Απόδειξη πως υπάρχει ο παράδεισος!


Ναι, ναι, ξέρω τί σκέφτεστε. Ο δηλωμένος άθεος μας δίνει απόδειξη πως υπάρχει παράδεισος και θεός;

Όχι ακριβώς.

Πριν από περίπου ένα μήνα διάβασα την ιστορία ενός νευροχειρούργου που αρρώστησε, έπεσε σε κώμα και ανένηψε. Μερικούς μήνες μετά την περιπέτειά του αυτή, βγήκε στα ΜΜΕ  μοιράστηκε με όλους την εμπειρία του και ανακοίνωσε πως είναι πεπεισμένος πως κατά τη διάρκεια του κώματός του επισκέφτηκε τον παράδεισο, είδε αγγέλους, είδε τον θεό, και επέστρεψε.

newsweek-cover

Δεν θα ασχολούμουν με αυτό το θέμα μιας και πολύ σύντομα γράφτηκαν άρθρα από σεβαστούς επιστήμονες που εξηγούσαν ευγενικά πως προκαλούνται αυτού του είδους οι παραισθήσεις και γιατί, αλλά ξαφνικά το βρήκα μπροστά μου σε άλλη μορφή. Βλέπετε, η είδηση έφτασε στην Ελλάδα και οι διάφοροι θρησκευόμενοι βρήκαν ευκαιρία να φωνάξουν “ορίστε η απόδειξη του παραδείσου, που όλοι εσείς οι άθεοι δεν θα δείτε ποτέ”!

Τώρα μεταξύ μας, αν διαβάσετε την ιστορία του νευροχειρούργου, Alexander στο επίθετο, τότε θα αναφωνήσετε πως μπορούν να κρατήσουν αυτό τον παράδεισο για τον εαυτό τους και σας παρακαλώ μη με στείλετε εκεί θα είμαι καλό παιδί από εδώ και πέρααααααααααα!

Ο παράδεισος, όπως μας τον περιγράφει ο Alexander, είναι πραγματικά ένα τρομακτικό μέρος. Τα σύννεφα είναι ροζ, οι πεταλούδες γιγαντιαίες και σε αναγκάζουν να πετάξεις καθισμένος στο φτερό τους (σίγουρα όλο αυτό το πάνω κάτω που κάνουν τα φτερά, αν δεν σε γκρεμοτσακίσει  θα σου προκαλέσει ναυτία), οι γυναίκες φοράνε χωριάτικες στολές σε ίντιγκο και παστέλ χρώματα και άλλα φρικτά και ανείπωτα. Με δυσκολία διάβασα όλη την περιγραφή μιας και μέχρι το τέλος ένιωθα σαν να με είχαν κρεμάσει από τα πόδια και με είχαν αναγκάσει να πιω ένα κιλό σιρόπι βλέποντας μια ταινία του Παπακαλιάτη! Ανατριχιάζω και μόνο που το σκέφτομαι.

Αλλά κάποιοι θα μου πούν, “εσύ, ο σκεπτικιστής, κοροϊδεύεις αυτές τις εμπειρίες και τις απορρίπτεις αμέσως; Πού είναι το ανοιχτό μυαλό σου;” Το μυαλό μου είναι ανοιχτό αλλά όχι τόσο ανοιχτό ώστε να πέσει έξω. Τέλος πάντων…

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Ο Alexander μας ενημερώνει πως αρρώστησε με μηνιγγίτιδα, έπεσε σε κώμα, και ο εγκεφαλικός του φλοιός (cerebral cortex) έπαψε να λειτουργεί. Όλη η περιγραφή του παραδείσου που μας κάνει, ΟΛΗ η περιγραφή, βασίζεται σε αυτό ακριβώς το γεγονός, πως ο εγκεφαλικός του φλοιός δεν λειτουργούσε πλέον. Πώς το ξέρει αυτό; Έκανε CT scans και νευρολογικές εξετάσεις. Τί σόι νευροχειρούργος είναι όταν δεν ξέρει πως καμία από αυτές τις εξετάσεις δεν μας δείχνει αν υπάρχει νευρωνική λειτουργία; Για να το δει αυτό θα έπρεπε να κάνει fMRI, PET ή EEG. Μόνο τότε θα μπορούσε να ισχυριστεί πως όντως ο εγκεφαλικός φλοιός δεν λειτουργούσε. Συνεπώς όχι μόνο δεν ξέρει σε τί κατάσταση ήταν ο εγκέφαλός του αλλά όλη του η ιστορία, που βασίζεται σε αυτό το επιχείρημα, καταρρέει.

Δεν θα σταθώ σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες μιας και δεν είμαι γνώστης. Στα links που θα παραθέσω παρακάτω θα μπορέσετε να πάρετε όσες επιπλέον πληροφορίες θέλετε.

Ένα δεύτερο στοιχείο που μου έκανε εντύπωση στη περιγραφή του είναι όταν λέει πως πρωτοείδε τα ιπτάμενα πλάσματα. Λέει: “Birds? Angels? These words registered later, when I was writing down my recollections.” Μετάφραση: Πουλιά; Άγγελοι; Αυτές οι λέξεις μου ήρθαν στο μυαλό αργότερα όταν έγραφα τις αναμνήσεις μου.

1349486667715.cached

Τί καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω; Όταν ο Alexander, μήνες μετά την περιπέτειά του όπως μας λέει κάθισε να γράψει αυτά που είδε, το μυαλό του του “έδωσε” τις εξηγήσεις που χρειάζονταν για να καλύψει τα κενά που είχε. Όπως για παράδειγμα τί είδους πλάσματα ήταν αυτά τα ιπτάμενα. Με άλλα λόγια την κατασκεύασε την ιστορία, γιατί σίγουρα δεν την έγραψε στο κρεβάτι του πόνου.

Αυτό κάνει το μυαλό μας. Αν κάτι δεν ταιριάζει με αυτά που “ξέρει” τότε το προσαρμόζει ώστε να ταιριάξει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε καπνό και να νομίζουμε πως είναι ανθρώπινη φιγούρα (φάντασμα) ή να ακούμε ήχους και να νομίζουμε πως ακούμε φωνές.

Αλλά ο Alexander μας προετοιμάζει και μας λέει να μη νομίζουμε πως οι εμπειρίες του μοιάζουν με απλή μαστούρα με παραισθησιογόνα πχ DMT (Dimethyltryptamine), “δεν έχει καμία σχέση”, μας λέει. Έλα όμως που όχι μόνο έχει ομοιότητες αλλά θα έλεγα πως είναι ακριβώς ότι περιμένεις να ακούσεις από κάποιον που “ταξιδεύει”. “I was a speck on a beautiful butterfly wing; millions of other butterflies around us. We were flying through blooming flowers, blossoms on trees, and they were all coming out as we flew through them… [there were] waterfalls, pools of water, indescribable colors, and above there were these arcs of silver and gold light and beautiful hymns coming down from them. Indescribably gorgeous hymns. I later came to call them “angels,” those arcs of light in the sky. I think that word is probably fairly accurate….” Ειλικρινά θέλω να μου πείτε αν αυτό δεν σας μοιάζει με τη περιγραφή ενός “ταξιδιού” με τη βοήθεια κάποιου παραισθησιογόνου. Ξαναλέω, δεν είμαι ειδικός, αλλά όλα αυτά συν το γεγονός πως δεν ξέρει αν ο εγκεφαλικός του φλοιός λειτουργούσε, με κάνουν να πιστέψω πως ο καλός γιατρός είδε ένα εξαιρετικά αληθοφανές όνειρο. Αν συνυπολογίσουμε πως το DMT υπάρχει ήδη στο εγκέφαλό μας μήπως δεν θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε πως κατά τη διάρκεια που βρίσκονταν σε κώμα ο εγκέφαλός του είχε υπερέκκριση DMT; Τέλος, για να κλείσω το DMT κεφάλαιο, όλα όσα μας περιγράφει ο Alexander τα έχουν ήδη περιγράψει, σχεδόν λέξη προς λέξη, άτομα που είχαν παραισθήσεις μετά από χρήση DMT.

Κάποιος μπορεί να ρωτήσει “γιατί ένας γιατρός να κατασκευάσει μια Χριστιανική ιστορία για τη 1349485884322.cachedμεταθάνατο ζωή;». Έλα μου ντε, τί κίνητρο θα μπορούσε να έχει; Ας δούμε τί μας λέει ο ίδιος, δεν χρειάζεται να κάνουμε υποθέσεις: “Although I considered myself a faithful Christian, I was so more in name than in actual belief. I didn’t begrudge those who wanted to believe that Jesus was more than simply a good man who had suffered at the hands of the world. I sympathized deeply with those who wanted to believe that there was a God somewhere out there who loved us unconditionally. In fact, I envied such people the security that those beliefs no doubt provided. But as a scientist, I simply knew better than to believe them myself.

Μετάφραση (ελεύθερη): Αν και θεωρώ τον εαυτό μου ένα πιστό Χριστιανό, ήμουν έτσι περισσότερο στο όνομα και λιγότερο στην πραγματική πίστη. Δεν κρατούσα κακία σε αυτούς που ήθελαν να πιστεύουν πως ο Ιησούς ήταν παραπάνω από ένας καλός άνθρωπος που είχε υποφέρει στα χέρια του κόσμου. Καταλάβαινα καλά αυτούς που ήθελαν να πιστεύουν πως υπάρχει θεός κάπου εκεί έξω και τους αγαπάει χωρίς όρους. Στην πραγματικότητα ζήλευα την ασφάλεια που αυτή η πίστη προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά ως επιστήμονας ήξερα καλύτερα από το να έχω αυτά τα πιστεύω.

Ο Alexander μας λέει πως είναι Χριστιανός και κατά βάθος ήθελε να πιστεύει αλλά δεν τολμούσε. Τώρα όμως μπορεί να το λέει ανοιχτά πως το πιστεύει και να είναι και περήφανος. Κλασική περίπτωση θρησκευόμενου που δεν το παραδέχεται.

Κάποια στιγμή έλαβε ένα μήνυμα από αυτά τα ουράνια πλάσματα. Το μήνυμα δεν αφορούσε σε μια ιατρική μέθοδο που θα μπορούσε να σταματήσει το Alzheimer’s, ούτε στην  χειρουργική επέμβαση που θα έσωζε χιλιάδες ή στη σοδιά που θα μπορούσε να ταΐσει τα παιδιά του θεού που πεινάνε. Όχι, το μήνυμα ήταν, σε αγαπάμε, μη φοβάσαι, δεν μπορεί να κάνεις λάθος.

Έλεος. Τώρα θα γράψει το βιβλίο του και θα βγάλει τρελά λεφτά από τους Χριστιανούς που θέλουν να πιστέψουν σε τέτοιες γλυκανάλατες ιστορίες.

Είμαι και εγώ βλάκας όμως. Αντί να γράφω αυτό το blog θα μπορούσα να καπνίσω λίγο χόρτο και να περιγράψω πως κέρδισα τον Χριστό στο μπιλιάρδο. Θα γινόμουν πλούσιος!

Πηγές

Advertisements

Tagged: , , , , ,

2 thoughts on “Απόδειξη πως υπάρχει ο παράδεισος!

 1. Stephania Απρίλιος 27, 2013 στο 16:17 Reply

  What’s up, I would like to subscribe for this website to take hottest updates, thus where can i do it please assist.

  Μου αρέσει!

 2. Elaine Μαΐου 27, 2013 στο 03:23 Reply

  Everything is very open with a precise explanation of
  the issues. It was truly informative. Your website is extremely helpful.

  Thanks for sharing!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: