιο των βακτηριδίων, το οποίο αποτελείται από τα εξής κύρια στοιχεία:
  Το καθ΄αυτό μαστίγιο που περιστρέφεται εντός του νερού,
  έναν μοριακό κινητήρα που περιστρέφει το μαστίγιο,
  έναν αρθρωτό σύνδεσμο που συνδέει το μαστίγιο με τον κινητήρα και
  έναν στάτορα που κρατάει τον κινητήρα στη θέση του.
  Αν αφαιρέσουμε ένα οποιοδήποτε από τα παραπάνω στοιχεία, ο μηχανισμός παύει εντελώς να λειτουργεί.
  Ένας μηχανισμός που εμφανίζει μη ελαττώσιμη πολυπλοκότητα είναι αδύνατο να εξελιχθεί σταδιακά με δαρβινικό τρόπο (τυχαίες μεταλλάξεις – φυσική επιλογή). Πράγματι, οποιοδήποτε ενδιάμεσο στάδιο της εξέλιξης του μηχανισμού, ακόμα και αν προκύψει από τυχαίες μεταλλάξεις, δεν μπορεί να επιλεγεί από τη φυσική επιλογή, επειδή δεν έχει καμία λειτουργικότητα. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το 50% του μαστιγίου δε βελτιώνει ούτε στο ελάχιστο την ικανότητα του βακτηριδίου να κολυμπάει και, επομένως, το μαστίγιο δεν μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά, αλλά πρέπει να προκύψει σαν ολότητα από τις τυχαίες μεταλλάξεις (κάτι που είναι αστρονομικά απίθανο να συμβεί).

  Να με συγχωρέσετε που σας κουράζω με το τόσο μεγάλο κείμενό μου, αλλά θεώρησα ότι αν το πω αναλυτικότερα θα βγάζαμε μια άκρη. Δε θα συνεχίσω παρόλο που έχω κι άλλα.

  Τώρα. Όσον αφορά τη δημιουργία του κόσμου σύμφωνα με τα δικά σας πιστεύω, έκανα μια έρευνα και κατέληξα ότι η θεωρία που βγάζει περισσότερο νόημα είναι το Big Bang, αν και πάλι θα κάνω κάποιες ενστάσεις.
  Αρχικά να τονίσω ότι σε ένα άρθρο έγραφε ότι «η απάντηση στην ερώτηση «πότε και πώς γεννήθηκε ο κόσμος» έχει αλλάξει αρκετές φορές επειδή οι άνθρωποι κάθε εποχής είχαν διαφορετικές αντιλήψεις.» πράγμα που σημαίνει ότι, συγγνώμη που θα το πω έτσι, τα βγάζανε απ΄το μυαλό τους προσπαθώντας να εξηγήσουν τη δημιουργία του κόσμου σε κάθε εποχή όλο και διαφορετικότερα. Και ήταν σύμφωνοι με αυτό. Τέλος πάντων.
  Με λίγα λόγια θα τα πω.
  Λοιπόν, όλα συνέβησαν μετά από μια έκρηξη και η ζωή πάνω στη γη δημιουργήθηκε εντελώς τυχαία. Δηλαδή κάτω από ορισμένες συνθήκες περιβάλλοντος πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ενώθηκαν τυχαία κάποια ανόργανα στοιχεία και σχημάτισαν κάποιες πρωτεϊνες οργανικές που αυτές στην συνέχεια και εντελώς τυχαία και κάτω από ορισμένες πάλι περιβαλλοντικές συνθήκες ενώθηκαν και μπόρεσαν να δημιουργήσουν το DNA που θεωρείται ο οδηγός της ζωής και της εξέλιξης και του πολλαπλασιασμού του κυττάρου. Επίσης, το ένα κύτταρο που έστω εντελώς τυχαία δημιουργήθηκε κάτω από κάποιες αδιευκρίνιστες συνθήκες άρχισε σιγά σιγά να εξελίσσεται σε ανώτερη μορφή ζωής και σε πολυκύτταρα έμβια όντα.

  Αν όλα αυτά γίνανε εντελώς τυχαία, τότε πώς χιλιάδες επιστήμονες μέσα σε άριστα εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας εργαστήρια, πειραματίζονται για δεκάδες χρόνια για να δημιουργήσουν ένα ζωντανό κύτταρο και δεν το καταφέρνουν; Πώς ένα κύτταρο που έχει τόσο πολύπλοκα τμήματα ώστε να υπάρχει εν ζωή, να τρώει για να συντηρείται, να πολλαπλασιάζεται, να προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος και να επιβιώνει κ.ο.κ., δημιουργήθηκε με όλες αυτές τις ιδιότητες με μιας. Διότι ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι και μόνο μία από αυτές τις ιδιότητες αν λείψει, δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αυτόχρημα ή εντός ολίγου τελειώνει και εξαφανίζεται (όπως είπα και με το βακτήριο πιο πάνω). Πώς λοιπόν όλα αυτά που εμείς εδώ τα αναφέρουμε γενικά αλλά στην ουσία είναι εκατομμύρια ξεχωριστές επί μέρους λειτουργικές μονάδες, συγκεντρώθηκαν κάποια στιγμή εντελώς τυχαία σε ένα χωρικό σημείο και εντελώς πάλι τυχαία υπήρξαν και όλες οι συνθήκες ώστε κατόπιν δημιουργήθηκε το κύτταρο; Δεν το νομίζω.

  Πώς μέσα σε 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια (τόσα γράφουν ότι υπολογίζεται ο χρόνος δημιουργίας της ζωής στην γη) κατάφερε το ένα κύτταρο να γίνει πολυκύτταρος οργανισμός όπως ο ανθρώπινος, που στην πλήρη ανάπτυξη του αποτελείται από 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα, στους ελέφαντες από 1.000 τρισεκατομμύρια κύτταρα και στις φάλαινες από 10.000 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Ας γράψουμε τα νούμερα για να φανεί το τόσο μεγάλο τους ψέμα και οπτικά, διότι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις.
  Με ένα απλό σχεδιάγραμμα λοιπόν:
  4.600.000.000 (4,6 δισεκατομμύρια) χρόνια για να γίνει ο άνθρωπος (ή έστω ο κοινός πρόγονος) που στην πλήρη ανάπτυξη του έχει:
  100.000.000.000.000 (100 τρισεκατομμύρια κύτταρα ο άνθρωπος)
  1.000.000.000.000.000 (1.000 τρισεκατομμύρια κύτταρα ο ελέφαντας)
  10.000.000.000.000.000 (10.000 τρισεκατομμύρια η φάλαινα) κύτταρα που αλληλοεξαρτώνται και υπάρχουν ως ενότητα και όχι ως αποικία ξεχωριστών μονάδων και αντιλαμβάνεται το κάθε κύτταρο τι κάνουν τα υπόλοιπα κύτταρα. Για να μην αναφέρουμε άλλους οργανισμούς πολύ μεγαλύτερους από τον ανθρώπινο.
  Μπόρεσε η επιστήμη με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει να μετατρέψετε ένα μονοκύτταρο οργανισμό σε δικύτταρο ή πολυκύτταρο, μέσα σε οποιοδήποτε σύγχρονο εργαστήριο; Όχι.
  Ξέρω μου είπατε δεν είστε κατάλληλος γι΄αυτή τη συζήτηση αλλά δεν πρέπει να είστε και Αϊνστάιν για να καταλάβετε κάτι τόσο απλό.
  Δε θα προχωρήσω παρακάτω σε αυτό το θέμα. Αρκετά έγραψα.

  Στις ερωτήσεις που μου κάνατε απαντώ: Μάλιστα! Όπως ακριβώς αναγράφεται στην Βίβλο η δημιουργία του κόσμου. Έτσι έγινε! Αγαπητέ μου το ότι υπάρχει αιμομιξία δεν σημαίνει ότι η Βίβλος είναι ένα τερατώδες βιβλίο. Ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα. Εκείνοι έκαναν δύο γιους, τον Κάιν και τον Άβελ. Μετά κάνανε κι άλλα παιδιά, σαφώς. Εκεί θα σταματούσε το ανθρώπινο γένος όμως; Θα πεθαίνανε κάποια στιγμή αυτά τα παιδιά. Ούτως ή άλλως, τότε δεν θεωρούταν αμαρτία η αιμομιξία. Πριν βγάλετε συμπεράσματα ακούστε!
  Αφού ο Αδάμ και η Εύα ήταν οι πρώτοι και μοναδικοί άνθρωποι, τα παιδιά τους δεν είχαν άλλη επιλογή εκτός από το να στεφανωθούν μεταξύ τους. Ο Θεός απαγόρεψε τον γάμο μεταξύ των στενών μελών της οικογένειας πολύ αργότερα, όταν στη Γη ήδη υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι και δεν χρειαζόταν να γίνονται γάμοι εντός της οικογένειας (Λευιτικόν 18:6-18). Ο λόγος ότι η αιμομιξία συνήθως προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά, είναι αυτός ότι όταν δύο άτομα που έχουν τα ίδια γονίδια ( παράδειγμα αδερφός και αδερφή ) έχουν παιδιά – γενετικές ανωμαλίες εμφανίζονται συχνότερα αφού και δύο γονείς έχουν τα ίδια γενετικά ελαττώματα. Όταν άνθρωποι από διαφορετικές οικογένειες έχουν παιδιά – η πιθανότητα είναι μικρή να έχουν και οι δύο τις ίδιες γενετικές ελλείψεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια των αιώνων ο ανθρώπινος γενετικός κώδικας έγινε πολύ “μολυσμένος”, αφού οι γενετικές ελλείψεις πολλαπλασιάστηκαν, αυξήθηκαν, και μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Ο Αδάμ και η Εύα δεν είχαν καθόλου γενετικές δυσμορφίες, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στις πρώτες γενιές οι απόγονοί τους να έχουν πολύ καλύτερη υγεία παρά εμείς σήμερα. Τα παιδιά του Αδάμ και της Εύας είχαν μερικές, αν είχαν, γενετικές δυσμορφίες. Ως αποτέλεσμα αυτού, για αυτούς ήταν σίγουρα να στεφανώνονται μεταξύ τους. Ίσως μας φαίνεται παράξενο ή και απαίσιο αν σκεφτούμε ότι η γυναίκα του Κάιν ήταν αδελφή του. Στην αρχή, επειδή ο Θεός ξεκίνησε με έναν άνθρωπο και μια γυναίκα, η δεύτερη γενιά δεν είχε άλλη επιλογή παρά να στεφανωθούν μεταξύ τους. Στο κάτω κάτω για ποιο λόγο νομίζετε ότι λεγόμαστε όλοι αδέρφια;

  Και για τα άλλα «απαίσια πράγματα» που αναφέρονται στη Βίβλο υπάρχει εξήγηση. Μιλάτε και δεν σκέφτεστε, ή μάλλον σκέφτεστε αλλά μόνο όπως σας συμφέρει και τα ερμηνεύετε όλα όπως θέλετε γιατί σας έχει τυφλώσει η μανία σας να αποδείξετε ότι η κοσμοθεωρία της επιστήμης είναι αληθινή. Επειδή κάποια πράγματα δε μπορεί να τα εξηγήσει η επιστήμη, κατασκευάζει άλλες δικές της θεωρίες που εξηγούν καλύτερα τον γήινο τρόπο σκέψης της ώστε να τα κατανοήσει. Κι εσείς.. μαζί της! Τίποτα δεν είναι πιο βέβαιο από την αλήθεια του Θεού και εύχομαι να το καταλάβατε όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί αν (που δεν!) έχετε δίκιο όλοι εσείς οι άπιστοι και άθεοι, τότε εγώ δε θα χάσω απολύτως τίποτα. Αν όμως έχω δίκιο εγώ, τότε εσείς θα χάσετε τον αιώνιο Παράδεισο, που δε μπορεί να περιγραφεί με λέξεις, και την τόση ευτυχία που δεν την χωράει η φαντασία σας.

  Όταν προσβάλλετε τον Θεό μου, προσβάλλετε κι εμένα.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουνίου 26, 2017 στο 00:31 Reply

   Αγαπητή ΧΟ,

   Παρακαλώ να μου δώσετε τη πηγή για τον πρώτο ισχυρισμό σας σχετικά με το φαινομενο της ίσης απόστασης. Πρώτη φορά το ακούω.

   Σχετικά με το επιχείρημά σας της μεγάλης πολυπλοκότητας των οργανισμών, θα είχε βάση αν όντως τα πλάσματα είχαν προκύψει όπως ακριβώς είναι σήμερα. Αλλά αυτό δεν συνέβηκε. Σήμερα στη φύση βλέπουμε πολλά είδη ματιών (για παράδειγμα), από ένα απλό φωτοευαίσθητο κύτταρο μέχρι το μάτι του αετού που είναι καλύτερο από το ανθρώπινο. Αν διαβάσετε ένα από τα βιβλία που σας έδωσα θα δείτε πόσο απλό είναι το θέμα. Δεν υπάρχει επιχείρημα πολυπλοκότητας διότι όλα τα πολύπλοκα όργανα και οργανισμοί εξελίχθηκαν σταδιακά.

   Τώρα φτάνουμε στο επιχείρημά σας σχετικά με την έλλειψη χρόνου. Μου κάνει εντύπωση που χρησιμοποιείτε αυτό το επιχείρημα μιας και πάει κόντρα στη βίβλο που μιλάει για χιλιάδες και όχι εκατομμύρια χρόνια. Το επιχείρημα αυτό είναι εντελώς λάθος καθώς δεν μετρά τον χρόνο όπως τρέχει πραγματικά. Η φάλαινα έχει τρις κύτταρα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το κάθε ένα μεταλλάσεται μόνο του. Η αλλαγές είναι συσσωρευτικές και γίνονται ταυτοχρόνως σε πολλές περιπτώσεις.

   Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια της Βίβλου είναι στο Βασιλέων 2, 23-25 όπου ο προφήτης ενοχλείται που κάποια παιδιά τον λένε καραφλό και καλεί τον θεό να εκδικηθεί οπότε και στέλνει δύο αρκούδες οι οποίες σκοτώνου και τα 42 με φριχτό τρόπο. Καραφλός και εγώ έχω μια αδυναμία στο απόσπασμα.

   Υπάρχουν και πολλά άλλα.

   Θα ήθελα να παρακαλέσω κάτι. Πριν κάνετε copy paste κείμενα που υποστηρίζουν τη θέση σας, καλό θα ήταν να κοιτάζετε και τον αντίλογο σε αυτή τη θέση. Τα τμήματα που μου στείλατε τα βρήκατε για τον ευφυή σχεδιασμό έχουν καταρριφθεί χρόνια τώρα σε όλα τα επίπεδα από την επιστήμη. Κάτι σαν να λέμε πως το ηλεκτρικό μεταφέρεται μέσα από τα καλώδια με τη βοήθεια νεραϊδών. Είναι επιστημονικοφανείς θεωρία αλλά δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Στηρίζεται απόκλειστικά και μόνο στο: δεν μπορώ να πιστέψω πως η εξέλιξη των ειδών είναι αλήθεια.
   Όπως καταλαβαίνετε, θα μπορούσα και εγώ να κάνω copy paste τεράστια κείμενα και να σας αφήσω να τα βγάλετε πέρα παρουσιάζοντάς τα ως δικά μου, αλλά δεν το κάνω. Αφιερώνω το χρόνο να σας γράψω τις θέσεις μου και σας δίνω και τις πηγές μου για να επαληθεύσετε μόνη σας αν θέλετε.

   Τέλος, αν προσβάλλοντας το θεό σας προσβάλλω και εσάς λυπάμαι αλλά αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Θα μπορούσατε να μου πείτε πως όταν προσβάλλω την ομάδα σας προσβάλλω και εσάς και το επιχείρημα θα είχε ακριβώς την ίδια βαρύτητα, καμία δηλαδή. Είμαι σίγουρος πως ο θεός σας, αν όντως υπάρχει, δεν έχει πρόβλημα με τις προσβολές μου και σίγουρα δεν περιμένει από εσάς ή άλλους πιστούς να τον υπερασπιστούν. Αν όντως κάνω λάθος, τότε θα είμαι καταδικασμένος σε αιώνια κόλαση. Αυτό θα είναι φαντάζομαι μια κάποια ικανοποίηση.

   Ελπίζω να βοήθησα.

   Μου αρέσει!

 32. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 26, 2017 στο 02:10 Reply

  Μπορώ να σας δώσω όλα τα σάιτ που βρήκα. Δεν τα παρουσιάζω σαν δικά μου σε καμία περίπτωση, δεν είμαι τόσο έξυπνη. Όπως σας είπα θα έκανα μια έρευνα. Και απλώς σας μετέφερα αυτά που πίστευα ότι θα κατανοούσατε καλύτερα. Παρεμπιπτόντως, δεν έκανα copy&paste αυτά τα μεγάλα κείμενα, μόνο 3 παραγράφους που τις χώρισα σε μικρότερες μετά. Έχει κι άλλα πολύ ενδιαφέροντα επιχειρήματα, το πρώτο είναι και αυτό από το οποίο σας έγραψα:
  http://www.e-steki.gr/showthread.php?t=18518
  https://melodos.com/ilismos.html
  https://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=39&t=161873

  https://giannis9creative.wordpress.com/tag/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85/
  Το τελευταίο είναι επίσης πολύ καλό σάιτ. Υπάρχουν και άλλα σάιτ στα οποία δε μπήκα. Δεν τα ήθελα για μένα ούτως ή άλλως. Όπως το είπατε: Δε μπορώ να πιστέψω πως η εξέλιξη των ειδών είναι αλήθεια. Εσείς αντίθετα δε μπορείτε να μου αποδείξετε πως είναι αλήθεια. Όχι μόνο επειδή δεν το πιστεύω, αλλά κι επειδή ούτε κι εσείς είστε σίγουροι.
  Τέλος πάντων, σχετικά με αυτά που λέτε για το χρώμα των ματιών στη 2η παράγραφο, σας προτείνω να διαβάσετε το 2ο σάιτ. Για να αμφισβητήσω κάτι πρέπει να μιλήσω σχετικά με τις δικές πεποιθήσεις και όχι με τις δικές μου. Γι΄αυτό και είπα δισεκατομμύρια χρόνια. Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν ισχύει. Αλλά δεν το δέχεστε εσείς, άρα είπα κι εγώ σύμφωνα με τα δικά σας πιστεύω ότι και πάλι δε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
  Ακριβώς αυτό που κάνετε εννοούσα στην τελευταία παράγραφο του προηγούμενου σχόλιού μου. Παρερμηνεύετε! Λέτε μόνο ό,τι σας συμφέρει!! Είμαι σίγουρη ότι το ίδιο κάνατε για όλη τη Βίβλο. Αλλά ας το διαβάσετε και μόνος σας:
  http://www.oodegr.com/oode/grafi/pd/elisee1.htm θα σας λύσει όλες τις απορίες.
  Κι ελπίζω να μην νιώθετε τόση αδυναμία πια.

  «Τα τμήματα που μου στείλατε τα βρήκατε για τον ευφυή σχεδιασμό έχουν καταρριφθεί χρόνια τώρα σε όλα τα επίπεδα από την επιστήμη.» αυτό μάλλον πρέπει να το βγάλατε απ΄το μυαλό σας.

  Όταν λέω προσβάλλετε κι εμένα, εννοούσα τα πιστεύω μου καθώς υπάρχουν καθημερινά μες στη ζωή μου και για μένα σε όλα υπάρχει ο Θεός. Και ομολογώ πως χαίρομαι γι΄αυτό.
  Εννοείται κι έχει απεριόριστη υπομονή, γι΄αυτό και δεν προσβάλλεται. Επίσης, εννοείται πως δεν έχει κανέναν ανάγκη, αλλά εμείς τον έχουμε. Δε μπορώ όμως εγώ να ακούω κάποιον να λέει παντού (στο ίντερνετ) πως η πίστη μου δεν είναι αληθινή και πως ο Θεός δεν υπάρχει, τη στιγμή που ούτε εκείνος μπορεί να αποδείξει πώς όλα όσα πιστεύει είναι αλήθεια. Αυτό δεν κάνουμε τόση ώρα;
  Δεν είμαι εκδικητικός τύπος. Αν κάνετε λάθος (που κάνετε!) και το καταλάβετε όσο ζείτε τότε δόξα τω Θεώ! Όλοι χωράνε στον Παράδεισο, κι επειδή φαντάζομαι πόσο άσχημα θα είναι εκεί στην Κόλαση κάνω ό,τι μπορώ για να σωθώ. Φανταστείτε τί περνάνε οι κολασμένοι εκεί! Για μια αιωνιότητα! Κανείς δε θα ήθελα να πάει αλλά ο Θεός ξέρει καλύτερα. Οπότε δόξα τω Θεώ πάλι! Δοξασμένο το όνομα σου Κύριε! Και πάλι δόξα τω Θεώ! Ποτέ δεν είναι αργά για μετάνοια! Ποτέ δεν είναι αργά για τον Θεό!

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουνίου 28, 2017 στο 23:53 Reply

   Αγαπητή ΧΟ,

   Ειλικρινά δεν ξέρω από που να αρχίσω, οπότε μάλλον θα το πάω ανάποδα.

   Η εξέλιξη των ειδών δεν αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα. Τα επιχειρήματα που μου δίνετε έχουν καταρριφθεί πολλά χρόνια τώρα.
   Να το πω διαφορετικά. Τη θεωρία αυτή την υποστηρίζουν πολλές επιστήμες, όπως η αστρονομία, η γεωγραφία, η γεωλογία, η βιολογία. Η θεωρία αυτή κάνει προβλέψεις που επιβεβαιώνονται κάθε μέρα. Επίσης την εξέλιξη των ειδών την έχουμε δει και πειραματικά στο εργαστήριο. Αν δεν ισχύει η θεωρία της εξέλιξης τότε πρέπει να αναθεωρήσουμε όλες τις άλλες επιστήμες. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί.

   Δεν αμφισβητείται λοιπόν. Το επίπεδο σιγουριάς είναι το υψηλότερο δυνατό. Όλα όσα θα μπορούσανα να την καταρρίψουν δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ. Και οι επιστήμονες ψάχνουν, δεν τα αγνοούν.

   Κάπου εδώ τελειώνω τη συζήτηση για την εξέλιξη. Δεν μπορείτε να αλλάξετε γνώμη διότι, όπως λέτε, σας ενδιαφέρουν τα στοιχεία τα οποία ταιριάζουν με τη θεωρία που ήδη πιστεύετε και δεν σχηματίζετε τη θεωρία βασισμένη στα στοιχεία.

   Η αιτιολόγηση που μου δώσατε για το απόσπασμα της βίβλου είναι εντελώς χυδαία. Μου φαίνεται απίστευτο που μπορεί κάποιος να πιστεύει πως ο θάνατος 42 νέων είναι δικαιολογημένος επειδή έρχονταν από κάποια αμαρτωλή πόλη και μίλησαν για τη καράφλα κάποιου. Απίστευτες εκλογικεύσεις που μόνο ένας πολύ θρήσκος άνθρωπος θα μπορούσε να υιοθετήσει. Εξαιρετικά απογοητευτικό.

   Δεν θεωρώ πως τα πιστεύω είναι υπεράνω κριτικής. Μάλιστα, όταν τα πιστεύω περιλαμβάνουν εκλογικεύσεις όπως αυτή για το απόσπασμα της βίβλου με τις αρκούδες (και υπάρχουν μέχρι και αποσπάσματα που μιλούν για κανιβαλισμό στη βίβλο) τότε όχι μόνο αξίζουν κριτική αλλά και γελοιοποίηση. Αν αυτό σας πληγώνει τότε δεν μπορώ να βοηθήσω.

   Ο χριστιανισμός που δικαιολογεί τη θανάτωση 42 νέων από αρκούδες στο όνομα του θεού διότι μίλησαν για την έλλειψη τριχοφυϊας ενός προφήτη, δεν είναι ο χριστιανισμός του Ιησού, αλλά ενός εκδικητικού θεού που δεν έχει πρόβλημα να προβεί σε απίστευτες ακρότητες.

   Πραγματικά έχω ξεμείνει από λόγια…

   Μου αρέσει!

 33. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 28, 2017 στο 06:03 Reply

  Με συγχωρείτε αλλά εδώ και 2 μέρες το σχόλιό μου περιμένει έγκριση. Σας είναι εύκολο να το εγκρίνετε;

  Μου αρέσει!

  • Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 28, 2017 στο 06:04 Reply

   Να το ξαναστείλω;

   Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουνίου 28, 2017 στο 08:31 Reply

   Σόρυ για τη καθυστέρηση. Νόμιζα πως, όπως τους υπόλοιπους σχολιαστές που έχω εγκρίνει μια φορά, έτσι και με εσάς, δεν θα χρειάζονταν έγκριση τα νέα σχόλια. Είναι περίεργο διότι το σχόλιο με το οποίο μου ζητάτε να εγκρίνω εμφανίστηκε κανονικά, ενώ η παλαιότερη απάντηση δεν εμφανίστηκε. Αλλά την ενέκρινα βέβαια και θα τη δω κάποια άλλη στιγμή.
   Ευχαριστώ.

   Μου αρέσει!

 34. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 29, 2017 στο 17:49 Reply

  «Τη θεωρία αυτή την υποστηρίζουν πολλές επιστήμες, όπως η αστρονομία, η γεωγραφία, η γεωλογία, η βιολογία.» Μήπως μπορείτε να μου αποδείξετε πώς ακριβώς είναι όλες οι επιστήμες τόσο σύμφωνες μεταξύ τους σχετικά με τη θεωρία αυτή; Πώς ακριβώς γίνεται να φτάσουν στη σιγουριά; Αν και τα σάιτ που έστειλα είναι πολύ κατανοητά γα έναν άπιστο αλλά εφόσον συνεχίζετε να επιμένετε θα ήθελα κι εγώ να το δω αυτό.
  Παρεμπιπτόντως, αυτό στο οποίο πιστεύω δεν είναι θεωρία. Αυτό που πιστεύετε εσείς είναι θεωρία.

  Η αιτιολόγηση του κειμένου δεν είναι καθόλου χυδαία. Και πρώτα απ΄όλα δεν είναι αιτολόγηση. Είναι εξήγηση. Όμως αλήθεια πού βρήκατε το «εντελώς χυδαίο»; Μάλλον δεν το διαβάσατε καλά το κείμενο. Εξαιρετικά απογοητευτικό είναι που τους θεωρείτε αθώους και τους δικαιολογείτε κατηγορώντας ΠΑΛΙ τον Θεό που μάλλον είναι το μόνο εύκολο για σας, αλλά ίσως προσπεράσατε κάποια σημεία ή δεν τα διαβάσατε και τόσο καλά:
  «Κατάρα είναι Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ από τον ένοχο. Αυτό ακριβώς συνέβη. Ο προφήτης τιμώρησε τους ενόχους με την απόσυρση της προστασίας του Θεού την οποία ΔΕΝ ΑΞΙΖΑΝ κοροϊδεύοντας τον φορέα του Αγίου Πνεύματος.» οπότε δεν έβαλε ο Θεός τις αρκούδες να τους σκοτώσουν αλλά ούτε και ο προφήτης.
  «Αν λοιπόν πρέπει κάποιος θεός να κατηγορηθεί για το θάνατό τους, είναι όχι ο Γιαχβέ που τους έπλασε και τους προστάτευε τόσα χρόνια, αλλά η παγανιστική «θεά»-φύση που χωρίς την προστασία του Γιαχβέ προς τους ανθρώπους είναι ΦΟΝΙΚΗ και άλογη.»
  Πέρα απ΄αυτό, όμως δεν προσέξατε ακόμα ένα κομμάτι:
  «Η συμμορία αυτή των νεαρών ήρθε από την Βαιθήλ (στ. 23), μια πόλη του ειδωλολατρικού βασιλείου του Ισραήλ. Αυτή η πόλη ήταν σπουδαίο κέντρο της παιδοθυσιαστικής λατρείας του Βάαλ – Διονύσου (Γ’ Βασιλειών 12/ιβ 29).» οπότε δεν πρόκειται για μια απλά αμαρτωλή πόλη! ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ σκοτώνανε παιδάκια με ΦΡΙΧΤΟ ΤΡΟΠΟ, και όχι ο Θεός, όπως είχατε κατηγορήσει. Και όπως αντιλαμβάνεστε, μάλλον δεν ήταν μόνο 42 όσα είχαν σκοτώσει.
  Και, τέλος: «Οι νεαροί αλήτες λάτρεις του Βάαλ-Διονύσου ήθελαν να χλευάσουν τον Κύριο μέσω του προφήτη Ελισσαίου και προφανώς ετοιμάζονταν να επιτεθούν στον προφήτη. Μήπως έπρεπε εκείνος να λυπηθεί τη συμμορία των νεαρών; Αυτοί γιατί δεν λυπόντουσαν τα νήπια που έκαιγαν ζωντανά προς τιμήν του Βάαλ; Ή είναι δύσκολο καμμιά πεντηνταριά αλήτες που έπιναν αίμα και έψηναν παιδάκια να επιτεθούν σ’ έναν άοπλο προφήτη του Γιαχβέ;»
  Οπότε καμία «απίστευτη ακρότητα», καθώς και ο Θεός δεν είναι εκδικητικός όπως ισχυρίζεστε.

  Επίσης, μπορείτε να μου πείτε για ποια σημεία μιλάτε ακριβώς για τον κανιβαλισμό; Έχω κάποια στο μυαλό μου που όμως μιλάνε για «ανθρωποθυσίες», δεν ξέρω αν είναι αυτό που ζητάτε.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουνίου 29, 2017 στο 23:42 Reply

   Αγαπητή ΧΟ,

   Παρακαλώ διαβάστε τα βιβλία που σας ανέφερα. Δεν μπορώ να γράψω ένα βιβλίο στα σχόλια.
   Μπορείτε να αρνείστε τα δεδομένα αλλά αυτό δεν τα αλλάζει.

   Για τον κανοβαλισμό δείτε το Βασιλείς 2 6:26-29

   Ελπίζω να βοήθησα

   Μου αρέσει!

 35. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουνίου 30, 2017 στο 05:03 Reply

  Τα διάβασα τα βιβλία που μου αναφέρατε και δεν λέει κάτι για όλες τις επιστήμες. Ούτε επιβεβαιώνει κάτι. Αλλά τέλος πάντων.

  Με συγχωρείτε αλλά πραγματικά δεν βρίσκω αυτό το σημείο που μου λέτε. Μόνο μέχρι το Β΄Βασιλειών 6: 23 έχει. Εκτός κι αν έκανα λάθος ή δεν κατάλαβα καλά, που είναι και το πιο πιθανό.

  Μου αρέσει!

  • Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουλίου 2, 2017 στο 02:13 Reply

   Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε λίγο;

   Μου αρέσει!

   • Greek Skeptic Ιουλίου 2, 2017 στο 11:10

    Αγαπητή ΧΟ,

    Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σας βοηθήσω.
    Στέκεστε στο ότι είπα πως οι επιστήμες επιβεβαιώνουν την εξέλιξη. Αυτό είναι λάθος. Επιβεβαιώνουν την ηλικία του σύμπαντος και της γης, ένα άλλο σημείο το οποίο δεν δέχεστε.

    Δεν μπορώ να βοηθήσω διότι δεν έχει νόημα να μιλάμε με λογικά επιχειρήματα όταν εσείς δε χρησιμοποιείτε τη λογική αλλά αποκλειστικά και μόνο τη πίστη. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που θα μπορούσα να πω που να σας αγγίξει έστω και στο ελάχιστο.
    Αυτό για εμένα έγινε πέραν αμφισβήτησης όταν αιτιολογήσατε τη θανάτωση 42 παιδιών. Είστε έτοιμη να δεχθήτε τα πάντα μέσα στη βίβλο, οπότε δεν χρησιμοποιειτε τη λογική, όχι σε αυτό το θέμα και όλα όσα άπτονται αυτού, όπως η ιστορία του πλανήτη και κατ’ επέκταση των ανθρώπων.

    Οπότε λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να βοηθήσω. Έχω καλύτερα πράγματα να κάνω με το χρόνο μου από το να ανταλλάσω επιχειρήματα με κάποιον του οποίου οι θέσεις είναι ακλόνητες. Δεν έχει νόημα.

    Μου αρέσει!

 36. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουλίου 4, 2017 στο 00:15 Reply

  Για ποιο λόγο δεν εγκρίνατε το προηγούμενο σχόλιό μου;

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουλίου 4, 2017 στο 11:33 Reply

   Δεν βρίσκω σχόλιο που δεν έχω εγκρίνει. Όλα εγκεκριμένα είναι. Αν κάτι πήγε στραβά ξανα αφήστε σχόλιο

   Μου αρέσει!

 37. Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουλίου 4, 2017 στο 19:47 Reply

  Όταν είπα να με βοηθήσετε, εννοούσα να με βοηθήσετε να βρω το σημείο που είπατε, όχι να με βοηθήσετε να σας πιστέψω. Αλλά τέλος πάντων.

  Η επιστήμη δεν επιβεβαιώνει τίποτα και καμία θεωρία.

  Άντε πάλι! Θα σας το ξαναπώ άλλη μια φορά. Δεν πειράζει, όμως. Έχω υπομονή.
  Πρώτον, δεν ήταν παιδιά, ήταν 42 παλικάρια. Αυτά τα γαϊδούρια σκότωναν χωρίς έλεος εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες, ΜΩΡΑ-ΒΡΕΦΗ-ΠΑΙΔΙΑ! Αντιλαμβάνεστε για πόσα παιδιά μιλάμε; Τα θυσίαζαν σ΄έναν ειδωλολατρικό ναό. Κι έσπαγαν την πλάκα τους σφάζοντας αυτά τα μωρά. Εδώ σε μια ταινία, αν υπάρχει κάποιος δολοφόνος που σκοτώνει ανθρώπους, οι θεατές παρακαλάνε να του συμβεί κάτι κακό ή ακόμα και να πεθάνει. Κι αυτοί οι νεαροί σκοτώνανε ασύστολα παιδιά σαν μανιακοί δολοφόνοι! Και ξέρανε ακριβώς τι κάνανε. Το μόνο που έκανε ο προφήτης ήταν να τους καταραστεί και με το δίκιο του βέβαια για όλους τους θανάτους και επειδή χλευάζανε τον φορέα του Αγίου Πνεύματος. Εσείς αν σκοτώνανε το παιδί σας τι θα κάνατε; Το λιγότερο που θα κάνατε θα ήταν να καταραστείτε τον δολοφόνο να έχει κακό μέλλον ή να μη βρει ησυχία ποτέ στη ζωή του κλπ. Κι επειδή ήταν πραγματικός προφήτης «μέτρησε» η κατάρα του και ο Θεός απόσυρε το «πέπλο» της προστασίας που είχαν. Δεν τους σκότωσε ούτε ο Θεός, ούτε ο προφήτης. Οι αρκούδες! Που δεν τις έβαλε ούτε ο Θεός να τους σκοτώσουν, ούτε ο προφήτης. Ξέρετε και οι αρκούδες ζούνε ελεύθερες όπως κι εμείς οι άνθρωποι και όπως όλα τα ζώα. Αν το δείτε και αλλιώς όμως, ο προφήτης με την κατάρα του έκανε ακόμα ένα καλό κι έσωσε άλλα τόσα παιδιά που θα σκοτωνόντουσαν από αυτούς τους νέους. Γιατί αν ζούσαν, θα συνέχιζαν να σκοτώνουν. Καταλαβαίνετε ή δε θέλετε να καταλάβετε;

  Πράγματι, προχωράω στη ζωή μου μόνο με την πίστη μου στον Τριαδικό Θεό, το ομολογώ.
  Και δεν δικαιολογώ κανέναν.
  Εσείς όμως που βασίζεστε στη λογική και όχι στην πίστη, μπορείτε να μου πείτε πώς εσείς δικαιολογείτε τον θάνατο χιλιάδων μωρών παιδιών από 42 γομάρια, μόνο και μόνο για βγάλετε τον Θεό εκδικητικό και κακό; Γιατί αυτό κάνετε.

  Λοιπόν, επειδή αυτό το σημείο που μου είπατε σοβαρά δεν το βρήκα κι εσείς μάλλον δεν έχετε σκοπό να με βοηθήσετε, γιατί έχετε καλύτερα πράγματα να κάνετε όπως να γράφετε κι άλλα άρθρα εναντίον του Θεού που δεν πιστεύετε, κι έτσι ας πούμε δεν χάνετε το χρόνο σας αλλά τέλος πάντων, σας δίνω ένα πάρα πολύ καλό σάιτ, πραγματικά αξίζει να μπείτε για να έχετε στο νου και τι λέει ο αντίλογος πριν πείτε κάτι που δεν ισχύει όπως για παράδειγμα στο συγκεκριμένο άρθρο σας, που σύμφωνα με αυτό το σάιτ, ό,τι λέτε καταρρίπτεται: http://www.oodegr.com/
  Πραγματικά αυτό το άρθρο πρέπει να έχει γραφτεί για σας: http://www.oodegr.com/oode/a8eismos/a8eismos.htm είναι από το ίδιο σάιτ αλλά μπορεί να μην το βρίσκατε. Έχει και άλλα θέματα που θα σας ενδιαφέρουν αρκετά (θαύματα σε άλλες θρησκείες, Επιστήμη – Εκκλησία, Αγία Γραφή κ.α.).

  Και τέλος, κάτι που πραγματικά με πείραξε πάρα πολύ, ήταν που είπατε ότι η Παναγιά δεν ήταν Παρθένα. Είναι η μεγαλύτερη βλασφημία που έχω ακούσει σε όλη μου τη ζωή. Στο συγκεκριμένο σάιτ λοιπόν έχει πάρα πολλά άρθρα που το επιβεβαιώνουν ότι ήταν, είναι και θα είναι Παρθένος για πάντα. Αλλά εγώ έπιασα το κομμάτι με την «λάθος μετάφραση» που ισχυριστήκατε προηγουμένως. Για ξανασκεφτείτε το λοιπόν: http://www.oodegr.com/oode/profities/xristos/parthenos1.htm
  Και να μην ξαναβάλετε στο στόμα σας την Παναγία!

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουλίου 4, 2017 στο 19:51 Reply

   Με το «να μην ξαναβάλετε στο στόμα σας τη Παναγία» τελειώνει η συζήτηση. Δεν δέχομαι ούτε υποδείξεις, ούτε καλυμένες απειλές. Κρατήστε τη Παναγία σας. Μου είναι αδιάφορη και αυτή και η παρθενία της. Κρατήστε τη όμως για εσάς, όπως και τη θρησκεία σας. Μακριά από εμένα και την οικογένειά μου και όλοι θα ζήσουμε χαρούμενοι.

   Μου αρέσει!

   • Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουλίου 5, 2017 στο 05:09

    Καμία υπόδειξη και καμία καλυμμένη απειλή! Όταν λέω να μην Την ξαναβάλετε στο στόμα σας εννοώ ότι αν δεν είστε σίγουρος για κάτι που ισχυρίζεστε εναντίον Της, τότε να μη μιλάτε. Και αν πρόκειται να Την βλασφημήσετε, τότε καλύτερα να μην Την αναφέρετε καθόλου. Σας είναι αδιάφορη, αλλά την ανοησία την πετάτε!
    Δεν είπα κάτι για την οικογένειά σας, ούτε για σας. Και με συγχωρείτε, αλλά χωρίς Εκείνη, δε θα ζήσετε χαρούμενοι, στη μετά θάνατον ζωή τουλάχιστον.

    Πάντως καταλάβατε ότι η μητέρα του Χριστού είναι αειπαρθένος.

    Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Ιουλίου 4, 2017 στο 20:04 Reply

   26 Και καθώς ο βασιλιάς του Ισραήλ προχωρούσε πάνω στο τείχος, κάποια γυναίκα φώναξε προς αυτόν, λέγοντας: «Σώσε, κύριέ μου βασιλιά!»+ 27 Και εκείνος είπε: «Αν δεν σε σώσει ο Ιεχωβά, από πού θα σου προσφέρω σωτηρία εγώ;+ Μήπως από το αλώνι ή από το πατητήρι του κρασιού ή του λαδιού;» 28 Στη συνέχεια ο βασιλιάς τής είπε: «Τι σου συμβαίνει;» Τότε εκείνη είπε: «Αυτή εδώ η γυναίκα μού είπε: “Δώσε να φάμε το γιο σου σήμερα, και αύριο τρώμε το δικό μου γιο”.+ 29 Βράσαμε,+ λοιπόν, το γιο μου και τον φάγαμε.+ Και την επόμενη ημέρα της είπα: “Δώσε να φάμε το γιο σου”. Αλλά εκείνη έκρυψε το γιο της».
   30 Και μόλις άκουσε ο βασιλιάς τα λόγια της γυναίκας, έσκισε+ τα ενδύματά του· και καθώς προχωρούσε πάνω στο τείχος, ο λαός είδε ότι είχε σάκο από μέσα, πάνω στη σάρκα του. 31 Κατόπιν είπε: «Έτσι να κάνει ο Θεός σε εμένα και έτσι να προσθέσει σε αυτό, αν το κεφάλι του Ελισαιέ, του γιου του Σαφάτ, μείνει πάνω του σήμερα!»

   https://www.jw.org/el/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-online/bi12/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1/2-%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CF%89%CE%BD/6/

   Μου αρέσει!

   • Χριστιανή Ορθόδοξη Ιουλίου 5, 2017 στο 05:10

    Αναμφίβολα, την Αγία Γραφή, δεν μπορούμε να την διαβάζουμε όπως ένα οποιοδήποτε βιβλίο. Η Αγία Γραφή έχει ανάγκη ερμηνείας, γιατί έχει πολύ βάθος. Αν μείνει κανείς στην επιφάνεια, δεν θα καταλάβει. Ίσως, πολλά πράγματα να τα διαστρεβλώσει. Όπως κάνετε κι εσείς.
    Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να ερμηνεύει την Αγία Γραφή όπως επιθυμεί. Έτσι έκαναν οι προτεστάντες, γι’ αυτό και έγιναν πεντακόσια κομμάτια.

    Κοιτάξτε. Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Δε γνωρίζω με σιγουριά να σας το εξηγήσω αυτό. Θα σας πω όμως τι πιστεύω, αλλά μην το πάρετε και πολύ τοις μετρητοίς γιατί μπορεί κι εγώ να κάνω λάθος. Εγώ έτσι όπως το διαβάζω βλέπω μια γυναίκα που πέθαινε της πείνας και συμφώνησε με μια γυναίκα να φάνε τα παιδιά τους. Η γυναίκα αυτή την εξαπάτησε μετά η άλλη γυναίκα πήγε να ζητήσει βοήθεια από τον βασιλιά και πάει λέγοντας. Βέβαια, εδώ δε βλέπω πουθενά να φταίει σε κάτι ο Θεός. Απλώς η Παλαιά Διαθήκη ανέφερε ένα γεγονός που είχε να κάνει με τον βασιλιά του Ισραήλ, καθώς αναφέρθηκε και πριν αλλά και μετά για εκείνον. Κάποιοι λένε ότι ο Θεός φταίει που πείνασε αυτή η γυναίκα και που πεινούσε όλος ο λαός της. Ναι, αλλά εκείνοι δεν έφαγαν τα παιδιά τους. Η γυναίκα εκείνη δεν ενδιαφέρθηκε αν πεινάει το δικό της παιδί παρά μόνο για το δικό της στομάχι ενδιαφέρθηκε. Όπως και να΄χει όμως, αυτή είναι μόνο η δική μου άποψη. Το καλύτερο είναι να πάτε να ρωτήσετε έναν καλό πνευματικό ή κάποιον παπά, ή ακόμα καλύτερα έναν μοναχό, που σίγουρα θα σας δώσει την απάντηση. Το να βγάζει κανείς δικά του συμπεράσματα, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Ξέρω, δεν ικανοποιηθήκατε με την απάντησή μου αλλά θα σας πω το εξής:

    Πολλοί άνθρωποι δε μπόρεσαν να κατανοήσουν σε βάθος την Παλαιά Διαθήκη, γι΄αυτό και αποφάσισαν να πιστεύσουν κάπου που ο ανθρώπινος και γήινος νους θα μπορούσε να κατανοήσει καλύτερα τα βιβλία κάποιας άλλης θρησκείας. Μα αν ήταν έτσι, όλα λογικά και όχι άγια, τότε ποιο το νόημα να πιστεύει κανείς σε κάτι λογικό ή κάτι που έχει δει και μόνο; Η ουσία είναι να δείξουμε στο Θεό την πίστη μας σε κάτι που δεν είναι λογικό για μας. Για παράδειγμα, ο Χριστός είπε: «Λάβετε, φάγετε τούτο εστί το σώμα μου, το υπέρ υμών κλώμενον εις άφεσιν αμαρτιών. Πίετε εξ αυτού πάντες τούτο εστί το Αίμα μου το της Καινής Διαθήκης, το υπέρ υμών και πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών», πολλοί πίστευαν και πιστεύουν ακόμα και στις μέρες μας ότι είναι συμβολικό αυτό και ότι είναι απλά ψωμάκι και κρασάκι. Δεν είναι έτσι όμως. Πράγματι είναι το το Σώμα και το Αίμα του Χριστού! Όσοι το πιστεύουν αυτό, ορθώς το πιστεύουν. Οι πιο.. λογικοί άνθρωποι όμως τους θεωρούν παράλογους. Αυτοί δεν πιστεύουν. Στην Παλαιά Διαθήκη βλέπετε το Θεό να φέρεται όπως οι ειδωλολατρικοί θεοί, που προστάτευαν τους πιστούς τους, αλλά τσάκιζαν τους εχθρούς τους. Σωστά;
    Υπάρχει η ερμηνεία ότι οι λαοί που εξολόθρευσαν οι Εβραίοι με εντολή του Θεού ήταν λαοί που λάτρευαν ως θεούς φρικτούς δαίμονες, όπως η θεά Ανάθ, και που έπρεπε να λείψουν από την ιστορία για να εξαφανιστεί η λατρεία αυτών των δαιμόνων. Ο Θεός έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει τη ζωή των ανθρώπων, γιατί Αυτός την έχει δώσει. Είναι δική Του. Και τα παιδιά που σκοτώνονταν στην Παλαιά Διαθήκη (καλή ώρα το θέμα με τον κανιβαλισμό), ίσως είχαν καλύτερη μοίρα μετά θάνατον, παρά αν ζούσαν και λάτρευαν σε όλη τους τη ζωή τούς δαίμονες. Το έχετε σκεφτεί ποτέ αυτό;
    Υπάρχει επίσης η ερμηνεία ότι ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη είναι αυστηρός και πολλές φορές θανατώνει τους αμαρτωλούς, για να κρατηθεί οπωσδήποτε το Ισραήλ ως ένας λαός με καθαρή θρησκεία (ενώ όλοι οι άλλοι λαοί λάτρευαν τα είδωλα), ώστε να μπορέσει να γεννηθεί ο Χριστός μέσα σ’ αυτόν.
    Όταν γεννήθηκε ο Χριστός, οι Εβραίοι ήταν τριακόσια χρόνια συνεχώς σκλάβοι, ενώ και νωρίτερα είχαν συρθεί σκλάβοι στη Βαβυλώνα σχεδόν για 100 χρόνια. Δεν έκαναν πια πολέμους σαν τους προηγούμενους, μόνο απελευθερωτικές επαναστάσεις. Η περίοδος αυτή είχε περάσει αιώνες πριν.
    Πριν πείτε οτιδήποτε, θα ήθελα να τονίσω κάτι: οι άνθρωποι που πέθαναν στην Παλαιά Διαθήκη, συνάντησαν το σταυρωμένο Χριστό στον Άδη (τον τόπο των νεκρών), άκουσαν το κήρυγμά Του, βγήκαν από τον Άδη και οδηγήθηκαν απ’ το Χριστό στον «ουρανό», τον τόπο όπου πηγαίνουν οι ψυχές σήμερα, που είναι τόπος προσωρινού θανάτου και αναμονής της ανάστασης στη Δευτέρα Παρουσία. Δεν πέθαναν λοιπόν για να τους τιμωρήσει ή να τους εκδικηθεί ο Θεός, αλλά για να τους σώσει τελικά, με τη σταύρωση και την ανάσταση του Χριστού. Οπότε ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ όσοι πέθαναν «εξαιτίας του Θεού» τελικά σώθηκαν! Άρα, μήπως ο Θεός τελικά μας αγαπάει πραγματικά; Βεβαίως και ΝΑΙ!

    Η διδασκαλία του Χριστού ξεπερνά την ιδέα ότι υπάρχει Ένας Θεός, αυστηρός αρχηγός του λαού Του, και αποκαλύπτει ότι ο Θεός δεν είναι απλά Ένας, αλλά είναι και Τριαδικός, δηλαδή Θεός της αγάπης, που τους αγαπά όλους, δίκαιους και άδικους. Τη σωτηρία τη χάνει ο άνθρωπος που δεν αγαπά το Θεό (άρα Τον βγάζει από την καρδιά του και Του απαγορεύει να τον σώσει), κι όχι εκείνος που «δεν τον αγαπά ο Θεός», γιατί ο Θεός όλους τους αγαπά.
    Τέλος, οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι αγαπάμε το συνάνθρωπό μας και λατρεύουμε το Θεό όπως μας δίδαξε ο Χριστός στην Καινή Διαθήκη, όχι όπως έλεγε ο Νόμος της Παλαιάς Διαθήκης. Η εποχή της Παλαιάς Διαθήκης τελείωσε. Στην Εκκλησία τη διαβάζουμε από ιστορική σκοπιά, επειδή προετοίμασε τους ανθρώπους για τον ερχομό του Χριστού.

    Σας κούρασα, αν θέλετε μπορεί να τελειώσει εδώ η συζήτηση.

    Μου αρέσει!

 38. panos Ιανουαρίου 22, 2018 στο 20:02 Reply

  και αρχην πριν πω την αποψη μου θελω να πω οτι ορισμενοι αθεοι που νευριαζουν οταν ακουνε την λεξη θεος και σε λογοκρινουν,οπως μπορει να λογοκριθει το σχολιο μου,δεν διαφερουν σε τιποτα απο τους χριστιανους σε αυτα που τους κοροιδευουν.επισης ενα αλλο λαθος που κανουν ειναι οτι την υπαρξη του χριστου και του θεου και ολων των αρχαιων θεων και τερατων,αντι να τους βαλουν στο περιθωριο των θεωριων (να λενε ας πουμε π.χ. τελικα υπαρχει θεος η δεν υπαρχει;),οχι απλα βγαζουν το απολυτο συμπερασμα οτι δεν υπαρχει,αλλα προσπαθουν με καθε τροπο να θαψουν τις θεωριες με χλευασμους,ξευτελισμους νευρα και λογοκρισιες,σαν να απαγορευεται να μηλας γι αυτα,ενω οι ιδιοι υποτηθεται οτι μηλουν για ελευθερια του λογου.το θεμα ειναι οτι αυτο ειναι λαθος,οχι το να μην πιστευεις αλλα να προσπαθει καποιος να καταστρεψει καθε ψεγαδι που υπενησεται την θεωρια.διοτι πιστεψτε με,ποιο πιστευτο ειναι το γεγονος οτι το συμπαν το δημιουργησε ενα νωημον ον κι αυτο φαινεται γιατι λειτουργει σαν μυχανη με μαθηματικη ακρηβεια(ακομη και η γη μεταβαλεται αναλογα με τις συνθηκες),παρα αυτο που λενε ταχα μου οτι ενα μπινγκ μπανγκ ηρθε καπου στην τυχη κι εκανε ολο το συμπαν.ο αιν σταιν ελεγε οτι δεν υπαρχουν απαντησεις,μονο ερωτησεις.συγουρα ομως οποιο νωημον ον ευτιαξε το συμπαν,αυτος ειναι ο θεος.τωρα αν αυτον τον ευτιαξε αλλος ανωτερος δεν ξερω(αν και πιστευω οτι θα τον ευτιαξε).ωστοσο μου ναι δυσκολο να πιστεψω στην ανυπαρξια ανωτερου οντως απο εμας,οταν το συμπαν μεταβαλεται μαθηματικα συνεχως.τωρα ο ηισους οσο ανυπαρκτος ειναι αυτος τοσο ανυπαρκτος ηταν κι ο μεγας αλεξανδρος.μην ξεχνατε οτι τον μεσαιωνα την βιβλο την παραχαραξαν πολλες φορες οι εβραιοι,ωστοσο οι ανακρηβιες των ημερομηνιων δεν ειναι αποδειξη της ανυπαρξιας του χριστου.οι μαθητες του μονο εχουν γραψει εγκυρα πραγματα,οχι οι υπολοιποι υποτηθεμενοι αγιοι.επομενως ο ηισους ειπε οτι ο θθθεος εχει κι αλλες φαρμες κι εμεις ειμαστε μια απο αυτες.οποτε φυσικα και αναφερθηκε σε εξωγηινη ζωη.και γιατι υπαρχει το κακο;γιατι περναμε δοκημασιες.λετε οτι αν ο θεος ηταν παναγαθος δεν θα υπηρχε το κακο;μα τοτε πως θα δωκημαστουμε;μας χαρησε ελευθερη βουληση για να επιλεγουμε εμεις.αν εξαφανησει το κακο,τοτε θα κανει ο ιδιος κακο γιατι δεν θα ειμαστε ατομα με ελευθερη βουληση.και επισης λετε οτι δεν θα πεθεναμε;και τον καλητερο παραδεισο να κανουμε τον πλανητη ολοι θα πεθανουμε.ο θανατος ειναι στα σχεδια.δεν ειναι κατι που θα επρεπε να το κοιταμε με κακο ματι σαν να μην υπηρχε ποτε,γιατι αν ημασταν αθανατοι δεν θα επρεπε να αναπαραγωμαστε.οποτε για να υπαρχει ο θανατος καποιος λογος θα υπαρχει.και σαν πλασματα με ελευθερη βουληση θα ηταν αντιφατικο αν ο θεος εξαφανιζε το κακο,διοτι θα αλλαζε πρωτα τα μυαλα μας και θα ημασταν σαν τα υπολοιπα ζωα.αν ηταν να μην υπαρχει το κακο,δεν θα επρεπε καν να υπηρχε το συμπαν.και σταματηστε να εισαστε υλιστες.και η ψυχη και τα συναισθηματα δεν φαινωνται.και το κενο και το τιποτα αορατο ειναι.ομως υπαρχουν.και η αγαπη επισης.

  Μου αρέσει!

  • Chris Ιανουαρίου 25, 2018 στο 02:07 Reply

   Εσύ δεν ζητάς παρηγοριά Όταν δεν είσαι Καλά από κάποιον φίλο γονείς κτλπα.αν νιώθεις μόνος ?η προτιμάς να πέρνεις χάπια να παίζεις τζόγο να καπνίζεις.αν δεν έχεις λεφτά τι κανείς?αν μένεις στον δρόμο τι κανείς?δεν είναι ηρωίνη ο θεός.ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

   Μου αρέσει!

 39. Chris Μαρτίου 5, 2018 στο 05:23 Reply


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsKrima ston xrono pou exasa na diavaso tin vlakeia sou.. an thes sovaro kai alithino epixeirima na mou doseis apantisi sto giati afou oloi oi epistimones atheoi kata 99,9% pistevoun xoris apodeiksi pos o planitis yparxei ekatomyria xronia!! Pagosmios simera exoume 2018? eimai anoixtos se politismeno dialogo mono me alithina rpixeirimata oxi suzitiseis nipiagogeiou. Euxaristo..

  Μου αρέσει!

 40. dimval11 Μαρτίου 25, 2018 στο 02:56 Reply

  Έτσι για να ξε-αποβλακωθούμε «μετά-παλαιάς και καινής διαθήκης» πεπραγμένα!!!
  Πρώτα ανάγνωση και μετά σχολιασμός.

  ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΑΣΚΗΤΗΣ, Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΗΣ ΑΓΙΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  “Στις 28 Ιανουαρίου (μεγάλη η χάρη του, προσέχετε όμως όταν σκύβετε να τον προσκυνήσετε, επικίνδυνος!!! δικό μου αυτό) κάθε χρόνο η Εκκλησία γιορτάζει (με την κυριολεκτική σημασία της γιορτής) τη μνήμη Ιάκωβου του ασκητή, που ανεπιφύλακτα τον έχει κατατάξει στους αγίους της.

  Ο Ιάκωβος ασκήτευε δεκαπέντε χρόνια σε μια σπηλιά. Κάποτε, από την κοντινή πολίχνη (την Πορφυριώνη) κάποιοι ευφυείς και τότε πολέμιοι του θρησκευτικού σκοταδισμού έστειλαν στη σπηλιά του μια πόρνη γυναίκα να του προσφέρει προκλητικά τα θέλγητρά της: Ο Ιάκωβος δεν ενέδωσε στην εύκολη ηδονή και η συνάντηση λειτούργησε συγκλονιστικά για τη γυναίκα, που από τότε εγκατέλειψε το επάγγελμά της και έζησε με συνέπεια μέσα στην Εκκλησία.

  Υστερα από κάποια χρόνια, «άρχων ένδοξος» της περιοχής πήγε στον ασκητή τη θυγατέρα του που έπασχε από νόσο βαριά. Ο Ιάκωβος προσευχήθηκε και ελευθέρωσε το κορίτσι από την ασθένεια, δέχθηκε μάλιστα να το κρατήσει λίγες μέρες στη σπηλιά, μαζί με τον αδελφό της, όπως επέμενε για σιγουριά ο πατέρας της. Τότε όμως ο Ιάκωβος, «ως άνθρωπος και αυτός» νικήθηκε από την επιθυμία. Βίασε την κόρη και στη συνέχεια έντρομος, μήπως φανερωθεί η πράξη του, τη σκότωσε μαζί με τον αδελφό της, μόνο μάρτυρα των εγκλημάτων του.

  Σε πανικό απόγνωστης φεύγει στην έρημο, σκάβει έναν τάφο και μπαίνει μέσα ο ίδιος να πεθάνει δίχως ελπίδα ελέους από τον Θεό. Ο τοπικός επίσκοπος μαθαίνει τα συντρέξαντα και ξεκινάει μέρες πορείας στην έρημο για να τον βρει. Κάποτε τον ανακαλύπτει και θρηνώντας του εξηγεί ότι η απελπισία είναι αμάρτημα μεγαλύτερο από τον βιασμό και τους φόνους. Ο Ιάκωβος δέχεται με συντριβή την παραμυθία, αλλά δεν εγκαταλείπει τον τάφο ως ενδιαίτημα. Θα μείνει εκεί σε σκληρότατη άσκηση αυταπάρνησης ως την τελευτή του.

  Παρεμβάλλεται μια τρομακτική ανομβρία στην περιοχή και ο επίσκοπος έχει «πληροφορίαν καρδίας» ότι μόνο αν προσευχηθεί ο Ιάκωβος μπορεί να νικηθούν της φύσεως οι όροι. Κλήρος και λαός βγαίνουν στην έρημο και φτάνουν στον τάφο όπου είναι κλεισμένος ο εγκληματίας ασκητής. Τον πείθουν να προσευχηθεί και η βροχή φτάνει αμέσως ευεργητική να βεβαιώσει την αγιότητα του μετανοημένου”. -“Επιφυλλίδα” Χρ. Γιανναρά- Ιανουάριος 2001. Εφημερίδα Καθημερινή.

  Μου αρέσει!

 41. dimval11 Μαρτίου 25, 2018 στο 05:01 Reply


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsΟ Αϊνστάιν είπε: “Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά”.

  Μου αρέσει!

 42. dimval11 Μαρτίου 25, 2018 στο 13:56 Reply

  Θέλω να βοηθήσω και γω την συζήτηση.
  Αξίωμα: Υπάρχει κοινή λογική (εκτός ίσως του πιστού).
  Η Επιστήμη σου απαντά με αποδείξεις σύμφωνα με όσα μέχρι ΣΗΜΕΡΑ γνωρίζει.
  (Προφανώς δεν τα γνωρίζει όλα ΤΩΡΑ και πως θα μπορούσε; γιατί προχωράει ανάποδα προς την οποιαδήποτε λεγόμενη αρχή (αν υπήρξε τέτοια)). Λογικό;
  Η Ίδια σου δίνει και την δυνατότητα-εργαλεία να Την αμφισβητήσεις και πάνω σ’ αυτές τελικά ανακαλύπτονται και οι βελτιώσεις της. Όλα τα παραπάνω που έκανε copy paste η Χριστιανή Ορθόδοξη, είναι επιστημονικά δεδομένα καθώς και οι όποιες αντιρρήσεις της επίσης. Δεν είδα πουθενά όλα τα κατεβατά που αράδιασε να αναφέρονται ή να βασίζονται στην βίβλο.
  Το θέμα δεν είναι αν είναι αληθινή η θεωρία της εξέλιξης, αλλά αν είναι αληθινή-θεόπνευστη η βίβλος. Δεν συνεπάγετε αυτόματα, «αφού δεν είναι σωστή η εξέλιξη άρα είναι σωστή η βίβλος». Λογικό; Ούτε και το ανάποδο, δηλαδή θα μπορούσε να είναι σωστή και η εξέλιξη και η βίβλος. Πως;!!! Η ύπαρξή μου οφείλετε στην πρώτη και της-των ΧΟ στο θεό τους. Το βλέπω πολύ δύσκολο εξελικτικά να παραχθούν μη λογικά-άκαμπτα-παρωπιδικά, Χριστιανικά όντα. (αν και αυτό μάλλον εξηγείτε επιστημονικά, ως παραπροϊόν της Εξέλιξης βλ. Dawkins). Τελικώς η Χριστιανή Ορθόδοξη ήθελε να αποφύγει την δική της απόδειξη, νομίζοντας ότι δεν θα την πάρουμε χαμπάρι και θα χάσουμε την ουσία.
  Η βίβλος είναι φλύαρη (με αναλυτικότατη περιγραφή) σε ασήμαντα και ανούσια γεγονότα και πολύ λακωνική και αοριστολογεί σε γεγονότα όπως η κοσμογονία. (Βλέπε κανιβαλισμούς, καράφλες όπως είπες παραπάνω, αναλυτική περιγραφή πως ο Λωτ – εορτάζετε ο αιμομίκτης κιόλας- πήδηξε και γκάστρωσε τις κόρες του κλπ. Θ’ αναφέρουμε πολλά στην συνέχεια. Και μόλις μερικές γενικόλογες-τύπου Πυθίας-αράδες για ολόκληρη κοσμογονία). Περιμένω λοιπόν ΧΟ τις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ και έπεται συνέχεια. Εάν δεν μιλήσουμε όμως επιστημονικά, έχω και γω προσωπική άποψη για την κοσμογονία, που μου αποκαλύφτηκε πρόσφατα στον ύπνο μου (στ’ ορκίζομαι στον Άλφα του Κενταύρου) και είναι πέρα για πέρα αληθινή.
  ΥΓ.
  Αναφέρομαι πρωτίστως στην βίβλο (και όχι στο θεό) γιατί πρώτα αυτή γνωρίσαμε και μέσα από αυτή μάθαμε για το θεό και τα υπόλοιπα. Αν έχει αντιφάσεις λάθη και ανακρίβειες τότε υπάρχει πρόβλημα και πολλά μπορούν να αμφισβητηθούν, ακόμα και ο Θεός.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: