Ποιός πληρώνει τους παπάδες


imagesΌσοι παρακολουθείτε αυτό το blog ξέρετε τις απόψεις μου για το ΣΥΡΙΖΑ και την εκκλησία μιας και δεν προσπάθησα να κρυφτώ.

Πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης με έφερε σε δύσκολη θέση γιατί αναγκάστηκα να συμφωνήσω μαζί του! Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά μιας και οι απόψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με εκφράζουν σπάνια έως ποτέ. Αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάρω το μέρος του κου Κουράκη που είπε πως οι πιστοί πρέπει να πληρώνουν τους μισθούς των ιερέων τους.

Βέβαια, οι πολιτικοί μας αντέδρασαν αμέσως και πήραν το μέρος της εκκλησίας αδειάζοντας τον Κουράκη και ουσιαστικά ελπίζοντας να μη χάσουν ψήφους.

Τί είπε ο κος Κουράκης; Είπε πως δεν πρέπει να πληρώνει το κράτος για τους μισθούς των  χριστιανών ορθόδοξων ιερέων, αλλά μόνο οι πιστοί τους. Και μόνο το γεγονός πως το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων μου φαίνεται εντυπωσιακό.

Η εκκλησία εδώ και πολλά χρόνια έχει πάψει να έχει τον ποιμενικό χαρακτήρα που ίσως είχε παλαιότερα. Πλέον είναι μια μεγάλη επιχείρηση με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, προϊόντα και κάθε λογής αξεσουάρ. Πουλά, εκτός από ελπίδα για τη μετά θάνατο ζωή, κομπολόγια, εικονίσματα κάθε μεγέθους, κομποσκοίνια, φυλαχτά, σταυρουδάκια, ενθύμια, κάρτ ποστάλ, και εκτός αυτών πουλάει και σωτηρία. Τα έσοδα της εκκλησίας από όλες αυτές τις δραστηριότητες αλλά και από πολλές άλλες είναι απίστευτα υψηλά. Δεν ξέρω ακριβώς πόσα και δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που έχει μια ξεκάθαρη εικόνα διότι τα διάφορα έσοδα κρύβονται πίσω από κάθε εκκλησία, κάθε ναό, μοναστήρι και επιχείρηση. Αυτό που όμως είναι το πιο σημαντικό είναι πως αυτά τα έσοδα είναι αφορολόγητα!

Η εκκλησία δεν πληρώνει ούτε ευρώ για τα έσοδα που έχει.

Με άλλα λόγια, η επιχείρηση που λέγεται εκκλησία έχει τρομακτικά κέρδη, αφορολόγητα, αλλά εμείς, οι πολίτες κάθε θρησκείας ή μη, πληρώνουμε τους πωλητές της (ιερείς) από τους φόρους μας.

Θα μπορούσε κάποιος να μου πει πως δεν αποφασίζουμε εμείς οι πολίτες τί πληρώνει το κράτος και δεν επιλέγουμε εμείς που θα πάνε οι φόροι μας. Αυτό είναι αλήθεια μιας και αν επέλεγε ο κάθε ένας που πάνε οι φόροι του είναι σίγουρο πως θα είχαμε πολλά προβλήματα με τη χρηματοδότηση διάφορων δραστηριοτήτων. Κάποιοι για παράδειγμα δεν θα ήθελαν να χρηματοδοτηθούν οι τέχνες, άλλοι ο αθλητισμός, άλλοι πάλι δεν θα ήθελαν να χρηματοδοτηθεί η υγεία αν προσφέρεται σε μετανάστες, κοκ.

Είναι προφανές λοιπόν πως δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να αποφασίζει ο κάθε πολίτης που θα πάνε τα χρήματά του. Γι’ αυτά τα θέματα αποφασίζει το κράτος και ο πολίτης, μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας, αποφασίζει ποιός θα διοικεί το κράτος.

Όλα καλά ως εδώ; Όχι. Στη χώρα αυτή έχουμε ανεξιθρησκία και υπάρχουν παραπάνω από μία θρησκείες. Συνεπώς με αυτή τη λογική θα έπρεπε να πληρώνει το κράτος και τους ιερείς των άλλων θρησκειών. Πράγματι το κράτος αποφάσισε να πληρώνει και τους μισθούς των μουσουλμάνων ιερέων. Γιατί το έκανε αυτό; Για να μαζέψει ψήφους; Όχι μιας και οι μουσουλμάνοι δεν είναι και τόσοι πολλοί. Για να είναι όλες οι θρησκείες ίσες; Όχι διότι τότε θα έπρεπε να κάνει το ίδιο και στους καθολικούς ιερείς και σε όλους τους άλλους. Τότε γιατί το έκανε; Διότι αν δεν τους πλήρωνε αυτό θα τους πλήρωνε η Τουρκία και θα είχε ακόμα ένα πάτημα στην Ελλάδα. Πολιτική απόφαση και σεβαστή όπως ανέφερα και πριν.

Το θέμα όμως εξακολουθεί να παραμένει πως πληρώνουμε για πράγματα που δεν πιστεύουμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χρήματα για δάσκαλους που είναι απείρως σημαντικότεροι από ότι οι παπάδες, οπότε ποιούς πρέπει να πληρώσουμε; Τους πωλητές μιας από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας;

Αλλά είναι και κάτι ακόμα που ξεχνάμε.

Η θρησκεία δεν είναι το ίδιο πράγμα με τις τέχνες, τον αθλητισμό, την άμυνα ή οτιδήποτε άλλο χρηματοδοτεί το κράτος με τα χρήματά μας. Η θρησκεία είναι μια αρχαία συλλογή δεισιδαιμονιών που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Το γεγονός πως τις δεισιδαιμονίες αυτές τις πιστεύει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε καμία περίπτωση δεν τις κάνει αληθινές.

Συνεπώς είναι θεμιτό να χρηματοδοτεί το κράτος αυτό που πιστεύει πως είναι χρήσιμο για τη κοινωνία, αλλά τα κριτήρια γι’ αυτό θα πρέπει να είναι τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό. Αν η πλειοψηφία των Ελλήνων πίστευε στις νεράιδες, αυτές δεν θα ήταν πιο αληθινές από ότι είναι σήμερα και η χρηματοδότηση μιας νεραϊδοθρησκείας δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα.

Οπότε που καταλήγουμε;

Σε χώρα με δημοκρατικό καθεστώς ζούμε. Ας πιέσουμε το κράτος και τους πολιτικούς να αλλάξουν αυτά που δεν μας αρέσουν . Ο  δημοκρατικός δρόμος είναι  ο μοναδικός. Ας μαζευτούμε λοιπόν οι άθεοι και ας φωνάξουμε πως δεν θέλουμε να χρηματοδοτούμε τη λειτουργία μιας από τις πλουσιότερες επιχειρήσεις της Ελλάδας στο όνομα ενός φανταστικού ουράνιου πατερούλη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Να μαζευτούμε αρκετοί μέχρι να αποκτήσουμε “κρίσιμη μάζα” και να αρχίσουμε να επηρεάζουμε τον κόσμο γύρω μας.

Τότε θα βρεθεί κάποιος πολιτικός που να συμφωνεί με τις δικές μας ιδέες και τότε θα πρέπει να τον ψηφίσουμε.

Μέχρι τότε όμως πρέπει να φωνάζουμε με λογική και επιχειρήματα και να μη φοβόμαστε να πούμε πως διαφωνούμε με αυτή τη κατάσταση και να μη περιμένουμε από άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Το φίδι (ομιλών ή όχι) είναι εδώ και χρόνια στη δική μας τρύπα.

Πηγές

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

2 thoughts on “Ποιός πληρώνει τους παπάδες

 1. Λευκή Φεβρουαρίου 24, 2015 στο 00:24 Reply

  Γεια σας, ξέρετε ποιο ποσοστό απο τους φόρους ή του μισθού είναι για την μισθοδωσια των ιερέων? Ξέρω οτι στην Γερμανια είναι 9% του μισθού για όσους είναι δηλωμένοι χριστιανοί.

  Μου αρέσει!

  • Greek Skeptic Φεβρουαρίου 26, 2015 στο 12:34 Reply

   Λευκή συγνώμη για τη καθυστέρηση αλλά άλλες υποχρεώσεις έτρωγαν το χρόνο μου.
   Δυστυχώς δεν ξέρω την απάντηση στην ερώτησή σου.
   Δεν μπορώ και να υπολογίσω διότι δεν ξέρω πόσοι παπάδες υπάρχουν αλλά ούτε και τί μισθούς παίρνουν, έστω και κατά μέσο όρο.
   Αν όμως βρω κάτι στο μέλλον, θα σε ενημερώσω.
   Ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: