Η τύχη, η γκρίνια και η ζωή


Στην εταιρία μας φτιάχνουμε καλλυντικά. Ο νόμος προβλέπει πως για κάθε παρτίδα προϊόντος που φτιάχνουμε πρέπει να κρατάμε και αντιδείγματα. Ο λόγος είναι πως αν κάποιος πελάτης αγοράσει προϊόν και παραπονεθεί πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να μπορούμε να πάρουμε το αντιδείγμα της ίδιας παρτίδας και να δούμε αν και σε αυτό έχει παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα. Αν έχει παρουσιαστεί τότε είναι δικό μας λάθος κατά την παραγωγή. Αν δεν έχει παρουσιαστεί, τότε υπάρχει κάποια άλλη εξωγενής αιτία.

Τα αντιδείγματα είμαστε υποχρεωμένοι να τα κρατάμε για 2 χρόνια. Μετά από αυτά τα 2 χρόνια μπορούμε να τα κάνουμε ότι θέλουμε. Έτσι λοιπόν προϊόντα που έχουν μακρινή ημερομηνία λήξεως μπορούν να πωληθούν και άλλα που έχουν λήξει καταστρέφονται.

Πριν από μερικές ημέρες κάναμε το καθιερωμένο ξεκαθάρισμα στα αντιδείγματα και όλα όσα ήταν πάνω από δύο ετών τα βγάλαμε στην άκρη. Μέχρι να τελειώσουμε είχαμε μαζέψει μια παλέτα με καλλυντικά διαφόρων ειδών που δεν είχαν λήξει και μπορούσαμε να τα διαθέσουμε όπως θέλαμε.

Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουμε συνυπολογίσει το κόστος της διατήρησης των αντιδειγμάτων και το έχουμε μεταφέρει στον πελάτη που σημαίνει πως έχουμε πληρωθεί για αυτά τα προϊόντα. Σκεφτήκαμε λοιπόν, αντί να τα πουλήσουμε και να κυνηγήσουμε ένα μικρό κέρδος, να τα χαρίσουμε κάπου που να πιάσουν τόπο.

Είχαμε μαζέψει σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες μαλλιών, απολυμαντικά ζελέ, κρέμες για συγκάματα και εγκαύματα, λοσιόν καθαρισμού δέρματος και πολλά άλλα κατάλληλα για την περιποίηση του σώματος.

Μετά από αρκετή σκέψη και ψάξιμο καταλήξαμε και πήραμε τηλέφωνο το Δήμο Αθηναίων και τους προτείναμε να τα δωρίσουμε στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου (ΚΥΑΔΑ).

Στο τηλέφωνο οι υπάλληλοι του ΚΥΑΔΑ εκτός από εξαιρετικά ευγενικοί ήταν και πολύ ευγνώμονες και έτσι κλείσαμε ραντεβού για την επόμενη ημέρα στο Κέντρο που είναι στην οδό Σοφοκλέους. Τα πράγματα τα πήγα εγώ διότι, εκτός από Διευθύνων Σύμβουλος είμαι και εργάτης, πωλητής, λογιστής, υπεύθυνος παραγγελιών και βέβαια μεταφορέας και οδηγός. Μόνο καφέ δεν φτιάχνω, ίσως γιατί δεν τον πίνω.

imagesΌταν έφτασα εκεί συνέβη κάτι που δεν το περίμενα. Βρέθηκα σε έναν άλλο κόσμο.

Έξω από το κέντρο υπήρχαν ήδη αρκετά άτομα που περίμεναν να ανοίξουν οι πόρτες. Όταν πλησίασα για να βρω κάποιον να μου ανοίξει για να βάλω το φορτηγό μέσα και τους πλησίασα η μυρωδιά ήταν απίστευτα έντονη!

Κάπου μέσα στο μυαλό μου πάντα ήξερα πως οι άστεγοι προφανώς δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο. Αυτό που δεν είχα αντιληφθεί είναι πόσο άσχημα μπορεί να μυρίζει ένας άνθρωπος που έχει καιρό να κάνει μπάνιο. Αυτό ήταν το πρώτο σοκ και ακολούθησαν και άλλα.

Από μακριά, κάθε φορά που έβλεπα κάποιον άστεγο δεν έβλεπα λεπτομέρειες. Από κοντά όμως βλέπεις τις συνέπειες της ζωής που κάνουν σε κάθε σημείο του σώματός τους. Από τα μαλλιά μέχρι τα δάχτυλα.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και δεν θα περιγράψω αυτά που είδα. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι να φύγω ήμουν σε κατάσταση σοκ. Η ζωή μου είναι προστατευμένη από τέτοιες εικόνες που συνήθως βλέπω στην τηλεόραση από τον καναπέ μου. Για πρώτη φορά ερχόμουν αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και το σοκ ήταν μεγάλο.

Σκέφτηκα πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι που υπομονετικά και ήρεμα έμπαιναν στο Κέντρο είχαν όνειρα, ελπίδες, οικογένειες και ένιωσα ένα απίστευτο σφίξιμο. Ένοιωσα πως η δωρεά που κάναμε ήταν σταγόνα στον ωκεανό της ανθρώπινης μιζέριας που έβλεπα μπροστά μου και πως δεν βοηθούσα καθόλου.

images-1Ο υπεύθυνος του κέντρου με υποδέχθηκε και με καθοδήγησε αλλά εγώ ήμουν πραγματικά σε αφασία. Ο συνηθισμένος εαυτός μου που δεν χάνει ευκαιρία να κάνει πλάκα και να γνωρίσει ανθρώπους είχε αντικατασταθεί από έναν άλλο που έμοιαζε αποσβολωμένος και εντελώς αμήχανος.

Σιγά-σιγά οι υπάλληλοι του κέντρου ετοίμαζαν το συσσίτιο και όλα έμπαιναν σε μια σειρά. Όλοι ήταν φιλικοί και ευγενικοί και συνεχώς με ευχαριστούσαν για τη δωρεά.

Οι άνθρωποι που είχαν μαζευτεί εκεί ήταν κυρίως μεγάλοι σε ηλικία Έλληνες και ξένοι μαζί. Όλοι όμως είχαν τον κεφάλι ψηλά και τα μάτια καθαρά. Με κοιτούσαν με βλέμμα σταθερό ακόμα και όταν εγώ δεν τολμούσα να τους κοιτάξω στα μάτια. Είχαν περηφάνια και σίγουρα δεν είχαν παραιτηθεί από  τη ζωή.

Φεύγοντας και αφού με είχαν ευχαριστήσει όλοι, διάφορα πράγματα πέρασαν από το μυαλό μου.

Πρώτο ήταν το πόσο τυχερός είμαι που όχι μόνο έχω δουλειά, αλλά και σπίτι, χρήματα να πληρώνω τους λογαριασμούς μου και να μου περισσεύει και κάτι λίγο, την οικογένειά μου δίπλα μου και μια σιγουριά πως ακόμα και αν κάτι πάει στραβά θα έχω βοήθεια και μάλλον θα ορθοποδήσω πάλι.

Έχω τη δυνατότητα να γυρίσω σπίτι μου μετά από μια κουραστική μέρα και να κάνω ένα μπάνιο να βγει η βρώμα της ημέρας από πάνω μου, να καθίσω στον καναπέ μου και να παίξω με τα παιδιά μου. Δεν χρειάζεται να ψάξω για παγκάκι, να ψάξω στους κάδους για κάτι φαγώσιμο, ή να περάσω μια νύχτα στο κρύο και την ανασφάλεια.

Κατέληξα ανεπιφύλακτα στο συμπέρασμα πως είμαι εξαιρετικά τυχερός, πιο τυχερός από ότι νόμιζα και πως η γκρίνια που έχω καμιά φορά για τις δυσκολίες της ζωής είναι όχι απλώς αδικαιολόγητη αλλά υβριστική και χυδαία. Δεν έχω δικαίωμα να παραπονιέμαι όταν έχω όλα αυτά στη ζωή μου. Μπορεί οικονομικά να μην είμαι πλούσιος και σε σύγκριση με αρκετούς να είμαι  φτωχός, αλλά στην πραγματικότητα έχω περισσότερα από όσα χρειάζομαι και αυτό με κάνει έναν από τους λίγους τυχερούς σε αυτή τη ζωή.

Από εκείνη την ημέρα έχω μια άλλη άποψη για τον κόσμο γύρω μου. Η επαγγελματική μου ζωή δεν έχει γίνει πιο εύκολη, η προσωπική μου ζωή έχει τα πάνω της και τα κάτω της, αλλά πλέον έχω καταλάβει πόσο τυχερός είμαι!

Πλέον δεν παραπονιέμαι τόσο εύκολα, δεν γκρινιάζω τόσο πολύ και όταν κουράζομαι και σκέφτομαι πως έχω φτάσει στο τέρμα της αντοχής μου θυμάμαι αυτούς τους ανθρώπους στο κέντρο που περπατούσαν με το κεφάλι ψηλά.

Τότε συνέρχομαι. Ας μην είμαι αχάριστος. Είμαι όχι μόνο τυχερός αλλά και ευτυχισμένος, αν και λίγη γκρίνια μου έχει μείνει. Λίγη όμως.

Advertisements

Tagged: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: