Τα «Μεταλλαγμένα» και η Greenpeace – Genetically Modified Organisms and Greenpeace


(For the English translation and reference scroll down)

Τα τελευταία χρόνια έχω κατηγορηθεί για πολλά αλλά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες είναι πως είμαι “πνεύμα αντιλογίας”. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό είναι κακό. Η άποψή μου είναι πως αν όλοι συμφωνούμε σε όλα τότε δεν υπάρχει ελπίδα για πρόοδο. Η μόνη δυνατότητα να προοδεύσουμε είναι το να έχουμε διαφορετική άποψη και βέβαια λογικά και επιστημονικά επιχειρήματα για να την υποστηρίξουμε.

Με αυτή τη λογική συνήθως επιλέγω θέματα που για τον ένα ή τον άλλο λόγο θεωρούνται ακόμα και ταμπού. Τίποτα δεν επιτρέπεται να παραμένει ως έχει χωρίς να το αμφισβητούμε συστηματικά μιας και είναι εξαιρετικά πιθανό η επιστήμη να έχει προχωρήσει και να έχει δώσει απάντηση που εμείς δεν γνωρίζουμε .

Ένα τέτοιο θέμα είναι και οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) και το κατά πόσο είναι καλοί για την υγεία μας, ασφαλείς για το περιβάλλον κτλ.

Χρόνια τώρα έχουμε μεγαλώσει με την ιδέα πως τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και οι οργανισμοί είναι κάτι κακό, αφύσικο και προβληματικό από κάθε πλευρά. Η πιο γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση, η Greenpeace, χρόνια τώρα μας λέει πως οι ΓΤΟ είναι ότι χειρότερο και δεν πρέπει να επιτρέπονται. Ποιά όμως είναι τα επιχειρήματά της;

Από το site τους μπορούμε να συλλέξουμε τα παρακάτω:

Η παραγωγή απρόσμενων τοξίνων και αλλεργιογόνων. Επειδή η γενετική μηχανική είναι μια πολύ ανακριβής επιστήμη, η εισαγωγή γονιδίων μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή απρόσμενων πρωτεϊνών οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές ή αλλεργιογόνες.

Η γενετική μηχανική είναι μια εξαιρετικά ακριβής επιστήμη. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς μιας και η μεταφορά ενός ή περισσότερων γονιδίων δεν γίνεται με ανακάτεμα σε μια κατσαρόλα. Αντιθέτως, η ανάμιξη ποικιλιών μεταξύ τους ώστε να παραχθούν τα “υβρίδια”, τα οποία εδώ και χρόνια χρησιμοποιούμε και τρώμε, είναι πολύ πιο ανακριβής και προκαλεί μεγάλο ανακάτεμα των γονιδίων.

Οι οργανισμοί που προκύπτουν από μετακίνηση γονιδίων ελέγχονται με πάρα πολλούς τρόπους και για το αν δημιουργούν αλλεργίες ή τοξίνες. Αν έκαναν κάτι τέτοιο τότε δεν θα κυκλοφορούσαν στην αγορά. Δεν θέλει και πολύ σκέψη.

Αντίσταση σε αντιβιοτικά. Οι επιστήμονες προσθέτουν γονίδια που δημιουργούν αντίσταση σε κοινά αντιβιοτικά.

Αυτό που προσπαθούν να μας πουν με το παραπάνω είναι πως οι ΓΤΟ δημιουργούνται ώστε να έχουν αντοχή σε διάφορα ζιζάνια και μικροοργανισμούς που τους καταστρέφουν (τους ΓΤΟ). Για να γίνει αυτό οι ΓΤΟ πρέπει να περιέχουν την ουσία αυτή που σκοτώνει τα ζιζάνια. Αυτό είναι ένα θέμα που δεν δημιουργήθηκε από τους ΓΤΟ αλλά προϋπήρχε. Μάλιστα αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν οι αγρότες εδώ και χρόνια όταν συνδυάζουν ποικιλίες και φτιάχνουν υβρίδια.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι ΓΤΟ αποτελούν ένα νέο είδος ζωής και πιθανό εισβολέα.

Όλα τα φυτά είναι πιθανοί εισβολείς. Γι’ αυτό το λόγο οι αγρότες προσπαθούν να ελέγχουν τις σοδιές τους. Αυτό το επιχείρημα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί και στη πατάτα πχ που ήρθε στην Ευρώπη από την Αμερική. Στη τελική αυτό το επιχείρημα δεν μας λέει τίποτα για την επικινδυνότητα ή όχι των ΓΤΟ.

Επιμόλυνση των σπόρων και των σοδιών. Αγρότες βρίσκουν συνεχώς ακόμα και μη ΓΤ σοδιές επιμολυσμένες. Αυτό συμβαίνει διότι η γύρη μεταφέρεται από τον αέρα, οι σπόροι απλώνονται στο περιβάλλον ή αναμιγνύονται με άλλους.

Αυτό συμβαίνει με όλα τα φυτά και είναι η κύρια αιτία που υπάρχει τεράστια βιοποικιλότητα στον πλανήτη μας. Το να αποκαλούμε αυτή τη φυσική διαδικασία επιμόλυνση είναι ένα επικοινωνιακό κόλπο και σίγουρα δεν είναι σωστό επιχείρημα.

Οι ΓΤ τροφές αφαιρούν τη δυνατότητα επιλογής του καταναλωτή. Λόγο της εκτεταμένης επιμόλυνσης των ΓΤ σοδιών και του γεγονότος πως πολλές ΓΤ σοδιές δεν κρατούνται χωρισμένες στο σύστημα διατροφής, οι καταναλωτές στις Φιλιππίνες δεν έχουν το δικαίωμα του να μη φάνε ΓΤ τροφές.

Και πάλι αυτό ισχύει για όλες τις τροφές. Οι υβριδικές τροφές όπως καλαμπόκι, ντομάτα και πολλές άλλες είναι ΓΤ εδώ και χρόνια αλλά με άλλη μέθοδο. Μήπως η Greenpeace μας λέει πως το παραπάνω ισχύει για όλες αυτές τις τροφές ακόμα και τις υβριδικές; Γιατί δεν ισχύει για αυτές και ισχύει για τις ΓΤ; Αυτός ο διαχωρισμός είναι χαρακτηριστικό εσφαλμένης λογικής.

Βιοπειρατία. Προκειμένου να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα οι εταιρίες συχνά χρησιμοποιούν γονίδια που έχουν πάρει από φυτά και ζώα που βρίσκονται σε φτωχότερες χώρες. Στη πραγματικότητα αυτά τα γονίδια έχουν κλαπεί από τους φτωχούς για να βγάλουν κέρδη οι εταιρίες.

Αυτό είναι ένα επιχείρημα μνημείο στη διπροσωπία. Η Greenpeace επανειλημμένα μας έχει πει πως το δάσος του Αμαζονίου είναι γεμάτο με πλάσματα και φυτά που μπορεί να έχουν ιαματικές ιδιότητες και πρέπει να τα προφυλάξουμε. Αν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες θέλουν να φτιάξουν φάρμακα με αυτά τα συστατικά τότε η Greenpeace θα διαμαρτυρηθεί; Είναι σωστό να χρησιμοποιούμε αυτά τα φυτά και τα ζώα για φάρμακα αλλά κακό αν θέλουμε να ταΐσουμε με αυτά χιλιάδες ανθρώπους;

Απώλεια δικαιωμάτων των αγροτών. Επειδή οι ΓΤ σπόροι είναι πατενταρισμένοι η εταιρία που τους παράγει διατηρεί απόλυτο έλεγχο στη χρήση τους.

Αυτό συμβαίνει με όλα τα προϊόντα του κόσμου. Η ίδια η Greenpeace φυλάει τα σήματά της και κυνηγάει νομικά όποιον τα χρησιμοποιεί χωρίς άδεια και χωρίς να πληρώσει. Γιατί να ισχύει κάτι διαφορετικό για ένα σπόρο που κόστισε μερικά εκατομμύρια για να δημιουργηθεί; Μήπως επειδή οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι κακές και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί καλοί; Μιας και το συζητάμε η Greenpeace είναι ΜΚΟ 100άδων εκατομμυρίων δολαρίων και βέβαια διεθνής. Δεν έχει μεγάλη διαφορά από οποιαδήποτε πολυεθνική.

Η Γενετική Μηχανική είναι αφύσικη. Επειδή η γενετική φυσική δημιουργεί νέους οργανισμούς που ποτέ δεν θα μπορούσαν να προκύψουν στη φύση, πολλοί άνθρωποι έχουν ηθικές και πνευματικές αντιρρήσεις.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό επιχείρημα και για αυτό το άφησα τελευταίο. Θα ξεκινήσω από το τέλος και θα καταλήξω στην αρχή.

Ναι, καταλαβαίνω κάποιοι άνθρωποι να έχουν ηθικά ή πνευματικά προβλήματα με τους ΓΤΟ. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως οι ΓΤΟ είναι προβληματικοί για την υγεία μας ή μας κάνουν κακό με κάποιο τρόπο. Αυτό δεν είναι επιστημονικό επιχείρημα αλλά ηθικό. Δεν μας λέει τίποτα για τους ΓΤΟ αλλά πολλά για τους ανθρώπους.

Πάμε στο “αφύσικο” του επιχειρήματος. Όπως είπαμε και πριν όλα τα λαχανικά που έχουμε είναι “αφύσικα”. Το φυσικό καρότο είναι μικρό και ασθενές σαν μια χοντρή ρίζα, το φυσικό καλαμπόκι είναι κοντό και λεπτό πραγματικά καχεκτικό και όσο για τις ντομάτες μικρές χλωμές και άγευστες.

“Ναι, αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με “ανάμιξη ειδών ντομάτας”, αλλά πρόσθεση συγκεκριμένων γονιδίων που αλλάζουν το αρχικό γονιδίωμα και τη συμπεριφορά του φυτού ή πλάσματος”.

Δηλαδή να υποθέσω πως η πρόσθεση ενός γονιδίου δεν θεωρείται μια φυσική διαδικασία που μπορεί να συμβεί από μόνη της; Λάθος! Αυτό ακριβώς κάνουν οι ιοί χρόνια τώρα. Παίρνουν ένα γονίδιο από ένα ξενιστή και το αφήνουν στον επόμενο ξενιστή. Μια απολύτως φυσική διαδικασία που είναι ολόιδια με αυτή που κάνουν οι επιστήμονες. Άρα τέρμα το επιχείρημα περί μη φυσικού.

“Ναι, αλλά δεν ξέρουμε τί συνέπειες θα έχουν αυτές οι τροφές στον άνθρωπο και τη φύση. Δεν ξέρουμε πως θα μας επηρεάσουν.”

Κυριολεκτικά δισεκατομμύρια μερίδες ΓΤ φαγητού έχουν καταναλωθεί από ανθρώπους σε όλο το κόσμο τα τελευταία χρόνια. Καμία σωστή επιστημονική έρευνα δεν έχει δείξει ότι υπάρχουν επιπτώσεις για την υγεία των ανθρώπων. Τα τρόφιμα αυτά ελέγχονται σε τέτοιο βαθμό που είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν δυσμενείς συνέπειες και να βγουν στην αγορά. Εξετάζονται με παρόμοιες μεθόδους που χρησιμοποιούμε για τα φάρμακα.

“Ναι, αλλά οι οργανικές τροφές είναι ασφαλείς και καλύτερες για το περιβάλλον.”

Εδώ έχουμε το κλασσικό σφάλμα που λέει πως ότι είναι φυσικό είναι και καλό. Υπάρχουν χιλιάδες τοξίνες που μπορούν να μας σκοτώσουν και είναι εντελώς φυσικές. Επιπλέον, οι οργανικές τροφές δεν είναι πιο ασφαλείς από άλλες. Το 2011 52 άτομα πέθαναν επειδή έφαγαν λαχανάκια Βρυξελλών που ήταν μολυσμένα με το βακτήριο E-Coli. Ο κόσμος τα αγόραζε διότι ήταν οργανικά και υποτίθεται ασφαλή.

Η καλλιέργεια οργανικών τροφών είναι εξαιρετικά ασύμφορη. Απαιτεί περισσότερο έδαφος, περισσότερο νερό, περισσότερα ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα για την ίδια ποσότητα παραγωγής με μια ΓΤ σοδιά που μπορεί να αντισταθεί σε ζιζάνια, χρειάζεται λιγότερο νερό και λίπασμα και παράγει περισσότερο ανά στρέμμα. Αν καλλιεργούσαμε μόνο οργανικά τότε σύντομα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αύξηση του πληθυσμού, θα έπρεπε να κάψουμε όλο και μεγαλύτερο μέρος του Αμαζονίου και άλλων δασών. Πόσο φιλικό στο περιβάλλον είναι αυτό;

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου οι ΓΤ σπόροι έχουν αυξήσει σημαντικά τη σοδιά. Με τον πληθυσμό της γης να αυξάνεται συνεχώς (λόγο μείωσης των βρεφικών θανάτων) χρειαζόμαστε συνεχώς μεγαλύτερες ποσότητες τροφής. Αν γυρίσουμε στις οργανικές τροφές τότε θα πεινάσουμε, ίσως όχι εμείς, αλλά σίγουρα οι φτωχότερες χώρες.

Και εδώ μπαίνει το μεγάλο κατά τη γνώμη μου θέμα. Εμείς έχουμε την τύχη να ζούμε σε προηγμένες χώρες και να επιλέγουμε αν θέλουμε να φάμε ΓΤ τροφές ή όχι. Μπορούμε να πάμε στο μαγαζάκι της γειτονιάς και να ψωνίσουμε ότι θέλουμε.

Σε άλλες χώρες όμως οι άνθρωποι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Η πείνα είναι μεγάλη, η τροφή λίγη και οι ΓΤ τροφές είναι η λύση.

Ποιοί είμαστε εμείς που θαα τους πούμε τί να φάνε; Εμείς οι χορτάτοι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να λέμε στους πεινασμένους τί να φάνε και τί όχι.

Να το πω λίγο διαφορετικά και ας φανώ αγενής: ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΤΕ ΒΓΑΛΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ!

10369748_1434535833483134_6649861847950636582_n

English Translation

During the past years I’ve been accused of many things but one of the most interesting accusations is that I disagree too much. I don’t understand why this is a bad thing. My opinion is that when we all agree on everything then there’s no hope for progress. The only way for progress is if we have different opinions and of course logical and scientific arguments to support our case.

Thus thinking I usually select subjects that for one reason or another may even be considered taboo. Nothing should be allowed to remain unchallenged for a long time since it is very possible that science has provided answers and we don’t know about.

One subject like that is the Genetically Modified Organisms (GMOs) and whether or not they are bad for our health, the environment etc.

For years now we have grown up to the idea that GM food is something bad, unnatural and problematic from every aspect. The most well know environmental organization, Greenpeace, has been saying that GMOs are very bad and should be avoided at all costs. But what are it’s arguments?

From their site we find the following:

The production of unexpected toxins and allergens. Because genetic engineering is a very imprecise technology, the insertion of foreign genes can stimulate the production of unexpected proteins, which may prove toxic or allergenic.

Genetic engineering is a very precise science. It couldn’t be otherwise since the transfer of one or more genes does not happen by mixing ingredients in a pot. On the contrary, the mixing of different varieties in order to produce “hybrids”, that we’ve been eating for years, is much more imprecise and is the cause of a much bigger gene “shuffle”.

The organisms that are created by the transfer of genes are controlled in many ways including but not only to see if they create toxins or cause allergies. If they did they wouldn’t be in the market. It doesn’t take too much thinking.

Antibiotic resistance. Scientists add genes that confer resistance to common antibiotics.

What they are trying to tell us with the above statement is that the GMOs are created in such a way as to be resilient to other organisms that would destroy them. In order for this to happen the GMOs must contain the substance that kills those other organisms. This is not a subject created by the GMOs but has been around before them. In fact, this is exactly what farmers are trying to create all these years through hybridization.

Effects on the Environment. Genetically engineered crops represent new and potentially invasive forms of life.

All plants are potential invaders. This is why farmers try to control their crops. This argument should also be used, for example, against the potato that came to Europe from the Americas. Finally this argument tells us nothing about the dangers of GMOs.

Contamination of seeds and crops. People are still increasingly finding even non-GE stocks contaminated. This is due to cross pollination where contaminated pollen is carried by wind or as seeds spread out in the environment or are mixed up during handling.

This happens with all plants and is the main reason why we have such biodiversity on our planet. To call a natural process “contamination” is a communication trick and most certainly not a solid argument.

GE foods remove consumer choice. Because of the widespread contamination caused by GE crops and the fact that many GE crops are not kept separate in the food system, consumers in the Philippines have been denied the right to choose not to eat genetically engineered food.

Once again, this applies to all foods. Hybrid foods like corn, tomato, and many others have been genetically modified for many years now but with a different method. Will Greenpeace tell us that the same applies to hybrids? Why does this argument apply to GE foods and not other foods? This discrimination is a sign of bad logic.

Biopiracy. In order to achieve the desired traits chemical companies often use genes acquired from plants, animals and bacteria found in poorer countries. In effect these genes are being stolen from the poor to feed corporate profits.

This is a monument to double talk. Greenpeace, in many cases, has informed us that the Amazon Rain Forest is a treasure chest of creatures that may have medicinal properties for humans and that’s why we should preserve it. Is it OK if big pharma gathers ingredients from these animals to create medicine but not OK if  we do the same thing to feed thousands?

Loss of Farmers Rights. Because genetically engineered seeds are patented, the seed company can maintain strict control over how the seeds are used.

This applies to all products in the world. Greenpeace it self is guarding it’s own brands and is taking to court anyone who uses them without permission or without paying fees. Why should it be different for a company who spent a few million dollars in the production of this seed. Since we’re on the subject, it should be noted that Greenpeace is a 100million dollar international organization and not much different from any other global company.

Genetic engineering is unnatural. Because genetic engineering creates new living organisms that would never naturally occur, many people hold moral and spiritual objections to it.

This is the most important argument and so I left it for last. I’ll start from the end and work my way to the beginning.

Yes, I understand why some people would have moral or spiritual objections to GMOs. This of course in no way means that GMOs are bad for our health or harm us in any way. This is not a scientific argument but a moral one. It tells us nothing about GMO’s dangers but tells us volumes about people.

About the “unnatural” argument. As we’ve said before all vegetables are not “natural”. The natural carrot is small and thin like a thick root, natural corn is short and thin, as for tomatoes they are pale and tasteless.

“Yes, but we’re not dealing with a hybrid of different kinds of tomatoes but the insertion of a strange gene that will change the initial genome and the behavior of the organism.”

So, I assume that the transfer of one gene is not considered a natural process that can happen by it self? Wrong! This is exactly what viruses have being doing for thousands of years. They take one gene from one host and transfer it to another host upon infection. This is a completely natural process, similar to what scientists do.

“Yes, but we don’t know what these foods will do to humans or nature. We don’t know their consequences.”

During the past years, literally millions of GE food portions have been consumed by humans. No scientific study has shown a link between GMOs and bad health in humans. These foods are controlled to such a point that it’s incredibly difficult to market if they have adverse effects. They are tested as much as any new medicine.

“Yes, but all organic foods are safer and better for the environment.”

Here we have the classic example of an appeal to nature fallacy. There are thousands of toxins that can kill us and they are completely natural. Additionally, organic foods are not safer than others. In 2011 52 people died because they ate Brussels sprouts that were infected with the E-coli bacteria. People were buying them because they were organic and supposedly safe.

The cultivation of organic foods is very costly. It demands more acreage, more water, more pesticides, fertilizers for the same quantity of produce, where a GE crop can resist pests, needs less water, fertilizer and produces more for each acre. If we cultivated only organic then soon, because of the increase in population, we would have to burn more and more of the Amazon Rain Forest and other forests just to get the acreage we need. Is this friendly to the environment?

There are many examples where GE seeds have increased considerably the produce of a crop. With earth’s population on the rise (due to a decrease in infant mortality) we need more food. If we grow only organic then we’ll go hungry, maybe not us, but the poorer countries for certain.

And this is the big issue. We are fortunate enough, in the developed countries, to choose whether we want to eat GE foods or not. We can go to the local convenience store and buy whatever we want.

In other countries people do not have this opportunity. Hunger is a great problem, food is scarce and GMOs are the solution.

Who are we to tell them what to eat and what not? We, the ones with the full bellies, have no right to tell those who are hungry what to eat and what not.

Let me phrase it a bit differently at the risk of being rude: IF YOU’RE NOT HUNGRY SHUT THE FUCK UP!

Reference

Advertisements

Tagged: , , , ,

8 thoughts on “Τα «Μεταλλαγμένα» και η Greenpeace – Genetically Modified Organisms and Greenpeace

 1. Ανδρέας Ζουρδός Απρίλιος 5, 2013 στο 20:53 Reply

  Πολύ καλό άρθρο. Είναι να απορεί κανείς πώς η Greenpeace τηρεί σιγή ιχθύος για θέματα όπως το κάπνισμα και κόπτεται τόσο πολύ για άλλα. Το κάπνισμα έχει να κάνει και με την υγεία, και με το περιβάλλον (βλέπε γόπες) αλλά μάλλον δεν το έχουν προσέξει.

  Μου αρέσει!

 2. […] από κάμποσο καιρό είχα γράψει ένα άρθρο για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤΤ). Όπως […]

  Μου αρέσει!

 3. […] ξεκινά από το πως ορίζουμε το τεχνητό και το φυσικό. Όπως έχουμε πει και παλαιότερα, τίποτα από όσα τρώμε δεν είναι φυσικό. Τίποτα δεν […]

  Μου αρέσει!

 4. […] με διατροφικούς μύθους. Έχουμε δει και το θέμα των γενετικά τροποποιημένων τροφών, αλλά και γενικότερα το θέμα της χημειοφοβίας. Αν θέλω […]

  Μου αρέσει!

 5. […] και έχω ξαναγράψει για τα μεταλλαγμένα και το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ, νιώθω την ανάγκη να δώσω πιο χειροπιαστά […]

  Μου αρέσει!

 6. […] λοιπόν το προηγούμενο άρθρο σχετικά με τα ΓΤΟ που μπορείτε να …, σκέφτηκα να μαζέψω διάφορες αντιρήσεις που δέχθηκα […]

  Μου αρέσει!

 7. […] λοιπόν το προηγούμενο άρθρο σχετικά με τα ΓΤΟ που μπορείτε να …, σκέφτηκα να μαζέψω διάφορες αντιρήσεις που δέχθηκα […]

  Μου αρέσει!

 8. […] Ο πρώτος είναι πως διάφοροι, όπως η Greenpeace και άλλοι καλοθελητές που φτιάχνουν μανιωδώς memes στο internet, τρομάζουν τους ανυποψίαστους ταξιδευτές τους διαδικτύου με ανυπόστατες φήμες και ιστορίες τρόμου που ξεπερνούν ακόμα και τη φαντασία του Βαρώνου Μυνχάουζεν! Τί και αν η επιστήμη έχει να δείξει εκατοντάδες έρευνες που δεν δείχνουν προβλήματα από τη κατανάλωση αυτών των τροφών. Αυτό δεν έχει σημασία διότι…αλλά δεν θα ξαναμπώ σε αυτό το θέμα. Για περισσότερα δείτε εδώ και εδώ. […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: