Η Γη σαν μπαλόνι – The Earth as a balloon.


images

(for the English translation and reference scroll down)

Πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήμουν πολύ μικρός και πίστευα ακόμα στο θεό και όλα τα παρελκόμενα, η μακαρίτισσα η γιαγιά μου μού είχε πει την ιστορία των καλικάτζαρων. Σύμφωνα με την  ιστορία αυτή  οι καλικάτζαροι θέλουν, για άγνωστο λόγο, να εκδικηθούν τους ανθρώπους (κανείς ποτέ δεν μου είπε τί τους κάναμε οπότε αν κάποιος γνωρίζει πολύ θα ήθελα να μάθω πως ξεκίνησε η βεντέτα), και κάθε χρόνο πριονίζουν το δέντρο που κρατάει τη γη. Κάθε χρόνο όμως, στη γιορτή των Φώτων, όταν οι παπάδες ευλογούν τα νερά, οι καλικάντζαροι τρομάζουν με την ευλογία αυτή και φεύγουν κακήν κακώς από το δέντρο, που έχουν σχεδόν πριονίσει πλήρως, και έτσι το δέντρο έχει την ευκαιρία να “αναρρώσει”  πριν οι καλικάντζαροι επιστρέψουν για να συνεχίσουν το φρικτό έργο τους.

Βεβαίως κανείς από αυτούς που μου είπε αυτή την ιστορία δεν την πίστευε. Ήταν μια απλή παράδοση που μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα, μέχρι που έφτασε στο δικό μου. Από εμένα δεν μεταφέρεται στα παιδιά μου. Προσπαθώ να τα κάνω να πλησιάσουν τη φύση μέσα από την επιστήμη και όχι τις χαζές ιστορίες, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα του άρθρου.

Όπως λοιπόν κανείς δεν πιστεύει πως υπάρχουν καλικάτζαροι που πριονίζουν οτιδήποτε, έτσι λοιπόν δεν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που να πιστεύουν πως η Γη είναι επίπεδη, πως ο Γαλιλαίος είχε κάνει λάθος ή πως η Γη διαστέλλεται.

Έτσι τουλάχιστον νόμιζα, γιατί αποδεικνύεται πως πλανάμαι πλάνην οικτράν. Όχι μόνο τα πιστεύουν αλλά και τα προπαγανδίζουν σαν τη μεγάλη αλήθεια.

Δεν θα ασχοληθώ με τους γραφικούς (στα όρια της έννοιας της λέξης και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσω τη διάθεσή μου για να τους κοροϊδέψω στα ίσα) που λένε πως η Γη είναι επίπεδη και πως η NASA για άλλη μια φορά μας κοροϊδεύει με πλαστές φωτογραφίες.

Ούτε με αυτούς που ισχυρίζονται πως ο Κοπέρνικος, ο Γαλιλαίος, ο Ερατοσθένης και ο Θαλής ο Μιλήσιος , για να αναφέρω μερικούς, κάνουν λάθος και ο ήλιος δεν είναι το κέντρο του ηλιακού συστήματος αλλά η Γη.

Θα ασχοληθώ με αυτούς που ισχυρίζονται  πως η Γη έχει φουσκώσει σαν μπαλόνι και η διαστολή της αυτή εξηγεί πολλά φαινόμενα. Θα ασχοληθώ με αυτή τη θεωρία γιατί είναι η πιο επιστημονικοφανής από τις τρεις, γιατί έχει ξαφνικά και αδικαιολόγητα αποκτήσει πολλούς οπαδούς και γιατί οι άλλες δύο είναι απλώς για τα σκουπίδια και οποιοσδήποτε έχει διψήφιο IQ μπορεί να καταλάβει πως είναι μπούρδες.

Έτσι λοιπόν ο φίλος μας ο Neal Adams (φωτογραφία), που είναι σκιτσογράφος, έχει φτιάξει ένα video που έγινε διάσημο στο Internet, όπου ισχυρίζεται πως η Γη διαστέλλεται και πως η θεωρία των τεκτονικών πλακών είναι λανθασμένη. Καταλήγει λέγοντας πως οι επιστήμονες δεν θέλουν να παραδεχθούν τη δική του αλήθεια και έχουν εξυφάνει μια γιγαντιαία και παγκόσμια συνομωσία προκειμένου να μη κλονίσουν τα θεμέλια της επιστήμης. Τί ΜΠΟΥΡΔΕΣ! Είναι όνειρο του κάθε επιστήμονα να κλονίσει τα θεμέλια της επιστήμης. Λίγοι τα έχουν καταφέρει και αυτοί είναι παγκοσμίως γνωστοί. Επιστήμονες όπως ο Αϊνστάιν και ο Γαλιλαίος πρότειναν θεωρίες που πραγματικά κλόνισαν την επιστημονική κοινότητα αλλά σταδιακά αποδείχθηκε πως είχαν δίκιο. Κάθε επιστήμονας θέλει να το κάνει αυτό με μια ιδέα του. Είναι μονόδρομος για διεθνή αναγνώριση και ένα βραβείο Νόμπελ. Γιατί λοιπόν να κρυφτεί η αλήθεια που μας λέει ο Adams; Δεν το καταλαβαίνω.

Αν δείτε το βίντεο του Adams θα προσέξετε πως κάνει κάποιες παρατηρήσεις και μας λέει πως ο φλοιός της Γης, όπως είναι χωρισμένος από θάλασσα, ταιριάζει το ένα μέρος με το αντικριστό του. Αυτό είναι αλήθεια όσο αφορά την Αφρική με την Αμερική, αλλά κάπου εκεί σταματάν οι συγκρίσεις. Προτείνω να δείτε το βίντεο (αν και η φαιά ουσία σας κινδυνεύει) διότι δεν θα το αναλύσω, απλώς θα παρουσιάσω τις επιστημονικές αποδείξεις που δείχνουν πως κάνει λάθος.

Ξεκινάμε λοιπόν:

Ξέρουμε πως η Γη δεν διαστέλλεται γιατί μπορούμε με τη βοήθεια δορυφόρων να τη μετρήσουμε και όσα χρόνια το κάνουμε δεν έχουμε δει καμία διαφορά. Στην αρχαιότητα Έλληνες επιστήμονες όπως ο Ερατοσθένης είχαν μετρήσει την περιφέρεια της Γης και, ω του θαύματος, οι δικές μας μετρήσεις συμφωνούν με τις δικές του!

Πράγματι η Ευρώπη και η Αφρική ταιριάζουν με την Αμερική μόνο που κάνει ένα σημαντικό λάθος. Αντί να παίρνει σαν κριτήριο τη ξηρά όπως τη βλέπουμε σε ένα χάρτη θα πρέπει  να υπολογίσει και την υφαλοκρηπίδα που, στην περίπτωση της Ευρώπης-Αφρικής-Αμερικής ταιριάζει ακόμα καλύτερα, αλλά στις υπόλοιπες περιπτώσεις που μας αναφέρει δεν ταιριάζει καθόλου.

Στο βίντεο ισχυρίζεται πως οι διάφορες ξηρές ταιριάζουν άψογα και τέλεια μεταξύ τους χωρίς να διπλώνονται και χωρίς να στριμώχνονται. Αλλά αυτοαναιρείται όταν μας δείχνει πως ταιριάζει η Αλάσκα με την Ασία. Το τί δίπλωμα και στρίμωγμα πέφτει εκεί δεν περιγράφεται!

Χάρη στη Γεωλογία ξέρουμε πλέον πως κάποια κομμάτια του φλοιού έχουν κοινά χαρακτηριστικά στο πέτρωμά τους και κάποια όχι. Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της Ευρώπης-Αφρικής-Αμερικής όπου βρίσκουμε κοινά πετρώματα επειδή ξεκίνησαν μαζί, τα υπόλοιπα σημεία που μας λέει ο Adams δεν έχουν απολύτως τίποτα κοινό.

Η θεωρία των τεκτονικών πλακών, που είναι και η κύρια θεωρία σχετικά με τη δημιουργία του φλοιού της γης, μας λέει πως κινούνται οι πλάκες πάνω στις οποίες βρίσκονται τα σπίτια μας. Αυτή η θεωρία, όπως όλες οι σωστές θεωρίες, κάνει προβλέψεις που επανειλημμένως έχουν επαληθευτεί από πολλούς επιστήμονες. Αν ο Adams θέλει να ισχύει η δική του θεωρία, τότε θα πρέπει να αντικαταστήσει τη θεωρία των τεκτονικών πλακών πλήρως και όχι μόνο να εξηγεί το 1% και να αγνοεί το 99%.

Ο Adams έχει αφήσει ένα από τα πιο σημαντικά θέματα χωρίς να το απαντήσει. Αν η Γη πράγματι διεστάλη, τότε από που ήρθε η επιπλέον ύλη; Οι απαντήσεις που δίνει ο ίδιος δεν είναι λογικές ούτε και επιστημονικές. Ισχυρίζεται πως στο κέντρο της Γης συμβαίνει μια διαδικασία σαν αυτή που συμβαίνει στον Ήλιο. Το πρόβλημα είναι πως ακόμα και αν η επιστήμη δέχονταν πως στο κέντρο της Γης έχουμε σύντηξη Υδρογόνου σε Ήλιο, ακόμα και αν αυτό ήταν αποδεκτό, ακόμα και τότε δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η επιπλέον ύλη που χρειάζεται η Γη για να διασταλεί. Εκτός και αν απλώς φουσκώνει σαν μπαλόνι. Αλλά ο ίδιος ο Adams ισχυρίζεται πως δεν λειτουργεί έτσι και πως έχει προστεθεί ύλη. Απλώς δεν μας δίνει  πειστικά επιχειρήματα για το πως.

Η αλήθεια είναι πως η Γεωλογία μας δίνει χιλιάδες στοιχεία που δείχνουν σχεδόν χωρίς αμφιβολία πως η Γη δεν διαστέλλεται και πως η θεωρία των τεκτονικών πλακών είναι η κατάλληλη για να περιγράψει τα παρατηρούμενα γεγονότα.

Το ότι κάποιοι κατασκευάζουν θεωρίες που δεν στηρίζονται σε τίποτα άλλο εκτός από ένα ωραίο βίντεο με καλή μουσική, λέει πολλά για τους ανθρώπους. Αυτό που είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι πως ο τίτλος μιλάει ξεκάθαρα για μια μεγάλη συνομωσία. Βασισμένο λοιπόν στα επιτυχημένα οπτικοακουστικά, στην περιέργειά μας, στη διάθεσή μας να γνωρίζουμε “μυστικά” που μέχρι τώρα μας έκρυβαν, αλλά και την τάση μας να αμφισβητούμε ακόμα και χωρίς εμφανή αιτία τις αρχές, είτε η αρχή αυτή λέγεται κράτος είτε επιστήμη, το βίντεο αυτό έγινε μεγάλη επιτυχία. Σαν να μην έφτανε αυτό αρκετά από τα σχόλια είναι όχι μόνο θετικά αλλά δείχνουν τη διάθεση των ανθρώπων να πιστέψουν!

Τί να πει κανείς; Όταν θέλουμε να διαφωνήσουμε με την επιστήμη πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στοιχεία για τους ισχυρισμούς μας και αν αυτοί απορριφθούν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους αλλάξουμε. Αλλιώς γινόμαστε γραφικοί και καμιά φορά επικίνδυνοι.

English Translation

imagesMany years ago, when I was very young (sigh) and still believed in god and all the related paraphernalia, my late grandmother told me the story of the goblins. According to this story the goblins want, for unspecified reasons, to avenge the humans (no one has ever told me what we did to piss them off so much and if anyone knows please enlighten me) and so every year they start sawing the tree that holds the Earth up. However, every year at the Celebration of Lights the priests bless the waters and the goblins get really scared by this blessing and run away, thus giving the tree time to repair it self before they return for another helping.

Of course no one believes this story. It was just a tradition passed on by from mouth to mouth until it reached me. I will not pass it on to my kids. I try to make them approach nature through science and not stupid stories, but this is not the subject of this post.

So, just like nobody believes the goblin story, no one should believe that the Earth is flat, that Galileo was wrong or that the earth is inflating like a balloon.

Or so I thought because it’s obvious I was very wrong. Not only do people believe these things but also use the internet as their personal soap box and tell the world.

I will not waste time on the morons that say that the Earth is flat and that NASA is forging space pictures.

Nor will I waste time on those that believe that Copernicus, Galileo, Eratosthenes and Thales of Milo, to mention a few, are wrong and the Earth is the center of the solar system and not the Sun.

I will waste time on those that claim that the Earth has been inflating like a balloon and this inflation explains many phenomena. I’ll waste time on this theory because it’s the most science-like of the three and because the other two are pure garbage that anyone with a two digit IQ can see them as the complete works of amazing stupidity.

It is our friend Neal Adams (picture above), a cartoonist, that has created a video that has gone viral where he claims that planet Earth has been inflating and that the theory of tectonic plates is wrong. In his video he ends up saying that scientists don’t want to admit that his theory is correct and have created a huge planetary conspiracy whose purpose is to suppress this idea so that the foundations of science don’t falter. What BALONEY (I’m trying to be polite here, OK?)! It is every scientist’s wet dream to shake the foundations of science with their idea. It’s a one way street to international recognition, fame and a Nobel prize. So why should the truth be hidden as Adams says? I don’t get it.

If you watch Adams’s video you’ll notice that he makes some observations and says that the Earth’s crust, as is divided by the sea, fits very well with the coast across the sea. This is true about Africa and America but that’s as far as it goes. I suggest you watch the video (if you’re not afraid that some grey matter will die) because I won’t analyze it but just present the scientific evidence that prove him wrong.

Here we go:

We know that the Earth is not inflating because we can measure it. We have been doing so for many years with satellites and we have measured no increase in size. During the ancient times there were scientists like Eratosthenes who had measured the circumference of the Earth and these measurements agree with our measurements!

Indeed Africa fits with America but Adams makes an important mistake. He is using the shape of land masses as they are seen on maps and this is wrong. The actual comparisons should take into account the shape of the continental shelf where in the case of Africa and America this pairing is even better. But on every other land mass there’s no fit.

In the video he claims that various land masses fit perfectly and there’s no need for folding or squeezing. Then he goes and proves himself wrong by showing us a part of Alaska that in order to fit to Asia it has to fold and squeeze very much!

Thanks to Geology we now know that some land masses have common bedrock with others and some not. If we exclude the case of Africa and America where we find common bedrock that begun their trip together, the other places where Adams claims fit together, don’t have anything in common.

The theory of tectonic plates, the main theory that explains the movement of the Earth’s crust, describes how the plates move. This theory, like all theories makes predictions that have repeatedly come true and been verified by scientists. If Adams wants his theory to be taken seriously and replace that of tectonic plates, it must explain all the phenomena, not just 1% of them and ignore the other 99%.

Adams has left one of the most important issues unanswered. If the earth is actually inflating, then where did the extra matter come from. His answers don’t make sense and are unscientific. He claims that the center of the Earth is a place where hydrogen is fused to helium, just like the center of the Sun, The problem with this explanation, even if science accepted it, is that this process still can’t account for the extra matter needed. Unless it is inflating like a balloon. But Adams himself says that this is not the way it works and that matter has been added. He just can’t convince us about the process.

The truth is that Geology gives us thousands of pieces of evidence that show almost with no doubt that the Earth is not inflating and that the theory of tectonic plates is the best to describe the observable events.

The fact that some people create theories that are based on nothing else but a nice video with great music speaks volumes for people. What is even more characteristic is that this guy claims that there is a great conspiracy. Based on good visual and acoustic effects, on our curiosity, our need to know “secrets” that were hidden and so feel part of the “inner circle of truth holders”, but also our tendency to doubt authority whether you call it state or science, this video is a big success. As if that wasn’t enough, many comments show that people are willing to believe!

What can anyone say? When we want to disagree with science we must provide evidence about our claims and if these are rejected then we should be ready to either look deeper or change our minds. Otherwise we become slightly dangerous.

Reference – Βιβλιογραφία

  1. See Chapter 3 of: Prothero, Donald. 2007. Evolution: What the Fossils Say and Why it Matters. Columbia University Press.
  2. McElhinney, M. W., Taylor, S. R., and Stevenson, D. J. 1978. “Limits to the Expansion of Earth, Moon, Mars, and Mercury and to Changes in the Gravitational Constant. Nature 271 (5643): 316–321; Schmidt, P. W. and Clark, D. A. 1980. “The Response of Palaeomagnetic Data to Earth Expansion.”Geophysical Journal of the Royal Astronomical Society, 61: 95–100; Carey, S.W. 1975. The Expanding Earth. Elsevier, Amsterdam.
  3. Wu, X., X. Collilieux, Z. Altamimi, B. L. A. Vermeersen, R. S. Gross, and I. Fukumori. 2011. “Accuracy of the International Terrestrial Reference Frame Origin and Earth Expansion.” Geophysical Research Letters 38, L13304, 1–5.
  4. Williams, G.E. 2000. “Geological Constraints on the Precambrian History of Earth’s Rotation and the Moon’s Orbit.” Reviews of Geophysics 38 (1): 37–59.
  5. Beck, A.E. 1961. “Energy Requirements for an Expanding Earth.” Journal of Geophysical Research 66 (5): 1485–1490.
  6. Van Der Lee, S., and Nolet, G. 1997. “Seismic Image of the Subducted Trailing Fragments of the Farallon Plate.” Nature 386 (6622): 266.
  7. Beck, 1961, op cit.
Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: