Υπάρχει ένας φονιάς στο σπίτι μας; – Is there a killer in our house?


(For the English translation and reference scroll down)

Κάθε φορά που η επιστήμη μας δίνει ένα νέο εργαλείο για να γίνει η καθημερινότητά μας πιο εύκολη το αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό. Μας χρειάζεται πραγματικά; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε και μπορεί να μας κάνει κακό;

Αυτές οι ερωτήσεις όχι μόνο είναι φυσιολογικές αλλά και απαραίτητες. Η χρησιμότητα ή όχι κάποιου εργαλείου είναι κάτι που εξαρτάται από τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά η ασφάλειά του είναι ένα γενικό θέμα που μας αγγίζει όλους. Αν κάτι που βάζουμε στο σπίτι μας μπορεί να κάνει κακό σε εμάς ή τα παιδιά μας οφείλουμε να το πετάξουμε στα σκουπίδια αμέσως.

Με ποιό τρόπο όμως μπορούμε να μάθουμε αν κάτι μας κάνει κακό ή όχι; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Θέλει αρκετό ψάξιμο και κριτική σκέψη ώστε να μη μπερδευτούμε από διάφορες “μαρτυρίες” που δεν είναι επιστημονικές. Αν δηλαδή η γειτόνισσα μας πει πως οι σκουπιδοφάγοι είναι αντικείμενα του διαβόλου διότι ο άντρας της έχασε το δάχτυλό του, ίσως αμελεί να μας πει πως ο άντρας της έψαχνε τη βέρα του που έπεσε μέσα στο σκουπιδοφάγο και από απροσεξία πάτησε το διακόπτη όταν το χέρι του ήταν μέσα. Ακούγεται άσχημο αλλά τέτοια ατυχήματα έχουν συμβεί και συνήθως, οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτά, είτε δεν έχουν όλες τις πληροφορίες όταν μας τις μεταφέρουν, είτε δεν θέλουν να μας πούν την αλήθεια γιατί φοβούνται πως θα κοροϊδέψουμε το λάθος τους.

Το παραπάνω παράδειγμα είναι σχετικά απλό και έχει να κάνει με ένα λάθος. Τί γίνεται όμως όταν δεν έχουμε ένα απλό μηχάνημα όπως ο σκουπιδοφάγος αλλά ένα άλλο, τη λειτουργία του οποίου δεν μπορούμε να καταλάβουμε; Με ποιό τρόπο θα κρίνουμε τις πληροφορίες που μαζεύουμε;

Σήμερα λοιπόν θα δούμε τις ιστορίες που κυκλοφορούν σχετικά με τους φούρνους μικροκυμάτων και κατά πόσο αυτές αληθεύουν.

Θα πίστευε  κανείς πως, μιας και οι φούρνοι μικροκυμάτων υπάρχουν στην αγορά από το 1954, οι φοβίες που έχουμε σχετικά με τη λειτουργία τους έχουν  πλέον ξεπεραστεί. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Πρόσφατα, μία καλή φίλη μου έκανε ολόκληρο κήρυγμα σχετικά με το “κακό” που παθαίνουμε από τους φούρνους μικροκυμάτων και προσπάθησε να μου εξηγήσει γιατί δεν πρέπει να τους χρησιμοποιούμε ούτε για ζέσταμα!

Με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλές ιστορίες με τα προβλήματα και το κακό που υποτίθεται πως κάνουν οι φούρνοι μικροκυμάτων. Για ευκολία έκανα μια μικρή λίστα αλλά, όπως συνήθως, είναι σίγουρο πως αν το ψάξετε θα βρείτε και άλλα.

 1. Οι φούρνοι μικροκυμάτων ζεσταίνουν το φαγητό κινώντας τα μόρια του νερού με “απίστευτη ταχύτητα”. Οι συμβατικοί φούρνοι διαφέρουν σε αυτό μιας και αυτοί ζεσταίνουν το φαγητό με σταδιακή μεταφορά θερμότητας. Επιπλέον, η μεταφορά της ενέργειας στα μόρια του νερού έχει ως αποτέλεσμα να τα “διαλύει και να τα παραμορφώνει”.
 2. Τα μικροκύματα είναι ακτινοβολία. Αυτή η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρά μας, παρόλο που η ακτινοβολία αυτή θεωρείται μη-ιονίζουσα. Επίσης είναι ακτινοβολία που συσσωρεύεται στο σώμα.
 3. Η μικροκυματική ακτινοβολία έχει πιο σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο από ότι στα άλλα μέλη του σώματος διότι η συχνότητα των μικροκυμάτων είναι παρόμοια με αυτή του εγκέφαλου και αυτό προκαλεί συγχρονισμό.
 4. Η έκθεση σε μικροκύματα δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, από καταρράκτη μέχρι καρκίνο και άλλα πολλά.
 5. Τα ωμά φαγητά έχουν “ζωντανή ενέργεια” στη μορφή των “βιοφωτόνιων” τα οποία έρχονται απ’ ευθείας από τον ήλιο. Αυτά τα “βιοφωτόνια” περιέχουν “βιοπληροφορίες”, γι’ αυτό το λόγο όταν τρώμε φρούτα που έχουν ωριμάσει στον ήλιο νιώθουμε ευτυχισμένοι. Χρησιμοποιώντας μικροκύματα για να ετοιμάσουμε το φαγητό μας καταστρέφουμε τα βιοφωτόνια οπότε και όλες τις θρεπτικές ουσίες.
 6. Τα μικροκύματα αλλάζουν πολλές οργανικές ενώσεις και τις κάνουν καρκινογόνες.
 7. Οι φούρνοι μικροκυμάτων εφευρέθηκαν από τους Ναζί.

Ας δούμε έναν-έναν τους παραπάνω ισχυρισμούς.

 1. Οι φούρνοι μικροκυμάτων ζεσταίνουν το φαγητό χρησιμοποιώντας ακτινοβολία στη συχνότητα των 2,5GHz. Τα μόρια που είναι ηλεκτρικά δίπολα, και το νερό είναι ένα από τα πιο “καλά” δίπολα, περιστρέφονται μπρος – πίσω σε αυτές τις συχνότητες. Η τριβή που δημιουργείται μεταξύ τους παράγει θερμότητα που με τη σειρά της ζεσταίνει το φαγητό μας. Πιο πολύπλοκα μόρια, σαν αυτά του πλαστικού ή της πορσελάνης, που δεν είναι ξεκάθαρα δίπολα, δεν επηρεάζονται τόσο και συνεπώς δεν ζεσταίνονται. Όταν ζεσταίνουμε ένα φαγητό αυξάνουμε τη ταχύτητα με την οποία κινούνται τα μόριά του, είτε το ζέσταμα γίνεται με μικροκύματα είτε με απλή φωτιά. Ένα κομμάτι σπανακόπιτα που έχει ζεσταθεί στα μικροκύματα και ένα ίδιο κομμάτι που έχει ζεσταθεί στον απλό φούρνο έχουν την ίδια μέση μοριακή ταχύτητα. Δεν υπάρχει διαφορά. Αν τα μικροκύματα διέλυαν με κάποιο τρόπο τα μόρια του νερού τότε το φαγητό μας δεν θα είχε πια υγρασία αλλά υδρογόνο και οξυγόνο σε αέρια μορφή.
 2. Πράγματι τα μικροκύματα είναι ακτινοβολία. Όπως είναι και το φως του ήλιου. Ναι, τα μικροκύματα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα κύτταρά μας γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να μη μπούμε μέσα σε ένα φούρνο και τον βάλουμε σε λειτουργία. Όμως   η μικροκυματική ακτινοβολία δεν συσσωρεύεται. Χάνεται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο αφού κλείσει ο φούρνος. Αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να τον ανοίξουμε. Σε αυτή τη περίπτωση έχουμε ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Μπερδεύουμε την ακτινοβολία με τη ραδιενέργεια. Η ραδιενέργεια συσσωρεύεται στο σώμα, γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται να κάνουμε απεριόριστο αριθμό ακτινογραφιών στη ζωή μας και οι ακτινολόγοι φοράνε ειδικές στολές. Αλλά το φαγητό που ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι ραδιενεργό και δεν φωσφορίζει στο σκοτάδι.
 3. Συγχρονισμό έχουμε όταν ένα σώμα δονείται με την ίδια συχνότητα με ένα άλλο σώμα. Η συχνότητα των μικροκυμάτων, όπως είδαμε παραπάνω, είναι 2,5GHz (2,5 δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο). Ο εγκέφαλός μας δεν δονείται σε αυτή τη συχνότητα. Για να είμαι πιο ακριβής, ο μόνος τρόπος για να δονηθεί ο εγκέφαλός μας είναι να είμαστε σε μια συναυλία Heavy Metal.
 4. Συμφωνούμε απόλυτα! Η έκθεση στα μικροκύματα μπορεί να είναι πολύ βλαβερή. Γι’ αυτό το λόγο και ανέφερα παραπάνω πως δεν πρέπει ποτέ να μπούμε μέσα σε ένα φούρνο όταν δουλεύει.
 5. Δεν υπάρχουν “βιοφωτόνια”. Αν κάποιος επιμένει πως υπάρχουν τότε θα πρέπει να μας τα δείξει με επιστημονικό τρόπο. Η λέξη “βιοφωτόνια” είναι μια λέξη που μοιάζει επιστημονική αλλά δεν είναι. Παρόμοιες λέξεις βρίσκουμε σε διάφορα κείμενα ψευδοεπιστημονικά. Ούτως ή άλλως ο μόνος τρόπος να απορροφήσεις ενέργεια από τα φωτόνια είναι να είσαι φυτό. Οι άνθρωποι για να πάρουν ενέργεια πρέπει να φάνε.
 6. Αυτό είναι αλήθεια. Τα μικροκύματα μπορεί να αλλάξουν κάποιες ενώσεις και να τις κάνουν καρκινογόνες. Κάθε μορφής μαγείρεμα μπορεί να αλλάξει το φαγητό και να το κάνει καρκινογόνο. Αυτό συμβαίνει πολύ πιο έντονα σε φαγητά ψημένα στα κάρβουνα. Αυτά τα μαύρα σημεία στο φαγητό που ψήνεται στα κάρβουνα περιέχουν υδατάνθρακες οι οποίοι έχει αποδειχθεί πως είναι καρκινογόνοι. Αν θέλετε την άποψή μου, και μιας και διαβάζετε αυτό το κείμενο τη θέλετε, αυτά τα μαύρα σημεία κάνουν τα παϊδάκια στα κάρβουνα πιο νόστιμα.
 7. Αυτό είναι ένα αισχρό ψέμα και όταν χρησιμοποιείς ψέματα που βασίζονται σε βαθιά συναισθήματα όπως αυτά που έχουμε για τους Ναζί, τότε δεν έχεις επιχειρήματα και είσαι ανήθικος. Ο πρώτος φούρνος μικροκυμάτων κατασκευάστηκε στο Main των ΗΠΑ το 1945.

Δεν ξέρω αν έχει νόημα να συζητήσουμε το θέμα περισσότερο. Εγώ είμαι ο πρώτος που θα σκεφτώ δύο φορές να κάνω κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία τη δική μου και των παιδιών μου. Κατά την άποψή μου θέματα σαν το φούρνο μικροκυμάτων έπρεπε να έχουν λήξει μέχρι σήμερα και να μην ασχολούμαστε άλλο μαζί τους. Αν οι κινδυνολόγοι είχαν δίκιο τότε τα σπίτια θα έπρεπε να είναι στρωμένα με πτώματα και θα είχαμε  βρει πριν από πολύ καιρό τη σχέση θανάτων με τη χρήση των φούρνων μικροκυμάτων. Δυστυχώς η δυσπιστία που έχουμε για τη νέα τεχνολογία μπορεί να μας οδηγήσει σε προβληματικούς δρόμους.

Η χρήση του μυαλού μας και της λογικής μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε παράλογους φόβους, ή να επιβεβαιώσουμε άλλους οπότε μπορούμε να πάρουμε τα μέτρα μας προκειμένου να κοιμόμαστε ήσυχοι το βράδυ. Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνουμε είναι να πιστεύουμε ό,τι ακούμε διότι απλώς ταιριάζει με άλλα πράγματα που έχουμε στο μυαλό μας. Η κριτική σκέψη είναι το μεγαλύτερο όπλο που μπορούμε να έχουμε στη ζωή μας.

English Translation

Every time science gives us a new “tool” in order to improve everyday life, we are skeptical. Do we really need it? Is there something we don’t know about it that can hurt us?

These questions not only are normal but they’re also necessary. The usefulness or not of any “tool” is something that depends on our current needs, but it’s safety is something that involves us all. Anything that may hurt us or our children should never be allowed in the house and instead it should be thrown in the garbage.

But how can we know if something is good or not? The answer to this question is not as easy as it sounds. It needs a lot of searching and plenty of critical thinking in order not to get “lost” in the tons of garbage that floats on line and the various claims made by practically anyone and which are not scientific. If, for example, our neighbor tells us that garbage disposers are the instruments of the devil because her husband lost his finger in it, maybe she is neglecting to mention that her husband was looking for his ring that fell in the garbage disposer and, by accident, hit the on switch while his hand was in there. It may sound bad but these kinds of accidents happen all the time and the people who are involved either don’t have all the necessary info for you to make an educated assumption of the events, or are not telling us everything because they are afraid of ridicule.

The above example is rather simple and it has to do with a mistake. But what happens when we’re not dealing with a simple machine like the garbage disposer, but one whose function is hard to understand? How do we collect and evaluate the information we need?

Today we will have a look at the stories that are being told about the microwave ovens and evaluate their truthfulness.

One would think that since microwave ovens have been around since 1954, all our phobias about how they work would have gone away by now. This is not so. Only recently, a good friend of mine, gave me a small sermon about the dangers of using microwave ovens even to heat food much less cook!

A brief search on the internet will reveal plenty of horror stories about what kind of damage a microwave oven can do. In order to facilitate your reading, I’ve made a small list of these claims. It will be easy however to search and find many others that I don’t mention here.

 1. Microwave ovens heat food by making water molecules move «at an incredible speed.»  This differs from conventional ovens, which gradually transfer heat into the food «by convection.»  Further, this energy transfer into the water molecules results in their being «torn apart and vigorously deformed.»
 2. Microwaves are radiation.  This radiation can «cause physical alterations» even though microwaves are classified as «non-ionizing.»  This radiation «accumulates over time and never goes away.»
 3. Microwave exposure has a greater effect on your brain than on your other body parts, because «microwave frequencies are very similar to the frequencies of your brain,» and this causes «resonance.»
 4. Exposure to microwaves causes all sorts of problems, from cancer to cataracts and everything in between.
 5. Raw foods have «life energy» in the form of «biophotons,» that came directly from the sun.  These «biophotons» contain «bio-information,» which is why eating sun-ripened raw fruits makes you feel happy.  Microwaving food destroys the «biophotons» which makes it lose all of its nutritional value.
 6. Microwaving foods causes the conversion of many organic molecules into carcinogens.
 7. Microwave ovens were invented by the Nazis.

Okay, let’s look at these claims one at a time.

 1. First, all heating of food makes the molecules move faster.  That’s what an increase in temperature means.  A piece of broccoli heated to 60 C in a microwave and a piece of broccoli heated to 60 C in a steamer have equal average molecular speeds.  Ordinary ovens don’t heat most foods by convection; convection heating requires bits of the food itself to move — so, for example, heating a pot of soup on the stove creates convection, where the bottom part of the soup, in contact with the base of the pot, gets heated first, then rises, carrying its heat energy with it.  Foods in conventional ovens are heated by a combination of radiation from the heating coils, and conduction of that heat energy into the food from the outside in.  Further, heating the water molecules doesn’t «tear them apart,» because then you’d have hydrogen and oxygen gas, not water.
 2. Microwaves are radiation.  So is sunlight.  Sure, microwaves can cause physical alterations, which is why it’s inadvisable to climb inside a microwave oven and turn it on.  But not all kinds of radiation accumulate; the microwaves themselves are gone within a millisecond (absorbed and converted into heat) of when the magneto shuts off, otherwise it wouldn’t be safe to open the door.  Barrett seems to be making an unfortunately common error, which is to confuse radiation with radioactivity.  Radioactive substances, or at least some of them, do bioaccumulate, which is why strontium-90 showed up in cows’ milk following the Chernobyl disaster.  But your microwaved bowl of clam chowder is not radioactive, it’s just hot.
 3. When oscillations of one body trigger oscillations of another body at the same frequency, this is called resonance.  However, your brain does not oscillate at the frequency as microwaves — the frequency he quotes for microwaves inside a microwave oven is 2,450 megahertz (2.45 billion times per second), which is actually correct.  Brains, on the other hand, don’t oscillate at all, unless you happen to be at a Metallica concert.
 4. Agreed, exposure to microwaves isn’t good for you.  Thus my suggestion in (2) above not to get inside a microwave oven and turn it on.
 5. There is no such thing as a «biophoton.»  You do not absorb useful energy in the form of photons in any case, for the very good reason that you are not a plant.  The only «bio-information» we have is our DNA.  Sun-ripened fruit may taste better, as it’s ripened more slowly and has a longer time to develop sugars and esters (the compounds that give fruits their characteristic smell and taste), but microwaves don’t destroy «life energy.»  This bit is complete nonsense.
 6. Microwaving food may cause some small-scale alterations of organic molecules into carcinogens, but so does all cooking.  In fact, the prize for the highest introduction of carcinogens into food has to be awarded to grilling — the blackened bits on a charcoal-grilled t-bone steak contain polycyclic aromatic hydrocarbons, which are known carcinogens.  The problem is, they’re also very tasty carcinogens, which is why I still like grilled steaks.
 7. Microwave ovens weren’t invented by the Nazis.  The first microwave oven was built by Percy Spencer, an engineer from Maine, in 1945.  The mention of the Nazis seemed only to be thrown in there to give the argument a nice sauce of evil («anything the Nazis invented must be bad»).  But it’s false in any case, so there you are.

I really don’t know if there is any point in discussing this issue any further. I am the first person who will think twice before I do something that negatively affects the health of my kids or mine. In my opinion issues like the microwave oven should have been closed and we shouldn’t be bothering with them any more. If the people that “yell wolf” all the time were correct then our houses would be strewn with bodies and there would have been many researches showing the link between microwave ovens and death. Unfortunately, the skepticism we show towards new technologies may lead down dark streets if left unchecked.

The use of our brain and logic may be able to help us overcome irrational fears or validate others, in which case we take the appropriate measures in order to be able  to sleep at night.

What we most certainly must not do is believe everything we hear just because it fits with our preconceived world view. Critical thinking is the biggest weapon we may have in our lives and we must use it.

Βιβλιογραφία – Reference

Kleinerman, R.A., Linet, M.S., Hatch, E.E., Tarone, R.E., Black, P.M., Selker, R.G., Shapiro, W.R., Fine, H.A., Inskip, P.D. «Self-reported electrical appliance use and risk of adult brain tumors.» American Journal of Epidemiology. 15 Jan. 2005, Volume 161, Number 2: 136-146.

Latimer, Joan M,, Matsen, John M. «Microwave oven irradiation as a method for bacterial decontamination in a clinical microbiology laboratory.» Journal of Clinical Microbiology. 1 Oct. 1977, Volume 6, Number 4: 340-342.

Mikkelson, Barbara, Mikkelson, David P. «Boiling Point.» snopes.com: Microwaved Water – See What It Does to Plants. snopes.com, 22 Aug. 2006. Web. 5 Dec. 2009. <http://www.snopes.com/science/microwave/plants.asp&gt;

Mudgett, R. «Electromagnetic energy and food processing.» Journal of Microwave Power and Electromagnetic Energy. 1 Dec. 1988, Volume 23, Number 4: 225-230.

Welt, B. A., Tong, C. H. , Rossen, J. L., Lund, D. B. «Effect of microwave radiation on inactivation of Clostridium sporogenes (PA 3679) spores.» Applied and Environmental Microbiology. 1 Feb. 1994, Volume 60, Number 2: 482-488.

Dunning, Brian. «Are Microwave Ovens Safe?» Skeptoid Podcast. Skeptoid Media, Inc., 25 Dec 2007. Web. 12 Nov 2012. <http://skeptoid.com/episodes/4080&gt;

Barret, Mike. «Microwave Dangers – Why You Should Not Use A Microwave«.  Natural Society. November 16th, 2011 <http://naturalsociety.com/the-dangerous-truth-behind-microwaves/&gt;

Advertisements

Tagged: , , ,

2 thoughts on “Υπάρχει ένας φονιάς στο σπίτι μας; – Is there a killer in our house?

 1. […] τους φούρνους μικροκυμάτων έχω ξαναγράψει εδώ. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη για αυτό το θέμα και εφόσον […]

  Μου αρέσει!

 2. […] τους φούρνους μικροκυμάτων έχω ξαναγράψει εδώ. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη για αυτό το θέμα και εφόσον […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: