Η περηφάνια του γονιού


Τις τελευταίες μέρες έχω ασχοληθεί πολύ με τη σύλληψη των ληστών στο Βελβεντό και έχω αμελήσει τα “κυρίως καθήκοντά μου”, αλλά νιώθω πως είναι ένα θέμα που δείχνει πολλές από τις ανωμαλίες της Ελληνικής κοινωνίας. Τέτοια θέματα πρέπει να τα βγάζουμε προς τα έξω και να τα συζητάμε διότι μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε  το μέγεθός τους  και να τα διορθώσουμε.

Η μητέρα λοιπόν ενός από τους συλληφθέντες, η κα Νάσιουτζικ, δήλωσε πως είναι περήφανη για τα καμώματα του γιού της, ενός εκ των ληστών, διότι είναι επαναστάτης και όπως είπε “…αγωνίζεται ενάντια σε μία παράνομη και σάπια κοινωνία και άνομη και θα τον υπερασπιστώ μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου.”

Καταλαβαίνω την ανάγκη μιας μητέρας να υπερασπιστεί το γιό της. Πατέρας είμαι και θα υπερασπιστώ και τα δύο παιδιά μου ότι και αν κάνουν. Το τονίζω, ΟΤΙ και αν κάνουν. Αλλά δεν θα τα επιβραβεύσω. Μέρος της δουλειά μου ως γονιός είναι να τα μεγαλώσω με αρχές και η βασικότερη αυτών είναι ο σεβασμός προς τους συμπολίτες μας. Ο σεβασμός στις ανάγκες των ανθρώπων γύρω μας, στις ανησυχίες και τα προβλήματά τους.

Αν ο γιός μου ή η κόρη μου αύριο πάρουν ένα όπλο και ληστέψουν μια τράπεζα δεν θα είναι ήρωες. Εγκληματίες θα είναι. Θα συνεχίσουν να είναι παιδιά μου και θα τους σταθώ μέχρι να πεθάνω, αυτή είναι η δουλειά του γονιού ούτως ή άλλως, αλλά θα οφείλω να τους εξηγήσω που κατά τη γνώμη μου έκαναν λάθος και θα κάνω και αυτοκριτική προκειμένου να βρω που έκανα λάθος εγώ. Γιατί δεν μπορεί οι δικές μου αξίες να είναι ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και το παιδί μου να έχει αντίθετη συμπεριφορά.

Η  επιστήμη μας λέει πως μεγαλύτερη σημασία έχουν οι παρέες των παιδιών μας στη δημιουργία του χαρακτήρα παρά εμείς οι γονείς. Αλλά ακόμα και έτσι, ακόμα και αν η ευθύνη μας είναι μικρότερη, δεν μηδενίστηκε  ξαφνικά. Άρα κάπου απέτυχα και εγώ.

Η κα Νάσιουτζικ που είναι μορφωμένο άτομο, συγγραφέας (πολύ θα ήθελα να ήμουν και εγώ) και γενικά σεβαστό πρόσωπο στην κοινωνία, μας λέει πως είναι περήφανη που ο γιός της πολέμησε αυτή την ίδια κοινωνία. Την ίδια κοινωνία που δείχνει σεβασμό σε αυτή την κυρία, την ίδια κοινωνία στην οποία πουλάει τα βιβλία της, την οποία χρησιμοποιεί για να βρίσκεται στο επίπεδο που είναι σήμερα, να βγάζει λεφτά για να σπουδάσει το γιο της ο οποίος θα επαναστατήσει ενάντια σε αυτή την κοινωνία.

Δεν ξέρω, ίσως να μη τα καταλαβαίνω καλά, ίσως να μην είμαι αρκετά ώριμος για τέτοια θέματα, αλλά εγώ βλέπω ένα πρόβλημα στα παραπάνω. Δεν γίνεται να βασίζεσαι σε μια κοινωνία και ταυτοχρόνως να την πολεμάς. Δεν βλέπω πως μπορεί να γίνει αυτό, αλλά δέχομαι πως μπορεί να κάνω λάθος και με κάποια φιλοσοφική φόρμουλα να μπορεί κάτι τέτοιο να  εκλογικευτεί.

Αλλά πάλι είμαι εκτός θέματος.

Προσωπικά δεν θα ήμουν περήφανος για το παιδί μου αν έκανε κάτι παρόμοιο.

Θέλετε να σας δώσω ένα παράδειγμα παιδιού που κάνει τους γονείς του περήφανους; Ευχαρίστως.

Jack Andraka

  • 15χρονος ερασιτέχνης ερευνητής που εκτός από παιδί είναι και εφευρέτης. Ανακάλυψε  μια νέα μέθοδο εντοπισμού του παγκρεατικού καρκίνου. Η μέθοδος είναι πιο γρήγορη, πιο εύκολη, πιο οικονομική.

Υπάρχουν πολλά ακόμα παιδιά σαν τον Jack, αλλά στο δικό μου μυαλό στέκεται ξεχωριστά ένας συγγενής μου του οποίου το όνομα δεν θα αναφέρω για ευνόητους λόγους.

Παιδί ακόμα έπαθε καρκίνο του εγκεφάλου. Έκανε πολλαπλές επεμβάσεις για να γιατρευτεί τελικά, αλλά τα σημάδια της δοκιμασίας δεν κρύβονται. Μεγάλωσε, παντρεύτηκε μια άξια γυναίκα και έκανε ένα παιδί. Αυτή την περίοδο της κρίσης, δεν κρύβεται πίσω από επιδόματα αναπηρίας και δικαιολογίες. Όταν η μικρή επιχείρησή του έπαψε να προσφέρει τα απαραίτητα έπιασε δουλειά σε μεγάλη βιομηχανία, στη νυχτερινή βάρδια σε εξαιρετικά επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες. Δεν παραπονιέται. Δεν μιλάει. Μόνο δουλεύει και προσπαθεί.

Η μάνα του και η οικογένειά του είναι περήφανοι για αυτόν και καλά κάνουν.

Καλά κάνει και η κα Νάσιουτζικ και στηρίζει το γιο της, αλλά θα ήθελα να μου πει αν σκοπεύει να του τραβήξει λίγο το αυτί. Το παιδί της δεν πολεμάει μια σάπια κοινωνία, είναι ληστής, απαγωγέας και τρομοκράτης.

Δεν θα του βάλει τις φωνές;

Advertisements

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: