Θρησκεία εναντίον επιστήμης και δημοκρατίας – Religion vs science and democracy


(for the English translation scroll down)

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αλλά άκρως αληθινό. Στην Ελλάδα του 2013 υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως η εξέλιξη των ειδών δεν έγινε όπως μας λέει ο Δαρβίνος αλλά… δεν έγινε ποτέ! Όλα τα είδη που υπάρχουν εμφανίστηκαν στη Γη όπως είναι σήμερα. Δεν έχει επέλθει καμιά αλλαγή διότι… έτσι λέει η Βίβλος.

Αφήστε τους επιστήμονες να φωνάζουν πως η εξέλιξη των ειδών είναι τόσο  κοντά στη βεβαιότητα όσο θα μπορούσε να υπάρξει στον επιστημονικό κόσμο. Μη δίνετε σημασία στο ότι η εξέλιξη των ειδών επιβεβαιώνεται κάθε μέρα με νέες παρατηρήσεις. Ούτε και πως οι προβλέψεις που κάνει επαληθεύονται συνεχώς.

belief-in-evolution-versus-national-wealth

Στην Ελλάδα, μόνο το 50%  του πληθυσμού δεχόμαστε τη θεωρία της εξέλιξης. Το άλλο 50% πιστεύει ό,τι λέει η Βίβλος και ο παππάς της ενορίας.

Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα βλέπουμε τη σχέση μεταξύ Ακαθάριστου Εθνικού κατά κεφαλήν Προϊόντος και την αποδοχή  της θεωρίας της εξέλιξης από τους ανθρώπους.

Η αλήθεια είναι πως δεν ξαφνιάζομαι αλλά σίγουρα απογοητεύομαι. Η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι περήφανα θρησκευόμενοι και μάλιστα σε υψηλό βαθμό .  Μπορεί οι περισσότεροι να μη πηγαίνουν στην εκκλησία, αλλά θεωρούν πως η Ορθοδοξία είναι μέρος της εθνικής τους ταυτότητας και την έχουν, μαζί με τα πιστεύω του Χριστιανισμού, σε περίοπτη θέση στο μυαλό τους. Ξεχνάνε πως ο Χριστιανισμός μεταφέρθηκε και εδραιώθηκε στον Ελληνικό χώρο με βία και αίμα. Ξεχνάνε πως στην επανάσταση του ’21 το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είχε αφορίσει τους επαναστάτες και ο αφορισμός αυτός ισχύει ακόμα. Ξεχνάνε πως η εκκλησία είναι η μεγάλη κερδισμένη από τη Τουρκοκρατία και τα έγραφα με τα οποία διεκδικεί τεράστιες εκτάσεις, τα περιβόητα Χρυσόβουλα, της τα έδωσε η Τουρκική κατοχική δύναμη. Το γιατί οι Τούρκοι έδωσαν δικαιώματα ιδιοκτησίας, σε εκτάσεις που οι ίδιοι ως κατακτητές είχαν, στην εκκλησία είναι άλλο θέμα, αλλά υποπτεύομαι πως έγινε διότι εμπιστεύονταν την εκκλησία ότι δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.

Σήμερα τα παιδιά μας στο σχολείο μαθαίνουν ένα σωρό μύθους σχετικά με την επανάσταση, από το λάβαρο που σήκωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, για το οποίο ο ίδιος στα απομνημονεύματά του γράφει πως ήταν στην Πάτρα και όχι στην Αγία Λαύρα, μέχρι το Κρυφό Σχολειό.

Η παραποίηση της αλήθειας υπέρ της θρησκείας. Αυτό δυστυχώς είναι κάτι που βλέπουμε συχνά και σε διάφορες μορφές. Δύο από αυτές, η βιολογία και η ιστορία, είναι έντονες στην Ελλάδα.

Έτσι ερχόμαστε στο σημερινό θέμα που δεν είναι άλλο από τη σύγκρουση και την ασυμβατότητα της θρησκείας με την επιστήμη αρχικά και με τη δημοκρατία στη συνέχεια .

Γιατί όμως επιμένω πως η θρησκεία δεν είναι συμβατή με την επιστήμη;

Η θρησκεία και η επιστήμη

Ας δούμε αρχικά τί είναι η επιστήμη. Επιστήμη είναι μια μεθοδολογία, μια διαδικασία μέσω της οποίας αποκτούμε γνώσεις για τον κόσμο γύρω μας. Είναι μια διαδικασία που βασίζεται στις παρατηρήσεις, τα πειράματα και τα δεδομένα. Με αυτά τα εργαλεία μας δίνει, όχι αλήθειες όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά τις καλύτερες δυνατές ερμηνείες για τα φαινόμενα που παρατηρούμε γύρω μας. Επειδή οι ερμηνείες αυτές μπορεί να είναι λανθασμένες (κάτι που αποδέχεται η επιστήμη), η επιστημονική κοινότητα συνεχώς ψάχνει να βρει λάθη ή και βελτιώσεις. Αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει να λέμε πως οι ερμηνείες που δίνει η επιστήμη είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς διότι έχουν “περάσει από χίλια κύματα” πριν γίνουν αποδεκτές. Ίσως το πιο σημαντικό είναι πως αυτές οι ερμηνείες που μας προσφέρει η επιστήμη είναι προσωρινές. Ισχύουν μέχρι να αποδειχθούν λανθασμένες ή να βελτιωθούν.

tumblr_mfrajuJw111rt8sgdo1_400

Υπάρχουν βέβαια ερμηνείες, θεωρίες, που είναι εξαιρετικά κοντά στη βεβαιότητα, όπως το ότι το νερό αποτελείται από Υδρογόνο και Οξυγόνο αλλά και η θεωρία της εξέλιξης των ειδών και ας φωνάζουν οι διάφοροι.

Αντιθέτως η θρησκεία δεν έχει παρόμοια διαδικασία εύρεσης της αλήθειας, παρόλο που διεκδικεί την αλήθεια και μάλιστα την απόλυτη αλήθεια. Στη θρησκεία δεν υπάρχει διαδικασία εύρεσης της αλήθειας, απλώς την πιστεύεις διότι στην έχει δώσει ο θεός μέσα από ένα βιβλίο του. Το γεγονός πως και οι άλλες θρησκείες έχουν παρόμοια βιβλία και πως οι δικές τους αλήθειες είναι διαφορετικές από τις Χριστιανικές δεν μοιάζει να παίζει ρόλο. Οι θρησκευόμενοι γνωρίζουν την “αλήθεια” και γνωρίζουν πως η δική τους αλήθεια είναι η σωστή, χωρίς να μπορούν να δώσουν άλλη αιτιολόγηση πέραν της θεϊκής αποκάλυψης.

Εδώ και πολλά χρόνια λοιπόν η επιστήμη παίρνει τη θέση της θρησκείας στην ερμηνεία των φαινομένων γύρω μας. Κάποτε πιστεύαμε πως τους κεραυνούς τους ρίχνει ο Δίας. Τώρα ξέρουμε πως δεν είναι έτσι. Λίγο-λίγο η επιστήμη παίρνει από τη θρησκεία διάφορες θέσεις που τις θεωρούσε αποκλειστικές και αυτό προβληματίζει τους “πωλητές” της. Φοβούνται πως χάνουν τη δύναμη τους πάνω στους “πελάτες” τους και αυτό τους κάνει επιθετικούς. Έτσι λοιπόν οι θεολόγοι προσαρμόζονται και όταν βλέπουν, για παράδειγμα, πως η ιστορία του Αδάμ και της Εύας είναι φανερά ψεύτικη αμέσως μας λένε πως αυτή η ιστορία είναι μια μεταφορά και δεν πρέπει να την παίρνουμε κυριολεκτικά. Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, οι περισσότερες ιστορίες της Βίβλου θεωρούνται πλέον μεταφορές.

Πλέον η θρησκεία αμυνόμενη έχει άλλη λίστα με ερωτήσεις στις οποίες υποτίθεται πως δίνει απαντήσεις.

Μερικές είναι:

 • Τί συμβαίνει στο σύμπαν;
 • Γιατί είμαστε εδώ;
 • Υπάρχει νόημα στη ζωή;
 • Υπάρχει θεός;
 • Πώς πρέπει να ζούμε;
 • Γιατί υπάρχουν όλα;
 • Υπάρχει μετά θάνατον ζωή;

Υπάρχουν και άλλες ερωτήσεις αλλά η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες από αυτές η επιστήμη αν δε έχει δώσει απαντήσεις ακόμα, βρίσκεται κοντά.

Αλλά γιατί σκάω εγώ με τη σύγκρουση της θρησκείας και της επιστήμης; Τί μπορεί να συμβεί;

Τα πράγματα είναι απλά.

 • Η θρησκεία μολύνει την επιστήμη με προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Μειώνει και πολλές φορές προσπαθεί να σβήσει την αξία των επιστημονικών ανακαλύψεων προς όφελός της.
 • Ενώ ο πρώτος κανόνας της επιστήμης είναι να μη κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, η θρησκεία βασίζεται στο ότι είσαι διατεθειμένος να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου.
 • Οι πράξεις που επιβραβεύει η θρησκεία είναι βασισμένες σε θρησκευτικούς κανόνες και όχι στη λογική.
 • Η θρησκεία υποστηρίζει πως υπάρχουν και “άλλοι τρόποι να γνωρίσεις” το κόσμο. Τελικά όμως δεν προσφέρει απαντήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η θρησκεία δεν μπορεί να παράξει γνώση. Δεν έχει μέθοδο για να το κάνει αυτό.
 • Χαρακτηριστικό είναι πως οι θρησκείες δεν έχουν αλλάξει εδώ και χιλιάδες χρόνια και όποιες αλλαγές έχουν γίνει είναι, όχι γιατί οι θρησκείες άλλαξαν εθελοντικά, αλλά γιατί τις πίεσαν οι κοινωνίες οι οποίες αλλάζουν συνεχώς.

Το βασικότερο ίσως πρόβλημα είναι πως από τη φύση τους οι θρησκείες έχουν αποστολή να πάρουν και άλλους με το μέρος τους. Να προσηλυτίσουν, να σώσουν ψυχές. Αυτό τις κάνει επιθετικές και για αυτό βλέπουμε και στην Ελλάδα συνεχείς έντονες προσπάθειες να μπει ξανά η θρησκεία στο σχολείο.

Για να καταλήξω, η θρησκεία και η επιστήμη δεν είναι συμβατές. Η πρώτη διεκδικεί αλήθειες βασισμένες στην αποκάλυψη από κάποια θεϊκή οντότητα ενώ η άλλη μέσω μιας μεθόδου που έχει αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματική.

Για αυτό το λόγο πιστεύω πως κάποια μέρα η θρησκεία ή θα εξαφανιστεί ή θα μείνει σε κάποιους ελάχιστους. Αυτό θα γίνει γιατί, σε αντίθεση με τη θρησκεία, η επιστήμη “δουλεύει”, λειτουργεί και προσφέρει λογικές απαντήσεις.

Η θρησκεία και η δημοκρατία

Αλλά ποιά είναι η σχέση της θρησκείας με τη δημοκρατία και γιατί λέω πως δεν είναι συμβατές.

Ο λόγος είναι απλός. Η θρησκεία έχει δικούς της κανόνες και τιμωρίες που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές από αυτές ενός δημοκρατικού κράτους.

Όταν ένας πολιτικός αρχηγός δηλώνει θρησκευόμενος είναι σαν να λέει πως δέχεται σαν υπέρτατη αρχή όχι το λαό, αλλά ένα θεϊκό πλάσμα στον ουρανό που έχει δικούς του κανόνες.

Η διοίκηση μια χώρας, η συγγραφή νόμων, απαιτούν λογική, ξεκάθαρο μυαλό και έλλειψη προκαταλήψεων. Τα παραπάνω δεν μπορεί να τα προσφέρει η θρησκεία και έτσι έχουμε το φαινόμενο οι νόμοι που γράφονται από θρησκευόμενους ηγέτες να αφορούν και να ευνοούν τους πιστούς της θρησκείας του και να εξαιρούν τους υπόλοιπους.

Τέτοιες καταστάσεις βλέπουμε έντονα σε χώρες σαν το Ιράν και λιγότερο αλλά όχι λίγο, στην Ελλάδα, όταν πολιτικοί με δύναμη προπαγανδίζουν υπέρ της θρησκείας τους και πιέζουν, για παράδειγμα, να γίνει ξανά υποχρεωτικό το μάθημα των θρησκευτικών.

Άλλο παράδειγμα είναι η περιβόητη “Άνοιξη των Αραβικών χωρών” που τελικά εξελίσσεται σε “‘Άνοιξη του Ισλάμ” και ξαφνικά οι γυναίκες, από “επαναστάτριες” έγιναν γυναίκες που πρέπει να επιστρέψουν “στη θέση” τους ως μαγείρισσες και μηχανές αναπαραγωγής.

Ο βασικότερος λόγος που οι θρησκείες δεν ταιριάζουν με τη πολιτική είναι επειδή είναι απολυταρχικές. Όταν τους δώσεις δύναμη τη χρησιμοποιούν για να ελέγξουν αυτούς που θέλουν να “σώσουν”. Μιας και είναι σίγουρες πως τα πιστεύω τους είναι σωστά και όλοι θα κερδίσουν αν τα ακολουθήσουν, το λιγότερο που θέλουν είναι τουλάχιστον να τους “σπρώξουν στο σωστό δρόμο”. Τουλάχιστον. Δυστυχώς όταν κάποιος έχει ανεξέλεγκτη δύναμη άσχημα πράγματα συμβαίνουν. Στη δημοκρατία η δύναμη που έχουν οι πολιτικοί ελέγχεται από τον λαό. Η δύναμη της εκκλησίας και της θρησκείας δεν ελέγχεται από κανένα διότι προέρχεται από μια μεγαλύτερη αρχή, μια αρχή θεϊκή. Αυτό είναι σίγουρη συνταγή για μεγάλα προβλήματα.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμα επιχειρήματα, αλλά τότε το άρθρο αυτό θα γίνονταν πολύ μεγάλο και πιο βαρετό από ότι ήδη είναι.

English Translation

It’s really impressive but nonetheless true. In Greece of 2013 there are people that believe that the evolution of the species did not happen as Darwin said it did. In fact they believe that it never happened! All the species on the planet appeared as they are today, nothing has changed because…that’s what the Bible says.

Don’t mind the scientists who scream at the top of their voices that the evolution of the species is as close to certainty as we can get in the scientific world. Don’t mind that evolution is verified daily by new discoveries and observations. Or that the predictions it makes are verified continuously.

belief-in-evolution-versus-national-wealth

We in Greece accept the theory of evolution only by 50%. The other 50% believes what the Bible and the local priest says.

In the diagram above we see the relationship between Gross Domestic Product per Capita and percentage of people who accept the theory of evolution.

The truth is that I am not surprised but I’m most certainly disappointed. Greece and Greeks are proudly religious. They may not be church going but they hold that Orthodoxy is part of their national identity and hold it, along with their Christian beliefs, in a special place in their mind. We tend to forget that Christianity was pushed on the people with violence and blood. We forget that during the revolution of 1821 the Holy Seat of Konstandinople had excommunicated the revolutionaries and this excommunication still stands. We forget how the church was the big winner from the period when Turkey ruled Greece and that the papers with which they claim that they own immense lands in Greece were given by the Turkish authorities. Why did the Turkish, as invaders, give the church these land rights is another issue, but I suspect they did this because they expected no trouble from it.

Today our kids in school are being taught all sorts of myth regarding the revolution. From the revolutionary flag that is supposed to be raised at Agia Lavra by the priest Palaion Patron Germanos, while in his memoirs he says that on that date he was in Patra, to the Secret School, a myth about how the priests educated young Greek kids in secret in churches.

The manipulation of truth in favor of religion. Unfortunately it’s something we see very often and in various forms. Two of them, in biology and history, are most prevalent in Greece.

Thus we come to todays subject which is none other that the conflict of religion with science for starters and democracy to conclude.

But why do I insist that religion is not compatible with science?

Religion and science

To begin with lets define science. Science is a methodology, a process through which we discover knowledge for the world around us. It’s a process that is based on observation, experimentation and data. By using these tools, it provides us, not with truths as many believe, but the best explanations for the phenomena we observe around us. Because these explanations may be wrong, the scientific community is constantly trying to find flaws or improve on these explanations. This process allows us to claim that the explanations science offers are as close as possible to the truth since they have passed from peer review before they become accepted. What may be most important is that these explanations are provisional. They apply until they are proven wrong or are improved.

tumblr_mfrajuJw111rt8sgdo1_400There are of course explanations, theories, that are as close to certainty as is possible, like the composition of water which is H2O and the theory of evolution, even if some don’t like it.

On the contrary, religion has no similar process of finding the truth even though it claims to have the truth, the absolute truth. Religion has no process of finding the truth, you just believe it’s true because god has said so in his book. The fact that the other religions also have their own books and that their truths are different from the Christian ones doesn’t appear to be a big issue. The religious know “the truth” and also know that their version of truth is the right one without actually being able to give any other reason for this other than devine revelation.

For many years now science has been taking away from religion the various explanations about the phenomena around us. Once we used to believe that Zeus was throwing thunderbolts from the sky. Now we know better. Bit by bit science is taking away from religion’s various positions that used to be exclusive and this is troubling it’s “salesforce” (aka priests). They are afraid that they’ll lose their power over their “customers” (aka believers) and that makes them more aggressive. So, the theologians are adapting and when they see, for example, that the story of adam and Eve is disproven by science they claim it’s a metaphor and shouldn’t be taken literally. I don’t know if you’ve noticed but most of the stories in the Bible have become metaphors for something else.

Now days, religion in the defense, has a different set of questions that it claims to have answers to.

Some are:

 • What is going on in the universe?
 • Why are we here?
 • Is there a meaning to life?
 • Is there a god?
 • How should we live?
 • Why is there everything?
 • Is there life after death?

There are more questions like these but the truth is that for most of them science either has an answer or is close to one.

But why do I bother with the conflict between religion and science? What’s the worse that can happen?

Things are pretty simple.

 • Religion is infecting science with prejudices and superstitions.
 • It diminishes and sometimes tries to erase the value of the scientific discoveries in it’s favor.
 • While the first rule of science is that you should not fool your self, religion is based on your willingness to fool your self.
 • Religion cannot produce knowledge. It doesn’t have a method to do so.
 • Religions have not changed through the millennia and whatever changes have been made it’s not because religions want to change but because they are pressured by societies who continuously change.
 • The most important problem that religions can cause is that their mission is to save as many as possible. To proselytize, to liberate souls. This makes them very aggressive and that’s why we see continuous efforts in Greece to make religion lessons a prerequisite.

Concluding, religion and science are not compatible. The first claims truths based on revelations from a devine entity while the second through a method that has been proven over and over again to be effective.

That’s the reason that I believe that religion will one day disappear or remain with few people. This will happen because science works and offers logical answers.

Religion and democracy

But what is the relationship between religion and democracy and why do I claim that they are not compatible.

The reason is simple. Religion has it’s own rules and punishments that in most cases are different from what a democratic state has.

When political leaders declare that they are religious persons it’s like saying that they accept as a higher authority not the people but a devine being in the sky with it’s own rules.

The government of a country, the creating of laws demands logic, a clear head and a lack of prejudices. Religion cannot offer any of the above and we often see laws being written by religious leaders that are about the rest of the believers and exclude the non believers.

We can find situations like this in countries like Iran and in a lesser degree in Greece, where politicians with political might, talk in favor of religion and apply pressure, for example, to make the teaching of religion a prerequisite again.

Another example is the “Arab Spring” where it has become the “Islamic Spring” and all of a sudden the women who were revolutionaries are being told to get back in the kitchen and become breeding machines.

The most important reason why religions don’t combine with politics is that they (religions) are absolutisms. When you give them power they will use it to dehumanize and control. Since they are so sure that their beliefs are correct and all will profit if they follow them, the least that they want is to “push us” on the correct path. At least. Unfortunately when someone has absolute power bad things can happen. In democracy the politicians are controlled by the people. The power of religion and of the church are not controlled by anyone because they come from a higher authority, a devine one. That’s a sure recipe for trouble.

I could mention many more arguments but then this article would become more boring than it already is.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

One thought on “Θρησκεία εναντίον επιστήμης και δημοκρατίας – Religion vs science and democracy

 1. leni Ιουνίου 30, 2014 στο 02:24 Reply

  Οταν μαθαίνεις θρησκευτικά απο την 3η δημοτικού και πρωτοακούς για εξέλιξη στο τέλος του γυμνασίου ή του λυκείου ή και ποτέ (αφου πάντα είναι στο τελευταίο-εκτός ύλης κεφάλαιο), πάλι καλά που δεν είμαστε Τουρκία..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: