Το μυστήριο του τριγώνου των Βερμούδων και άλλων κοντών παντελονιών


61BRZe4NdmL._SL500_SY320_Πρέπει να ήμουν 15 όταν έπεσε στα χέρια μου για πρώτη φορά το βιβλίο του Charles Berlitz “Το Τρίγωνο των Βερμούδων”. Το διάβασα σε μία μέρα και ήμουν με το στόμα ανοιχτό συνέχεια. Τί απίστευτη ιστορία! Πως μπορεί να έχουν χαθεί τόσα πολλά αεροπλάνα και πλοία χωρίς κανείς να ξέρει τί έχει συμβεί; Το ένα αεροπλάνο μετά το άλλο, αμέτρητα πλοία, εκατοντάδες άνθρωποι. Και κανείς να μη ξέρει;

Θεωρίες, βέβαια, όσες θέλουμε. Από φυσικά φαινόμενα όπως δίνες και ανεμοστρόβιλοι, μέχρι μυστικές πυραμίδες της Ατλαντίδας και υποβρύχιες βάσεις εξωγήινων (αυτοί είναι παντού τελικά). Όπως είναι φυσικό, κανείς δεν συμφωνεί σε μια θεωρία που να κυριαρχεί, μία που να εξηγεί τουλάχιστον την πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που είχα συμφωνήσει με έναν φίλο, όταν μεγαλώναμε, να παίρναμε ένα σκάφος, το οποίο θα οδηγούσε αυτός διότι εγώ δεν τα πάω καλά με τα σκάφη που κουνιούνται πολύ και έτσι θεώρησα πως θα ήταν δύσκολο να πάρω το απαραίτητο δίπλωμα, και να πάμε να εξερευνήσουμε το τρίγωνο των Βερμούδων. Αυτό το σχέδιο ήταν το μυστικό μας αλλά όταν έμαθα πως το είχε πει στη μαμά του τότε θύμωσα και το διέλυσα.

Τελικά δεν πήγαμε ποτέ στο τρίγωνο των Βερμούδων. Ίσως μια άλλη φορά.

Νομίζω πάντως πως από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνεται πως δεν είμαι υποστηρικτής των θεωριών βάση των οποίων το τρίγωνο των Βερμούδων είναι ένα μέρος στη γη με περίεργες δυνάμεις που εξαφανίζει μεταφορικά μέσα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως.

imagesΤο  πόσο μεγάλο ακριβώς είναι το τρίγωνο των Βερμούδων και που είναι οι γωνίες του είναι θέμα συζήτησης των διαφόρων ερευνητών. Δεν συμφωνούν ούτε αυτοί μεταξύ τους διότι προσαρμόζουν τα σύνορα ανάλογα με τα γεγονότα που θέλουν να συμπεριλάβουν.  Δηλαδή, αν κάποιος πιστεύει πως η εξαφάνιση ενός αεροπλάνου είναι τυπική για το τρίγωνο τότε μετακινεί τα όρια του τριγώνου ώστε να περιλαμβάνουν και αυτή.

Συνήθως πάντως το τρίγωνο έχει γωνίες στα νησιά Βερμούδες, στη Φλόριντα και στο Πουέρτο Ρίκο. Η συνολική του έκταση είναι από 500.000 έως 1.5000.000 τετραγωνικά μίλια, ανάλογα ποιόν ερευνητή ακούς.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως η έκταση της Ελλάδας είναι περίπου 51.000 τετραγωνικά μίλια. Με άλλα λόγια το τρίγωνο των Βερμούδων είναι από 10 έως 30 φορές σαν την Ελλάδα. Μιλάμε για μια γιγαντιαία θαλάσσια έκταση ίση με περίπου το ένα τρίτο της Ευρώπης. Μια περιοχή τόσο μεγάλη που έχει διαφορετική ώρα από τη μία άκρη στην άλλη και διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Αν στη Φλόριντα έχει καλό καιρό μπορεί εύκολα στο Πουέρτο Ρίκο να έχει τυφώνα και βροχή στις Βερμούδες! Από το ένα σημείο στο άλλο και η θάλασσα και οι άνεμοι μπορούν να είναι τόσο διαφορετικοί όσο είναι στην Ελλάδα και στην Γαλλία, η οποία είναι μόλις 5 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, την ίδια στιγμή.

Γιατί επιμένω τόσο πολύ στην έκταση του τριγώνου; Νομίζω είναι οφθαλμοφανές. Αν επιλέγουμε μια έκταση της οποία τα φαινόμενα προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε, όσο πιο μεγάλη είναι τόσο πιο πολλά φαινόμενα μπορεί να συμπεριλάβει. Αν λοιπόν μετρήσουμε τις εξαφανίσεις σε ολόκληρη τη γη τότε θα δούμε πως είναι πάρα πολλές και θα καταλήξουμε άνετα στο συμπέρασμα πως η γη είναι μια “μαύρη τρύπα” για αεροπλάνα και πλοία. Αν όμως μετρήσουμε τις εξαφανίσεις σε μια γειτονιά της πόλης μας δεν θα βρούμε τόσες πολλές, ίσως να μη βρούμε και καμία.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως η έκταση του τριγώνου παίζει σημαντικό ρόλο στον αριθμό των εξαφανίσεων και συνεπώς και στην εντύπωση που μας δημιουργούν. Το τρίγωνο είναι τόσο μεγάλο που είναι λογικό να υπάρχουν πολλές εξαφανίσεις.

Αλλά υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτές τις εξαφανίσεις, κάτι που δεν βλέπουμε;

Έχουν γίνει διάφορες έρευνες. Μια από αυτές έγινε από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, την καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία να αποφανθεί για αυτά τα γεγονότα, και να τι μας λέει: Στατιστικά δεν υπάρχουν περισσότερα από το αναμενόμενο ατυχήματα στην περιοχή αυτή. Για την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ δεν υπάρχει περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σαν αυτά που αποδίδονται στο τρίγωνο των Βερμούδων.

Αλλά ξέρω, η ακτοφυλακή είναι μέρος της προσπάθειας απόκρυψης της αλήθειας και δεν πρέπει να της δίνουμε σημασία.

Αν δεν μας κάνει η ακτοφυλακή τότε ας δούμε τον ανεξάρτητο ερευνητή Larry Kusche. Ο Kusche ερεύνησε τα γεγονότα στο τρίγωνο των Βερμούδων και ανακάλυψε τα παρακάτω:

  • Τα γεγονότα που αναφέρονται δεν είναι στατιστικά περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του ωκεανού.
  • Η περιοχή αυτή έχει συχνά τροπικές καταιγίδες και δεν έχει περισσότερα από τα αναμενόμενα ατυχήματα και εξαφανίσεις και σίγουρα δεν είναι μυστηριώδη.
  • Συγγραφείς σαν τον Berlitz δεν παρουσιάζουν σωστά τις καιρικές συνθήκες καθώς δεν αναφέρουν τη συχνότητα των καταιγίδων που χτυπάν- το τρίγωνο. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις οι συγγραφείς αυτοί αναφέρουν πως η εξαφάνιση έγινε σε καλές καιρικές συνθήκες όταν αυτό δεν ήταν αλήθεια.
  • Οι συνολικοί αριθμοί έχουν αυξηθεί υπερβολικά από λανθασμένη μεθοδολογία έρευνας. Για παράδειγμα, μια βάρκα αναφέρεται ως εξαφανισμένη αλλά δεν αναφέρεται πως μπήκε στο λιμάνι μερικές μέρες αργότερα.
  • Μερικές εξαφανίσεις δεν συνέβησαν ποτέ. Η έρευνα για αυτές τις εξαφανίσεις δεν βρήκε ποτέ στοιχεία στις τοπικές εφημερίδες που να επιβεβαιώνουν τα γεγονότα όπως αυτά παρουσιάζονται.

Το 1992, το Αγγλικό Channel 4 έκανε ένα αφιέρωμα στο τρίγωνο για τη σειρά Equinox. Στα πλαίσια αυτού του αφιερώματος ρωτήθηκε ο μεγαλύτερος οίκος ασφαλειών πλοίων, το Loyds, σχετικά με τα ασφάλιστρα που χρεώνουν για τα καράβια που περνάνε από το τρίγωνο. Η απάντηση ήταν πως τα ασφάλιστρα δεν επηρεάζονται από το τρίγωνο και το Loyds δεν θεωρεί πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη περιοχή.

images-1Η σειρά NOVA/Horizons που βγήκε στον αέρα το 1976 με τίτλο “Η περίπτωση του τριγώνου των Βερμούδων” ανάφερε πως όταν έψαχναν τις αρχικές πηγές των ιστοριών του τριγώνου ανακάλυπταν πως αυτά που είχαν αναφερθεί δεν ίσχυαν.

Συμπέρασμα: Το τρίγωνο των Βερμούδων είναι ένας κατασκευασμένος μύθος από τους ίδιους τους συγγραφείς που είτε ηθελημένα είτε από λάθος υπερέβαλλαν στις περιγραφές τους και τα στοιχεία που είχαν.

images-2Αλλά αν δεν είναι αληθινές αυτές οι ιστορίες εξαφανίσεων, γιατί γίνεται τόση φασαρία σχετικά; Για τα χρήματα. Ιστορίες με εξωγήινους, την Ατλαντίδα, και άλλα μυστήρια είναι πάντα δημοφιλείς και ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει τα βιβλία αυτά προκειμένου να μπει για λίγο μέσα σε αυτό το μυστηριώδη κόσμο. Δεν είναι περίεργο να θέλουν οι άνθρωποι να ξεφύγουν από τα τετριμμένα και καθημερινά. Πόσο μάλλον όταν αυτή η διαφυγή προσφέρει και ατμόσφαιρα μυστηρίου.

Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι σε εκατοντάδες πλοία και αεροπλάνα περνάν μέσα από το τρίγωνο των Βερμούδων χωρίς το παραμικρό συμβάν. Μήπως τελικά αντί να βασιζόμαστε σε λανθασμένες αναφορές γεγονότων που δεν συνέβησαν ποτέ πρέπει να δούμε την πληθώρα των περιπτώσεων που δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα;

Ελπίζω μια μέρα να βρω το χρόνο και το χρήμα να πάω μέχρι τις Βερμούδες. Όχι για το τρίγωνο, αλλά για το ταξίδι. Προσωπικά βρίσκω περισσότερο μυστήριο και μαγεία στη θάλασσα και τη γη παρά σε ιστορίες και παραμύθια.

Πηγές:

http://www.history.navy.mil/faqs/faq8-1.htm

Cochran-Smith, Marilyn (2003). «Bermuda Triangle: dichotomy, mythology, and amnesia». Journal of Teacher Education

Berlitz, C. The Dragon’s Triangle. New York: Wynwood Press, 1989

Carroll, R. «Bermuda (or Devil’s) Triangle.» The Skeptic’s Dictionary. Robert T. Carroll, 19 Dec. 2011. Web. 15 Nov. 2012. http://www.skepdic.com/bermuda.html

Childress, D. Anti-Gravity and the World Grid. Stelle: Adventures Unlimited Press, 1987

Gaddis, V. «The Deadly Bermuda Triangle.» Argosy. 1 Feb. 1964, Volume 358, Number 2

Kusche, L. The Bermuda Triangle Mystery – Solved. New York: Harper & Row, 1975

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: