Πολίτες ενός κατώτερου θεού


images-1

Αν και το blog αυτό δεν έχει σχέση με θέματα  πολιτικής, έχω σχολιάσει ξανά την επικαιρότητα κυρίως επειδή με αφορά και, σε κάποιες περιπτώσεις, νιώθω πως δεν γίνεται να μην πω τη γνώμη μου.

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν απεργούν τα ΜΜΜ στην Αθήνα. Διεκδικούν το να μην ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και να παραμείνουν με τους μισθούς που παίρνουν σήμερα, οι οποίοι προφανώς είναι υψηλότεροι από αυτούς που προβλέπει το νέο μισθολόγιο.

Τί μας λένε λοιπόν οι υπάλληλοι των ΜΜΜ και οι συνδικαλιστές τους; Πως αυτοί θέλουν να εξαιρεθούν από τους υπόλοιπους δημόσιους υπάλληλους που έκαναν θυσίες. Θέλουν επίσης να εξαιρεθούν από τους υπόλοιπους Έλληνες που έχασαν ένα σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους.

Γιατί θέλουν να εξαιρεθούν; Δεν μας λένε. Γιατί δικαιούνται την εξαίρεση; Δεν μας λένε. Απλώς διεκδικούν να παραμείνουν εκεί που ήταν.

Πριν από μερικούς μήνες που ξεκίνησε η ιστορία με τους υπαλλήλους της Μετρό που θα απολύονταν, θυμάμαι μια συνέντευξη πεζοδρομίου από έναν άλλο υπάλληλο ο οποίος έλεγε πως όλοι στην εταιρία έχουν μπει με μέσο. Μάλιστα το έλεγε με τέτοιο τρόπο σαν να ήθελε να μας πείσει πως το να έχεις μπει με μέσο είναι σωστό και δεν θα έπρεπε να ασχοληθούμε με την κατάσταση. Αν και δεν διαφωνώ πως το “μέσο” ήταν και σε ένα βαθμό είναι η βασική μέθοδος πρόσληψης, αυτό δεν το κάνει ούτε νόμιμο ούτε  ηθικό, για να θυμηθώ έναν πρώην υπουργό. Η καταστρατήγηση του ΑΣΕΠ, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της αναξιοκρατίας που υπάρχει σε αυτή τη χώρα και που μας οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην καταστροφή και απαξίωση των ανθρώπων και των ικανοτήτων τους.

Οι συνδικαλιστές που πρωτοστατούν σε αυτές τις κινητοποιήσεις, μαζί με τα κόμματα που βρίσκονται από πίσω, είναι πραγματικά απολιθώματα μιας νοοτροπίας που πλέον έχει πεθάνει σε αυτή τη χώρα. Μια νοοτροπία που λέει πως “το συμφέρον μου είναι πάνω από όλα και θα το διεκδικήσω με κάθε τρόπο”. Αυτή ακριβώς η νοοτροπία είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι τιμές ανέβαιναν συνεχώς χωρίς να αυξάνεται η αξία του προϊόντος, που βρίσκαμε άχρηστους και ανίκανους σε σημαντικές θέσεις, που όλοι μας πληρώναμε πολύ ακριβά.

Είναι εντυπωσιακή η νοοτροπία αυτή και για άλλον ένα λόγο. Γιατί ουσιαστικά μας λένε πως τα ΜΜΜ είναι το “τσιφλίκι” τους και πως τα κάνουν ότι θέλουν χωρίς, όχι μόνο να ρωτάνε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες (εμάς), αλλά ούτε καν να ενδιαφέρονται για το αν η ταλαιπωρία ενός ήδη εξαιρετικά κουρασμένου λαού θα αυξηθεί και θα έρθει να προστεθεί σε μια ήδη δύσκολη ημέρα. Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή αν δεν ψάχνουν για δουλειά ψάχνουν για χρήματα, τα ελάχιστα για να περάσουν την ημέρα τους. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν οι συνδικαλιστές και οι απεργοί των ΜΜΜ μας δείχνουν πόσο ενδιαφέρονται για όλους μας. Καθόλου!

Βεβαίως και έχουν δικαίωμα στην απεργία! Όλοι έχουν. Δεν έχουν όμως δικαίωμα να ζητούν να εξαιρεθούν από τους υπόλοιπους τους Έλληνες. Δεν έχουν δικαίωμα να πιστεύουν πως έχουν περισσότερα δικαιώματα και λιγότερες υποχρεώσεις από τους υπόλοιπους Έλληνες. Είναι υποχρεωμένοι να καταλάβουν πως επιστροφή στο 2009 δεν υπάρχει. Δεν γίνεται να γυρίσουμε στην εποχή που προσλαμβάνονταν από το παράθυρο άχρηστα άτομα που απλώς ήταν ανίψια κάποιου από τους 300 άχρηστους. Δεν γίνεται να γυρίσουμε στην εποχή που οι μισθοί ήταν 2500€. Δεν γίνεται να γυρίσουμε στην εποχή όπου το να έχουν οι ΔΕΚΟ εκατομμύρια ελλείμματα ήταν αποδεκτό.

Και πιο πολύ από όλα, δεν γίνεται οι απεργοί να αγνοήσουν την απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε την απεργία τους παράνομη, και αργότερα να απευθυνθούν στο ίδιο δικαστήριο για να διεκδικήσουν αυτά που χάνουν.

Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, γιατί δεν υπάρχουν πολίτες ενός κατώτερου θεού. Όχι πια.

Advertisements

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: