Ακτινοβολία, κινητά τηλέφωνα και WiFi


Εδώ και πολλά χρόνια ακούω για τους κινδύνους των κινητών τηλεφώνων. Πρωτοσέλιδα ολόκληρα έχουν αφιερωθεί στις εφημερίδες και όχι μόνο, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των κινητών. Προσοχή, λέω “χρήση” και όχι “υπερβολική χρήση” διότι όλα αυτά τα πρωτοσέλιδα ακριβώς αυτό έλεγαν. Κανένα δεν μας άφηνε περιθώριο ώστε  να μετριάσουμε τη χρήση και όλα μιλούσαν για κινδύνους από το μηδέν.

images-1

Αργότερα και καθώς τα κινητά άρχισαν να γίνονται αυτό που είναι σήμερα, “πολύ νερό μπήκε στο κρασί” και πλέον κανείς δεν μιλά με απόλυτες λέξεις αλλά όλοι μιλάν για υπερβολική και αλόγιστη χρήση. Κανείς βέβαια δεν μπαίνει στο κόπο να ορίσει τί θα πει υπερβολική χρήση. Για τον καθέναν αυτό ορίζεται διαφορετικά.

Όταν μπήκαν στη ζωή μας και τα δίκτυα WiFi τότε άρχισαν να χτυπάν καμπανάκια και για αυτά. Όχι τόσο δυνατά όσο για τα κινητά αλλά σίγουρα ακούγονται.

Γενικότερα η ακτινοβολία εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος μπαμπούλας ανεξάρτητα από που έρχεται. Κάποιοι έχουν βγει με ειδικά ρούχα τα οποία προστατεύουν ακόμα και από την ακτινοβολία που έρχεται από το διάστημα, αλλά δεν θα ασχοληθώ με αυτούς.

images-2

Το θέμα γενικά μπορεί να αναλυθεί πολύ τεχνικά, αλλά θα επιλέξω άλλο δρόμο. Θα προσπαθήσω να εκθέσω τα επιχειρήματά μου όσο το δυνατόν πιο νηφάλια και απλά και στους συνδέσμους που υπάρχουν στο τέλος μπορείτε να βρείτε όσες τεχνικές πληροφορίες θέλετε.

Να ξεκαθαρίσω λέγοντας πως η υπερβολή στα πάντα είναι επιβλαβής, είτε αυτά είναι κινητά είτε παστίτσιο. Ακόμα και το νερό, αν το καταναλώσουμε υπερβολικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακόμα και να οδηγήσει στο θάνατο. Ας μη ξεχνάμε πως ένα από τα πιο συνηθισμένα βασανιστήρια στο μεσαίωνα ήταν το να αναγκάζουν τους φυλακισμένους να καταπίνουν τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να υποστούν ρήξη στομάχου.

Προφανώς το κινητό και το νερό δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία, αλλά αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως είναι σημαντικό να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να τα βλέπουμε όλα στο σωστό πλαίσιο. Καμία ακραία άποψη δεν βοήθησε ποτέ.

Είπα λοιπόν πως δεν θα ασχοληθώ με τεχνικές λεπτομέρειες και θα πάω απ’ ευθείας στο “ψητό”.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να έχει δείξει πως τα κινητά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Οι έρευνες που έχουν υποδείξει τέτοια σύνδεση, δηλαδή κινητού-καρκίνου, είτε δεν είναι σωστές, είτε δεν είναι ξεκάθαρες αλλά τα ΜΜΕ μεγαλοποιούν τα ευρήματά τους.

Βέβαια κάποιος μπορεί να μου πει πως δεν έχει υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει πως τα κινητά δεν κάνουν καθόλου κακό. Αλλά δεν υπάρχει τέτοια έρευνα για τίποτα στον κόσμο. Όπως είπα παραπάνω, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και το νερό σκοτώνει. Μη ξεχνάτε πως το νερό είναι κατά 99,99% υπεύθυνο για τους πνιγμούς.

Πριν από μερικά χρόνια το CNN είχε κάνει ένα αφιέρωμα στα κινητά και μεταξύ άλλων έφερε και τη DrDebra Davis, διευθυντή του University of Pittsburgh’s Center for Environmental Oncology. Η Δρ Davis είπε πως αν θες να σιγοβράσεις το μυελό των οστών σου τότε να χρησιμοποιείς κινητό! Ακούγεται εξαιρετικά ανησυχητικό, ειδικά αν υπολογίσεις πως η Δρ Davis είναι διευθυντής σε ένα σημαντικό ογκολογικό ερευνητικό κέντρο! Αλλά αν ψάξουμε λίγο στο βάθος βλέπουμε πως η Δρ Davis δεν είναι γιατρός αλλά έχει πάρει το δίπλωμά της σε “επιστήμες” και όχι ιατρική ή ογκολογία. Δεν λέω πως δεν ξέρει τί λέει αλλά σίγουρα προτιμώ να μιλάει ένας ειδικός και όχι κάποιος που δεν είναι. Επίσης, η παραπάνω ιστορία μας δείχνει πως ακόμα και το CNN δεν έχει πάντα τους καλύτερους δυνατούς καλεσμένους και πρέπει να είμαστε συνεχώς σκεπτικιστές.

Μάλιστα η Δρ Davis δεν ανέφερε ούτε ένα περιστατικό όπου η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων δημιούργησε πρόβλημα υγείας. Ίσως γιατί δεν είχε.images

Αντιθέτως το Journal of the National Cancer Institute δημοσίευσε μια πολύ μεγάλη έρευνα που έγινε στη Δανία η οποία παρακολούθησε το ιστορικό του καρκίνου σε 42.000 χρήστες κινητών για 13 χρόνια. Η έρευνα αυτή κατέληξε πως δεν έχει σημασία ούτε πόσο χρησιμοποιείς το κινητό ούτε και σε ποιό σημείο του σώματος το έχεις. Τα ποσοστά καρκίνου σε αυτούς τους χρήστες ήταν στατιστικά τα ίδια με τους μη χρήστες. Συνεπώς δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός πως τα κινητά προκαλούν καρκίνο.

Αλλά πως να προκαλέσει καρκίνο αφού δεν υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να το κάνει. Τα κινητά δεν αυξάνουν τη θερμοκρασία των αντικειμένων γύρω τους, παρά τα πολύ διασκεδαστικά βιντεάκια στα Γιουτούμπια όπου βλέπουμε μέχρι και κινητά τηλέφωνα να βράζουν αυγά. Επίσης, η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι μη ιονίζουσα οπότε δεν μπορεί να κάνει κακό σε ιστούς. Είμαστε 100% σίγουροι πως δεν κάνει κακό; Όχι, ίσως ποτέ να μην είμαστε, αλλά οι γνώσεις που έχουμε μέχρι σήμερα δείχνουν πως δεν υπάρχει γνωστός μηχανισμός μέσω του οποίου τα κινητά μας δημιουργούν καρκίνο.

Αν μη τί άλλο, υπάρχει και έρευνα σε παιδιά, τα οποία θεωρούνται πιο ευάλωτα σε τέτοια ζητήματα, η οποία έδειξε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος σε σχέση με άλλα παιδιά που δεν εκτέθηκαν. Άρα και αυτό το επιχείρημα φεύγει από το τραπέζι.

images-3

Τί μας έχει μείνει; Τα WiFi δίκτυα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας (ΔΟΥ) ανακοίνωσε πως το International Agency for Research on Cancer (IARC) τοποθέτησε όλες τις ραδιοσυχνότητες (και τα WiFi) στην κατηγορία  2Β όπου μπαίνουν πιθανά καρκινογόνα διότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να δημιουργηθεί καρκίνος στον εγκέφαλο από τα κινητά τηλέφωνα. Τουλάχιστον αυτό πέρασε στο κοινό γιατί αν διαβάσει κανείς το κείμενο της ανακοίνωσης το νόημα είναι εντελώς διαφορετικό:

“The conclusion means that there could be some risk, and therefore we need to keep a close watch for a link between cell phones and cancer risk.”

Προφανώς και θα πρέπει να προσέχουμε συνεχώς και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Από αυτή τη φράση όμως μέχρι το να καταδικάσουμε τα κινητά ή γενικότερα τις ραδιοσυχνότητες ως καρκινογόνες η απόσταση είναι πολύ μεγάλη. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο λογικοί ας δούμε τί άλλο περιέχει η κατηγορία 2Β:

  • καφές (ναι, αυτό που πίνουμε καθημερινά)
  • ξυλουργική
  • πίκλες
  • λάδι καρύδας
  • το μαγνητικό πεδίο της γης.

Με άλλα λόγια, ας μη βιαζόμαστε και ας είμαστε ψύχραιμοι. Ο ΔΟΥ αναφέρει:

“Based on a recent in-depth review of the scientific literature, the WHO concluded that current evidence does not confirm the existence of any health consequences from exposure to low level electromagnetic fields”.

Βασισμένοι λοιπόν στις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν προκύπτει κίνδυνος.

Τέλος; Όχι! Διάφοροι λένε πως οι έρευνες αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί από εταιρίες κινητής ή άλλους που έχουν συμφέρον να κρυφτεί η αλήθεια. Καταλαβαίνω γιατί μια εταιρία κινητής μπορεί να θέλει να κρυφτεί η αλήθεια, αλλά γιατί ο ΔΟΥ να θέλει κάτι τέτοιο; Σε αυτούς που λένε τα παραπάνω θα κάνω μια ερώτηση: Αν βγει μια έρευνα που τους δικαιώνει και δείχνει πως υπάρχει σχέση μεταξύ ακτινοβολίας και καρκίνου θα την αποδεχθούν; Δεν γίνεται όμως να αποδέχεσαι αυτά που ταιριάζουν με τη κοσμοθεωρία σου και να απορρίπτεις αυτά που δεν ταιριάζουν. Όταν κάνεις λάθος οφείλεις να το παραδεχθείς. Εν κατακλείδι, μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί ασθένεια που να έχει προκληθεί από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, των WiFi δικτύων και άλλων παρόμοιων πηγών. Προσοχή, δεν αναφέρομαι στη ραδιενέργεια που ενώ είναι ακτινοβολία δεν έχει καμία σχέση με αυτή που συζητάμε μιας και βρίσκεται στην άλλη άκρη του φάσματος! Κοινό λάθος, αλλά μεγάλο λάθος.

Επίσης δεν έχει βρεθεί κάποια σύνδεση μεταξύ ακτινοβολίας κινητών ή WiFi και καρκίνου.

Όλοι θέλουμε να είμαστε υγιείς και όλοι θέλουμε να μειώσουμε τους κινδύνους στο περιβάλλον μας. Ο μόνος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να είμαστε ενημερωμένοι και ψύχραιμοι. Αν χρησιμοποιούμε τη λογική μας και όχι τα συναισθήματά μας τότε θα είμαστε σίγουρα κερδισμένοι.

Πηγές

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

One thought on “Ακτινοβολία, κινητά τηλέφωνα και WiFi

  1. […] Το πιο συνηθισμένο εργαλείο για τη τρομοκράτηση των γονιών είναι η ακτινοβολία. Βέβαια εδώ η συγγραφέας αναφέρεται αναγκαστικά μόνο στα κινητά και όχι σε άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές όπως λέει στον τίτλο. Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει έρευνες που να δείξουν πως τα κινητά μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον εγκέφαλο και έχουμε συζητήσει το θέμα παλαιότερα. […]

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: